Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moj pierwszy projekt. Subwoofer w aplikacji MB. Wzmacniacz od Irka sub300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filmy super... ,że kręcisz. Nie wiadomo po co, więc może teeraz napisz coś o dźwięku i zejściu? Jaką częstotliwość najniżej słychać? XLS z MB w odpowiednim litrażu powinien mieć -6dB w okolicach 20-25Hz.

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 21:00 ----------

Zamieszczone przez 131183914 Zobacz posta
    oprocz tego w innym miejscu natrafilem na wkreta pod spodem i nie moge wkrecic srubki
    Zapisać, "oprawić" w ramkę i wkleić na pierwsza stronę tego portalu jako przestrogę dla innych początkujących. Porządny dowód na to, że wkręty może i pomagają przy klejeniu kolumn ale po sklejeniu nalezy je usunąć i dziury porządnie zaszpachlować.

Rada dla 131183914 - po wstępnym nawierceniu wiertłem do drewna weź wiertło do metalu o tej samej średnicy i przewierć się przez tego wkręta. Nie pozostaje ci nic innego jak chcesz uratować nawierconą już pleksę.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      Jaką częstotliwość najniżej słychać? XLS z MB w odpowiednim litrażu powinien mieć -6dB w okolicach 20-25Hz.
      Przy 20 Hz/-1dB już słychać. Otwarzalem Bink Audio Test CD [320kbs MP3]. Nie mam urządzeń pomiarowych żeby to potwierdzic. Mam to nagrane ale nie chce cie juz wiecej bulwesowac.

Skomentuj

Nie bulwersujesz. Po prostu uważam filmiki "pokazujące" pracę głośników za zbędne. Ale jak słychać 20Hz to tylko pogratulować. XLS w małym litrażu z MB jest znakomitą aplikacją pozwalającą w pełni cieszyć się efektami dźwiękowymi niektórych filmów akcji. A i w muzyce się znajdą wykonawcy jak kultowy daft punk, którzy gustują w okraszaniu swoich kawałków basem z przedziału 20-30Hz. Gratki. pokaż zdjęcia koniecznie jak skończysz się męczyć z pleksą.
        Last edited by gooralesko; 28.04.2013, 20:36.

Skomentuj

Witam.
          Subwoofer już gotowy. Zamierzam tylko wymienić gumowe nóżki na kolce (obecne nóżki są z twardej gumy i czasami koloryzują dźwięk)
          Jednak wymieniłem lekko pekniety i nawiercony bok na nowy.
          Z braku czasu zamieszczam dopiero teraz.

---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post o 13:01 ----------

A i w muzyce się znajdą wykonawcy jak kultowy daft punk, którzy gustują w okraszaniu swoich kawałków basem z przedziału 20-30Hz
          Daft Punk : Tron Legacy miażdży basem! specjalnie ściągnąłem ich cala płytę i słucham na okraglo :)

Skomentuj

szkoda ze nie przylozyles sie do klejenia skaju :/

Skomentuj

Fajne połączenie skaju i pleksi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                piekna sinusoida!
                wlacz 24-25Hz to bedzie jeszcze ciekawiej
                i jeszcze podłącz wąż z wodą
                http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-...samowity-efekt

to i gooralowi same filmiki będą się podobały? :P

Skomentuj

Ale magia!

Faktycznie takie pokazy mogę nawet oglądać, heh.

---------- Post dodany o 00:14 ---------- Poprzedni post o 00:08 ----------

Daft Punk : Tron Legacy miażdży basem! specjalnie ściągnąłem ich cala płytę i słucham na okraglo
                  Polecam obejrzeć film. Znakomity materiał testowy nowego suba. Film to popierdółka, typowo holywoodzki shit ale muzyka DP plus znakomite efekty specjalne robią swoje i ogląda się go przyjemnie. Szczególnie gdy chce się sprawdzić czy nowy subwoofer robi to co zamierzałeś, że robił będzie Teraz już chyba wiesz co mam na myśli.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Ale magia!

Faktycznie takie pokazy mogę nawet oglądać, heh.
                    ostatnio tak sie bawilem w pracy. zmienialem obroty frezarki przy oswietleniu swietlowkami. policzylem sobie z ciekawosci czestotliwosc pradu. okazalo sie ze wyszlo dokladnie 55Hz :p

Skomentuj

Dobra robota:) głośniczek pewnie robi robotę.A tak z mojej strony to superancki by był cały w pleksi

Skomentuj

Mam pewien problem do rozwiązania lub nawet dwa. Równolegle założyłem wątek na forum diyaudio.com i taki pan się upiera przy dwóch zasadniczych kwestiach. Mianowicie twierdzi że MB ' rozjedzie' się poza swój limit i zaleca drugi pasywny driver lub jeden ale większy 12" lub 15" . Według moich symulacji dodanie 200g powinno rozwiązać ten problem ale to nie ja jestem 'specem' w tej dziedzinie.
                        Druga sprawa to umiejscowienie głośnika aktywnego. Według tego pana przetwornik w pozycji downfiring poprzez wpływ grawitacji i odkształcenie z biegiem czasu membramy, całkowicie wyklucza zamontowanie glośnika w pozycji horyzontalnej. Wiem że ten temat był przerabiany na forum dziesiątki razy ale czy faktycznie powinienem zaprzątać sobie tym głowe. W końcu wiele konstrukcji jest nadal wykonywana w ten sposób i zakładam że producenci głośników biorą pod uwagę ten aspekt tworząc wystarczająco mocne zawieszenie.
                        Jestem ciekaw waszych opinni.

Skomentuj

Mam XLSa 10 w pozycji horyzontalnej (Spójrz do mojego albumu subostolika w profilu) od ponad roku i nic się z nim nie stało. Bajdurzenie teoretyka, nic więcej.

Skomentuj

Mam XLSa 10 w pozycji horyzontalnej (Spójrz do mojego albumu subostolika w profilu) od ponad roku i nic się z nim nie stało. Bajdurzenie teoretyka, nic więcej.
                            Może rok to za mało a może już membrana opadła o np 1mm , sprawdzałeś ? To małą wartość gołym okiem nie zauważysz a moze grawitacja już robi swoje.. :P

Skomentuj

taki pan się upiera przy dwóch zasadniczych kwestiach. Mianowicie twierdzi że MB ' rozjedzie' się poza swój limit i zaleca drugi pasywny driver lub jeden ale większy 12" lub 15" . Według moich symulacji dodanie 200g powinno rozwiązać ten problem ale to nie ja jestem 'specem' w tej dziedzinie.
                              moje doswiadczenia z MB sa skromne. ale faktycznie bym sie zgodzil z tym panem. jedna MB zrobiona z tego samego glosnika bardzo szybko "sie konczy" :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                moje doswiadczenia z MB sa skromne. ale faktycznie bym sie zgodzil z tym panem. jedna MB zrobiona z tego samego glosnika bardzo szybko "sie konczy" :/
                                W moim przypadku nie jest to ten sam głośnik. Jako MB użyłem Scan Speak Discovery 10. Jest wykonany z lepszych materiałów i xmas jest znacznie większy niż w przypadku MB peerless'a xls10

Skomentuj

no wlasnie MB peerlessa/scana sie nie bawilem. a skoro od lat produkuja MB w tych samych rozmiarach wiec musza sie na tym znac

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    Może rok to za mało a może już membrana opadła o np 1mm , sprawdzałeś ? To małą wartość gołym okiem nie zauważysz a moze grawitacja już robi swoje.. :P
                                    Mierzyłem. Nic się nie zmieniło. Moja deklaracja wystarczy czy potrzebne ci są dowody "na piśmie"? Zawsze jeszcze ci pozostaje pierwsze "może" czyli za mało czasu na odkształcenie. Pogadamy za rok jeśli jeszcze będę miał go w pozycji horyzontalnej, bo jak zacznę projekt z dwoma XLSami to subostolik zostanie zbudowany od nowa a głośniki powędrują na boki budy w pozycji wertykalnej.

Skomentuj

Mierzyłem. Nic się nie zmieniło. Moja deklaracja wystarczy czy potrzebne ci są dowody "na piśmie"? Zawsze jeszcze ci pozostaje pierwsze "może" czyli za mało czasu na odkształcenie. Pogadamy za rok jeśli jeszcze będę miał go w pozycji horyzontalnej, bo jak zacznę projekt z dwoma XLSami to subostolik zostanie zbudowany od nowa a głośniki powędrują na boki budy w pozycji wertykalnej.
                                      Tak się zastanawiam jaką metodą to mierzyłeś bo chyba nie linijką

Skomentuj

A czym, termometrem? Opadanie membrany? Wyjąłem głośnik i sprawdziłem suwmiarką czy cewka wystaje z nabiegunnika o tą samą wartość jaka była przy pomiarze nówki wyjętej z kartonu. Ponadto jak membrana opada to i zawieszenie się "chowa". W moim XLSie nie ma czegoś takiego miejsca, bo ta wartość również jest kontrolowana. Mając głośnik horyzontalnie myślicie, że nie zastanawiałem się nad tym czy membrana nie opadnie lub nie stanie się z nią coś dziwnego? Stąd moje prewencyjne pomiary suwmiarką i skonfrontowanie tego z pomiarami wiele miechów później. Tak jak napisałem wcześniej - opadanie membrany głośnika w poziomie to bajdurzenie teoretyka z diyaudio.com.

Skomentuj

u mnie mb z tym xlsem umarła w 20 litrach trzeba było ją odratowywać:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X