Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwudrożne podłogówki na Excelach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwudrożne podłogówki na Excelach

Po 5 latach korzystania z zestawu Seas Mimir przyszła pora na coś lepszego :) W zeszłym roku miałem ambitny plan wymiany wszystkich "klocków" w moim zestawie, rzeczywistość pozwoliła na zmianę CD i wzmacniacza. Planu nie porzuciłem, naciągnąłem nieco ramy czasowe :)
    Ze względu na dość nieduży pokój w którym urzęduje, około 18 m^2, wybór został ograniczony do układu dwudrożnego. Ktoś powie, że z moim budżetem można by pokusić się o całkiem porządne trzy drogi. W pełni się zgadzam, ale do tego przydałby się mocniejszy wzmacniacz i większy pokój.
    Po dość długich poszukiwaniach wybór padł na głośniki Seasa: T25CF002 oraz W18E001.
    http://www.seas.no/index.php?option=...d=55&Itemid=79
    http://www.seas.no/index.php?option=...d=69&Itemid=93
    Woofer jest znany na tym forum, tweeter jest nowością :)

Skrzynka zrobiona jest z MDF 18 mm z kilkoma wzmocnieniami wewnątrz. Kształt skrzynki jest najprostszy z możliwych czyli prostopadłościan. Na dole kolumny będzie cokół wraz z kolcami co umożliwi ewentualne pochylenie całej konstrukcji. Kolce będą zakończone sferą celem uchronienia drewnianej mozaiki przed uszkodzeniem :) Całość zostanie oklejona fornirem palisander santos z Zagłoby. Pojemność dla woofera ~25 litrów, strojenie 35 Hz tunelem HP68x220 mm.
    Kilka fotek z montażu:

Terminal:

Na dzień dzisiejszy mam posklejane obydwie skrzynki :)
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Excele ladnie sie prezenutja, bedzie bardzo fajny zestaw. Jak bedziesz/cie robil zwrotnice to przesluchaj dokladnie kazda wersje (pewnie bedzie wiecej niz jedna), fajnie bylo by wykorzystac maksymalnie potencial seasow.
    Wklejaj jak tam bedziesz mial jakis updejt.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Mała aktualizacja :)
      Listonosz przyniósł stopki. Kolega BraWo je wykonywał (tak, jest to reklama :p)
      Grado SR125i

Skomentuj

O, jakie ładne. BraWo, to czysto hobbistycznie robiłeś, czy można spytać o cenę?
        Ja się pytam, bo mi wizytująca mnie teściowa "zoptymalizowała" położenie kolumn, przez co mam dziury w podłodze po kolcach Czterolatka się da nauczyć żeby nie przesuwał kolumn, a teściowej nie :( Zmieniłbym kolce na coś mniej dziurogennego, a te mi sie podobają.

Skomentuj

Pod kolce sa przeciez podkladki orginalne:)

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez taz Zobacz posta
            Mała aktualizacja :)
            Listonosz przyniósł stopki. Kolega BraWo je wykonywał (tak, jest to reklama :p)
            nie trzeba :)

Skomentuj

W zeszłym tygodniu wyszlifowałem drobne nierówności i usunąłem resztki kleju z obudów. Obecnie walczę z fornirem :)

Parka głośników leży u Yoshiego. Mam nadzieje że do końca przyszłego tygodnia zwrotka będzie gotowa.
              Grado SR125i

Skomentuj

Nie na temat...
                Mnie się podobają te dwa "wzmacniacze" po prawej
                Sklepowe czy DIY? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                  Mam nadzieje że do końca przyszłego tygodnia zwrotka będzie gotowa.
                  Znaczy się mam czuć się zaproszony

Skomentuj

Nie na temat...
                    infinity te butelki czekają na DIYwino :)

ploter nie Ty pierwszy chcesz wpaść na odsłuch.
                    Brat zakosił mi Nikona, została tylko Lumia 720 do robienie zdjęć.

Jedna kolumna gotowa, na drugiej jeszcze trzy ścianki do oklejenia zostały. Poza tym jeszcze cokoły muszę okleić, ale to powinno pójść dość szybko.
                    Grado SR125i

Skomentuj

Bardzo ładny fornir :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Poczekaj aż go pomaluje :) W Zagłobie gość zmoczył mi fornir wodą, efekt był nieziemski. Rysunek słoi wygląda jakbyś zrobił zdjęcie HDR. Muszę poszukać jakiś matowy lakier do tego żeby efekt był jak najlepszy :)
                        P.S.
                        Komórka ma taki sobie balans bieli. Na żywo więcej brązu jest.
                        Grado SR125i

Skomentuj

Jeden cokół jest już gotowy... :)

... i wstępna przymiarka...
                          Grado SR125i

Skomentuj

Lubię to!!!

Skomentuj

Dobrze lecisz. Dla mid woffera ten breakup membrany na 4-5kHz trzeba będzie dobrze zazwrotkować. Mówisz, że Yoshi tym zajęty? Myśle, że będzie ogarnięte :)

Skomentuj

...frezy gotowe...

...i dla terminala też jest frez :)...

Okablowanie wewnętrzne będzie zrobione Procabem LS15, do wytłumienia skrzynki mam płyty POROSO http://www.walkazhalasem.pl/technologie. Nie sądziłem tylko, że zakup lakieru poliuretanowego matowego może być dość ciężki. W marketach budowlanych nie znalazłem, w lokalnym sklepie tylko i wyłącznie wersja z połyskiem była dostępna :/ Cóż na szczęście są sklepy internetowe :) Wybór padł na produkt HartzLacka.
                                Last edited by taz; 15.02.2014, 15:00.
                                Grado SR125i

Skomentuj

Nie na temat...
                                  co to za fornir? :)

Skomentuj

Całość będzie się prezentować bardzo dobrze

Skomentuj

Zmocz jakis kawałek forniru wodą i daj fotkę !! :)

Skomentuj

na wiosne skladam cos podobnego z tym ze w mtmie-seasy thor identyczne glosniki,gdzie nabyles przetworniki ??:>

Skomentuj

Czaruję...
                                        X