Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dayton Reference TL - czyli poligon do nauki i pierwsze DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dayton Reference TL - czyli poligon do nauki i pierwsze DIY

Nadszedł wreszcie na mnie czas. Po ciągłym czytaniu forum, nakręcaniu się i planowaniu czego to ja bym nie zrobił nadszedł moment w którym trzeba przejść do czynów. Początkowo miałem kopiować gotowy, budżetowy projekt (szklane STXy) lecz udało mi się sprzedać co nieco leżącego grata, dozbierać trochę kasy no i przełamać się co do tego, że spróbuję zrobić coś sam. Wątek zakładam w celu podzielenia się moimi poczynaniami a także, po to aby mieć miejsce na pytania, które niewątpliwie się pojawią :) Ok do konkretów:

Projekt to małe 3 drogi na następujących głośnikach:

Wavecor TW030WA010
    Dayton RS125-8
    Dayton RS180S

No i w tym momencie pewnie większość z Was myśli sobie: "gdzie 3way na 18cm ?" Wiem, wiem zdaję sobie sprawę z tego, że trochę dziwne jest używanie 18cm głośnika w trójdrożnej aplikacji, że jest to zawsze duży kompromis na basie. Jednak jest kilka aspektów, które u mnie przechyliły szalę w obecną stronę. Po pierwsze, na co dzień mieszkam w akademiku i miejsca to tutaj wiadomo ile jest. W rodzinnym domu pokój może ma 15mk więc też, nie mogę nazwać tego dużym pomieszczeniem. Po drugie, 8 cali potrzebuje już dosyć szerokiej przedniej ścianki, która dla mnie na razie (może kiedyś się to zmieni) nie jest akceptowalna, dodatkowo moim zamiarem jest obciążenie woofera torem ćwierćfalowym, mogła by wyjść duża szafa. Po trzecie, myślę że bas z 18 spokojnie mi wystarczy.
    Więc dlaczego nie klasyczne dwie drogi ? Dlatego, że trafiła się promocja na RS180S (220zł) i w tej cenie o woofera na podobnym poziomie chyba ciężko. Na dodatek Daytony RS od dawna skupiały moją uwagę, bo są po prostu cholernie ładne :) Po przerzuceniu połowy internetu w poszukiwaniu info o RS180 doszedłem do wniosku, że musiałbym go ciąć naprawdę nisko, to pociągnęło by spore koszta związane z przymusem kupna naprawdę dobrego tweetera, a te były ograniczone. Tu decyzja o spróbowaniu 3way, znawcą nie jestem ale wydaje mi się, że powinno to zagrać lepiej niż 2W. Bas jest odciążony od średnicy, średnica od basu, a na dodatek kierunkowość powinna się poprawić za sprawą małego średniaka. Dużą sprawę odegrała tutaj cena Wavecora i jego całkiem dobre opinie, gdyby nie było tak taniej wysokotonówki, pewnie wybrałbym 2W.

Tyle tłumaczenia, teraz czas na konkrety. Jak już wspomniałem, planuję obciążyć RS180 linią transmisyjną, być może (jak starczy mi nerwów) także, RS125 będzie grać w TL. Jeśli nie starczy, albo bas będzie potrzebował tunelu większego niż myślę, to zostanie closet. Nie mam zamiaru robić wielkiej szafy, kolumna ma mieć standardowe wymiary. Na pewno nie większa niż dabylowa TL.

W tytule wspomniałem, że jest to mój poligon do nauki i tak też jest. We wrześniu skleciłem obudowę testową na podstawie symulacji w Hornie i Leonardzie, bardzo pomocne okazały się wskazówki PMa za co już teraz serdecznie mu dziękuję. Tydzień temu chciałem zrobić pierwsze pomiary, jednak rzeczywistość okazała się brutalna i nie poszły po one mojej myśli. Doczytałem, poszukałem i wczoraj wykonałem serię pomiarów TLki.
    Niestety nie dostarczono mi gąbki którą, zamówiłem no i wypychałem kolumnę tym co miałem. Gąbka nie jest też niczym zamocowana, byłem na 100% pewny że mamy w domu taker, jednak nie mamy :) To też wyniki są jakie są. Za tydzień lub dwa w zależności kiedy wrócę do domu, zrobię pomiary z odpowiednią gąbką. Będę także, próbował innych geometrii tunelu. W głowie pomysłów trochę jest, niestety na odległość się nie da.

Fotki tego co zrobiłem do tej pory (brakuje dwóch fotek tunelu nr2 oraz n10). Na dziś to tyle, muszę się zabierać za naukę na laboratorium.

To tyle :)

Ciekawy projekt .
    Na początek proponował bym abyś zbudował zwykły BR, żeby mieć po prostu porównanie i punkt odniesienia
    rs125 i tak wysoko nie utniesz ale 2.4-2.5 będzie OK . Nawet zjeżdżając niżej z podziałem do 2 k był by może możliwy 2 rząd akustycznie.
    wavecora tylko nie do końca właściwego dobrałeś.
    Lepszy była by wersja z komorą .
    Tą dziesiątką się bawiłem ostatnio. Ma wysoki pik imp. na fs i przy niższym podziale potrafi zadzwonić.
    Większość aplikacji będzie wymagać RLC na ten pik.
    Na dniach pojawi się projekt to zobaczysz o co chodzi :)
    Z niskim podziałem jest też już trochę "szorstki" w niższym paśmie.

Skomentuj

Do mocowania gabki w prototypach uzywam kleju na goraco z pistoletu ( te tradycyjne laski ). Taker czasami trudno wepchac jak tunel jest bardzo waski :)
      Mala rada: staraj sie nie zaslepiac tunelu gabka. Welna tak, ale nie gabka. Jak juz dorwiesz odpowiednia gabke, to zacznij do wyciecia formatu odpowiadajacego bocznej czesci tunelu, oczywiscie na dwie strony. Potem po jednej warstwie na scianki tunelu. To da Ci taka poczatkowa baze do dalszego tlumienia. Ja czesto wlasnie tak robie, zaczynam powazna zabawe z tlumnieniem od pokrycia kazdej scianki tunelu gabka. Pozniej dodaje kolejne elementy od poczatku tunelu, rowniez testuje z polaczenie welny/owaty z gabka.
      Walczysz dzielnie :)

Z pomiarow najbardziej podobaja mi sie te ostatnie.

Skomentuj

BR machnę na końcu, jak już będę mieć wybraną linię o najprzyjemniejszym brzmieniu.
        RS125 w pierwszych planach ma byc wlasnie cięty nie niżej jak 2.4-2.5
        Wiem, że nie wybrałem optymalnie. Rozmawiałem z LuSzTim, on też polecał wersję z komorą, jednak one mają większy front i gryzło mi się to wizualnie z rs125. Trudno, "już po ptokach". A co co chodzi, to mniej więcej wiem. Wzrasta impedancja i filtr przestaje działać tak jak ma, niższe f nie są odpowiednio tłumione i zniekształca, dobrze myślę ?

Jeśli chodzi o mocowanie, to będę musiał jeszcze inaczej to wymyślić bo pistoletu też nie mam.
        Rada do zaslepiania tunelu słuszna, na pomiarze 2 jedna gąbka zakrywa tunel co drastycznie obniżyło jego sprawność. Potem już nie robiłem takiego błędu :)
        Ostatni pomiar w ogóle jest robiony na innym tunelu, tzn do tego offsetu wstawiłem przegrodę, niwelując go znacznie (przegroda jest na wysokości około 5 cm nad końcem niebieskiej gąbki z foty ostatniej). Tunel się skrócił, zejście jest prawie takie samo, a ładnie to filtruje tego dzwona. Nie było tam tej gąbki powsadzanej na pałe za głośnikiem.

Ogólnie to czekam aż przyjdzie gąbka i owata, wtedy zacznę się tym naprawde bawić, bo te pomiary miały na celu wprowadzenie mnie w świat DIY.
        Cel osiągnąłem

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
          Wzrasta impedancja i filtr przestaje działać tak jak ma, niższe f nie są odpowiednio tłumione i zniekształca, dobrze myślę ?
          Mniej więcej .
          dzwoni na tej częstotliwości
          Jak podział będzie na 2.4-2.5 to raczej nie będzie problemu i ta 10 powinna zagrać bardzo fajnie.
          Jest moim zdaniem fajniejsza i tak od ushera 9950

Skomentuj

Fajny projekt i dobra dokumentacja budowy. Zdjęcia każdego ułożenia wytłumienia bardzo pomagają.
            Będą próby z innymi kształtami tunelu?
            Do tymczasowego klejenia gąbki najlepiej używa mi się zwykłej taśmy dwustronnie klejącej. Nie niszczy się w ten sposób gąbka i można ją przekładać do woli :cool:

Skomentuj

Jak dla mnie to powinienes dac wate jeszcze w samymy kanale. a nie tylko na samej gorze, np. wyjac jedna gabke a dac dwie waty w kanale ciasniej lub luzniej zalezy od gramtury i testow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Eclipse Zobacz posta
                Jak dla mnie to powinienes dac wate jeszcze w samymy kanale. a nie tylko na samej gorze
                Nie miałem żadnej waty, to wszystko gąbka :)

Póki co te pomiary miały przede wszystkim służyć zapoznaniu się z pomiarami, jak już pisałem nie dosłano mi gąbki i owaty więc wpychałem do tunelu co miałem. Mam nadzieję, że na kolejny mój powrót do domu przesyłka już dojdzie i wtedy powtórzę pomiary dbając już o większą ilość szczegółów. Inne geometrie tunelu pewnie będą, jednak chcę pomierzyć najpierw tą obudowę na wskroś tak aby po rozwaleniu tego tunelu nie przyszedł mi pomysł na inne wytłumienie :)

Skomentuj

Zawitałem na weekend do domu, gąbka i owata przyszły więc pełen optymizmu ruszyłem do robienia pomiarów. Niestety znów schody. W tygodniu robiłem format C, i wydaje mi się że coś jest nie tak z pomiarami, tzn nie pokrywają się one z ostatnimi. Nie żebym oczekiwał idealnego pokrycia co do herca, no ale spójrzcie na to:

Obydwa to puste tunele, pierwszy z tamtego tygodnia, drugi z dzisiejszego dnia.
                  W dzisiejszym pomiarze, promieniowanie ćwierćfalowe (okolice 60hz) ni jak ma się do antyrezonansu całej fali które przypada na około 320hz. Dodatkowo po dodaniu charakterystyk nie pojawił się głęboki spadek w tym miejscu tylko jakaś "falbanka"
                  Czy ktoś miał kiedyś takie problem z Holmem lub innym programem po formacie dysku ? Jedno co mnie zdziwiło na początku to głośność przy której przeprowadzałęm kalibrację, ostatnio robiłem to na 50% teraz musiałem ściszyć bo wyskakiwał błąd o przesterowaniu (clipping to coś w ten deseń ? )

Mierzę te budki na dworze, nie mówcie mi że to temperatura i sezonowanie budek przez tydzień zmieniły parametry

Skomentuj

poziom sygnału, ustawienie mica , miejsca pomiarowego, jego wytłumienie, ustawienia programu itp.
                    mi tam zawsze tak samo wychodzi z dokładnością do miejsca ustawienia mica :)

Skomentuj

Warunki są dokładnie takie same (no oprócz temperatury), są to pomiary bliskiego pola więc mic ustwiony z dokładnością co do pół centymetra względem tamtego tygodnia. Ustawienia programu te same, poziomy głośności te same...ehh znowu tydzień w plecy. Jak to będzie szło w tym tempie to ja prędzej mgr obronie niż skończe kolumny :(

Skomentuj

Poziomy sygnalow moga byc niepoprawne, np. za malo mocy ze wzmaka. Roznice sa zbyt duze jak na pusty tunel. Zwroc uwage na roznice az 5db w punkcie siodla glosnika.
                        Warto tez trzymac sie jakiegos schematu pomiarow. Przed pomiarami ustalic, ze np zawsze robie pomiar bliski przy napieciu 2 voltow na zaciskach, do tego zawsze dawac te same wzmocnienie mikrofonu i te sama odleglosc mikrofonu od glosnika i portu.
                        Musisz sobie wyrobic schemat pracy, bo pozniej ulatwia to odnajdywanie ewentualnych problemow.

Skomentuj

Wzmocnienia mikrofonu nie mam jak przestawić bo nie mam preampa, jedynie to w windowsowskich suwakach a tam jest na 0, poziom głośności na kompie ten sam, jedynie to na wzmaku może się to różnić, ale naprawdę niewiele. Myślisz, że to może zrobić taką różnicę ? Jak robię dwa różne pomiary z innym położeniem potencjometru na wzmacniaczu to jedyne co się zmienia to wysokość charakterystyki na wykresie, zmiany fazy nie występują, a wydaje mi się że jest z tym problem, zobacz na pierwszy antyrezonans i tą "falbanke".

Ja się tak śmiałem z tą temperaturą, ale z drugiej strony guma nie ma stałych właściwości w funkcji temperatury i może zawieszenie zesztywniało i przez to te anomalia ?
                          Poza tym, ja nie twierdzę że pomiary z tamtego tygodnia były poprawne. Zobacz, że na niskich częstotliwościach wykres faluje, dziś działo mi się coś takiego przy zbyt dużym poziomie głośności. Może w tamtym tyg robiłem złe pomiary a te z dzisiaj są już okej. Tylko jak wytlumaczyć, że pusty tunel o długości 160cm stroi się na 60hz :(

Skomentuj

sprawdz szczelnosc obudowy, masz uszczelki? Bez tego trudno osiagnac szczelnosc testowej obudowy, chyba ze masz perfekcyjnie pociete dechy.

Skomentuj

Można też taśmą obkleić :)

Skomentuj

Ale jak wew przegrody ma nierowno przyciete, to tasma nie oklei. TL jest wrazliwa na takie rzeczy.

Skomentuj

No fakt uszczelek nie ma na demontowalnej ściance, reszta jest klejona wikolem i dodatkowo przejechana silikonem. Wewnętrzne przegrody akurat są naprawdę równo pocięte. Wydaje mi się, że szczelność nie będzie mieć tu wiele wspólnego. W tamtym tyg, raz zdarzyło mi się słabo przykręcić ściankę, tak że miałem 2mm luzu między bokiem a tyłem i pomiar nie różnił się prawie w ogóle, zorientowałem się jak rozkręcałem.

Ja mam jedną swoją teorię, którą postaram się sprawdzić za jakiś czas. Póki co idę coś szamnąć. Dzięki za pomoc PM i raven

Skomentuj

Każda zmiana w systemie pomiarowym powoduje zmiany charakterystyk. Nieważne czy w domu czy w ogrodzie. Kąt, podłoże (wytłumienie między mic. a kolumną) czy odległość od innych przedmiotów powodują anomalia w stosunku do wcześniejszych pomiarów. Proponuję zapisać ustawienia wszystkiego zaczynając od suwaków w systemie przez wzmacniacz aż po ustawienie kolumn. Oczywiście popieram kolegów - mogły pojawić się jakieś przerwy w obudowie (kolumny stały pewnie w ciepełku :) ). Sprawdzić szczelność, ustawić i najlepiej nie tykać do następnych pomiarów. Taki żart ale patrz początek posta.

Skomentuj

Ja o tym wiem, jednak to są pomiary bliskiego pola, na które przynajmniej jak na moje oko nie mają wpływu odbicia czy wytłumienie. Różnica czasu w jakim dotrze do mica fala z głośnika a odbita jest na tyle duża, że jak dla mnie można to pominać. Poza tym mi na wykresie nie wychodzą jakieś krzaczki, tylko przesuwa się rezonans ćwierćfalowy. Ja bym szukał przyczyny w czymś innym, tym bardziej że wszystko jest takie samo, oprócz tego że był format no i na wzmaku potencjometr jest może o kilka stopni w innym położeniu.

Myślałem, że to różnica w działających w tle programach. Pobawiłem się tym i wyniki są porównywalne. Dodatkowo teraz pomiary robiłem już w domu, więc zmiana warunków bardzo duża, a spokojnie mogę je porównać do tych z tarasu.

Przyczyna jest gdzieś indziej.

Skomentuj

Oglądam sobie te obrazki z Holm i przypomniały mi się moje problemy z pomiarami. W związku z wykonywaną pracą mam dostęp do dużej praktycznie pustej hali - ok 1300m2. Za pierwszym razem pomiary wyszły idealnie. Za drugim pojawiły się jakieś dziwne zniekształcenia. Okazało się że a i owszem poziomy w Holm były ok natomiast RMAA wykazał zniekształcenia. Poza tym jak obejrzysz dokładnie obydwa obrazki to na niskich z poprzednich pomiarów masz właśnie taką falbankę. Wydaje mi się że pomiary z tego tygodnia są bardziej wiarygodne niestety. Poszukaj właściwych ustawień w systemie- szczególnie mikrofonu i posprawdzaj wszystkie połączenia. I uszczelnij ściankę .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X