Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani zestaw do pracy na TDA2050

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani zestaw do pracy na TDA2050

Witam. Postanowiłem skonstruować tani i możliwie nie za duży zestaw audio do pracy. Zestaw nie musi mieć imponujących parametrów, będzie grał sobie cicho w tle. Jak na razie zdecydowałem się na zbudowanie układu wzmacniającego na TDA2050 wzorowanego na przykładzie z karty katalogowej tego układu z zasilaniem symetrycznym i od tego zaczynam zabawę. Co do pozostałych elementów zestawu nie mam jeszcze konkretnych pomysłów. Temat zakładam żeby stanowił taki dziennik budowy - może się komuś przydadzą informacje w nim zawarte. W związku z tym również wszelkie opinie w trakcie postępów mile widziane.

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
    Temat zakładam żeby stanowił taki dziennik budowy
    W takim razie czekamy na konkrety, bo na razie nie przedstawiłeś nic i wątek może niestety polecieć. Postaraj się coś wrzucić, aby było widać, że faktycznie coś składasz :)

Skomentuj

Jak na razie zaawansowanie prac jest w fazie początkowej. Nauczyłem się podstawowej obsługi Eagla. Narysowałem a w zasadzie przerysowałem schemat w celu zrobienia płytki. Załączam moją wersję płytki gotowej do wydruku i przeniesienia (naprasowania) na laminat, rysunek schematu oraz rysunek pokazujący rozmieszczenie elementów z ich nazwami.

Załączone pliki

Skomentuj

a gdzie otwory?

Skomentuj

Nie narysowałem otworów pod kość TDA bo by mi ścieżka przedniej środkowej nóżki była za blisko pozostałych nóżek. W zasadzie to mogłem dla pozostałych nóżek narysować, ale na razie wywiercę otwory dla kości w ścieżkach - dałem chyba wystarczająco grube ścieżki.

Skomentuj

A nie lepiej tda 1554q

Skomentuj

Nie wiem - TDA2050 znalazłem szukając kostek tanich i o mocy 20-30W. Kość kosztuje 3zł - uznałem że warto sprawdzić, więc kupiłem. Czy 1554q jest jakoś szczególnie lepsza?

Skomentuj

latwiejsza w aplikacji i zasilana pojedynczym napieciem
                czy lepsza? trudno powiedziec

Skomentuj

Tak wygląda moja płytka przygotowana do trawienia.

Skomentuj

ile plytek trawiles/robiles?
                    bo cos mi sie wydaje ze niewiele... nic powaznego, ale jednak pare bledow jest

Skomentuj

To moja pierwsza :-)

Skomentuj

jak skonczysz to napisz jakie wyciagnales wnioski
                        albo moze dla porownanie wytraw jeszcze jakas inna plytke

Skomentuj

Oczywiście, sam jestem ciekaw rezultatu. Tymczasem myślę już powoli nad możliwie małymi kolumienkami za możliwie niewielkie pieniądze do budowanego wzmacniacza - małe wymiary to zasadnicza cecha jaką mają posiadać - z tego też powodu może dałoby się wykorzystać jakieś głośniki szerokopasmowe, ewentualnie dorobić do nich mały subwoofer. Ma ktoś może doświadczenie z małymi szerokopasmowcami? Możecie coś polecić?
                          Po niedzieli zamawiam też transformator 2x18V, około 100-120W.

Skomentuj

jak ma byc tanio to uzywane lub glosniki z odzysku

Skomentuj

Opłaca się trawić, gotowa w avt kosztuje 7 zł..?

http://sklep.avt.pl/p/pl/492185/wzma...drukowana.html

Dla mnie te kostki samochowe grają fajniej niż tda 2030-2050. Są łatwiesze w zasilaniu i do cichego grani mocy wystarczy.
                              Tda 1557, fajnie brzmi:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                Opłaca się trawić, gotowa w avt kosztuje 7 zł..?
                                ja swoje pierwsze plytki trawilem (malujac markerem!) mimo ze do tego projektu byla darmowa plytka (wysylalo sie kupon z gazety)
                                robilem to dla doswiadczenia, nauki i zabawy

jezeli mialo by byc logicznie i tanio to bym kupil gotowca http://dx.com/p/2-1-channel-tda2030a...o-board-148490
                                ok 55zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  robilem to dla doswiadczenia, nauki i zabawy
                                  Jasne ma sens, sama zabawa i satysfakcja jest dużo bardziej warta.

Skomentuj

Chciałbym przynajmniej z kilka płytek w życiu zrobić sam tak dla nauki i własnej satysfakcji dlatego nie korzystam z gotowej. Przy okazji liznąłem Eagla. Apropos tej płytki z AVT to coś mi świta, że na elektrodzie ktoś pisał, że jest tam błąd w ich aplikacji.

Skomentuj

I prawidłowo w dłubaniu przyjemność, myślałem że to robisz jednorazowo. Zasilacz symetryczny zapewne masz, jeśli nie to isnieje też możliwość aplikacji tej kostki na pojedyńczym zasilaniu.

Skomentuj

Zasilacz symetryczny też zamierzam zrobić. Napięcie maksymalne tej kostki to 25V. Spotkałem się w sieci z zastosowaniem do tej kostki zasilania na transformatorze 2x18 i też o takim myślałem, ale chyba bezpieczniej byłoby dać 2x16 - tylko że to chyba trochę nietypowy. Ale wysłałem maila do sklepu TOROIDY czy można taki dostać, bo na stronie piszą, że w zasadzie mogą zrobić wszystko.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X