Zamieszczone przez Alchemiq
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna AWX + Usher 9950, by Alchemiq
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz postaSzczerze mówiąc nie ma z czym walczyć. Salon jest jaki jest, mebli nie zmienię (żona nie zmieni :) więc przesunięcie o 20 cm niczego nie zmienia.
Trudno, znalazłem się w pułapce akustyki pomieszczeń i tak jak inni mają komfort zmian (umeblowania, przestawienie na inną ścianę), tak ja nie mam.. zobaczę jak to zagra, a tym czasem czekam z niecierpliwością na wieczór u kolegi w pomieszczeniu do odsłuchu z Johny Walkerem :) i niesamowitym koncertem DM lub Queen.
Skomentuj
-
Ktoś pisał o amplitunerze czy do mnie - nie wiadomo dlaczego - pijesz? Jeśli tak to powiem ci tylko tyle, że nie potrzeba amplitunera by, dobrze działający, system 2.1 mieć w domu.
Wzmacniacz w subie podłączamy high levelem do zacisków we frontach a fronty budujemy takie aby ich (-6dB) znajdowało się w okolicach 60-70Hz dzięki czemu zadnego odcięcia (we wzmaku zasilającym fronty) nie będzie trzeba stosować i subwoofer poprzez płynna regulację odcięcia zgra się z nimi idealnie.Last edited by gooralesko; 17.09.2012, 19:57.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaa fronty budujemy takie aby ich (-6dB) znajdowało się w okolicach 60-70Hz dzięki czemu zadnego odcięcia
a to tez jest nie pozadane bo kolumna zaczyna buczecJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Nie wiem, o którym przedziale wyższych częstotliwości mówisz ale to i tak nie ma znaczenia, bo głośnik o srednicy 15cm z niskim Qts (Czyli idealnie nadający się do małych obudów BR) w jeszcze mniejszej zamkniętej zagra prostą charką, która opadać zacznie łagodnie w okolicach 60-100Hz (w zależności od tego jaki głośnik użyjemy).
Dobrym przykładem są moje HDSy (nie ważne, że to grupa 18 centymetrowców), które w zamkniętej 6 litrowej budzie będą miały łagodny spadek zaczynający się w okolicach 90Hz. O takim typie midwooferów mówię mając na mysli odpowiednie głośniki do malutkich monitorków wysokiej klasy systemu 2.1. Jest wiele seasów, Visatony się dwa znajdą oraz kilka Daytonów i Peerlessów, które nadają się idealnie do takich kompaktowych kontrukcji. Nie każdy high endowy monitor musi przetwarzać całe pasmo i dobrze połączone system 2.1 również może być źródłęm znaokomitego dzwięku. Ba, w paśmie poniżej 100Hz może być nawet lepszy bo źrodło basu można wtedy ustawić gdzie się tylko chce niewelując lub osłabiając niepotrzebne podbicia charakterystyki związane z falami stojącymi w danym miejscu odsłuchowym.Last edited by gooralesko; 17.09.2012, 20:20.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Alchemiqpozostawiam 1R5, przyzwyczaiłem sięZamieszczone przez lklukasz Zobacz postanie jestes pierwszy więc taki rezystor zamieszcze w projekcie
Ale z czasem zmieniłem zdanie, dźwięk był jakiś taki przymulony, bez życia. 1R5 zdecydowanie lepszy.Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
treningjezykowy.pl
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaNie wiem, o którym przedziale wyższych częstotliwości mówisz ale to i tak nie ma znaczenia, bo głośnik o srednicy 15cm z niskim Qts (Czyli idealnie nadający się do małych obudów BR) w jeszcze mniejszej zamkniętej zagra prostą charką, która opadać zacznie łagodnie w okolicach 60-100Hz (w zależności od tego jaki głośnik użyjemy).
i nie zgadzam się z tym co piszesz
pobaw sie chocby symulatorem i daj glosnikowi za malo obudowe to zobaczysz co sie dzieje z charakterystyka
a sprawdzilem to niejednokrotnie wsadzajac do samochodu glosnik sredniotonowy w za mala obudowe
dobrym przykladem moze byc tu ss 12M4..Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postapobaw sie chocby symulatorem i daj glosnikowi za malo obudowe to zobaczysz co sie dzieje z charakterystyka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaJest róznica pomiędzy za małą obudową zamknięta a optymalną obudową zamkniętą.
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaaby ich (-6dB) znajdowało się w okolicach 60-70HzJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zależy o jakim głośniku mówimy. Visaton się "ze mna zgadza (A raczej ja z nimi)" bo zaprojektował chociażby Bijou 170. Tylko Ty jakoś znowu nie potrafisz i nie pierwszy raz czepiasz się tam gdzie nie powinieneś bo nie masz racji. Masz gościu problem ze mną od dawna widzę i nadal nie potrafisz sobie z nim poradzić.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaTylko Ty jakoś znowu nie potrafisz i nie pierwszy raz czepiasz się tam gdzie nie powinieneś bo nie masz racji. Masz gościu problem ze mną od dawna widzę i nadal nie potrafisz sobie z nim poradzić.
bo widzę, że ty za bardzo przyjmujesz wszystko osobiście
mozesz byc pewny, ze jak napiszesz coś z czym sie nie zgadzam i uznam to za zla droge to to napisze
czy to bedziesz ty czy kto innyJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postalklukaszu, a co odpiszesz na mój post o ss 15w, który ma w pełni poprawny wykres w 4l obudwie zamkniętej ze spadkiem -6dB około 70Hz z tego co kojarze.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Nie na temat...LuSzTi czemu uważasz, ze regulacja fazy w subie nie ma znaczenia poniżej 100hz? Ja uważam, ze ma ogromne znaczenie. Wg mnie każdy panel powinien posiadać taka regulacje. Możesz wtedy postawić suba gdziekolwiek i zgrać go z frontami bez problemu.
---------- Post dodany o 10:50 ---------- Poprzedni post o 10:49 ----------
A głośniki będę dobierać pod względem brzmienia a nie czy da sie go wsadzić w mała skrzynkę i zaaplikowac z ww spadkiem.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaa to co pisałem to była jakaś osobista zaczepka czy tyczyło się to tego co pisałes?
bo widzę, że ty za bardzo przyjmujesz wszystko osobiście
mozesz byc pewny, ze jak napiszesz coś z czym sie nie zgadzam i uznam to za zla droge to to napisze
czy to bedziesz ty czy kto inny
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaA głośniki będę dobierać pod względem brzmienia a nie czy da sie go wsadzić w mała skrzynkę i zaaplikowac z ww spadkiem.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaStwierdzenie gooralesko jest OK, ale wypadałoby jeszcze dodać, że należy dobrze dobrać głośnik
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaLuSzTi czemu uważasz, ze regulacja fazy w subie nie ma znaczenia poniżej 100hz? Ja uważam, ze ma ogromne znaczenie. Wg mnie każdy panel powinien posiadać taka regulacje. Możesz wtedy postawić suba gdziekolwiek i zgrać go z frontami bez problemu.
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaI owszem był to osobisty przyktyk, wiesz dobrze o tym.
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaże oczywistości nie ma sensu pisać.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj