Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Full NEO, czyli Peerless NE180W-8 & SB29RDCN-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Jedyną konkurencje jaką widzę dla DXT jest MAGNUM który jest ponad 5 razy droższy no ewentualnie berylowy SS
    Konkurencja zwyczajnie nie ma metalowych kopułek
    Mam tego DXT od pół roku ale prawie go nie słuchałem, musze się za neigo wziać. PRawdę mówiąc jakiegoś wielkiego wrażenia przy pierwszym i jedynym odsłuchu na mnie nie zrobił. Szczególnie, że przesiadłem sie prosto z monitora na revelatorach na monitora na seasach (CA15 + DXT) i prawdę mówiąc róznica była dramatyczna na niekorzyść seasa. Fakt zwrotnica była pierwszą wersją niedopracowana ale pewnego poziomu jakości i sposobu brzmienia nie da sie zwrotnicą przeskoczyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
      - daleko polozone centrum akustyczne
      Tzn.?

Skomentuj

tez o to pytalem

taka dostalem odpowiedz:

w praktyce to oznacza, ze nie da sie zrobic zwrotnicy niskiego rzedu bez konkretnego pochylenia scianki
        oraz bardzo ciezko zrobic zestaw koherentny czasowo

Skomentuj

Czyli chodzi o głęboko położoną cewkę?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Czyli chodzi o głęboko położoną cewkę?
            Nie. Centrum akustyczne :)
            Trzeba zrobić stepped bafel :)
            http://www.troelsgravesen.dk/stepped-baffle.htm
            Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            revelatorach
            Przecież to nie metal jest :P
            Nie pisze że to hi-end tylko nie ma sensownych innych metalowych głośników oprócz 2 kopułek seasa + 2 kolejne wycenione kosmicznie (nie liczę STX i jakieś tam vify badziewnej)
            Po za tym ty słuchasz na morelu za którego ja nie dał bym 50PLN :P Więc się nie dogadamy

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
            Tak chwalisz tego DXT, że chyba go kupię do testów
            Chwalę bo za 200PLN raczej nic lepszego się nie wymyśli, metolowe kopułki to praktycznie tylko seas robi . (no przepraszam teraz jest jeszcze STX :biggrin:)
            Same szmaty
            No i jak lubisz metolowe kopułki Bo jak nie to lepiej nie

Skomentuj

Przecież to nie metal jest :P
              Nie pisze że to hi-end tylko nie ma sensownych innych metalowych głośników oprócz 2 kopułek seasa + 2 kolejne wycenione kosmicznie (nie liczę STX i jakieś tam vify badziewnej)
              Po za tym ty słuchasz na morelu za którego ja nie dał bym 50PLN :P Więc się nie dogadamy
              Takiemu to dobrze ! Osiagnął wszystko co chciał kopułka za 2 stówki i nic wiecej nie trzeba. No nie dogadamy sie bo dla mnie przejscie na tego seasa dało takie wrażenie jakby te wysokie tony drwal siekierą wyrąbał. Ale fakt nie ma sensownych metalowych kopułek, ciekawe dlaczego. Moze wszyscy sie skapnęli, że to ślepa uliczka. Jakoś nie powstają nowe "wybitne" głośniki oparte o taki materiał. Spróbuje dokończyć w niedługim czasie swój projekt na DXT , zobaczymy co finalnie z tego wyjdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                że to ślepa uliczka
                Tak i seas wypuścił magnezowego MAGNUM i SS poszedł w beryl w topowej kopułce :P
                Last edited by dolphin123; 04.06.2013, 16:19.

Skomentuj

jest dxt

no i wiem z tego tematu że tej kopułki od sb nie warto kupować
                  Na papierze niestety nie wyglada za dobrze (poza swietnymi charakterystykami kierunkowymi) ale tak na prawde liczy sie brzmienie. Jakosciowo to bedzie identyczna polka, z tym ze SB wg mnie bedzie bardziej uniwersalny tutaj, bowiem jego przekaz jest neutralniejszy. Metalowe seasy sie dobrze spisuja w okreslonych gatunkach, ten SB nie faworyzuje zadnego z nich i wszedzie gra tak samo. Wiedzialem z opinii za granica, ze zarowno peerless jak i SB graja bez narzuconego charakteru, stad taki a nie inny wybor.

---------- Post dodany o 16:29 ---------- Poprzedni post o 16:26 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Ja bym chętnie 29RDCN połączył z Wavecorem WF152BD04 lub SB15NRX.
                  http://audiodrivers.eu/prest/pl/54-w...wf152bd04.html
                  Jak ktos kupi mi ten zestaw, to powstanie kolejny na WF152 i HDS Tweeter :P (tez na sprzedaz)

Skomentuj

Czas na krotki opis brzmienia :) Zaczne moze od opisania brzmienia poszczegolnych przetwornikow a na koncu calosci.

SB29RDCN
                    Najpierw co zrobilem jak otrzymalem ten glosnik to podlaczylem go pod zwrotnice od hiquphona i sb15nrx (1 rzad, bez kondensatorow, szeregowa) wrazenia byly pozytywne. Pierwsze co sobie skojarzylem, to bardzo podobne brzmienie do metalowych kopulek, jednak z troche mniejsza natarczywoscia dzwieku i jakby cieplejsza prezentacja srednicy. Dzwiek jest bardzo szczegolowy oraz przestrzenny. Moze nie tak bardzo jak w przypadku hiquphona czy neo3-pdrw niemniej zaden detal nie schowa sie. Prezentacja dzwieku jest wg mnie neutralna. Zadne pasmo nie jest wybite oraz sposob grania nie wykazuje tendencji do grania ani cieplo, ani chlodno. W porownaniu do SB26STC, duzy krok do przodu, nawet bardzo duzy. Tu nie ma co porownywac. Co do wad, to na pewno mozna sie przyczepic do glebi dzwieku. Niby wszystko jest, ale nie sprawia takiej radosci ze sluchania jak np w przypadku hiquphona.

Peerless NE180W
                    Na samym poczatku uzywalem go jak szerokopasmowca i juz zapowiadal sie bardzo dobrze. Robilem kilka testow, miedzy innymi rozne kombinajce polozenia glosnika bez obudowy i najlepiej gral ....... tylna czescia membrany. Nie potrafie tego wytlumaczyc, ale taka prezentacja srednicy jaka wtedy slyszalem byla najlepsza z dotychczasowej jaka mialem okazje slyszec z jakichkolwiek kolumn.
                    Jesli chodzi o wrazenia dzwiekowe w obudowie ze zwrotnica, to pierwsze co sie slyszy, to swietna dynamike juz nawet przy niskich poziomach glosnosci. Bas szybki, punktowy ze srednim wykopem. Kolumna ma 12 litrow ale czuje sie, ze ten glosnik domaga sie wiekszej obudowy.
                    Kolejna rzecz, to bardzo dobra srednica, ktorej absolutnie nic nie mozna zarzucic. Jest wypelnienie, detalicznosc, przestrzen oraz glebia. Nie posiada swojego charakteru brzmienia jak wiekszosc glosnikow. Sposob przekazu zalezy wylacznie od tego jaka zaprojektujemy zwrotnice. Jedyna rzecza do ktorej moge sie przyczepic to wysoka srednica (powyzej 2Khz). Moze jest to spowodowane wielkoscia samego glosnika, niemniej z SB15NRX zdecydowanie lepiej wybrzmiewala, az do 5Khz. Ale nie ma co sie oszukiwac, to ma grac wylacznie do 2Khz, a do tej czestotliwosci zamiata wszystko jak trzeba.

Opisalem jak graja poszczegolne glosniki, stad mozna domyslec jak to gra w calosci. Dla mnie poki co to jest najlepszy zestaw, z jakim mialem do czynienia. Jest jedna rzecz, do ktorej sie przyczepie. Otoz sprowadzajac peerlessa tak na prawde nie wiedzialem czego sie po nim moglem spodziewac. Polaczenie z SB29 jest wg mnie bardzo trafne, bowiem oba glosniki maja podobny charakter brzmienia (sa neutralne). Nie podejrzewalem, ze ten niskotonowy zagra tak dobrze i wg mnie troche marnuje sie z tym SB. Mozna to porownac np do polaczenia Illuminatora z vifa xt25, niby wszystko OK ale zawsze bedzie ten niedosyt na wysokich tonach. Peerless z pewnoscia zasluguje na cos lepszego, grajacego przynajmniej na poziomie Hiquphona.

Skomentuj

Znalazlem idealny glosnik do Vify - CSS LD25X http://meniscusaudio.com/css-ld25x-p-1332.html . Bardzo rozsadna cena i jakosciowo oferuje podobna klase co SS 6600 oraz 6620. Poki co kombinuje rozne topologie filtrow. O brzmieniu troche pozniej.

Skomentuj

Taki brzydki? :/
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                        X