Witam. Postanowiłem skonstruować tani i możliwie nie za duży zestaw audio do pracy. Zestaw nie musi mieć imponujących parametrów, będzie grał sobie cicho w tle. Jak na razie zdecydowałem się na zbudowanie układu wzmacniającego na TDA2050 wzorowanego na przykładzie z karty katalogowej tego układu z zasilaniem symetrycznym i od tego zaczynam zabawę. Co do pozostałych elementów zestawu nie mam jeszcze konkretnych pomysłów. Temat zakładam żeby stanowił taki dziennik budowy - może się komuś przydadzą informacje w nim zawarte. W związku z tym również wszelkie opinie w trakcie postępów mile widziane.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tani zestaw do pracy na TDA2050
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Iceman Zobacz postaTemat zakładam żeby stanowił taki dziennik budowy
-
Jak na razie zaawansowanie prac jest w fazie początkowej. Nauczyłem się podstawowej obsługi Eagla. Narysowałem a w zasadzie przerysowałem schemat w celu zrobienia płytki. Załączam moją wersję płytki gotowej do wydruku i przeniesienia (naprasowania) na laminat, rysunek schematu oraz rysunek pokazujący rozmieszczenie elementów z ich nazwami.
Załączone pliki
Skomentuj
-
Oczywiście, sam jestem ciekaw rezultatu. Tymczasem myślę już powoli nad możliwie małymi kolumienkami za możliwie niewielkie pieniądze do budowanego wzmacniacza - małe wymiary to zasadnicza cecha jaką mają posiadać - z tego też powodu może dałoby się wykorzystać jakieś głośniki szerokopasmowe, ewentualnie dorobić do nich mały subwoofer. Ma ktoś może doświadczenie z małymi szerokopasmowcami? Możecie coś polecić?
Po niedzieli zamawiam też transformator 2x18V, około 100-120W.
Skomentuj
-
Opłaca się trawić, gotowa w avt kosztuje 7 zł..?
http://sklep.avt.pl/p/pl/492185/wzma...drukowana.html
Dla mnie te kostki samochowe grają fajniej niż tda 2030-2050. Są łatwiesze w zasilaniu i do cichego grani mocy wystarczy.
Tda 1557, fajnie brzmi:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaOpłaca się trawić, gotowa w avt kosztuje 7 zł..?
robilem to dla doswiadczenia, nauki i zabawy
jezeli mialo by byc logicznie i tanio to bym kupil gotowca http://dx.com/p/2-1-channel-tda2030a...o-board-148490
ok 55zl
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postarobilem to dla doswiadczenia, nauki i zabawy
Skomentuj
-
Zasilacz symetryczny też zamierzam zrobić. Napięcie maksymalne tej kostki to 25V. Spotkałem się w sieci z zastosowaniem do tej kostki zasilania na transformatorze 2x18 i też o takim myślałem, ale chyba bezpieczniej byłoby dać 2x16 - tylko że to chyba trochę nietypowy. Ale wysłałem maila do sklepu TOROIDY czy można taki dostać, bo na stronie piszą, że w zasadzie mogą zrobić wszystko.
Skomentuj
Skomentuj