Monitory nie są na stojaku tylko na "regale" - perwsze co dość mocno niweluje bas w monitorkach.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3SM (chciałbym trochę inaczej)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez fragment Zobacz postaodnośnie BR to widział gdzieś monitorki gdzie zamiast tunelu br była szczelina wokółniskotonowca z mostkami 3D
pomysl ciekawy... ale widze komplikacje w realizacji
Skomentuj
-
tak, BR przeniosłem na tył ..
może, jak się wygrzeją to będzie trochę więcej basu, bo widać, że membrany są jeszcze 'sztywne'
Ale śmiało w zestawieniu z subem taka parka mogła by u mnie pozostaćśrednica bardzo zrównoważona, po prostu wypadają poprawnie w odsłuchu.
Jednak faworytem jest TL i wysunięte, trochę krzykliwe wysokie Usher'y .. przyzwyczaiłem się :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz postaśrednica bardzo zrównoważona, po prostu wypadają poprawnie w odsłuchu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz postaPawel S. rozwiń prosze myśl, jakie są twoje odczucia co do 3SM? i gdybyś mógł je porównać/zestawić z TL, będą wdzięczny.
tam srednie tony sa wycofane, totalnie bez zycia. brak lekkosci brzmienia tej kolumny. mx-140 wypada juz tutaj duzo lepiej, mimo ze seas brzmi bardziej naturalnie niz AWX
ale jak widac bardzo duzo osob preferuje takie brzmienie i im to odpowiada
Skomentuj
-
z pewnością nie mam doświadczenia w opisach odsłuchów, bo zrobiłem tylko jedną konstrukcję (TL) i teraz 3SM, a wcześniej przez lata słuchałem kina na Eltaxach. Ponieważ TL mnie kupiła, a wiemy, że również jest specyficzne,: ostra góra i 'lejący' się niski bas z średnicą zza kotary... to dlatego napisałem, że 3SM gra poprawnie średnicą... Chyba Pawel S. dobrze to ująłeś, że grają bez życia i lekkości.
Szkoda, bo nastawiałem się na wypełnienie tego, czego brakuje w TL, czyli chciałem przesunąć scenę mid do przodu i dodać kickbasu (kosztem nie tak niskiego zejścia, jak TL), a otrzymałem o niebo gorszą górę, średnicę grającą po całości (czyli ten brak życia i lekkości, o której pisze Pawel S., tak ja to odebrałem) i dół ... jaki dół? Ja tu basu nie czuję... chyba, że jak mocno podkręcę potencjometr, to zaczyna dmuchać, ale trochę jak z pudła. Wybaczcie, ale jako laik nie potrafię inaczej opisać tego co słyszę
Czas zmienić klocka, bo może moje odczucia są błędne gdyż napędzam cały czas Yamachą kina domowego sprzed 15 lat, wartą dzisiaj 400 zł ... uuups..
Skomentuj
-
więc watolina w ruch! chciałby "zestroić" je pod dynamiczny, punktowy i agresywny KORN, np:
http://www.youtube.com/watch?v=e8H-hKorYyw
Skomentuj
-
Więc jest jakiś ratunek dla tych głośników, sam chciałem je składać, awx już są , formatki w wycenie a tu kolejna opinia że nie warto. Chyba że złożyć i samemu się przekonać. Czy ta zwrotnica jak jest nie bardzo to czy ktoś widzi w niej kosmetyczne zmiany co można by zmienić czy raczej to kwestia wysłania do zrobienia kompletnie nowej ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz postaProszę, powiedzcie mi jaki może być wpływ na dźwięk (i czy znaczny), jeżeli odchudzę konstrukcję TL.
Co innego na średnicy i wysokich (ze względu na inny front).
Skomentuj
Skomentuj