Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi w stylu Tidal Contriva

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A co na dół?

---------- Post dodany o 13:26 ---------- Poprzedni post o 13:25 ----------

Ok już widzę...
    -SEAS L26RFX/P
    -SEAS W18EX001

Skomentuj

Dzisiejsze postępy. Za tydzień postaram się drugą doprowadzić do tego samego stanu oraz zeszlifować kanty na równo :) Chciałbym, aby przed końcem roku jeszcze zagrały.
      Jest kawałek paczki, podkurzacz dla porównania :)

Skomentuj

Zapowiada sie świetnie - składasz na lamelki ,wkrety , ...klej ? ,widze że nie kleiłeś mat bitumicznych tylko odrazu filc ,musze to posłuchać jak bedzie gotowe :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marc1nz Zobacz posta
          Zapowiada sie świetnie - składasz na lamelki ,wkręty , ...klej ?
          Kleję soudalem poliuretanowym 66A, docisnąłem ściskiem, wkręciłem wkręty, a następnie po utwardzeniu kleju zostaną wykręcone i otwory zaszpachlowane :)

widzę że nie kleiłeś mat bitumicznych tylko od razu filc
          Tak, w komorze niskotonowego zagościł sam filc samoprzylepny o grubości mniej więcej 1cm. Średniotonowy głośnik otrzyma matę bitumiczną wraz z wełną owczą.

muszę to posłuchać jak będzie gotowe
          Jak będą gotowe to zapraszam z własnymi płytami, ewentualnie odtwarzaczem CD i oczywiście Accu, abyś mógł sprawdzić swoje osłuchane utwory :)

Skomentuj

Jedna kolumna gotowa :) brzmienie powala, a pomyśleć, że zachwycałem się STXami a tu całkowicie inna liga.
            W tym roku jeszcze zagrają obydwie :)

Skomentuj

:thumbup: Planujesz dać jakąś podstawę pod to?

Skomentuj

Tak, będą kolce i blacha, ale to wszystko sukcesywnie będzie robione.

Skomentuj

Jakie wysokie to wyszło?

Skomentuj

Zamieszczone przez ulan66 Zobacz posta
                    Jakie wysokie to wyszło?
                    130x29x48cm i do tego 70kg :) nie jest ze mną tak źle skoro wyniosłem na 2 piętro

Skomentuj

Ta przestrzeń nad TW jest czymś konkretnym spowodowana?

Skomentuj

Zamieszczone przez Michal93 Zobacz posta
                        Ta przestrzeń nad TW jest czymś konkretnym spowodowana?
                        Designem a'la Tidal :) http://gadgets.softpedia.com/gadgets...rs-1-8116.html
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Może zanim dasz blachę to powinieneś jeszcze dać jakąś płytę/podstawę z kilku płyt mdf- ten niskotonowy tak dziwnie nisko wygląda.

Skomentuj

Dla mnie wizualnie jest jak najbardziej ok, do tego dojdzie jeszcze około 5cm na kolce :)

Skomentuj

Stereo

Moje plecy już płaczą jak przyjdzie fornirowanie i znowu noszenie wszystkiego po schodach

Skomentuj

Napisz jak dwie się spisują.

Skomentuj

Grzesiu! Mnie się już podobają,nawet takie surowe i ważne żeby grały dla Ciebie tak jak chciałeś...
                                  A zastanawiał się ktoś żeby zrobić bardziej zbliżone do oryginału?oczywiście na czymś tańszym od Accutona :)
                                  Na przykład na takich driverach jak Akustyk ILR 3 i oczywiście zrobić konkretną zwrotkę pod to.Bo Akustyka wiadomo :każdy wie,że jest ale mało kto słuchał:)...chyba.

Skomentuj

Piękne kolosy! Szkoda, że nie wytrzymałeś z frezowaniem do fornirowania bo teraz będziesz miał hardcore aby później idealnie wyrównać fornir.
                                    Fajne pomieszczenie odsłuchowe. Minimalna adaptacja i będzie idealnie.
                                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez ulan66 Zobacz posta
                                      Napisz jak dwie się spisują.
                                      Trudno opisać po tak krótkim opisie, ale dopiero je odkrywam, każdy detal jakiego nie usłyszałem na stxach, które wspominam miło. Na każdym paśmie powala na kolana, lecz na pierwszy odsłuch najbardziej odczuwalny stał się bas. Szybki, punktowy ogromne zaskoczenie. Scan piękny detal, a odegrana perkusja. Excel mimo, że ma 18cm to znakomicie radzi sobie ze średnicą. Jak wspominałem na razie muszę się osłuchać, głośniki rozegrać i wtedy będzie można coś stwierdzić.

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                      Piękne kolosy! Szkoda, że nie wytrzymałeś z frezowaniem do fornirowania bo teraz będziesz miał hardcore aby później idealnie wyrównać fornir.
                                      Pokój nie jest wielki, jest na poddaszu i ma ścięty sufit jak widać :) Żadnego niechcianego echa i pogłosów.
                                      Na fornir mam sposób, wyfrezuję sobie walec, który idealnie wpasuje się we wnętrze otworu głośnikowego i będę mógł podziałać.

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
                                      Grzesiu! Mnie się już podobają,nawet takie surowe i ważne żeby grały dla Ciebie tak jak chciałeś...
                                      A zastanawiał się ktoś żeby zrobić bardziej zbliżone do oryginału?oczywiście na czymś tańszym od Accutona :)
                                      Na przykład na takich driverach jak Akustyk ILR 3 i oczywiście zrobić konkretną zwrotkę pod to.Bo Akustyka wiadomo :każdy wie,że jest ale mało kto słuchał:)...chyba.
                                      Jeśli myśl doczeka się realizacji, to zwrotka by Yoshi ?
                                      Są powyżej oczekiwań

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                        Z tym fornirowaniem po frezowaniu to nie taki diabeł straszny. Ja robiłem to pierwszy raz i wyszło idealnie. Przy drugim otworze wpadłem na patent. Po wycięciu forniru z ok 1 cm zapasem załamałem naddatek rękojeścią wkrętaka (jest w miarę miękki plastik) zdecydowanie i wręcz siłowo po krawędzi objechać kilka razy po całym obwodzie. Fornir można powiedzieć po takim zabiegu jest odcięty równiutko z krawędzią, wyrównywanie papierem to tyko była kosmetyka. Cała operacja ok 5 min na otwór. Także w 0,5h obleci cały zestaw.:biggrin: Warunek jest taki, żeby fornir był dobrze przyklejony na krawędziach. Musi na to zwrócić uwagę podczas klejenia.
                                        Pozdrawiam.

Skomentuj

To jeszcze zależy dużo od forniru, naturalny fornir, np dębowy z kiepskiego (rzadkiego) kawałka drzewa przy czymś takim potrafi się ukruszyć dalej niż przy krawędzi i mamy problem.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X