Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3SM (chciałbym trochę inaczej)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3SM (chciałbym trochę inaczej)

Witajcie.

Rozpoczynam budowanie 3SM wg ogólnie znanego projektu :) , ale chciałbym go odrobinę udomowić, znaczy przeznaczyć do pomieszczenia 15-20m2.
    Wszelkie elementy posiadam, lub właśnie mam zamówione. Teraz rozważam drobne zmiany, które nie zniszczą projektu, ale mają pozwolić na jego 'udomowienie'.

W pierwszej kolejności przenoszę BR na tylną ściankę 50mm (na wysokość pomiędzy TW i W), front a'la Żółwik, reszta nie wiem..czy będą podstawki? Nie wiem. Będzie to zestaw "Prezent".. dlatego chcę go 'udomowić', bo nie wiem, jak będzie użytkowany. Chciałbym, by zachował swój profesjonalizm, ale pozostał uniwersalnym.
    Co myślicie o tym, by pochylić Seasa ku górze? (prawdopodobnie pudełka staną na szafce TV, lub co gorsze na podłodze) Z założenia oś odsłuchu, szczegółowość i precyzja jest na wysokości Seasa, ale to nie będzie kolumna SM...! Prędzej zestaw będzie sponiewierany i stanie na meblach w niesymetrycznej odległości od miejsca odsłuchu..!
    Czy asekuracja w postaci pochylenia TW jest zbyt daleko idąca? Czy jest to nieprzewidywalna ingerencja?
    Pamiętajmy o uniwersalności i nieprzewidywalności ustawienia paczek .....
    Last edited by Alchemiq; 25.07.2013, 21:09.

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
    W pierwszej kolejności przenoszę BR na tylną ściankę
    tunele z przodu to element ktory najbardziej mi sie podobal w 3SM

Pamiętajmy o uniwersalności i nieprzewidywalności ustawienia paczek .....
    czyli tymbardziej bym zostawil tunel z przodu

Skomentuj

Tunel z tylu, to rowniez mniej basu.

Skomentuj

Macie 100% racji, ale co by nie mówić, to dwie dziury z przodu wyglądają nieciekawie. Tak ładny jest AWX i kopułka, że miło popatrzeć... dwie dziury się nie komponują. Tunel musi iść na tył.

Skomentuj

To może szczelinowy z przodu. Mi okrągłe na przedniej ściance też się nie widzą.

Wieczorem mogę wrzucić moją wersję 3SM, BR mam z tyłu.

Skomentuj

dzabij, elegancki pomysł!
            ma ktoś wiedzę, jak przeliczyć port BR 50mm/185mm na szczelinę z przodu?

Skomentuj

daj powierzchnie troche wieksza, wysokosc szczeliny nie robilbym mniej niz 15mm (mozesz dac 16mm plyte jako dystans)
              przy liczeniu w winisd niczego nie odejmuj, to wyjdzie strojenie jak trzeba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                przy liczeniu w winisd niczego nie odejmuj, to wyjdzie strojenie jak trzeba
                Nawet objętości głośnika wewnątrz obudowy ?

Skomentuj

nigdy tego nie uwzgledniam i jakos mi sie wszsytko zgadza
                  ale to stosunkowo male glosniki w dosc duzych obudowach...

Skomentuj

Moje 3SM z BR z tyłu :

Skomentuj

BR chyba trochę mały ... :)
                      Ale całość jest rewelacja! Projekt niekonwencjonalny, modernistyczny. Lubię taki design!
                      Uważam, że profesjonalizm w konstrukcji dźwięku oraz design, to dzisiaj podstawa! Wnętrze paczki to podstawa - mistrzostwo, ale to co na zewnątrz - cenię sobie artyzm.
                      Akurat lubię piękno prostoty. Dzabij - fajna, prosta bryła.

Skomentuj

BR chyba trochę mały ... :)
                        Ale całość jest rewelacja! Projekt niekonwencjonalny, modernistyczny. Lubię taki design!
                        Uważam, że profesjonalizm w konstrukcji dźwięku oraz design, to dzisiaj podstawa! Wnętrze paczki to podstawa - mistrzostwo, ale to co na zewnątrz - cenię sobie artyzm.
                        Akurat lubię piękno prostoty. Dzabij - fajna, prosta bryła.
                        BR z kawałka rury od odkurzacza centralnego fi 50. Faktycznie według winisd blisko granicy ale jednak na czerwono :( Natomiast przy odsłuchu z "normalną" głośnością nie ma świstów czy innych turbulencji.

Paczki powstały w dwa dni z resztek płyt znalezionych w garażu. Pomalowane najpodlejszą farbą za 20 PLN z LM ;-) Jak na taką prowizorkę faktycznie wielu osobą bardzo się podobają :-)

Skomentuj

Ladne sa biale paczki, tutaj jeszcze jakbys dolozyl lakier piano to w ogole poezja, ale to droga zabawa.

Podoba sie :)

Skomentuj

Bardzo fajne
                            Co to za farba?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Luxens akrylowa farba do wnętrz i na zewnątrz, biała, satynowa. Luxens to marka własna Leroy Merlin, ale producent to PPG więc dość renomowana. Puszka kosztowała ze 30-40 PLN, zużyłem z połowę. 3 warstwy z między szlifami, aplikacja wałkiem z krótkim włosiem (normalnie pewnie starczyły by dwie warstwy ale miałem świeży wałek i strasznie pylił na początku). Niedługo chcę zakupić pistolet więc wypróbuję natrysku.

Kolumny zrobione z wiórówki 18mm + oklejone HDF 3mm. Powstały bo przed zimą nie wyrobiłem się z wykończeniem TL by Dabyl (ma być front piano black) a chciałem czegoś słuchać. No i tkwię w tej prowizorce do dziś ... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                                nie wyrobiłem się z wykończeniem TL by Dabyl
                                Miałem dylemat przed swoją pierwszą konstrukcją, bo oczekiwałem szczegółów i klarowności, ale przy tym dużo basu do pomieszczenia 30m2 + ... Długo, by pisać jak doszło do tego wyboru, ale TL powstało. Wszystko super. Ale bas jest tak spóźniony i ciągnący się, że z chęcią wrócę do 3SM (oczywiście kosztem basu) - ten można wspomóc dobrym punktującym subem.

Skomentuj

Miałem dylemat przed swoją pierwszą konstrukcją, bo oczekiwałem szczegółów i klarowności, ale przy tym dużo basu do pomieszczenia 30m2 + ... Długo, by pisać jak doszło do tego wyboru, ale TL powstało. Wszystko super. Ale bas jest tak spóźniony i ciągnący się, że z chęcią wrócę do 3SM (oczywiście kosztem basu) - ten można wspomóc dobrym punktującym subem.
                                  Jak to mówią : "jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz" - skrzynki stoją od kilku miesięcy gotowe, może dziś czy jutro przełożę głośniki, posłucham i wyrobię sobie na ich temat (TL) jakieś zdanie. Wrócić do 3SM żaden problem :)

Skomentuj

Test konstrukcji 3SM , ciśnie się by zestawić z TL.
                                    No cóż.. psioczyłem na TL.. brakowało mi średnicy. No to ją mam! Niestety przyzwyczaiłem się tak bardzo do soczystych sopranów TL, że 3SM na Seas, to jakieś nieporozumienie.

Do rzeczy.

Fakt, że średnica jest idealna, ale szczegółów sopranu mi brakuje (może ze względu na przyzwyczajenie do Ushera), basów też jest mało (bo na co dzień słucham TL). Czy niskie są szybsze/dynamiczniejsze niż w TL? Trudno mi stwierdzić.. jest ich po prostu o niebo mniej!. Generalnie bez suba się nie obędzie przy 3SM.

Robiąc test typu "low sound bass test" ... głośnik furczy, wyraźnie i słyszalnie dmucha przez BS, nie ma tego efektu w TL (że nie wspomnę, że schodzi o niebo niżej, sięga dna piekła )

Na całe szczęście nie robię zestawu dla siebie, bo byłbym zawiedziony, ale to pewnie z powodu słuchania TL na co dzień.

ps.
                                    a swoją drogą, czy dobrze wytłumiłem środek?
                                    boki, góra, dół, tył oklejone pianką ze stożkiem 2,5 cm...
                                    Może brakuje waty, dlatego tak 'buczy', jak z pudła... albo to kwestia wygrzania ... albo przyzwyczajenia do TL

Skomentuj

3SM to konstrukcja br, u Ciebie AWX gra w OZ?

Skomentuj

dolphin-ie przecież kolego pisze że mu dmucha
                                        Dał pewnie z tyłu

Skomentuj

Czaruję...
                                        X