Frezy na powyższych zdjęciach zrobione są ze stali kobaltowej . Do Mdf-u używam frezów dwupiórowych z węglika, ale nawet bardziej od tego z czego został zrobiony frez ważniejsza dla mnie jest sama jego budowa frezy proste mają wiekszą tendencję do wyrywania krawędzi. Natomiast do produkcji seryjnej polecam frezy diamentowe żywotność jest dużo wieksza.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt Miki
Collapse
X
-
Nie na temat...Zamieszczone przez anonimus Zobacz postafrezy diamentowe żywotność jest dużo wieksza.
Skomentuj
-
Obudowy pomalu sobie powstaja a tu miedzyczasie odsluchy , pomiary , lutowanie , mierzenie elementow zmienianie , 3 rzad , 2 rzad w koncu 1 jak najszybiej zmienic rzeby niezapomniec, kolejny dzien znowu zmiana odsluchy i odnowa i wkoncu jak sie wydaje ze juz niedasie lepiej , kilka dni resetu dla uszu i odpoczatku i tak zleciały 3 miesiace. Zrobienie obudowy jest niczym w porownaniu ze zrobieniem zwrotnicy.Załączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez anonimus Zobacz postaZrobienie obudowy jest niczym w porownaniu ze zrobieniem zwrotnicyZapisuj za każdym razem co zmieniasz, zapędzisz się w kółko jak ja. W końcu będzie ten moment, gdzie zagra......i będziesz chciał jeszcze lepiej - ale się już nie da. Wtedy zapiski są bezcenne.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaale drogie elementy kupiłeś.
Skomentuj
-
Z tym zeby używac najtanszych czesci przy projektowaniu to bym sie niezgodził , robiłem tak na samym poczatku i czesto jak juz dostroilem zwrotnice po wymianie komponentow uzyskiwalem dzwiek gorszy, lub inny niz przed wymiana. Do projektowania lubię używac starych kondensatorów olejowych gdyż moim zdaniem jest najmniejsza rożnica jak zamieniam na cos z gornej półki. Natomiast gdy używam Mkp lub podobnych to zostawiam już takie. Kupojac elementy docelowe czesto kupoje kilka kondensatorow o pojemnosci okolo 0,2mikro i dokladam rownolegle w celu zwiekszenia pojemnosci w druga strone jest juz trudniej:), ale mysle ze w tym wypadku po trzech miesiacach odsluchu w dzień ,wieczorem , po ciężkim dniu ,wypoczety, dobrym i czasami złym chumorze i wreszcie po stwierdzeniu ze zmiany w ktorąś stronę psują dzwięk myśle że będzie dobrze.Załączone pliki
Skomentuj
-
I z tym rdzeniem to dziwna sprawa. Producent podaje parametry cewki 2mH i 0.305 Ohm - cewka bez rdzenia. Wiem że speaker workshop ani też jig to niesą jakieś wspaniale narzędzia pomiarowe ale u mnie wyszlo: 2.075 mH i 0.85 Ohm wiadomo kable toleranja rezystorów itp po odjęciu rezystancji okablowania wychodzi 0.519 daleko od ideału. Co sie dzieje jak wsadzamy śrubę, nasz niby rdzeń 1.973mh i co najdziwniejsze 2.524 ohm. Wina Jiga? Mierząc na mierniku uniwersalnym rezystancja w jednym i w drugim przypadku bez zmian. Pomiary zrobilem kilkanaście razy na dwóch cewkach. Odpowiedz na pytanie PawlaS- bedzie w srodku i poczęści dlatego też ta sruba gdyż ona jest przykręcona do długiej na 40mm nakrętki sześciokątnej a na drugim końcu tej nakrętki miała być wkręcona sruba z łbem walcowym ,gniazdem torksowym, ktora bedzie przykręcana od zewnętrznej części obudowy a dzieki klinowemu kształtowi obudowy zwrotnica mogla by trzymać sie na jednej srubie i by się nieobracala a demontaż byłby bardzo szybki i łatwy. Gdzieś w garażu miałem śruby teflonowe może coś z nich wykombinuje. Co myślicie o tej rezystancji bo o ile indukcyjnośc można pominąc to te 2.5 ohma jest zastanawiające.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez anonimus Zobacz postaProducent podaje parametry cewki 2mH i 0.305 Ohm - cewka bez rdzenia.
Zamieszczone przez anonimus Zobacz postau mnie wyszlo: 2.075 mH i 0.85 Ohm
Z=R+jwL=R+2jf*pi*L
w - to pulsacja omega
R - rezystancja cewki
L - indukcyjność cewki
Przy wzroście częstotliwości impedancja cewki rośnie więc wiadomo, że wyjdą ci inne wartości, ponieważ pomiar odbywa się w określonych warunkach częstotliwościowych według norm i dlatego wychodzą takie dane jak producent podaje. Weź multimetrem sprawdź cewkę, jeśli jej rezystancja będzie zgodna z notami katalogowymi to wszystko jest ok.
Jeśli chodzi o montaż cewki to najlepiej zrobić to za pomocą śruby z tworzywa sztucznego ze względu na oddziaływania pomiędzy cewką a śrubą tworzącą rdzeń lub ewentualnie zastosuj jakiś diamagnetyk.Last edited by piglet11; 27.01.2013, 06:11.
Skomentuj
-
Poprzednio napisałem mało wyrażnie może dlatego ze bylo już póżno. Rezystancja zmierzona miernikiem wychodzi podobna jak podaje producent, rezystancja zmierzona jigiem cewki bez sruby podobna jak podaje producent, ale dlaczego gdy wsadzę srubę indukcyjność wychodzi mniejsza przecież ta sruba powinna zagęszczać pole magnetyczne a tu indukcyjność jest nieznacznie mniejsza a jak mierzę pasive components w SW jest wyraznie napisane że jest to resistance a nie impedance.Rezystancja z wsadzoną srubą wynośi 2.5 ohm. Jutro zmierze impedancję cewki z śrubą i bez zobacze co wyjdzie. Zmierze też pasmo przenoszenia glośnika , ale zacząłem sie też zastanawiać czy jęśli moja zwrotnica bedzie w pobliżu głośnika niskotonowego nie zmieni sie jej inducyjność.
Skomentuj
Skomentuj