Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki STX GDN-17-140-SCX+ Mission/Audax TM025

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1W/1m...

Skomentuj

Wlacz sinus 1kHz na glosnik 8r i zmierz napiecie. Ustaw na 2,83v i bedzie ok
      Tylko sie nie przestrasz bo 1W to bardzo glosno wbrew pozorom

Skomentuj

Niestety nic "lepszego" nie udało mi się uzyskać. Cały czas mam dołek na ok. 3kHz i taki pik na 5kHz. Jak myślicie jest możliwość wyrównania bardziej, czy zostawić. Próbowałem symulować różne wersje zwrotnicy, z automatu i ręcznie wpisując wartości elementów. Najlepsze wg mnie na schemacie i symulacji poniżej:

Pomiary potwierdzają symulacje i wygląda to tak:

Brzmi to teraz całkiem przyzwoicie, basu jest naprawdę dużo, średnie tony troszkę oddalone, góra delikatna.

Jako ciekawostkę wrzucam pomiar mojej konstrukcji w porównaniu z klonami totem mite, które to grają ponoć ładną średnicą.

Skomentuj

proponuje zrobić pomiar w przeciwfazie i porównać z pomiarem w fazie ...to powinno chyba rozjaśnić sytuacje
          bo możliwe że nie masz "zgrania fazowego" i stąd ten dołek dla częstotliwości podziału

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
            proponuje zrobić pomiar w przeciwfazie i porównać z pomiarem w fazie
            Pomiary są na 3 obrazku; kolor niebieski - głośniki połączone w przeciwfazie, czerwony - w fazie.

Skomentuj

kolorki chyba odwrotnie ( w przeciwfazie powinien być dołek dla częstotliwości podziału) proponuje jeszcze ewentualnie zerknąc

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...c-głośnikowych

jest tam 1 zwrotnica z STX GDN 17 140 8 SCX + PJ
              (by takero)

Skomentuj

kolorki chyba odwrotnie ( w przeciwfazie powinien być dołek dla częstotliwości podziału)
                Kolory są dobrze. Mówiąc o połączeniu w fazie mam na myśli + do +, i - do - w obu głośnikach. Połączenie w przeciwfazie to odwrócona polaryzacja wysokotonówki.
                proponuje jeszcze ewentualnie zerknąc
                http://diyaudio.pl/showthread.php/21...c-głośnikowych
                jest tam 1 zwrotnica z STX GDN 17 140 8 SCX + PJ
                (by takero)
                Symulowałem takie połączenie. Z moim missionem wychodził straszny dół, którego nie udało mi się wyrównać.

Skomentuj

Dziwnie ci sie ten tweeter filtruje

Nic z tego nie wyjdzie jak nie zajmiesz sie tym co sie dzieje na 5kHz na wooferze i 2kHz na tweeterze
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Nic z tego nie wyjdzie jak nie zajmiesz sie tym co sie dzieje na 5kHz na wooferze i 2kHz na tweeterze
                    Problem w tym, że nie wiem co tu zrobić. Może pofiltrować tweetera 3rzędem? Próbowałem też pułapkę na 5kHz, ale wtedy brzmiało jakoś drażniąco.

Tutaj pomiary z głośnikami oddzielnie (tylko nie wiem czemu tweeter taki pdniesiony).

Skomentuj

ten audax ma efektywnosc 92dB, a stx chyba 88 dB, więc wynika z tego że potrzebny jest L-Pad na wysokim, jesli jest taka górka na wysokich.
                      audax - rezonans na ok 1100 Hz, więc podział chyba gdzies ok 3 KHz chyba wystarczy , moze koledzy bardziej zaawansowani zweryfikują jaki powinien być podział jesli rezonans tweetera 1,1 Khz ....

Skomentuj

moze koledzy bardziej zaawansowani zweryfikują jaki powinien być podział jesli rezonans tweetera 1,1 Khz ....
                        A kto powiedział ze fs tweetera jest wyznacznikiem podzialu? Sugerowal bym sie raczej znieksztalceniami oraz wytrzymaloscia przy danej filtracji.

Skomentuj

Ja z podziałem celowałem na ok 3,5kHz. Producent zaleca 2,9kHz przy filtrze 2 rzędu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                            A kto powiedział ze fs tweetera jest wyznacznikiem podzialu?
                            podstawy teoretyczne - minimalna zalecana f podzialu to 2x fs glosnika

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              podstawy teoretyczne - minimalna zalecana f podzialu to 2x fs glosnika
                              Ostatnio jeden z zaawansowanych użytkowników (nie pamiętam który) napisał, że to już przedawnione informacje. Odkąd możliwe są pomiary zniekształceń we własnym zakresie można spokojnie o tym zapomnieć.
                              To jak to w końcu jest, bo sprzeczne informacje docierają.

Skomentuj

Paweł sa tweetery ktore maja fs na poziomie 6XX Hz. Zalozmy podzial dla 1,3 kHz po wykresie znieksztalcen widac ze taki podzial nie jest specjalnie dobry. Wiem ze napisales minimalny ale ja bym tym fs sie tak nie sugerowal. Tak jak wspomnialem bardziej znieksztalceniami i wytrzymaloscia.
                                Niedawno nawet byl walkowany ten temat tak jak kolega wyzej zauwazyl.
                                Last edited by Jimy-Adi; 30.01.2014, 13:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                  Ostatnio jeden z zaawansowanych użytkowników (nie pamiętam który) napisał, że to już przedawnione informacje.
                                  tal, wiele informacji na naszym portalu tez juz mozna uznac za przedawnione
                                  sam sie z tego uczylem, a robie zupelnie inaczej

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                  Wiem ze napisales minimalny ale ja bym tym fs sie tak nie sugerowal.
                                  ja bym sluchal

Skomentuj

Czaruję...
                                  X