Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt Miki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez anonimus Zobacz posta
    jako sopran zastosuje vife xt19 z wymienioną komorą, a za dół bedzie odpowiadała vifa pl18.
    oo no proszę. Ja klece na XT25 i PL18WO
    co znaczy wymienioną komorą?
    Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
    Wydaje mi się anonimus, że śruby do przykręcania cewek powinny być z materiału niemagnetycznego np mosiądzu, by nie działały jak rdzeń magnetyczny.
    fakt, ciekawe jaki procent zmian można zaobserwować w tym wypadku bo może być po prostu niezauważalny.

Co do pomiarów JIGiem, ostatnio kalibrowałem JIGa i mierzy dobrze. To co POLink wyprodukował JIG mi potwierdził parametry elektryczne. Pamiętam, też że raz na 4 pomiary wariował, nie wiem czemu. :)
    żeby zrobić pomiary z małym błędem należy po prostu system dobrze... skalibrować. Tutorial na diyaudio nie mówi wszystkiego.

Skomentuj

Z wymienioną komorą to znaczy że zamiast plastikowej komory zamocowanej od tylnej strony membrany jest teraz mahoniowa. Plastikowa miała niecały milimetr grubości teraz ma 3.5 od środka jest wytłumiona gumą z dynamaty. Komora jest nieznacznie wieksza , ale ilość gumy dobrana jest tak żeby zachować tą samą czestotliwość rezonansową.
      Załączone pliki

Skomentuj

Masz jak zmierzyć różnicę charakterystyk amplitudowych dla XT19 z komorą i bez?

Skomentuj

Dwa głośniki mam już z wymienioną komorą więc niemogę zrobić pomiaru przed modyfikacją. Mam natomiast plik po cieciu zwrotnicą bez wygladzenia. Jeśli natomiast zdecydował byś sie na taką modyfikacje porównaj dwa głośniki w bezpośrednim odsluchu , różnicę napewno zauważysz a raczej usłyszysz:)
          Załączone pliki

Skomentuj

hmm ta charakterystyka po cieciu jest mało przydatna. Ale widać że na 3kHz i 10kHz są jakieś górki, których ja nie zmierzyłem w XT19 ani 25. Wiec jakąś różnicę wprowadziłeś. Słyszalna jest pewnie jest. Tylko czy to na plus czy na minus...

Skomentuj

Największa różnica jest na tonach śrenich. Pierwsze wrażenie po odsluchach nieprzerobionej vify to wlaśnie taki plastikowy charakter, barwa średnich tonów walczylem z tą barwą przy projektowaniu zwrotnicy. Nasamym początku przeszedlem przez schemat z projektu nebula ,ale że to mniejszy brat xt 25 po kilku dniach odsluchów i kilku przeróbkach stwierdzilem że to nie dzwiek dla mnie. Niebył to zmarnowany czas bo schemat ten naprowadził mnie w jakim kieruku iść i tak po kilku innych wariantach zwrotnic wiedziałem że trzeba konkretnie zejść z efektywności. Napoczątku dziwiły mnie te duże pojemności i rezystor 6,8 ohm w projekcie nebula, ale im dłużej słuchałem tych głośników dochodziłem do wnosków że to najlepszy kierunek. Największa porażka dla tych głośników to był trzeci rząd na tweterze i efektywność około 86 db niby charakterystyka ładna zgranie fazowe dobre, ale było coś w tym dzwieku co przy dłuższych odsłuchach sprawiło że dzwiek jest męczący. Myślałem nawet wtedy o wymianie twetera, że niezniosę już tych plastikowych szeleszczących vif , no i wtedy zacząłem myśleć żeby przerobić sam głośnik. A jak twoje wrażenia po odsłuchach xt 25 El liero.

Skomentuj

i tak po kilku innych wariantach zwrotnic wiedziałem że trzeba konkretnie zejść z efektywności.
                przecież wiadomo że jest o 5 dB efektywniejsze. To sporo i od razu powinno się zrównać, jak piszesz, że nie jesteś fanatykiem podbicia górnego pasma :)
                A jak twoje wrażenia po odsłuchach xt 25 El liero.
                szczegółowe, dobre w tej kasie cenowej.

Skomentuj

Podstawki jeszcze surowe a niektóre elementy tymczasowo przyczepione na taśmie do oklejania:)
                  Załączone pliki

Skomentuj

retro style
                    na te podstawki wlozyles wiecej pracy niz wiekszosc forumowiczow na cale kolumny

Skomentuj

nawet ładne podstawki.
                      Za szeroka środkowa kolumna, wpływa to na charakterystykę częstotliwościową. Czy słyszalnie? Raczej nie.

Skomentuj

Kawałek ściany i kilka próbek ktora waszym zdaniem najlepsza może mala sonda.
                        Załączone pliki

Skomentuj

To Tobie ma się podobać
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

środkowe wygląda ja jakaś ekskluzywna panterka

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                              środkowe wygląda ja jakaś ekskluzywna panterka
                              Wg mnie też "lampart"
                              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

drugie miejsce wisienka po lewej

Skomentuj

mając własny warsztat pokusił bym się o eliptyczne komory wewnątrz kolumn . a klejąc ściany dawał bym przekładki z głęboko bejcowanej obłogi 2mm lub sklejanego warstwami forniru . miałeś kontakt z bejcami 2-etapowymi do fornirów ? widziałeś może kiedyś sklejkę wybieraną szczotką mosiężną lub szlifowaniem ? daje efekt malutkich fal w/g słoi sklejki pod grubym lakierem efekt jest zabójczy a na pewno ciekawszy niż gładki lakier

---------- Post dodany o 20:40 ---------- Poprzedni post o 19:59 ----------

widziałeś ten modyfikant ? Fornir Impresja Orange F1920

Skomentuj

Widzialem dab szczotkowany na podlodze efekt bardzo ciekawy czy moglbys napisac cos wiecej na temat bejc dwuskladnikowych I cos o tych elipycznych komorach, sa to tylko wzmocnienia wewnetrzne? Czy pelnia one jakas role akustyczna. Fornir jak dla mnie zabardzo ekstrawagandski. Po mini sadzie widze ze moj gust niejest jednak taki wypaczony:). W ubieglym tygodniu bawilem sie takim czyms jak na zdjeciach wzor przypadkowy material mdf na - efekt kiepski ale mozna troche nad tym jeszcze popracowac moze przyda sie jako zdobienie topu kolumny.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

moze przyda sie jako zdobienie topu kolumny.
                                      raczej na łydkę, nie na kolumnę

Skomentuj

Bardziej chodzilo mi o zastosowanie samej techniki (inlay)a nie tego konkretnego wzoru a wyciecie rowka frezarka o glebokosci 1, 5mm na lydce hmm mozna, niemowiac o wypelnieniu wycietym drewnem w moim przypadku szpachla.

Skomentuj

Napisalem tak bo moj kumpel mial takiego:)
                                          Ps.Robiles to jakas mala reczna frezarka/dremelem czy czyms, bo to fajny sposob na logo

Skomentuj

Czaruję...