Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FW146 + NeoCD1.0 mariana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

FW146 + NeoCD1.0 mariana

Zaczynam zabawę z Fountekami.
    Jak na tak tanie głośniki to grają naprawdę przyzwoicie, jedynie niektórzy mogą narzekać na słaby bas, moim zdaniem jednak w pokoju 10mk jest wystarczająco basu z obudowy 10L 50Hz BR.

Na razie testowane w 10L BR i małej TL-ce.
    TL-ka gra przyjemnie, lecz brak basu z racji małego litrażu skłoniło mnie abym jednak jako monitor zrobił BR.
    Po skończeniu monitorów wezmę się za dużą TL-kę.

Monitor BR będzie wyglądał jak ta TL-ka, tyle że za bulprenem będzie się kryła rura BR.
    Formatki zakupione więc czas poskładać to do kupy.

Last edited by marian; 28.10.2013, 16:54.

fajnie - dopinguje bo szukam czegoś co na satelitki do kina domowego w przyszłości wypali :) A widzę że tutaj litraż odpowiedni bedzie.

Skomentuj

Wyrobisz się do AS? :)
      <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta
        szukam czegoś co na satelitki do kina domowego
        Już teraz mogę powiedzieć że grają fajnie i za tą cenę można brać w ciemno.

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
        Wyrobisz się do AS?
        Taki mam plan :)

Skrzyneczki już się kleją.

Zauważyłem że mam jeszcze trochę kleju Expres na dnie butelki, pomyślałem że nie będę jej przechylał żeby nie tracić kleju.
        Odkręcam żeby zobaczyć ile jest, chce wyciągnąć korek, a tutaj:

...cały zaschnięty

---------- Post dodany o 18:56 ---------- Poprzedni post o 14:06 ----------

Obudowy sklejone, teraz oklejam HDF-em:

Skomentuj

Marian , w rysunku masz pochyloną ściankę , na fotce obudowy testowej wygląda że już nie .
          Czy projekt finalny będzie miał pochylenie i zwrotnica też będzie pod taki front ?

Skomentuj

Wiedziałem że padnie to pytanie :)

W oryginale front jest pionowo, u mnie monitorki będą lekko pochylone, tak mi się bardziej podoba.
            Po za tym, jeśli ktoś postawi je na niskiej komodzie (bo akurat nie będzie miał standów) to kąt padania będzie lepszy.
            Zresztą, tam jest tak mały kąt że akustycznie nie będzie robić różnicy, a efekt wizualny lepszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              u mnie monitorki będą lekko pochylone
              ale w tych na zdjęciach nie są pochylone, chyba że źle widzę?:glare:
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Te budy testowe były proste (z racji prostszego montażu), ale leżały na liniach które są pochylone.
                W odsłuchu to na jedno wychodzi :)

Skomentuj

To po co w takim razie uwzględniać pochylenie przy projektowaniu zwrotnicy skoro nie ma to znaczenia (wg Ciebie)? Takie trochę sztukowanie marian...

Skomentuj

No i jak zwykle wiedziałem że ktoś się przyczepi.
                    Dolphin, postaw sobie małe monitory poniżej uszu to zobaczysz o co mi chodzi, i które monitory wtedy zagrają lepiej, proste czy pochylone.

Czy ja gdzieś napisałem że projektowanie zwrotnic pod pochyloną ściankę nie ma znaczenia?
                    Last edited by marian; 28.10.2013, 21:56.

Skomentuj

Po prostu nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Jak tłumaczysz ludziom podstawy to wszystko musi być tip top, wypominasz każde niedociągnięcie techniczne, a za chwilę bierzesz schemat zwrotnicy z danego projektu i zmieniasz go na swoje widzi mi się, nie uwzględniając niczego co wpływa na zgranie fazowe, a przy tym jeszcze opisujesz jak to gra, czego Ci brakuje... Dziwisz się, że ludzie podstawy Ci wytykają? Czy po prostu mamy klaskać i cieszyć się, że budujesz świetne monitorki nie mając kontroli nad Twoimi zmianami, które technicznie na pomiarze są widoczne? Jak wystawiasz coś na pokaz i robisz świadomie zmiany/błędy, to i przyjmij świadomie krytykę, a nie pisz że się ktoś uczepił...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        Po prostu nie rozumiem Twojego toku rozumowania
                        A ja Twojego.
                        Czepiasz się rzeczy która dla mnie jest oczywista.

nie uwzględniając niczego co wpływa na zgranie fazowe
                        Dolphin, czy Ty mnie bierzesz za jakiegoś nieuka czy mi się tylko wydaje?
                        Jeszcze raz spytam, gdzie napisałem że projektowanie zwrotnic pod pochyloną ściankę nie ma znaczenia?
                        Czy wiesz jak finalnie będzie wyglądał ten monitor i jakie będzie miał funkcje?
                        Nie wiesz, więc proszę nie krytykuj mnie zawczasu.

a przy tym jeszcze opisujesz jak to gra, czego Ci brakuje
                        Bijesz do tego korektora fazy?
                        Co ma korektor fazy do pochylonej ścianki?
                        Czy nie zauważyłeś że pochylonej ścianki nie było w obudowie testowej?
                        Po za tym, tego czego mi brakowało można było usłyszeć lub nie (w zależności czy ta korekcja była czy nie) nawet gdy wstęga leżała na stoliku... sprawdzałem, więc sory, ale nie trafiłeś.

bierzesz schemat zwrotnicy z danego projektu i zmieniasz go na swoje widzi mi się
                        Jak wystawiasz coś na pokaz i robisz świadomie zmiany/błędy, to i przyjmij świadomie krytykę
                        To może jeszcze raz przeczytaj to co napisałem, dlaczego pochyliłem ściankę, może ta krytyka jest na wyrost.

Żebyś nie musiał szukać, napiszę to tutaj.
                        Front został pochylony dlatego że monitory będą stały niżej niż punkt odsłuchu.
                        Druga sprawa to wygląd, mi się bardziej podobają pochylone.

A teraz pytanie które powinno zakończyć ten temat:
                        -dlaczego monitorki Studio Oslo na Daytonie RS100 są pochylone?
                        Ktoś kto twierdzi że zostały zaprojektowane tak dla lepszego "dizajnu" jest idiotą.

Jeśli ktoś mając 190cm wzrostu, siedząc na swojej kanapie, ma w tej pozycji wyżej głowę o 15cm od człowieka który mierzy 160cm, zrobi dla siebie kolumny o wysokości 90cm, bo takie są w standardzie, nie biorąc pod uwagę tego że potrzebuje wyższych kolumn, jest po prostu idiotą.
                        Last edited by marian; 29.10.2013, 02:53.

Skomentuj

-dlaczego monitorki Studio Oslo na Daytonie RS100 są pochylone?
                          Ktoś kto twierdzi że zostały zaprojektowane tak dla lepszego "dizajnu" jest idiotą.
                          Ponieważ brakowało im kilkanaście stopni do dobrego zgrania fazowego a nikt nie będzie zwiększał rząd filtrów by to poprawić ponieważ pojawią się inne problemy.

Skomentuj

dolphin123 faktycznie jakiś ofensywny przecież marian napisał że będą poniżej uszy więc wypadkowo wyjdzie na to samo (nie wiem czemu tak prostej żeczy nie możesz zrozumieć) Co nie zmienia faktu że błędem jest podchodzenie do tego w ten sposób. marian ktoś skonstruował monitory z prostą scianką tak by pracowały na odpowiedniej wysokosci, w pewnym sensie powinieneś się do tego dostosować ustawiając je na tej wysokośći, a nie modyfikować pod siebie( np. gdy a bede chciał poźneij je od Ciebie odkupić to nie będzie mi leżeć to że musze słuchać ich z "niestandardowej" - twojej pozycji ...)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                              Ponieważ brakowało im kilkanaście stopni do dobrego zgrania fazowego a nikt nie będzie zwiększał rząd filtrów by to poprawić ponieważ pojawią się inne problemy.
                              Czy my mówimy o tym samym monitorze?
                              Możesz mi napisać z czym ma się zgrywać w fazie jeden głośnik?

Fakt jest taki że robicie z igły widły, bo wystarczy (przy dobrze zaprojektowanych kolumnach, ze ścianką prostą) podłożyć sobie pod tyłek poduszkę to zgranie fazowe (waszym zdaniem) się zepsuje i już będę musiał robić inną zwrotnicę.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              przecież marian napisał że będą poniżej uszy więc wypadkowo wyjdzie na to samo (nie wiem czemu tak prostej żeczy nie możesz zrozumieć)
                              Dokładnie.
                              Ciekawe jak by tych monitorków się słuchało z tej pozycji jak by były proste:

Ale po co robić pochyloną ściankę która by zapobiegła graniu "w pępek", lepiej zostawić tak jak jest aby nie było docinek o zgraniu fazowym... :thumbdn:
                              Last edited by marian; 29.10.2013, 12:28.

Skomentuj

Czy my mówimy o tym samym monitorze?
                                Możesz mi napisać z czym ma się zgrywać w fazie jeden głośnik?
                                Najwidoczniej nie mówimy o tym samym głośniku ale sens mojej wypowiedzi jest zachowany.

Fakt jest taki że robicie z igły widły, bo wystarczy (przy dobrze zaprojektowanych kolumnach, ze ścianką prostą) że jak podłożę sobie pod tyłek poduszkę to zgranie fazowe (waszym zdaniem) się zepsuje i już będę musiał robić inną zwrotnicę.
                                Nikt tak nie napisał, poza tym - akurat ja i pewnie dolphin123 to mierzyliśmy i nie bierzemy sobie z tzw. "dupy" inne zgranie fazowe głośników z pochyloną ścianką więc jak zaczniesz brać i robić pomiary na poważnie to wtedy możemy rozmawiać.

Idea za pochyloną ścianką jest taka aby jeden głośnik był opóźniony względem drugiego co definiuje przesunięcie fazowe między nimi zależne od tej różnicy i długości fali.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                  akurat ja i pewnie dolphin123 to mierzyliśmy i nie bierzemy sobie z tzw. "dupy" inne zgranie fazowe głośników z pochyloną ścianką więc jak zaczniesz brać i robić pomiary na poważnie to wtedy możemy rozmawiać.

Idea za pochyloną ścianką jest taka aby jeden głośnik był opóźniony względem drugiego co definiuje przesunięcie fazowe między nimi zależne od tej różnicy i długości fali.
                                  Kolejny raz zapytam, gdzie neguje dodatkowe pomiary przy pochyleniu ścianki, oraz sam fakt jej pochylenia na inne zgranie fazowe?
                                  Pokażcie mi gdzie to napisałem, że nie ma różnicy czy ścianka jest prost czy pochylona?
                                  Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, dlatego też taki projekt powstał, z pochyloną ścianką biorąc pod uwagę miejsce odsłuchu.
                                  Dodatkowo będą też regulowane kolce, aby można było sobie ten kąt regulować.
                                  Taki patent widziałem w kilku konstrukcjach, i jakoś ich właściciele nie robią co chwila innej zwrotnicy po zrobieniu jednego obrotu śrubą w lewo czy prawo.

...ale oczywiście mnie można krytykować (nie znając dokładnie przeznaczenia konstrukcji), bo jeszcze nigdy nie robiłem pomiarów, i "się nie znam".

---------- Post dodany o 19:02 ---------- Poprzedni post o 10:36 ----------

Skomentuj

Hdf-m obklejałeś?
                                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Tak.
                                      Na zdjęciu: obudowa oklejona HDF-em, później "przejechana" frezem z łożyskiem który niedawno pokazywałem, i lekko przejechane papierem ściernym.
                                      Ten frez jest świetny :)

---------- Post dodany o 19:46 ---------- Poprzedni post o 19:45 ----------

Skomentuj

Ten frez jest świetny
                                        Podstawowy frez kazdego diyowca :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X