Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A gdyby zrobić BG-ampa np. na 3 lub 4 tranzystorach wyjściowych to czy wtedy byłby porównywalny jakościowo do tego Denona?

Skomentuj

To już chyba lepiej zrobić bg9 które już na dwie parki jest gotowe i można by ewentualnie zrobić płytkę pod trzy.

Nikt nie stwierdzi, czy po dodaniu tranzystorów końcowych będzie grać tak czy inaczej, trzeba samemu się przekonać :)

Skomentuj

Jest jeszcze BG7 z dwoma parkami.
        Tak naprawde to rzeba przekopac troche sprzetu zeby w 100% sie wpasowac w wlasne preferencje. W pojeciu ''lepszosci'' jest bardzo duzo zmiennych, bardzo fajnie jak sie uda znalesc cos co sie nam podoba no ale co potem..... czy to juz koniec zabawy ?
        BG9 ma raczej taki miesisty bas (musze w koncu obie koncowki wsadzic w obudowe i zaniesc do domu).

A tymczasem wzmaczek, ktory tylko polowa stopnia wyjsciowego pasuje do tego tematu:

Na diyaudio wpadli na fajny pomysl, zrobili pcb z stopniem koncowym, do niego jest przygotowanych kilka stopni wejsciowych, ktore mozna sobie wymieniac do woli.
        Ja tez tak zrobie bo wkurza mnie przelutowywanie stopnia koncowego na nowe plytki.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

borys powiedz mi, czy zrobiłeś (lub ktoś inny) porównanie BG1 (z forumowego zamówienia) z innymi wersjami, które "stworzyłeś"? Mógłby się ktoś wypowiedzieć?
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Hm, mnóstwo ludzi pyta o to BG1...
            Kupię 2 płytki z zamówienia jakby komuś się walały po szufladzie :P Może zrobię porównanie, będzie 3 kandydatów, a jak kiedyś uda mi się uruchomić BG5, to i czterech... :)

Skomentuj

Mam 2 płytki BG1 wolne

Skomentuj

gavron04
                Niestety nie jestem w stanie zrobic takiego porownania poniewaz caly czas robie sobie powoli cos nowego. Pojecie ''lepszosci'' jest bardzo wzgledne i zalezy od bardzo wielu rzeczy wiec tak naprawde to najlepiej bedzie jak sie trafi w swoje preferencje. Teraz zajmuje mi to coraz wiecej czasu bo coraz wiecej sie ucze i coraz bardziej skupiam sie na testach odsluchowych niz na suchych wykresach.
                Owa wykresologia i tak jest wazna bo pozwala ocenic czy projekt jest w miare poprawny i bezpieczny.

Ostatni 99% skonczony wynalazek to BG9, uwazam go za calkiem fajny na dodatek na 2 parki wiec bedzie mozna w koncu to 200W przekroczyc (chodz mnie wystarcza 20W w zupelnosci).
                Obrazkologia wyglada tak:

No i bardzo wazna rzecz, montaz tranzystorow od spodu, wielu ma z tym klopoty a rozwiazanie jest banalnie proste, wystarczy dodatkowy tranzystor np w TO220, ktory wsadzimy pod nasz docelowy, trzeba zlapac plytke i dwa tranzystory palcami i zalutowac. Drivery lutujemy dokladnie w taki sam sposob. Latwo, szybko i bardzo rowno.

No i ekranowanie transformatora :P
                Last edited by borys; 12.10.2014, 22:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                  borys powiedz mi, czy zrobiłeś (lub ktoś inny) porównanie BG1 (z forumowego zamówienia) z innymi wersjami, które "stworzyłeś"? Mógłby się ktoś wypowiedzieć?
                  Ja miałem BG1, teraz mam BG9. Na tym samym zasilaniu 2*30VAC jest więcej mocy. Przy odkręceniu gały na maksa BG9 już się nie da słuchać w moim pomieszczeniu bo jest za głośno i lekki przester głośników. Bg1 tego nie miał. BG9 ma fajny bas i trochę ostrzejszą górę (po poprawkach Borysa wzgl pierwszej wersji). Dużo mniej się grzeje niż BG1. Koszt wykonania samych płytek to ok 120 zł para. Ja wole BG9 stanowczo.
                  Pozdrawiam.

Skomentuj

Dzięki borys, jeszcze mam pytanie odnośnie Twojej obudowy, ile zapłaciłeś?

Skomentuj

gavron04
                      Juz nie pamietam ile zaplacilem ale to jest ta mala obudowa wielkosci kartki A4. Wpisz sobie na ebayu ''amplifier enclosure'' i wyskoczy ci tego troche, polecam jak cos sprzedawce along183234 (nie pamietam jaki dokladnie nr po nicku).

lokiec
                      Bardzo by mnie interesowala twoja opinia na temat ostatniej modyfikacji, ktora wersja ci sie bardziej podoba ta z rezystorami 680-150 w lustrach czy 330-150 ?
                      W sumie to dosyc wazne dla mnie bo kazda opinia przyczynia sie do tego ze bede w stanie sie czegos wiecej nauczyc.
                      I tak jestem zadowolony ze chcialo ci sie to polutowac.
                      thx

Skomentuj

Ta poprawiona wersja jest lepsza. Góry jest więcej i trochę żywsza, ale nie męczy uszu. Za dużo i tak też się nie mogę wypowiadać bo stale jest ścisz trochę i ścisz trochę......
                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie na temat...
                          "ścisz trochę i ścisz trochę......"

Skąd ja to znam... :)

Skomentuj

Zamiast 2SC5171/2SA1930 lutuję 2SC4793/2SA1837, bo tych pierwszych nie mam, tak samo zamiast 470uF/50V będą 220uF/63V :)

Przyznam, że trochę nie podoba mi się płytka z pierwszego zamówienia, aczkolwiek są bardzo ładne :)

Skomentuj

BG1 - zasilał ktoś powyższy układ napięciem +/- 65 V.
                              Poza zmianą Q4 I T4 na MJE , R4 ,R5 dać 22R i dołożyć jeszcze parkę na wyjściu czy coś jeszcze ?

Skomentuj

toopcool
                                Ja zasilalem napieciem +/-55V z trzema parkami, trzeba bylo kilka rezystorkow pozmieniac i tyle. Generalnie na takie napiecie to lepiej by bylo troche to ustrojstwo przeprojektowac.

Skomentuj

Hej.
                                  Składam wersje z trzema parami tranzystorów FET-hex v7.1 i napotkałem małą nieścisłość. Otóż na schemacie kondensatory C7 i C8 mają wartość 100uf, a w spisie jest napisane 1000uf. Rozbieżność duża dlatego chce się upewnić która wartość jest poprawna. Są one w lini zasilania więc dając 1000 nie będzie źle.

Skomentuj

C7 i C8 daj 100uF na odpowiednie napiecie. Jak juz uruchomisz to daj znac, bo nie pamietam jak sie tam kompensowal prad spoczynkowy (trzeba bylo by to jeszcze sprawdzic).

Skomentuj

Przed napisaniem tamtego posta wlutowałem 1000uf bo akurat taki malem. Nie powinno to chyba... zaszkodzic. Jak dojdę do etapu ustawiania prądu spoczynkowego na pewno dam znać.

Skomentuj

Montaż strasznie się dłuży ze względu na brak czasu. Obecnie jestem na etapie wlutowywania tranzystorów wejściowychQ3, T3 i mam do was pytanie. Mam na stanie BC546 i BC556 ale w wersji B. W źródłach prądowych już je zastosowałem ale do wejściowych raczej będą miały za małe wzmocnienie jeśli się mylę poprawcie mnie. Ewentualnie mam jeszcze BC550C i BC560C może je zastosuje? Druga sprawa jak to jest z tym parowaniem jest to konieczne czy nie. Jedni piszą że tak inni, ze nie...

Skomentuj

regan3000 podaj jakie masz zasilanie. Jak jest mniej jak +/- 45VDC to możesz śmiało dać BC550C/560C. A co do parowania to Twój wybór. Jak masz mieć nieprzespane noce to paruj, jak Cie to nie rusza to nie trać na to czasu :) Na pcb i tak jest potencjometr od regulacji dc offsetu. Ja u siebie parowałem, ponieważ trafiły mi się jakieś wybrakowane tranzystory i pomimo oznaczenia C nie miały nawet minimalnej wartości wzmocnienia podanego w datasheecie.
                                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                          Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                          X