Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwudrożne podłogówki na Excelach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki w Polinku kupiłem.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

...kilka wykresów od Yoshiego...
      Impedancja

Charakterystyka amplitudowa

Charakterystyka amplitudowa pod kątami, odpowiednio 0, 30 i 60 stopni

Charakterystyka w przeciw fazie
      Grado SR125i

Skomentuj

taz

Bardzo fajnie. Ipedancja bardzo nie spada za filtrem (czasami trzeba sie tutaj nagimnastykowac). Strojenie BR i tak sie przesunie troche jak pograsz sobie troche.
        Super ze udalo sie w miare plasko pociagnac w przedziale 1k-5k, moze to sie wydawac nieprawdziwe ale naprawde nawet 1dB gora/dol w tym przedziale moze irytowac.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jedno co mnie dziwiło to górka na millenium przy około 5k której nie ma na pomiarze producenta. Jak na wpływ obudowy to tak trochę dziwnie bo zwykle wygląda on inaczej, nie podobija jednego kawałeczka pasma nie pozostając bez wpływu na resztę. Jak dotąd chyba najciekawsza tekstylna kopułka jaką miałem. Strojenie br wynikające z impedancji nie jest tym docelowym, słuchałem na strojeniach od 32 do 40Hz, akurat do pomiarów wypadło to 40Hz. Co ciekawe ta 18tka na każdym strojeniu grała fajnie, przy wyższym miała fajną energię a przy niższym trochę lepsze zejście i bardziej stonowany bas :-) .

Skomentuj

Yoshi

Z wysokotonowka to jest zawsze jakis ''temat''. Moim zdaniem tutaj trzeba sie bardzo przylozyc, bo pomiar nie do konca odzwierciedla ilosc samej gory (wiem moze to dziwne albo ja juz gluchne), dlatego dobrze jest przetestowac kilka warjantow. Ja kabinuje z dorocia fitru + albo rezystor w szereg z kopolka albo male cyganstwo na impedancji na samej gorze (np RC 1uF+22R).
            Tej gorki na 5k moze nie byc az tak slychac, gorzej jak by ona byla np na 2k.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              Jedno co mnie dziwiło to górka na millenium przy około 5k której nie ma na pomiarze producenta.
              wygląda na dyfrakcję bo znika na pod kątem .

Skomentuj

Dla mnie to jakieś przekłamanie/dodatkowe odbicie wzmacnaijące wypadkowe cisnienie, bo nie powinna zniknąć pod kątem, gdyby była to fala pierwotna. Biorąc pod uwagę, że ta okolica pasma ma stały współczynnik kierunkowości/zysk kierunkowosci, bo tylko wyższe f tracą na SPL.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  wygląda na dyfrakcję bo znika na pod kątem .
                  W sumie nie pomyślałem w ten sposób a chyba masz racje. Faktycznie pod katem dyfrakcje inaczej będą się rozkładać.

Skomentuj

Dzisiaj kurier przyniósł paczkę z częściami do zwrotnicy. Wszystkie cewki powietrzne, kondy czarne + jeden niebieski Jantzen, rezystory Superes. Największa cewka jest wielkości trafa toroidalnego 50 VA :biggrin:
                    Myślałem żeby Millenniuma poczęstować czerwonym Jantzenem, ale jego cena + rozmowa z Yoshim skutecznie mnie od tego odwiodły :)

---------- Post dodany 22.02.2014 o 19:56 ---------- Poprzedni post 21.02.2014 o 19:36 ----------

Zostały mi jeszcze dwa paski forniru do położenia na cokole. Dzisiaj pomalowałem pierwszy raz wszystkie elementy, na żywo jest to nieco jaśniejsze. Lakier jest mega wydajny i bardzo dobrze się go nakłada :)

Co zostało do zrobienia:
                    - skończyć jeden cokół
                    - druga warstwa lakieru, ewentualnie kolejne warstwy w zależności od otrzymanego efektu
                    - połączyć główną bryłę z cokołem
                    - zmontować zwrotki i kable
                    - zamontować głośniki i terminal
                    - cieszyć się nową jakością :)
                    Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                      Dzisiaj kurier przyniósł paczkę z częściami do zwrotnicy. Wszystkie cewki powietrzne, kondy czarne + jeden niebieski Jantzen, rezystory Superes. Największa cewka jest wielkości trafa toroidalnego 50 VA :biggrin:
                      Myślałem żeby Millenniuma poczęstować czerwonym Jantzenem, ale jego cena + rozmowa z Yoshim skutecznie mnie od tego odwiodły :)

---------- Post dodany 22.02.2014 o 19:56 ---------- Poprzedni post 21.02.2014 o 19:36 ----------

Zostały mi jeszcze dwa paski forniru do położenia na cokole. Dzisiaj pomalowałem pierwszy raz wszystkie elementy, na żywo jest to nieco jaśniejsze. Lakier jest mega wydajny i bardzo dobrze się go nakłada :)

Co zostało do zrobienia:
                      - skończyć jeden cokół
                      - druga warstwa lakieru, ewentualnie kolejne warstwy w zależności od otrzymanego efektu
                      - połączyć główną bryłę z cokołem
                      - zmontować zwrotki i kable
                      - zamontować głośniki i terminal
                      - cieszyć się nową jakością :)
                      no ja bym do dobrego wysokotonowca dał dobry kondensator, nie niebieskiego zwykłego...między czerwonym a silverem jest przepaść, a co dopiero między niebieskim a czerwonym...
                      Last edited by Przemek; 22.02.2014, 20:36.

Skomentuj

Może kiedyś zakupię coś lepszego. Jakby nie patrzeć dwie stówy piechotą nie chodzą...
                        Grado SR125i

Skomentuj

Zwrotnicę można tak niestety ulepszać w nieskończoność i z pierwotnych kilku stówek zrobi się wtórnie parę tysięcy. Jak jest ograniczony budżet trzeba racjonalnie rozdysponować środki i w tym wypadku czerwony janzen był trochę za drogi

Skomentuj

Fornir to polisander santos?? piekny czym go lakierowas??

Skomentuj

Tak to modyfikowany palisander santos. Lakierowałem go matowym HartzLackiem Heavy Duty http://alefarby.pl/lakiery/6423-VENG...y-Duty-1L.html Można go dostać w Castoramie. Będę musiał zrobić nowe zdjęcia po malowaniu, zdjęcie które pokazałem w poście #29 jest sporo za ciemne.
                              Grado SR125i

Skomentuj

ja mam polisandera ale naturalnego ciekawe jaka bedzie roznica miedzy twoim a naturalnym,harz lacki to dosc dobre lakiery,dwie budki nim rowniez lakierowalem satysfakcja gwarantowana jak widac na twoich kolumnach:) z tym ze ja mialem doczynienia z super strongiem czysty poliuretan ten widze z domieszka czegos tam jak to sie ma jelsi chodzi o zapach bo ,super strong jest dosc intensywny idie zemdlec od tego jak ktos ma uczlenie na tego typu substancje :)
                                Last edited by kaman777; 23.02.2014, 13:01.

Skomentuj

Naturalny jest niepowtarzalny :) Drugiego takiego samego nie kupisz. Przeglądałeś może ten temat http://www.audiostereo.pl/galeria-fo.../page__st__690 ? Ten fornir ma sporo różnych odcieni, kwestia co uda Ci się kupić i jak to później wykończysz (bejca, lakier). Nie widziałem nigdy żeby był "delikatny" prędzej "wulgarny" :) W każdym razie nie do każdego pomieszczenia pasuje takie wykończenie :)
                                  Czuć lakier, ale jego zapach jest znośny i przede wszystkim nie jest zbyt intensywny. Niemniej jednak nie polecam malować w mieszkaniu, ja korzystam z piwnicy :)
                                  Szukałem full poliuretanu, nawet zamówiłem jeden. Otwieram paczką a tam zamiast matu jest półmat >:(
                                  P.S.
                                  Mam katar od paru dni także moja opinia może być lekko nieobiektywna :)
                                  Last edited by taz; 23.02.2014, 13:44.
                                  Grado SR125i

Skomentuj

Chyba zle trafiłes z tymi kondansatorami :/
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ponoć fornire egoztyczne sa dosc tluste i przed polozeniem lakieru najlepiej je odizolowac warstwe lakieru od forniru jakims izolantem po polozeniu bez izolanta po pewnym czasie wyskakuje rozne odbarwienia niewiem jak to jest z modyfikoowanym palisanderem ty pewnie jechales odrazu na ostro bez zadnych podkladow?? tak temat z AS widzialem,jak polakieruje swoje paczki to sie pochwale jak to wyszlo,bejcy nie uznaje:) wiec bedzie czysty lakier w moim przypadku,co do zapachu to pewnie jak napisales to dosc obiektywne odczucie co kolwiek na bazie poliuretany dajesc dosc mocno,w piwnicy lakierowac niedokonca dobra sprawa-mnóstwo kurzu a lakier wszystko lapie z powietrza niestety
                                      Last edited by kaman777; 23.02.2014, 14:21.

Skomentuj

lklukasz do kogo pijesz? :)

kaman777 popytaj marko3T. On wie wszystko n/t fornirów :)
                                        W piwnicy wbrew pozorom mam czysto. Na pewno jest czyściej niż w garażu. Kolejnym plusem jest to, ze w piwnicy mam w miarę stałą temperaturę, a w garażu temperatura potrafi spaść do kilku stopni C jak się nie pali w piecu.
                                        Co do zapachu, hmm Pattex Universal (stary Henkel Moment) śmierdzi nieporównywalnie mocniej niż mój lakier.
                                        Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                          lklukasz do kogo pijesz?
                                          Zamieszczone przez Przemek Zobacz posta
                                          no ja bym do dobrego wysokotonowca dał dobry kondensator, nie niebieskiego zwykłego...między czerwonym a silverem jest przepaść, a co dopiero między niebieskim a czerwonym...
                                          :)
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X