Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zbig MOSFET 3.0 - SyMOS

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy ktoś by wrzucił całą dokumentację do 3.0 tj : Schemat ,PCB, Montarzowy itp.na przykład w PDF.
    Diabelnie jestem zainteresowany budową wzmaka w tej wersji a nie mam EAGLA i z resztą nie znam się na nim .

Skomentuj

Myślę że jakby dodać ekran magnetyczny (stalowy) między transformatorem a resztą układu.Jednak taki :"nadajnik" 50hz coś tam bedzie siał.

Skomentuj

Jak ustawić prąd spoczynkowy ? Mógłby mi ktoś to rozjaśnić?

Skomentuj

Zamieszczone przez krychu123 Zobacz posta
          Jak ustawić prąd spoczynkowy ? Mógłby mi ktoś to rozjaśnić?
          Do jednej z gałęzi zasilania końcówki (dodatniej lub ujemnej) podłącz szeregowo amperomierz,włącz zasilanie i po ok 15-20 minutach tym jedynym potencjometrem montażowym jaki jest w tej końcówce ustaw pobór prądu na 100mA co da po 50mA na parę tranzystorów mocy.To wszystko.

Skomentuj

A czy podczas ustawiania prądu spoczynkowego mam podpiąć głośnik lub kolumnę i zapodać sygnał?

Skomentuj

Nie podajesz żadnego sygnału, wręcz przeciwnie - zwierasz wejście (lub potencjometr głośności na minimum). Głośnik ma być odłączony. Po ustawieniu prądu spoczynkowego zostawiasz wzmacniacz w spokoju na 10min. (aby się stabilizował termiczne), potem sprawdzasz prąd spoczynkowy ponownie i korygujesz go, jeśli się zmienił. Po tych zabiegach wzmacniacz jest gotowy do pracy.

Czekanie 15-20min przed pierwszą regulacją, według mnie nie ma uzasadnienia. Jeśli początkowo (przed regulacją) prąd spoczynkowy był za mały to tylko strata czasu. Jeśli był za duży to wzmacniacz (po tych 15-20min) zagrzeje się za bardzo co uniemożliwi prawidłowe ustawienie.
              Last edited by DiscoLED; 03.11.2016, 09:31.

Skomentuj

A jaki optymalny prąd ustawić pod trzy pary tranzystorów?

Skomentuj

A jaki optymalny prąd ustawić pod trzy pary tranzystorów?

Czytanie ze zrozumieniem sprawia Ci kłopot ?

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                  Do jednej z gałęzi zasilania końcówki (dodatniej lub ujemnej) podłącz szeregowo amperomierz,włącz zasilanie i po ok 15-20 minutach tym jedynym potencjometrem montażowym jaki jest w tej końcówce ustaw pobór prądu na 100mA co da po 50mA na parę tranzystorów mocy.To wszystko.

Skomentuj

a jaki potencjometr zastosować bo takiego jak w schemacie nigdzie nie ma ?

Skomentuj

o ile dobrze pamietam to jest tam 3,3k daj 5k lub4,7k.Z tym prądem spoczymnkowym mozesz sie troszke pobawic ustawiając rózne wartosci i odsłuchujac wzmacniacz dobrać to co Ci będzie najbardziej odpowiadało.Oczywiście im wyzszy tym więcej ciepła sie wydziela

Skomentuj

A czy taki by podszedł bo nie znalazłem innych. http://www.trim-pot.com.pl/Produkt.aspx?id=379

Skomentuj

A czy taki by podszedł bo nie znalazłem innych. http://www.trim-pot.com.pl/Produkt.aspx?id=379
                          oczywiście,dobry ,oby tylko się zmieścił na pcb;nieco niewygodny dostęp do ślizgacza i regulacji po wlutowaniu ale da się
                          pokarz jak wygląda to co składasz ,jakieś fotki
                          Last edited by zbyszek; 03.11.2016, 18:48.

Skomentuj

Aktualnie jeszcze nie poskładałem wzmacniacza ,dopiero zamówiłem części tylko nie wiedziałem jaki potencjometr i dla tego się pytałem ,ale gdy tylko złożę na pewno się odezwę bo pewnie nie odpali od razu

Skomentuj

bo pewnie nie odpali od razu
                              a skąd ten brak wiary?Odpali lub coś tam się upali na pewno:))) ale optymizm jeszcze nikomu nie zaszkodził.Jeśli staranie i bez pospiechu polutujesz potem sprawdzisz jak to ładnie się mówi organoleptycznie i z pomocą lupy czy nie ma zwarć i zimnych lutów -zadziała.Wracając jeszcze do potka od regulacji pradu spoczynkowego to Zbig przewidział tam zastosowanie potków precyzyjnych 10-cio obrotowych jak ten z linku :
                              http://allegro.pl/stcs-64w-101-poten...583751653.html ([STcs] 64W-101 Potencjometr precyzyjny (67W) 100R)
                              oczywiscie o odpoiedniej ( jak na schemacie ideowym)wartosci.

Skomentuj

A gdy zrobię wersję na trzech parach tranzystorów mógłbym podpiąć głośnik 8 om?

Skomentuj

Im więcej par tranzystorów tym mniejsza dopuszczalna impedancja głośnika dla danej osiąganej mocy.
                                  Zobacz sobie tabelkę w poście #7 - dla 8 omowego głośnika wystarczają 2 pary, dla 4 lepiej dać już po 3 tranzystory.

Skomentuj

Witam. Aktualnie posiadam subwoofer na głośniku stx 22-140-8 scx i wzmacniaczem na mostku tda 7294 .Czy ten wzmacniacz zapewni mi głębszy bas, mniejsze zniekształcenia i będzie głośniejszy?

Skomentuj

tak jak ustawisz głośniej to będzie głośniejszy

PS co to jest głębszy bas ? czasami mam wrażenie, że dobór przymiotników przerasta najśmielsze oczekiwania

Skomentuj

przy okazji, wątek ma juz kilka lat, czy od ostatniej oficjalnej wersji ZBIG3.0 pojawiły się w schemacie jakieś drobne zmiany istotnie poprawiające funkcjonalność ?

kilka miesiecy temu popełniłem wzmacniacz gitarowy lampowo - mosfetowy właśnie z końcówką ZBIG3.0, efekt pozytywny :-)

Skomentuj

jakie zmiany musiałbym wykonać w układzie abym mógł zastosować tylko jedną parę tranzystorów?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X