Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki STX GDN-17-140-SCX+ Mission/Audax TM025

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    Pomiar poniżej 1 kHz nie jest prawidłowy więc nie bierz go pod uwagę.
    Tak wiem o tym.
    Kondensator na tweeterze jest za mały - odcięcie będzie wysoko, chyba, że takie było założenie.
    Trochę za mały to fakt, ale akurat nie miałem pod ręką.
    To jest tylko tymczasowy układ, bo nie mogłem wytrzymać jak głośniki leżały i nie grały, zamontowałem żeby sprawdzić możliwości takiego połączenia.
    Teraz jak mam podłączone 2 kolumny z jakąśkolwiek zwrotnicą mogę powiedzieć, że basu wystarczy.

Skomentuj

Kondensator na tweeterze jest za mały
      kond za maly a cewka za duza :p
      ale nic sie nie popsuje

po zmianie zwrotnicy pojawi sie tylko duza ilosc srednich tonow

Skomentuj

Dokładnie, woofer jest ostro stłumiony taką cewką :)

Nie, nic się nie zepsuje ale z dobrą zwrotnicą będzie dużo ciekawiej szczególnie na średnich jak wspomniałeś :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          kond za maly a cewka za duza
          Stąd ten dołek od 2 do 5kHz. Do wyboru miałem jeszcze cewkę 0,22mH, ale wtedy tu gdzie ten dołek była straszna góra, a potem ostro w dół, w efekcie kuło w uszy i nie dało się słuchać.
          po zmianie zwrotnicy pojawi sie tylko duza ilosc srednich tonow
          Na to liczę, bo w porównaniu z Mite dużo jeszcze brakuje.

Dla mnie jest to po prostu baza do nauki i nabycia doświadczenia co jak się zmienia na słuch i w pomiarach przy zmianie parametrów zwrotnicy.
          Znalazłem w necie dane do charakterystyki impedancyjnej i częstotliwościowej dla missiona: http://www.rjbaudio.com/Audiofiles/D...D%20files.html . Może ktoś ma dla STX-a, tak abym mógł coś zasymulować?

Skomentuj

Zamieszczone przez tktomek Zobacz posta
            Dla mnie jest to po prostu baza do nauki i nabycia doświadczenia co jak się zmienia na słuch i w pomiarach przy zmianie parametrów zwrotnicy.
            to moze zrobie pomiary w SW i je wysle?
            pobawisz sie sam i czegos sie pouczysz
            ale bez worka elementow niczego nie porownasz :???:

Skomentuj

Udało mi się wpisać charakterystyki po zczytaniu za pomocą SPL Copy do SW, a impedancje pomierzyłem za pomocą prostego kabelka z rezystorem 10om. Założyłem sobie podział na 3 kHz, Audax zaleca podział na 2,9 kHz.
              Program zaproponował mi takie filtry, ja dodałem tylko rezystor i zoptymalizowałem z automatu do wzorców .Goal:

Charakterystyka teoretyczna:

i zmierzona za pomocą HolmImpulse:

Akurat miałem na stanie rdzeniowe cewki 2,2mH i 0,22mH, więc złożyłem takie zwrotnice i w końcu zestaw zaczął jakoś grać. Chciałbym abyście ocenili jak dalej modelować przebiegi i na co zwrócić uwagę.

PS. jak zmieniać w SW parametry elementów w gotowym schemacie, bo próbuje i jakoś się nie da?

Skomentuj

PS. jak zmieniać w SW parametry elementów w gotowym schemacie, bo próbuje i jakoś się nie da?
                dwuklik na element, wpisujesz wartość i klikasz OK, nie klikaj Zastosuj.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  dwuklik na element, wpisujesz wartość i klikasz OK, nie klikaj Zastosuj.
                  Tak robie, ale po zatwierdzeniu pozostaje to co było. Zastosuj mam cały czas nieaktywny. Może coś na początku źle zrobiłem?

Skomentuj

Ja bym proponował zrobić jeszcze jeden pomiar z Holmem z odwróconą fazą. Powinno to coś powiedzieć.
                    BTW postaraj się o wytlumienie pokoju przy pomiarach, bo bramkowanie masz chyba mega krótkie. Pomiar ważny od 1.5 kHz, zdałoby się z tego zejść co nieco.

Skomentuj

Pobaw sie HolmImpulsem
                      Wytlumisz troche pomieszczenie i bedzie ok

Ta zwrotnica na missiona sie nie sprawdzi
                      Bedzie sypał piachem
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A tak swoją drogą, to jaki masz sprzęt pomiarowy? Wkładka Panasonica czy jakiś inny wynalazek ? Jeśli mierzysz coś Holmem i masz Panasonica, to zamiast sczytywać charakterystyki programem, mógłbyś je pomierzyć i eksportować do SW. Wtedy miałbyś realne pasmo z wpływem przedniej ścianki.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                          Ja bym proponował zrobić jeszcze jeden pomiar z Holmem z odwróconą fazą.
                          Jutro postaram się pomierzyć, dzisiaj już nie chce się narzędzi rozkładać.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Ta zwrotnica na missiona sie nie sprawdzi
                          Bedzie sypał piachem
                          To co jeszcze powinienem zrobić?

A tak swoją drogą, to jaki masz sprzęt pomiarowy?
                          Wkładka Panasonic + plik kalibracyjny.

zamiast sczytywać charakterystyki programem, mógłbyś je pomierzyć i eksportować do SW. Wtedy miałbyś realne pasmo z wpływem przedniej ścianki.
                          Masz rację, pomiar robiłem w sumie na szybko tak, aby zobaczyć czy będzie chociaż podobny do teoretycznego.
                          Jak pomierzyć głośniki? Z 1 metra w osi?

bramkowanie masz chyba mega krótkie. Pomiar ważny od 1.5 kHz, zdałoby się z tego zejść co nieco.
                          a po czym widać bramkowanie na wykresie?
                          Last edited by tktomek; 03.11.2013, 17:57.

Skomentuj

a po czym widać bramkowanie?
                            Przy pomiarach jest taki trójkącik, masz go w okolicach 1kHz. Mówi o tym, że od tego miejsca pomiary są teoretycznie realne. Holm sam ustawia bramkowanie na podstawie pierwszego odbicia. W opcjach możesz się tym pobawić, możesz to wyłączyć i sam poustawiać. Na głównej jest artykuł Yoshiego o SW. W którejś części są opisane pomiary i między innymi bramkowanie. Poczytaj to wiele Ci się wyjaśni :)

Jak pomierzyć głośniki? Z 1 metra w osi?
                            Jak wyżej, wszystko w tych tutkach jest fajnie opisane :) Holm jest prościuteńki, łopatologiczny, jeśli ja potrafię się nim posłużyć to Tobie pewnie też nie sprawi to problemu :)

Skomentuj

Pobawiłem się więcej i z dostępnych mi elementów wyszło coś takiego.
                              Podział na 4kHz, nie mogłem zrobić zwrotki tak jak proponował mi program, bo ograniczają mnie posiadane elementy zwrotnic. Dążyłem do uzyskania charakterystyki zbliżonej do tej proponowanej przez SW.

Charakterystyki teoretyczne z symulacj:
                              1. głośniki w przeciwfazie.

2. głośniki w fazie.

Pomiary w Holm Impulse:
                              1. głośniki w przeciwfazie.

2. głośniki w fazie.

Taka konfiguracja brzmi już zdecydowanie lepiej, pojawiły się średnie tony, chociaż dalej brakuje pewnych rejestrów (takiego ciepła). Wydaje mi się, że wybijają się za bardzo częstotliwości z tej górki na 5kHz, dźwięk jest trochę taki jakbym miał włączony loudness - dobry bas i wysokie rejestry.

Skomentuj

Pomierzyłem głośniki w obudowie tak jak radziliście. Nie udało mi się pomierzyć za pomocą SW, ale za to ARTA dała radę. Charakterystyki wygładzone do 1/1 oct i nie wiem czy nie za bardzo. Pomiary wykonane z 1m w osi głośnika, przy tym samym poziomie głośności oraz w takich samych warunkach, wysokotonowy mierzony przez kondensator 8,2uF.

Czerwona STX; Niebieska mission

Na podstawie tych pomiarów spróbowałem zasymulować zwrotnicę aby jak najbardziej wygładzić wykres. Denerwuje mnie ta górka STX-a na ok 5kHZ, która podbija mi charakterystykę wypadkową, nie bardzo wiem jak to wygładzić. Poza tym w miejscu podziału mam cały czas delikatny dołek.
                                Proszę o podpowiedź, czy moje pomiary, oraz kierunek w jakim się poruszam są w porządku.

Głośniki połączone w przeciwfazie:

Głośniki połączone w fazie:

Skomentuj

wysokotonowy mierzony przez kondensator 8,2uF.
                                  blad - zmierz bez niczego

Denerwuje mnie ta górka STX-a na ok 5kHZ, która podbija mi charakterystykę wypadkową, nie bardzo wiem jak to wygładzić.
                                  ja tez sie z tym mecze na mniejszym modelu :/

wyglada ok - sluchaj i sam zdecyduj

Skomentuj

wysokotonowy mierzony przez kondensator 8,2uF.
                                    Nie wiem dlaczego tego nie zauważyłem :(
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

blad - zmierz bez niczego
                                      A czy to bezpieczne dla wysokotonowego? Pomiar przecież wykonuje się pełnym pasmem.

wyglada ok - sluchaj i sam zdecyduj
                                      To muszę zaopatrzyć się w cewki, złożyć zwrotkę i pomierzyć, wtedy będzie wiadomo.

Skomentuj

A czy to bezpieczne dla wysokotonowego? Pomiar przecież wykonuje się pełnym pasmem.
                                        Ale małą mocą :)
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          Ale małą mocą
                                          Jeszcze raz pomierzę głośniki tak jak mówicie, potem zrobię symulacje i zobaczymy co wyjdzie.
                                          W sumie racja to co mówicie, z kondensatorem tak jak u mnie wychodzi zwrotka na ok 2,4 kHz, czyli niedaleko miejsca gdzie mam dołek.

PS. Jak ustawić małą moc, która będzie jeszcze bezpieczna? Np w Holmie poziom kiedy program nie będzie krzyczał, że za mały poziom?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X