1W/1m...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podłogówki STX GDN-17-140-SCX+ Mission/Audax TM025
Collapse
X
-
Niestety nic "lepszego" nie udało mi się uzyskać. Cały czas mam dołek na ok. 3kHz i taki pik na 5kHz. Jak myślicie jest możliwość wyrównania bardziej, czy zostawić. Próbowałem symulować różne wersje zwrotnicy, z automatu i ręcznie wpisując wartości elementów. Najlepsze wg mnie na schemacie i symulacji poniżej:
Pomiary potwierdzają symulacje i wygląda to tak:
Brzmi to teraz całkiem przyzwoicie, basu jest naprawdę dużo, średnie tony troszkę oddalone, góra delikatna.
Jako ciekawostkę wrzucam pomiar mojej konstrukcji w porównaniu z klonami totem mite, które to grają ponoć ładną średnicą.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaproponuje zrobić pomiar w przeciwfazie i porównać z pomiarem w fazie
Skomentuj
-
kolorki chyba odwrotnie ( w przeciwfazie powinien być dołek dla częstotliwości podziału) proponuje jeszcze ewentualnie zerknąc
http://diyaudio.pl/showthread.php/21...c-głośnikowych
jest tam 1 zwrotnica z STX GDN 17 140 8 SCX + PJ
(by takero)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postakolorki chyba odwrotnie ( w przeciwfazie powinien być dołek dla częstotliwości podziału)
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaproponuje jeszcze ewentualnie zerknąc
http://diyaudio.pl/showthread.php/21...c-głośnikowych
jest tam 1 zwrotnica z STX GDN 17 140 8 SCX + PJ
(by takero)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaNic z tego nie wyjdzie jak nie zajmiesz sie tym co sie dzieje na 5kHz na wooferze i 2kHz na tweeterze
Tutaj pomiary z głośnikami oddzielnie (tylko nie wiem czemu tweeter taki pdniesiony).
Skomentuj
-
ten audax ma efektywnosc 92dB, a stx chyba 88 dB, więc wynika z tego że potrzebny jest L-Pad na wysokim, jesli jest taka górka na wysokich.
audax - rezonans na ok 1100 Hz, więc podział chyba gdzies ok 3 KHz chyba wystarczy , moze koledzy bardziej zaawansowani zweryfikują jaki powinien być podział jesli rezonans tweetera 1,1 Khz ....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postamoze koledzy bardziej zaawansowani zweryfikują jaki powinien być podział jesli rezonans tweetera 1,1 Khz ....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz postaA kto powiedział ze fs tweetera jest wyznacznikiem podzialu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapodstawy teoretyczne - minimalna zalecana f podzialu to 2x fs glosnika
To jak to w końcu jest, bo sprzeczne informacje docierają.
Skomentuj
-
Paweł sa tweetery ktore maja fs na poziomie 6XX Hz. Zalozmy podzial dla 1,3 kHz po wykresie znieksztalcen widac ze taki podzial nie jest specjalnie dobry. Wiem ze napisales minimalny ale ja bym tym fs sie tak nie sugerowal. Tak jak wspomnialem bardziej znieksztalceniami i wytrzymaloscia.
Niedawno nawet byl walkowany ten temat tak jak kolega wyzej zauwazyl.Last edited by Jimy-Adi; 30.01.2014, 13:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postaOstatnio jeden z zaawansowanych użytkowników (nie pamiętam który) napisał, że to już przedawnione informacje.
sam sie z tego uczylem, a robie zupelnie inaczej
Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz postaWiem ze napisales minimalny ale ja bym tym fs sie tak nie sugerowal.
Skomentuj
Skomentuj