Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer - pierwsze próby diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer - pierwsze próby diy

Ostatnio ze względu na nieco większą ilość czasu postanowiłem uzupełnić zestaw nagłośnieniowy o subwoofer. To pierwsze moje próby więc na pewno końcowy efekt nie będzie taki rewelacyjny jak przy większości projektów prezentowanych na forum dlatego też proszę o wyrozumiałość.

Poszperałem trochę i znalazło się kilka starych płyt wiórowych 20mm (nie wiem skąd taki wymiar bo zwykle jest to 18mm). Dzięki pomocy forumowiczów wybór padł na przetwornik SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP. Zależało mi na niskim, przyjemnym zejściu, nie na "niemiłosiernym młóceniu". Czy wybór był trafny - o tym później.

Kilka dni symulacji i obliczeń, wstępny projekt i płyty zostały pocięte.
    Wkrętarka w dłoń i do roboty. Płyty klejone na wikol i skręcane wkrętami do drewna + dodatkowo miejscami kołki drewniane.

Wyczyszczona i uszczelniona skrzynka

Wygładziłem krawędzie wewnętrzne:

Wymierzyłem i rozrysowałem linie na froncie (klejona płyta 2x20mm)

Dotarł głośnik

Po sklejeniu całości dołożyłem wzmocnienia na ściankach (tak na wszelki wypadek) i delikatne wytłumienie tylnej ścianki.

Poskładałem całość i wygląda to na tę chwilę tak:

Płyta czołowa na razie przykręcona testowo. Całość jeszcze nie została oszlifowana, z tym poczekam aż będę miał gotową elektronikę. Jakieś takie szerokie toto wyszło:huh:
    Sygnał niskotonowy wychodzi z amplitunera Yamahy i idzie na stary wzmacniacz JVC, który ma ok 50W na kanał. Głośnik spięty jest na 4Ohm i podłączony pod jeden kanał JVC.

Jeśli chodzi o odsłuch. Hmm. No cóż, muszę powiedzieć że spodziewałem się nieco więcej ale nie jest tragicznie. Oczywiście biorę pod uwagę fakt, że głośnik 300W napędza wzmacniacz 50W i brak aktywnego filtra niskotonowego dlatego mam nadzieję, że po dołożeniu docelowej elektroniki będzie dużo lepiej.

Na razie fundusze są kiepskie więc w najbliższym czasie poskładam jedynie testowy wzmacniacz 100W na IRFP240 i IRFP9240 z filtrem aktywnym.

Wykończenie: docelowo fornir modyfikowany Apricort Black żeby pasował do reszty zestawu.

Wszelkie sugestie są mile widziane.

Też robię suba w tym fornirze- Apricort Black :) z frontem czarnym w połysku. Może w tygodniu będę miał czas i go polożę.

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
      Sygnał niskotonowy wychodzi z amplitunera Yamahy i idzie na stary wzmacniacz JVC, który ma ok 50W na kanał. Głośnik spięty jest na 4Ohm i podłączony pod jeden kanał JVC.

Jeśli chodzi o odsłuch. Hmm. No cóż, muszę powiedzieć że spodziewałem się nieco więcej ale nie jest tragicznie. Oczywiście biorę pod uwagę fakt, że głośnik 300W napędza wzmacniacz 50W i brak aktywnego filtra niskotonowego dlatego mam nadzieję, że po dołożeniu docelowej elektroniki będzie dużo lepiej.
      ten gosnik zaczyna grac dopiero po dostarczeniu ok 200w
      wiec sie nie dziw ze nie gra... nawrt go nie rozruszasz tym wzmacniaczem :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        ten gosnik zaczyna grac dopiero po dostarczeniu ok 200w
        wiec sie nie dziw ze nie gra... nawrt go nie rozruszasz tym wzmacniaczem :P
        Tak właśnie myślę, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na nic mocniejszego.

Nie wydaje się Wam, że ta skrzynka jakaś taka niekształtna? Chyba wyszła ciut za szeroka.

ruffpl jak położysz fornir to koniecznie pokaż jakieś fotki. Bardzo jestem ciekaw jak to wyjdzie.

Skomentuj

mogles wybrac wersje 2x4r - bys mial 100w do dyspozycji

jaka tam pojemnosc dales?

Skomentuj

Ok. Jak pisałem może dam radę w tym tygodniu. Jeszcze czeka mnie szpachlowanie i szlifowanie. Wczoraj się namęczyłem aby wyciągnąć jeden liść z opakowania( zamówiłem 10 liści w tubie) . Myślałem, że będą czarne, a są czarno-szare. Zastanawiam się czy po przyklejeniu nie zabejcować na fioletowo przed lakierowaniem aby otrzymać ciemno śliwkowy efekt.:huh:

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
              Myślałem, że będą czarne, a są czarno-szare.
              Uuu to niedobrze, ja też myślałem że to będzie piękna czerń. Może pod lakierem ściemnieje? Jakbyś odciął kawałek forniru i pociągnął lakierem bezbarwnym to byśmy już wiedzieli co z tego wyjdzie.
              Na razie zaczekam z zakupami aż skończysz swoją konstrukcję:rolleyes:

mogles wybrac wersje 2x4r - bys mial 100w do dyspozycji

jaka tam pojemnosc dales?
              W sumie mogłem. Skrzynka ma ok 26l po odliczeniu komory na elektronikę i wszystkich wzmocnień. Szczelina br ma wymiary 18x326x460 (WxSxG).
              Zastanawiam się jak ładnie wykończyć wylot na froncie. Szukałem plastikowych zaślepek, takich grzybków jakby rozciągnięta rurka br żeby wcisnąć w otwór i zamaskować krawędzie ale nic nie znalazłem. Chyba zostaje mi opcja szpachli i modelowania. Ewentualnie podszpachlowanie na równo i dorobienie jakiejś maskownicy z cienkiego mdf-a na cały front.

Skomentuj

Może pod lakierem ściemnieje?
                tak, zawsze ciemnieje
                przetrzyj szmatka z rozpuszczalnikiem to sie dowiesz jak bedzie wygladal

Skrzynka ma ok 26l po odliczeniu komory na elektronikę i wszystkich wzmocnień.
                w takim razie faktycznie dziwne proporcje
                moje samochodowe 30 litrow "lzej" wyglada

Zastanawiam się jak ładnie wykończyć wylot na froncie.
                moze tak?
                http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-DALI-LEKTOR-2
                optycznie powiekszy tunel

Skomentuj

moze tak?
                  http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-DALI-LEKTOR-2
                  optycznie powiekszy tunel
                  Czy dobrze widzę że tam są podfrezowane na półokrągło wloty we frontowej ściance?
                  Całkiem fajnie to wygląda, podoba mi się. Tylko nie bardzo jest czym to zrobić. Mam co prawda jakąś frezarkę ale to stary sprzęt z usa i nie wiem czy dokupię do niej frezy. Muszę się rozejrzeć po sklepach.

Taka kurcze krowa jakaś wyszła, ale swoje robi ten br i oddzielna komora na elektronikę. Następnym razem będę zwracał większą uwagę na szerokość i "lekkość" budowy.
                  Dla porównania ta skrzynka obok pod stolikiem ma 21l...

Skomentuj

Czy dobrze widzę że tam są podfrezowane na półokrągło wloty we frontowej ściance?
                    tak, dokladnie

zobacz jaki trzpien wchodzi w frezarke
                    jak 6, 8 lub 12mm to bedzie OK
                    jak 1/4 lub 1/2" (6,35 i 12,7mm) to bedzie ciezko

Skomentuj

Panowie doradźcie co będzie dla mojej konstrukcji lepszym rozwiązaniem:

1. http://allegro.pl/show_item.php?item=2969334770 (na dole aukcji jest link do nieco dokładniejszego opisu)

2.http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...osfet-200W./58

3.http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...-bipolarna./62

W tej chwili mam trafo /2*40VDC - 2*2,5A + 2*55VDC - 2*0,2A/ więc do pierwszej opcji nieco słabe ale planuję zakup mocniejszego w przyszłości więc przez jakiś czas ostatecznie mógłby ten układ popracować na niższej mocy.

Czy do czegoś mogę wykorzystać ten drugi odczep na 55VDC?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/content.php/51

Wszystko na temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez Krzyś Zobacz posta
                          Tak, tylko to jest "test" oryginalnego holtona a ten z aukcji wydaje się być zmodyfikowaną wersją. Aczkolwiek dziękuję za nakierowanie na ten ciekawy artykuł

Skomentuj

Można by powiedzieć że te wszystkie Holtony są orginalne ,raczej kwestia co się przez to rozumie.Ale nie lepiej kupić UniAmpa, lub coś innego. Jest na forum kilka fajnych wzmacniaczy i do tego bardzo dobrze opisanych, co jest ważne w razie jakiś problemów.

Skomentuj

UniAmp ok ale nie ma gotowych kitów do samodzielnego montażu i nie potrafię go sam zmostkować. Pozostałych wzmacniaczy nie znam ale za pewne również nie można dostać ich w kitach.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/20950-Kit-do-UniAmpa
                                Warto zapytać czy jeszcze aktualne.Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia, a jak nie to zamieść swoje to nic nie kosztuje a kto wie czy ktoś nie ma na zbyciu.
                                Zresztą czy to musi być KIT? nie lepiej kupić zmontowany i uruchomiony, a czas potrzebny na lutowanie przeznaczyć choćby na zrobienie panela itp.

Skomentuj

Pytałem dzień po wystawieniu ogłoszenia i już było nieaktualne. UniAmp jest stereo, żeby go zmostkować trzeba ukł odwracania fazy. Złożony układ razem z odwracaniem fazy to dodatkowe koszty a przy ograniczonym budżecie to spory problem.
                                  Lutowanie nie stanowi żadnego problemu natomiast same kwestie stricte elektroniczne to już gorzej. Jak będę miał wszystko po kolei napisane to sobie dam radę.
                                  Czyli podsumowując te kity od AE są do niczego i nie warto sobie nimi głowy zawracać?

Skomentuj

Chyba nie są tak całkiem do niczego po prostu w tej cenie 60-70zł. musi być coś za coś.

Skomentuj

A może ktokolwiek na forum miał styczność z którymś z tych dwóch wzmacniaczy od AE i się wypowie?

---------- Post dodany o 20:11 ---------- Poprzedni post o 19:19 ----------

Okazuje się, że oba układy z AE nie maja żadnych zabezpieczeń i to trochę nie bardzo mi odpowiada.

Skomentuj

a n-mosfet irkowy?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X