Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3SM (chciałbym trochę inaczej)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory nie są na stojaku tylko na "regale" - perwsze co dość mocno niweluje bas w monitorkach.
    <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

odnośnie BR to widział gdzieś monitorki gdzie zamiast tunelu br była szczelina wokółniskotonowca z mostkami 3D

Skomentuj

Zamieszczone przez fragment Zobacz posta
        odnośnie BR to widział gdzieś monitorki gdzie zamiast tunelu br była szczelina wokółniskotonowca z mostkami 3D
        mozesz tego poszukac?
        pomysl ciekawy... ale widze komplikacje w realizacji

Skomentuj

tak, BR przeniosłem na tył ..
          może, jak się wygrzeją to będzie trochę więcej basu, bo widać, że membrany są jeszcze 'sztywne'
          Ale śmiało w zestawieniu z subem taka parka mogła by u mnie pozostać średnica bardzo zrównoważona, po prostu wypadają poprawnie w odsłuchu.
          Jednak faworytem jest TL i wysunięte, trochę krzykliwe wysokie Usher'y .. przyzwyczaiłem się :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
            średnica bardzo zrównoważona, po prostu wypadają poprawnie w odsłuchu.
            to albo ja mam inne oczekiwania, albo ty jeszcze malo slyszales :???:

Skomentuj

ja z pewnością mało słyszałem i mało zbudowałem, Pawel S. rozwiń prosze myśl, jakie są twoje odczucia co do 3SM? i gdybyś mógł je porównać/zestawić z TL, będą wdzięczny.

Skomentuj

Pawel S. rozwiń prosze myśl, jakie są twoje odczucia co do 3SM? i gdybyś mógł je porównać/zestawić z TL, będą wdzięczny.
                TLki nie slyszalem wiec nic o niej nie napisze. ale mialem porownanie 3SM, MX-140 i moich kolumn na vifach. i z czystym sumieniem powiem (juz nie raz to pisalem) ze potencjal glosnikow uzytych w 3SM zabila zwrotnica!
                tam srednie tony sa wycofane, totalnie bez zycia. brak lekkosci brzmienia tej kolumny. mx-140 wypada juz tutaj duzo lepiej, mimo ze seas brzmi bardziej naturalnie niz AWX
                ale jak widac bardzo duzo osob preferuje takie brzmienie i im to odpowiada

Skomentuj

z pewnością nie mam doświadczenia w opisach odsłuchów, bo zrobiłem tylko jedną konstrukcję (TL) i teraz 3SM, a wcześniej przez lata słuchałem kina na Eltaxach. Ponieważ TL mnie kupiła, a wiemy, że również jest specyficzne,: ostra góra i 'lejący' się niski bas z średnicą zza kotary... to dlatego napisałem, że 3SM gra poprawnie średnicą... Chyba Pawel S. dobrze to ująłeś, że grają bez życia i lekkości.
                  Szkoda, bo nastawiałem się na wypełnienie tego, czego brakuje w TL, czyli chciałem przesunąć scenę mid do przodu i dodać kickbasu (kosztem nie tak niskiego zejścia, jak TL), a otrzymałem o niebo gorszą górę, średnicę grającą po całości (czyli ten brak życia i lekkości, o której pisze Pawel S., tak ja to odebrałem) i dół ... jaki dół? Ja tu basu nie czuję... chyba, że jak mocno podkręcę potencjometr, to zaczyna dmuchać, ale trochę jak z pudła. Wybaczcie, ale jako laik nie potrafię inaczej opisać tego co słyszę
                  Czas zmienić klocka, bo może moje odczucia są błędne gdyż napędzam cały czas Yamachą kina domowego sprzed 15 lat, wartą dzisiaj 400 zł ... uuups..

Skomentuj

a wygluszyles mocno monitor?
                    AWXa niestety trzeba bardzo mocno wygluszac zeby poprawnie zagral

Skomentuj

w TLce na zwrotkach do MX średnica też wypada bardzo, bardzo... cienko.

Skomentuj

Wygłuszenie: góra, dół (tam jest zwrotnica), boki, tył - oklejone pianką stożkową 2,5cm. Nie użyłem owaty (ale tyłu jeszcze nie kleiłem, więc mogę pokombinować).
                        Czy użyty port 5 cm x 18 cm, daje odpowiednie strojenie? Na ucho, to daleko 40hz.

Skomentuj

jak ja je mialem to strojenie mialem nisko a i tak dudnilo. wiec watoliny trzeba bylo dac duzo

Skomentuj

więc watolina w ruch! chciałby "zestroić" je pod dynamiczny, punktowy i agresywny KORN , np:
                            http://www.youtube.com/watch?v=e8H-hKorYyw

Skomentuj

Więc jest jakiś ratunek dla tych głośników, sam chciałem je składać, awx już są , formatki w wycenie a tu kolejna opinia że nie warto. Chyba że złożyć i samemu się przekonać. Czy ta zwrotnica jak jest nie bardzo to czy ktoś widzi w niej kosmetyczne zmiany co można by zmienić czy raczej to kwestia wysłania do zrobienia kompletnie nowej ?

Skomentuj

To nie jest tak ze to kompletnie nie gra. Wielu moze sie podobac. Ja tylko pisze ze potencjal tych glosnikow nie jest wykozystany. Osobiscie proponuje mx-140 na ekonomicznie zrobionej zwrotnicy

Skomentuj

Nie pozostaje nic innego jak złożyć jedne i drugie, a może kiedyś komuś się podeśle i będzie lepiej na nowej zwrotnicy. Zobaczę która wysokotonowka szybciej się trafi

Skomentuj

Słucham tego czegoś w konfiguracji hip-hop, electric, rock, classic ... Niestety TL odcisnęła swoje piętno (choć nie jest bez wad).
                                    Rozbieram te paczki i jak znajdę czas robię TL na AWX+Seas w wersji lite.

TLite coming

Skomentuj

Chyba trochę czasu znajdę. Trzeba to jakoś spożytkować.

Proszę, powiedzcie mi jaki może być wpływ na dźwięk (i czy znaczny), jeżeli odchudzę konstrukcję TL.
                                      Założenie mam takie, że chcę aby paczka była nie szersza od AWX, czyli 184 mm.

Proszę zerknijcie na rysunek:

Skomentuj

Proszę, powiedzcie mi jaki może być wpływ na dźwięk (i czy znaczny), jeżeli odchudzę konstrukcję TL.
                                        Jeśli zmniejszysz szerokość a zwiększysz głębokość tak aby kanał miał tyle samo SD jak przed zabiegiem odchudzania, no to raczej nic się nie zmieni (na basie).
                                        Co innego na średnicy i wysokich (ze względu na inny front).

Skomentuj

dzięki! nie wiem czy uda mi się dokładnie zachować wyjściowe SD, ale myślę, że 0,5 - 1 cm na ściankach trochę "podreguluję" wysokością kolców gąbki...
                                          ot, taki eksperyment, bo obecne TL są dość monumentalne

Skomentuj

Czaruję...
                                          X