Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki STX GDN-17-140-SCX+ Mission/Audax TM025

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki STX GDN-17-140-SCX+ Mission/Audax TM025

Mając parkę missionów z forumowego zamówienia postanowiłem je wykorzystać. Początkowo myślałem o małych monitorach z niedużym midwooferem, ale ostatecznie zdecydowałem się na połączenie missiona z STX-em WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-17-140-SCX) http://stx.pl/gdn-17-140-8-scx.html w obudowie wolnostojącej.
    Obudowa będzie prawie taka sama jak u LuSzTi-ego z tematu http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi.

Wymiary mojej obudowy to: 100x20x28,6 [cm] z wydzieloną komorą ok. 18L i bassreflexem szczelinowym zestrojonym na 40Hz.

Na razie włożyłem STX-a i missiona do obudowy testowej bez zwrotnicy (na wysokotonowy kondensator 1,2uF) i testuje klejąc docelowe skrzynki. Po pierwszych odsłuchach spodziewałem się, że będzie więcej basu, ale zobaczymy co będzie dalej jak się wygrzeją (pamiętam, że w klonach Mite też tak było).

Ty sie nie dziw, że nie masz basu, jak nie masz zwrotnicy i kompensacji BS...

Skomentuj

jak wrzucilem nowy glosnik prosto z kartona do obudowy to basem zagral
      wygrzany jeszcze nie byl, ale ja mialem strojenie wyzej wiec moze tu bedzie problem

Skomentuj

Chodzi mi o to, że w porównaniu do moich klonów nie ma przepaści. Bas na pewno niżej schodzi ale sądziłem, że będzie większa różnica.
        Tak naprawdę nie mam doświadczenia w tworzeniu nowych zestawów, bo wszystko co do tej pory robiłem to gotowe projekty już sprawdzone.
        Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Ty sie nie dziw, że nie masz basu, jak nie masz zwrotnicy i kompensacji BS...
        Tego się spodziewam, że ze zwrotnicą dopiero zacznie grać jak trzeba.
        W kwestii zwrotnicy będę prosił o pomoc, a póki co składam skrzynki.

Tutaj obudowa testowa vs Mite:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          wygrzany jeszcze nie byl, ale ja mialem strojenie wyzej wiec moze tu bedzie problem
          Przez takie wpisy doswiadczonego użytkownika, Ci mniej doświadczeni sądzą, że jak właśnie w byle gówno wsadzą głośnik i z byle czym na zwrocie to będzie huczało aż miło. Weź sie Pawle zastanów co za herezje wypisujesz... Przypadkowo podbijało Ci jakiś zakres, odebrałeś to jako bas. Złóżcie to normalnie do kupy, pobawcie sie litrażem i strojeniem a dopiero o basie piszcie..

Skomentuj

Przypadkowo podbijało Ci jakiś zakres, odebrałeś to jako bas, a w rzeczywistości ma to się nijak do porządnej aplikacji...
            to chyba raczej ty takich glupot nie pisz!
            przeciez nie mialem strojenia na 60hz zeby mi buczalo!

Skomentuj

Przypadkowo podbijało Ci jakiś zakres, odebrałeś to jako bas.
              to chyba raczej ty takich glupot nie pisz!
              Nie będę się przekomarzał... Przeczytaj to do czego się odnosiłem a nie do czego Ci pasuje. EOT.

Skomentuj

ostatnio bardzo czepliwy jestes - jakies problemy?

rozumiem zebys sie czepial poczatkujacego... ale nie rozumiem po co kwestionujesz moje zdanie?!

Skomentuj

bo nie chodzi o strojenie, tylko jak nie ma cewki na niskiego to mu średnie zagłuszają bas i dlatego go nie ma :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    tylko jak nie ma cewki na niskiego to mu średnie zagłuszają bas i dlatego go nie ma
                    i mission bez tlumika
                    ale trzeba wiedziec czego sluchac...
                    co ciekawe dosc wysoko ciagna te SCXy

subwooerowej ilosc basu nie ma co sie spodziewac. ale basu nie zabraknie

Skomentuj

Napisz Pawle konkretnie i rzeczowo koledze dlaczego nie ma basu, to nie będę się czepiał. Wsadzenie głośnika w samą skrzynkę bez założenia zwroty, kompensacji BS nie da mu basu w dwudrożnej konstrukcji. Zostało to napisane dwa razy. Skoncentruj się i nie podważaj faktów w swoich odpowiedziach.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        jak nie ma cewki na niskiego to mu średnie zagłuszają bas i dlatego go nie ma
                        i mission bez tlumika
                        Wszystko to rozumiem i jestem świadomy takiego stanu rzeczy. Jako nowicjusz w takich konstrukcjach praktycznie od zera, po spojrzeniu na parametry wyglądało, że różnica do Tonsila będzie bardzo duża. Oczywiście jak słucham tak bez zwrotnicy różnych kawałków to słychać gdzieś tam podbicie, a gdzieś indziej praktycznie brakuje dźwięków.

co ciekawe dosc wysoko ciagna te SCXy
                        To prawda, próbowałem samego SCXa i zauważyłem, że średnie tony nawet się wybijają w pewnym zakresie.

---------- Post dodany 11.10.2013 o 09:35 ---------- Poprzedni post 10.10.2013 o 12:15 ----------

Obudowy już się robią:

Skomentuj

Skrzynki już mam praktycznie gotowe, zostało jeszcze wykończenie fornirem i terminal, ale to zostawię na koniec.
                          Chciałbym teraz przystąpić do wykonania zwrotnicy i tutaj proszę o pomoc. Nie projektowałem nigdy zwrotnicy od podstaw, ale chciałbym poznać kolejne kroki w przygotowaniu zwrotnicy. Poczytałem trochę teorii, ale nie za bardzo wiem teraz jak zacząć, jaki podział wybrać itd.

Skomentuj

oj to nie takie latwe

Skomentuj

Mógłbym być spokojnie pewnym, że właśnie ty takiej właśnie odpowiedzi udzielisz. Napisz jeszcze, że uzyskanie pomocy też łatwe nie jest...

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez milky way Zobacz posta
                                Napisz jeszcze, że uzyskanie pomocy też łatwe nie jest...
                                inni forumowicze jakos potrafia odczekac swoje w kolejce
                                tylko ty nawet nie zapytasz o detale tylko sie obrazasz... jakies problemy?

Skomentuj

Wcześniej Pawel S. pisał, że pomoże więc spokojnie czekam, się nie pali. Puki co zrobiłem "prowizoryczną zwrotnicę" z tego co pod ręką i spróbuję coś pomierzyć w SW.

Skomentuj

Zamieszczone przez tktomek Zobacz posta
                                    Puki co zrobiłem "prowizoryczną zwrotnicę"
                                    napisz z czego, zebys przypadkiem glosnika nie spalil

Skomentuj

napisz z czego, zebys przypadkiem glosnika nie spalil
                                      Spoko aż taki zielony to nie jestem.
                                      Na wysokotonówke I rząd -pojemność 3,88uF + rezystor 3,3.
                                      STX II rząd - cewka 2,2mH z kondensatorem 10uF.
                                      Z elementów, które posiadam próbowałem uzyskać jako taką charakterystykę. Nic nie liczone, po prostu dobierałem na słuch + pomiar HolmImpulse.
                                      Na razie takie coś wyszło:

Skomentuj

Pomiar poniżej 1 kHz nie jest prawidłowy więc nie bierz go pod uwagę.

Kondensator na tweeterze jest za mały - odcięcie będzie wysoko, chyba, że takie było założenie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X