Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FW146 + NeoCD1.0 mariana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak mam taki tylko krótszy troszkę ale wariat!
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      To po co w takim razie uwzględniać pochylenie przy projektowaniu zwrotnicy skoro nie ma to znaczenia (wg Ciebie)? Takie trochę sztukowanie marian...
      Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      Nikt tak nie napisał, poza tym - akurat ja i pewnie dolphin123 to mierzyliśmy i nie bierzemy sobie z tzw. "dupy"
      Zbrodnie by marian popełnił jak by nie zrobił pochylenia a w projekcie był
      W tym przypadku lepiej jak ma pochylenie niż go nie ma i słucha powyżej osi wysokotonowego :)

Pogoda sesję pomiarową mi uniemożliwiła więc się pobawiłem w piwnicy :

Mikrofon nie ruchomy .
      Pochylnie ~2 stopnie i około ~6-7 stopni

Dalej sytuacja mariana Nie ma standów porządnych albo wkłada poduszkę pod pupę i słucha powyżej osi wysokotonówki (2-3cm )
      I żeby to poprawić pochyla sobie kolumny :)

Pomiary w piwnicy z niskim sufitem więc bramka tylko 5ms i odległość 0.5m stąd nie najlepsze sumowanie .
      Ale myślę że winsoki można wyciągnąć .
      Ale uwaga .
      Nie uogólniać za bardzo

EDIT .
      Usunąłem pomiar RN .

Z dedykacją dla mariana :)

Marianie nie montuj tego korektora impedancji w zwrotce bo możesz mieć wycofane wysokie jak pochylisz
      Last edited by raven1985; 29.10.2013, 19:30.

Skomentuj

To był pomiar jakiejś wstegi czy kupułki ?
        0.5m to nie za mało trochę ? :/ (na tego typu pomiary)

Skomentuj

usher 9950 + 8948 :)
          trochę mało :(
          usunąłem pomiar RN .
          z 1m jest odwrotnie :(

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Zbrodnie by marian popełnił jak by nie zrobił pochylenia a w projekcie był :)
            W tym przypadku lepiej jak ma pochylenie niż go nie ma i słucha powyżej osi wysokotonowego :)
            To właśnie wszystko zależy jak będzie ich słuchał, pod jakim kątem bo jeśli pod prostym względem tej pochylonej ścianki to właśnie o to chodzi i czytając jeszcze raz posty mariana myślę, że o to chyba mu chodziło a razem z dolphinem myśleliśmy o monitorkach na wysokości głowy słuchającego także kolego marianie zwracam ci honor o ile o to właśnie chodziło :)

Dalej sytuacja mariana Nie ma standów porządnych albo wkłada poduszkę pod pupę i słucha powyżej osi wysokotonówki (2-3cm )
            No i to ma sens, sam posiadam standy z monitorami na wysokości głowy słuchającego ale jeśli ktoś ma tak niski stół to pochylenie ścianki aby utworzyć kąt prosty jest całkiem dobrym rozwiązaniem.

usher 9950 + 8948
            Dobry zestaw, osobiście też grałem na tym z własną zwrotnicą i nie mogę narzekać - projekt robisz na forum? :)

Skomentuj

To właśnie wszystko zależy jak będzie ich słuchał, pod jakim kątem bo jeśli pod prostym względem tej pochylonej ścianki to właśnie o to chodzi i czytając jeszcze raz posty mariana myślę, że o to chyba mu chodziło a razem z dolphinem myśleliśmy o monitorkach na wysokości głowy słuchającego także kolego marianie zwracam ci honor o ile o to właśnie chodziło
              No i doszliśmy do porozumienia, a już chciałem to rysować aby bardziej przybliżyć temat :)

Skomentuj

Bo trzeba było napisać, że normalnie odsłuch będzie dokonywany w osi symetrii głośnika wysoko-tonowego.

Marian, trzymam kciuki za powodzenie przy konstrukcji. Mam nadzieję, że uda się na AS skończyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                  Mam nadzieję, że uda się na AS skończyć.
                  Przemo, jak dobrze pójdzie to już jutro będę kładł pierwszą warstwę lakieru :) ...taki szybki chłopak ze mnie :biggrin:
                  Dziś miałem skończyć fornirować, ale brat przyjechał i musiałem przerwać robotę.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Dobry zestaw, osobiście też grałem na tym z własną zwrotnicą i nie mogę narzekać - projekt robisz na forum?
                    tak . 8949 bardzo fajne granie a 9950 taki sobie .

No i to ma sens, sam posiadam standy z monitorami na wysokości głowy słuchającego ale jeśli ktoś ma tak niski stół to pochylenie ścianki aby utworzyć kąt prosty jest całkiem dobrym rozwiązaniem.
                    Lepiej jak by sobie podłożył po 2 książki pod te monitory
                    Bo to nie to samo

Skomentuj

Z Tobą marian właśnie taka dyskusja. Pokazujesz konstrukcje, nie opisujesz co i jak, a jak ktoś Ci napisze krytykę, to wielka obraza... :thumbdn: Trochę na luz sobie weź i zamiast pisać pierdoły o czepianiu, napisz konkrety od razu i będziesz miał same oklaski w temacie.

Skomentuj

Z Tobą marian właśnie taka dyskusja. Pokazujesz konstrukcje, nie opisujesz co i jak, a jak ktoś Ci napisze krytykę, to wielka obraza... Trochę na luz sobie weź i zamiast pisać pierdoły o czepianiu, napisz konkrety od razu i będziesz miał same oklaski w temacie.
                        Tak samo mogę napisać tyle że na odwrót:

Z Tobą Dolphin właśnie taka dyskusja. Zamiast przeczytać dokładnie, spytać się, to wolisz od razu krytykować.

Pokazujesz konstrukcje, nie opisujesz co i jak, a jak ktoś Ci napisze krytykę, to wielka obraza...
                        Chyba zażenowanie, bo ktoś próbuje wmówić mi czegoś czego nie ma:

...bierzesz schemat zwrotnicy z danego projektu i zmieniasz go na swoje widzi mi się, nie uwzględniając niczego co wpływa na zgranie fazowe...
                        Nie na widzi mi się tylko na własne potrzeby, biorąc przy tym poprawkę na ów właśnie zgranie fazowe.

....jeszcze opisujesz jak to gra, czego Ci brakuje...
                        Korektor impedancji zostaw w spokoju, bo w tym przypadku rozmowa o nim jest nie na temat.
                        Po za tym, sprawdzałem go w różnych kombinacjach, na wprost i z pochyłem frontu, za każdym razem efekt był taki sam (bo niby jak miało by być inaczej).

Jak wystawiasz coś na pokaz i robisz świadomie zmiany/błędy, to i przyjmij świadomie krytykę...
                        ...a nie pisz że się ktoś uczepił...
                        Jeśli ktoś się uczepi do konkretnego błędu to owszem, ma rację, ale jak ktoś chce coś krytykować to niech najpierw ma do tego podstawy.

Prawie tak jak krytyka techniki frezowania krawędzi forniru we frezach głośnikowych którą pokazałem niedawno.
                        Co z tego że bardzo przydatne i efektywne przy głębszych frezach, skoro można się doczepić o to, że ta technika jest nie przydatna przy płytkich frezach?

Eh... idę kleić dalej.

---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post o 12:13 ----------

Już oklejone, zaraz będę robił frezy.

---------- Post dodany o 22:03 ---------- Poprzedni post o 18:07 ----------

Czas zainwestować w nowy frez :glare:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Zamiast przeczytać dokładnie, spytać się, to wolisz od razu krytykować.
                          Cofnijmy się trochę... :
                          Te budy testowe były proste (z racji prostszego montażu), ale leżały na liniach które są pochylone.
                          W odsłuchu to na jedno wychodzi
                          To po co w takim razie uwzględniać pochylenie przy projektowaniu zwrotnicy skoro nie ma to znaczenia (wg Ciebie)?
                          To chyba jest pytanie, na które można sensownie odpisać, wytłumaczyć o co Ci chodzi a nie się unosić? Nie ogarniam już, EOT.

Skomentuj

Już oklejone, zaraz będę robił frezy.
                            Zelazkiem fornirowales?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Zelazkiem fornirowales?
                              Tak.

---------- Post dodany 31.10.2013 o 18:09 ---------- Poprzedni post 30.10.2013 o 23:48 ----------

Szybka przymiarka:

Zostało tylko lakierowanie i złożenie zwrotnicy.

---------- Post dodany 01.11.2013 o 10:19 ---------- Poprzedni post 31.10.2013 o 18:09 ----------

Łączenie na krawędziach:

W niektórych miejscach widać fizelinę (1/10mm), ale gdy nałoży się lakier to już jej nie widać.

Frezu już nie zrobiłem pod terminal, i tak już nadwyrężyłem cierpliwość sąsiadów po frezowaniu pod głośniki. Po za tym, to tylko terminal, ważniejsze jest to co z przodu.

Rura BR jest osadzona pod lekkim kątem, koniec rury w środku jest kilka cm od każdej ścianki.

Skomentuj

Zastanawia mnie jaki będzie miało wpływ zasłonięcie wylotu materiałem jak to czyniłeś w TL. W rurce BR są znacznie wyższe prędkości powietrza ze względu na mniejszą powierzchnię i w związku z tym czy aby nie będzie to powodowało charakterystycznego zakłócania ?

Skomentuj

Nic takiego nie zauważyłem.
                                  Po za tym, to mały głośnik.

---------- Post dodany o 22:14 ---------- Poprzedni post o 20:38 ----------

Ostatnie zdjęcie przed oficjalnym pokazem :)

Skomentuj

Wyszła taka oszukana TL-ka :) Sprytne

Skomentuj

Marian jak z basem z tego głośniczka, nie oczekuje cudów ale ogólnie jak wrażenia?

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                        Marian jak z basem z tego głośniczka, nie oczekuje cudów ale ogólnie jak wrażenia?
                                        Po przejściu z Usherów w linii jestem mile zaskoczony grą tego głośnika w 10mk :)
                                        Nie schodzi nisko, ale bas jest... a myślałem że to będzie jakaś popierdułka.

W 20mk trzeba już ruszyć korektorem i ten bas podkręcić... no ale kto robi kolumny na tak małym głośniku do 20mk

Skomentuj

Czemu akurat heban modyfikowany?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X