Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt Matezzzz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt Matezzzz

Witajcie

Jestem totalnym laikiem w tym temacie ale czytając to forum wiele rzeczy się nauczyłem i korzystając z waszych doświadczeń staram się je uwzględniać w moim projekcie. Wzoruję się na klasyczny prostych skrzynkach które są wam dobrze znane.

Głośniki

GDN-22-200-8-SC STX

GDM 14-130-8 SC STX

TS-701 Hi-Fi 100 ICON

Obudowa 110/24/31

MDF 19 mm boki,góra,dół,tył - front 39mm

Każdego dnia po pracy i w każdy wolny dzień dopieszczam tą konstrukcję:) lecz wczorajszego dnia poniosłem pierwszą ofiarę i moja frezarka się spaliła :( ale nie ma to jak żonka (obiecała mi kupić nową) :):):):)

Poniżej przedstawiam owoc mojej pracy:

Jeszcze muszę ją doszlifować i zacznę sklejać - zastanawiam się jeszcze nad zaokrągleniem frontu frezem (chyba że macie inny pomysł jak to zrobić )

Prosiłbym was o pomoc w doradzeniu co przykleić do obudowy w celu zmniejszenia rezonansowa obudowy żeby zrobić odstęp od materiału wygłuszającego, moje typy :

1 http://allegro.pl/show_item.php?item=2993255247

2 http://allegro.pl/app-maty-wygluszaj...948578888.html

Dziękuję za wszelkie komentarze

We wnętrzu daj więcej "rozpórek"
    Ja u siebie w TL'ke wykleiłem matami BOLL'a. Na pewno mniejszy rezonans ale go nie wyeliminuje
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
      We wnętrzu daj więcej "rozpórek"
      Ja u siebie w TL'ke wykleiłem matami BOLL'a. Na pewno mniejszy rezonans ale go nie wyeliminuje
      Na pewno je zamontuję a co do mat bitumicznych to kleić je jak skrzynia będzie częściowo zmontowana czy na gołych deskach ??

Skomentuj

Nie rozumiem Cię. Maty od wewnątrz na ścianki. Sam klej z mat wystarczy - bedzie sie trzymało. Podczas klejenia polecam suszarką rozgrzać mate.
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie rozumiem Cię. Maty od wewnątrz na ścianki. Sam klej z mat wystarczy - bedzie sie trzymało. Podczas klejenia polecam suszarką rozgrzać mate.
          Miałem na myśli czy maty mam przyklejać jak już mam złożoną skrzynkę ???

Skomentuj

Zamieszczone przez Matezzzz Zobacz posta
            frezarka się spaliła ale nie ma to jak żonka (obiecała mi kupić nową)
            pozazdroscic zony - moja by przez rok nie zrozumiala ze jest mi potrzebna :/

Prosiłbym was o pomoc w doradzeniu co przykleić do obudowy w celu zmniejszenia rezonansowa obudowy
            tanie maty typu APP/BOLL/APAMA tutaj zadzialaja. tylko nie twarde!

Głośniki

GDN-22-200-8-SC STX

GDM 14-130-8 SC STX

TS-701 Hi-Fi 100 ICON

Obudowa 110/24/31
            teraz zaczynamy sie czepiac - co to za chory dobor glosnikow?
            tam powinny byc GDNy przy takim rozkladzie glosnikow!

co to za wysokotonowka?

co ze zwrotnicami?

skoro taki uklad glosnikow to dlaczego scianka taka szeroka? przeciez tam spokojnie GDN 22 wejdzie na przod!

Miałem na myśli czy maty mam przyklejać jak już mam złożoną skrzynkę ???
            jak ci wygoenie
            lepiej chyba przed?

Skomentuj

http://allegro.pl/glosnik-icoon-wyso...941952988.html ??

To jest ten głośnik? Chłodzony cieczą? Narobisz się przy obudowie, jej zbudowaniu i wykończeniu, włożysz w to większe pieniądze niż w same głośniki a dźwięk będziesz miał koszmarny. No i skąd wytrzaśniesz zwrotkę do tego? Bo zakładam, że wiesz, że uniwersalne zwrotki nadają się co najwyżej do śmieci, zwłaszcza przy obudowie z basem na boku.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                http://allegro.pl/glosnik-icoon-wyso...941952988.html ??

To jest ten głośnik? Chłodzony cieczą? Narobisz się przy obudowie, jej zbudowaniu i wykończeniu, włożysz w to większe pieniądze niż w same głośniki a dźwięk będziesz miał koszmarny. No i skąd wytrzaśniesz zwrotkę do tego? Bo zakładam, że wiesz, że uniwersalne zwrotki nadają się co najwyżej do śmieci, zwłaszcza przy obudowie z basem na boku.
                To jaką polecacie wysokotonażowy ? tylko nie za drogą

a zwrotki to 3-drożne - 500W - robione na zamówienie

---------- Post dodany o 13:14 ---------- Poprzedni post o 13:12 ----------

posiadam jeszcze w domu Głośnik tubowy wysokotonowy F32 100W piezo FV

Skomentuj

wysokotonażowy
                  [google]wysokotonażowy[/google] - warto znać znaczenie używanych przez siebie słów.

A wysyłałeś głośniki i obudowę na pomiary? Albo chociaż głośniki i projekt obudowy żeby osoba projektująca zwrotnicę mogła zbudować do pomiarów taką obudowę? Bo jak nie to ktoś od Ciebie zwyczajnie wyciąga pieniądze.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Coś mi tu "śmierdzi"...
                    marcinsywala.pl

Skomentuj

Coś mi tu "śmierdzi"...
                      co może tu śmierdzeć ?

wysokotonażowy - pomyłka miałem na myśli wysoko tonowy

pomiary w winisd przesłałem w celu zrobienia zwrotek oraz skany projektu obudowy

Skomentuj

Jak już chłopaki wspomnieli, bardzo ładne obudowy robisz a głosniki... Mogłes lepiej zrobić typowe 3 drogi na STX SCX.

WINISD jest od objętości obudowy a nie od charakterystki głosników.... ktoś wyciąga kase od Ciebie i tyle.

Skomentuj

Pewnie dostaniesz zwrotkę Jambo 3drożną czy nie wiadomo co...
                          marcinsywala.pl

Skomentuj

Wydawało mi się że skoro znamy wszystkie parametry głośników, które wprowadzam do Winisd to wystarczało by zaprojektować obudowę jak również wystarczyło do zbudowania zwrotki ale juz wiem że chyba nie. Człowiek uczy się na swoich błędach natomiast muszę znaleźć jakiś kompromis w tej sprawie.

Skomentuj

Sugeruje zapoznanie się z artami ze strony głównej :)
                              marcinsywala.pl

Skomentuj

Zmień ten wysokotonowy choćby na poczciwą PJ-tkę... A zwrotnice jak jeszcze nie zamówione to zaczekaj z nimi... 500 W ech

Skomentuj

tylko ja sie nie znam na budowaniu zwrotnic i wole żeby zrobił to ktoś za mnie a stronę główną studiowałem 50 razy

Skomentuj

Ale artykuły o zwrotkach to akurat chyba ominąłeś.

Powiedz lepiej kto Ci miał robić te zwrotki na podstawie "pomiarów z winisd"?

Skomentuj

Jakbyś studiował 50 razy to byś nie wybrał takich głośników... U kogo zwrotnice zamówiłeś jeśli można wiedzieć ?

Skomentuj

Matezzzz dlatego zanim zaczyna się budowe to warto w 1 kolejnosci przeczytać....
                                        Zatsosowałes głosnik na boku, zwrotnica uniwersalna zawsze bedzie zła... robiona pod zamówienie droga.... Musisz wybrać.
                                        PS gdzie w opolu kupiłes MDF?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X