A gdyby zrobić BG-ampa np. na 3 lub 4 tranzystorach wyjściowych to czy wtedy byłby porównywalny jakościowo do tego Denona?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Jest jeszcze BG7 z dwoma parkami.
Tak naprawde to rzeba przekopac troche sprzetu zeby w 100% sie wpasowac w wlasne preferencje. W pojeciu ''lepszosci'' jest bardzo duzo zmiennych, bardzo fajnie jak sie uda znalesc cos co sie nam podoba no ale co potem..... czy to juz koniec zabawy ?
BG9 ma raczej taki miesisty bas (musze w koncu obie koncowki wsadzic w obudowe i zaniesc do domu).
A tymczasem wzmaczek, ktory tylko polowa stopnia wyjsciowego pasuje do tego tematu:
Na diyaudio wpadli na fajny pomysl, zrobili pcb z stopniem koncowym, do niego jest przygotowanych kilka stopni wejsciowych, ktore mozna sobie wymieniac do woli.
Ja tez tak zrobie bo wkurza mnie przelutowywanie stopnia koncowego na nowe plytki.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
gavron04
Niestety nie jestem w stanie zrobic takiego porownania poniewaz caly czas robie sobie powoli cos nowego. Pojecie ''lepszosci'' jest bardzo wzgledne i zalezy od bardzo wielu rzeczy wiec tak naprawde to najlepiej bedzie jak sie trafi w swoje preferencje. Teraz zajmuje mi to coraz wiecej czasu bo coraz wiecej sie ucze i coraz bardziej skupiam sie na testach odsluchowych niz na suchych wykresach.
Owa wykresologia i tak jest wazna bo pozwala ocenic czy projekt jest w miare poprawny i bezpieczny.
Ostatni 99% skonczony wynalazek to BG9, uwazam go za calkiem fajny na dodatek na 2 parki wiec bedzie mozna w koncu to 200W przekroczyc (chodz mnie wystarcza 20W w zupelnosci).
Obrazkologia wyglada tak:
No i bardzo wazna rzecz, montaz tranzystorow od spodu, wielu ma z tym klopoty a rozwiazanie jest banalnie proste, wystarczy dodatkowy tranzystor np w TO220, ktory wsadzimy pod nasz docelowy, trzeba zlapac plytke i dwa tranzystory palcami i zalutowac. Drivery lutujemy dokladnie w taki sam sposob. Latwo, szybko i bardzo rowno.
No i ekranowanie transformatora :P
Last edited by borys; 12.10.2014, 22:31.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaborys powiedz mi, czy zrobiłeś (lub ktoś inny) porównanie BG1 (z forumowego zamówienia) z innymi wersjami, które "stworzyłeś"? Mógłby się ktoś wypowiedzieć?
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
gavron04
Juz nie pamietam ile zaplacilem ale to jest ta mala obudowa wielkosci kartki A4. Wpisz sobie na ebayu ''amplifier enclosure'' i wyskoczy ci tego troche, polecam jak cos sprzedawce along183234 (nie pamietam jaki dokladnie nr po nicku).
lokiec
Bardzo by mnie interesowala twoja opinia na temat ostatniej modyfikacji, ktora wersja ci sie bardziej podoba ta z rezystorami 680-150 w lustrach czy 330-150 ?
W sumie to dosyc wazne dla mnie bo kazda opinia przyczynia sie do tego ze bede w stanie sie czegos wiecej nauczyc.
I tak jestem zadowolony ze chcialo ci sie to polutowac.
thxi-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Hej.
Składam wersje z trzema parami tranzystorów FET-hex v7.1 i napotkałem małą nieścisłość. Otóż na schemacie kondensatory C7 i C8 mają wartość 100uf, a w spisie jest napisane 1000uf. Rozbieżność duża dlatego chce się upewnić która wartość jest poprawna. Są one w lini zasilania więc dając 1000 nie będzie źle.
Skomentuj
-
Montaż strasznie się dłuży ze względu na brak czasu. Obecnie jestem na etapie wlutowywania tranzystorów wejściowychQ3, T3 i mam do was pytanie. Mam na stanie BC546 i BC556 ale w wersji B. W źródłach prądowych już je zastosowałem ale do wejściowych raczej będą miały za małe wzmocnienie jeśli się mylę poprawcie mnie. Ewentualnie mam jeszcze BC550C i BC560C może je zastosuje? Druga sprawa jak to jest z tym parowaniem jest to konieczne czy nie. Jedni piszą że tak inni, ze nie...
Skomentuj
-
regan3000 podaj jakie masz zasilanie. Jak jest mniej jak +/- 45VDC to możesz śmiało dać BC550C/560C. A co do parowania to Twój wybór. Jak masz mieć nieprzespane noce to paruj, jak Cie to nie rusza to nie trać na to czasu :) Na pcb i tak jest potencjometr od regulacji dc offsetu. Ja u siebie parowałem, ponieważ trafiły mi się jakieś wybrakowane tranzystory i pomimo oznaczenia C nie miały nawet minimalnej wartości wzmocnienia podanego w datasheecie.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
Skomentuj