Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 way na Tonsilach gdn20/80/3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zapewne efekt Baffle Step i interferencja fal będzie inna (czy jakies inne zjawiska też?)- ale czy różnica będzie odczuwalna na tyle, żeby nie zaryzykować? Możliwe, że za jakiś czas będę w Warszawie, jeśli znacie tam kogoś kto zrobi to porządnie to proszę o kontakt. Nie jest jeszcze pewne czy będę jechać, ale są szanse...
    Pozdrawiam

Skomentuj

tak, roznica moze byc na tyle duza ze bedzie slyszalna. dla ciebie pewnie nie, skoro nie masz odniesienia

Skomentuj

mam jakis sentyment do głośników Tonsila, choć pod ta marka już raczej nic ciekawego nie powstanie i bedzie się raczej snuła po rynku przemieszana z fama o siwetności i chińskimi prodróbami.

Tym niemniej jak widze kiedy ktos się zabiera za "dłubanie" na Tonsilach to tak z sentymentu chciałbym widzieć to zrobione dobrze.

Bardzo podobny zestaw na Tonsilach produkowała w latach 90. przez krótki okres Diora Dzierżoniów. Mo zna się na nim wzorować. Jeśli chodzi o zwrotnicę doskonałym wzorem układowym sa zwrotnice ZG80C115 (chodzi o zastosowane rzędy filtrów).

tak co się rzuca w oczy to nieprecyzyjne wyciecie otworów w obudowie. Jak pisałem te głosniki jak kazde inne - ale te szczególnie ze względu na wąski rant kosza wygladają dobrze w płytkim prezyzyjnie wyciętym podfrezowaniu i z dobranymi efektownie wygladającymi wkrętami.
        Wiec albo estetyzować podfrezowania albo zastosować ścianę maskującą która nada głośnika pozory montażu od spodu przedniej ściany zakrywajac ranty głośników.

Skomentuj

Jeśli chodzi o zwrotnice to mam już, wykonał je Bumpalump (Użytkownik19). Wysyłałem głośniki i wymiary kolumny, zrobione zostały pomiary itd. Po podłączeniu zwrotek po wlutowaniu przeraziłem się, ale miałem świadomość, że praktycznie zawsze pierwsze chwile pracy kolumn bywają nieciekawe. Kolumny pograły następnego dnia parę godzin i była kolosalna różnica, oczywiście mówię o poprawie i to znacznej. Niestety nie zdążyłem przed wyjazdem ich wygrzać i przesłuchać, więc nie jestem w stanie nic o nich powiedzieć, aktualnie jestem w Krakowie i nieprędko wrócę, ale jak wrócę to przesłucham i opiszę co i jak. Jeśli chodzi o front: myślałem, żeby zrobić (tak jak ktoś wspomniał już) dodatkową płytę mocowaną na łączeniówki do maskownic. Osobiście podobają mi się z ramkami, ale jestem ciekaw jak będą wyglądać z ścianką na przodzie. Mam gdzieś schemat zwrotek, więc jak ktoś będzie potrzebować to mogę wrzucić przy następnej okazji. Pozdrawiam i do usłyszenia

Skomentuj

Witam,
            Czy mógłbyś podzielić się schematem Twoich kolumn ?
            Jak się sprawują kolumny po wygrzaniu ?
            Pozdrawiam.

Skomentuj

Witam ponownie. Wrócilem parę dni temu w rodzinne strony i zdążylem do tej pory troszkę posluchać jak to gra po wstępnym wygrzaniu. Pod moją nieobecnośc kolumny pracowaly od czasu do czasu. Musze powiedzieć, że jest różnica. Co do brzmienia: generalnie osobiście mi się podoba, choć po delikatnej korekcji. GDWK sprawują się ok, lubie ich rockowe brzmienie, natomiast na średnicę znalazlyby sie lepsze przetworniki niż gdm16. Teraz jak kolumny się nieco wygrzaly nie przeszkadza zbytnio, ale z początku nie do końca mi sie podobalo. GDN śmigają świetnie, podoba mi się zdecydowany kick, przy jednoczesnym niskim zejściu. Co do obudowy: kolumny grają poprawnie, schodzą naprawdę nisko, stwierdzilem, że ze strojeniem to trochę przekombinowalem, bo aż tak niskiego zejścia niepotrzebuję. Moglem stroić je te kilka-kilkanaście HZ wyżej i uzyskalbym wtedy podbicie w wyższych partiach basu, bo tylko w określonych gatunkach muzycznych są momenty przy których kolumny sięgają dolnych granic swojego pasma. Myślę, że jeśli obudowy bylyby mniejsze o te parę litrów w dalszym ciagu gralony to dobrze, a przynajmniej kolumny zajmowalyby mniej miejsca. Akurat w tym pokoju, w którym stoją mam pelno wolnej przestrzeni więc nie przeszkadza mi to. Jeśli jednak będą mialy kiedyś stać w niedużym pokoju wygodniej byloby ustawiać cos mniejszego.
              Ogólnie jestem zadowolony, choć przy następnej konstrukcji skieruje się ku bardziej kompaktowym rozmiarom.
              Możnaby się czepiać tego gdm, bo ma dość szorstkie brzmienie, ale z drugiej strony wokale są wyraziste i na pierwszym planie, poglosy także ladnie się prezentują.
              Jeszcze jednym plusem tych kolumn jest efektywność - 30W na kanal wystarczyaby dobrze to brzmialo. Przesluchwilame je na Diorze WS354A i naprawdę świetnie sobie radzily, generalnie podpięte są do Technicsa A900 Mk II. Jak zaopatrzę się w kabelki podepnę je pod końcówkę mocy i sygnal postaram się wysterować tak aby nie przekroczyl mi 160W na kanal, jestem ciekaw jak wtedy bEdzie to grać.

Zastanawialem się nad wygluszeniem kolumn, ale z tego co mi wiadomo w przypadku BR spada nieco strojenie. Raczej nie chcialbym, żeby zeszlo jeszcze niżej, bo będę mial malo czytelną stopę przy rockowej/metalowej muzyce.

Co do schematów: postaram się przejrzeć poprzedni komputer, tam gdzieś mialem schemacik zwrotnicy i wyniki ich pomiarów

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
              X