Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa + Morel faza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

witam, próbowałem cos osiągnąć więcej, jestem w trakcie pomiarów, te chyba troszkę lepiej wygladają, z powyzszych rysunków, faza również zaczyna się rozjeżdzac lecz juz nie w takim stopniu. zmian wysokiego na 3 rząd potęguje ofekt nawet reves null się nie robi, za jakiś czas wrzucę dzisiejsze pomiary

Skomentuj

Pańskie pomiary są strasznie niewiarygodne - zaczął bym od tego aspektu jeśli chce Pan cokolwiek dobrego zaprojektować. głośniki wysoko tonowe grają niewiarygonie niskim basem ( ze spadkiem ). Basówki też jakoś dziwnie ciągną do góry mega liniowo ( ze spadkiem . Dziwnie się też zachowuje pasmo wysokotonówki jak by niewidziała obudowy :).
      Pomiar NF, pomiary w obudowie i pomiary producenta w odgrodzie to 3 różne bajki nie należy ich porównywać i skalować. Pomiarów NF nie powinny być używane przy właściwym projekcie zwrotki powinny służyć tylko jako pomoc podglądowa kiedy konstruktor chce sprawdzić chociażby różne wpływy obudowy na pasmo.
      Pan Jimi albo źle opisuje swoje myśli albo srogo się myli. Nie da się nic sensownego zrobić z pomiarami NF, druga sprawa to różnica efektywności głośników nie da się tego łatwo usunąć "później" - Zmiany tłumienia i rożne jego sposoby zmieniają nam nie tylko efektywność ale przede wszystkim podziały i zgranie głośników. Należy je uwzględniać jednocześnie z innymi aspektami. O tak prozaicznej rzeczy jak to że wszystkie pomiary do symulacji muszą być wykonywane na jednej linii i odległości pomiaru nie muszę chyba pisać. Dobrze doczytałem ze pomiary będą symulowane ?? projektowanie nie jest wykonywane na żywo ??
      Jeśli coś przekręciłem / przeoczyłem to sorki bo przyznam się ze po łepkach przeczytałem temat. AZ

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
        Pan Jimi albo źle opisuje swoje myśli albo srogo się myli. Nie da się nic sensownego zrobić z pomiarami NF
        Juz precyzyje. Absolutnie nie chodzilo mi o uzywanie pomiaru nearfield do symullacji dzialania filtrow. Przeciez nigdzie tak nie napisalem... Mi pomiary nearfield kilka razy pomogly np w zdiagnozowaniu uszkodzenia TW. Znajac ch'ke referencyjna(mierzona przez producenta, z podanymi warunkami) mozna stwierdzic czy wina lezy po stronie mikrofonu, srodowiska pomiarowego czy tez wsponianego wczesniej uszkodzenia glosnika.

Zmiany tłumienia i rożne jego sposoby zmieniają nam nie tylko efektywność ale przede wszystkim podziały i zgranie głośników. Należy je uwzględniać jednocześnie z innymi aspektami. O tak prozaicznej rzeczy jak to że wszystkie pomiary do symulacji muszą być wykonywane na jednej linii i odległości pomiaru nie muszę chyba pisać.
        Wydaje mi sie ze jezeli ktos bierze sie za projektowanie zwrotnicy to w tym temacie ma takowa wiedze nabyta badz tez jest swiadomy by ja uzupelnic juz przy danym zadaniu.

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
        Pomiar z bliska nie uwzględnia BS ani fazy tak naprawdę. Mam doświadczenie dosyć długie ale prywatne i wiem że robiąc pomiar z bliska i tak nie zgra faz.
        Jeszcze raz powtorze ze nikt tu nie mowi o uzywaniu nearfield do symulowania zwrotnicy, filtrow.

Skomentuj

właśnie chce wrzucić pomiary, wytłumiłem bardziej okolice monitorów, zmniejszyłem odległośc mikrofonu oraz ściszyłem troszkę wejście mikrofonowe, a podkręciłem troszkę wzmak mikrofonowy. Do tego zmieniłem troszkę zwrotnicę. Do tego mam pytanie czy taki reverse null może być czy jest za płytki. co do pomiarów to myślę że moge miec jakieś zakłócenia. Przypuszczam że problem może leżeć w tym że pomiar dokonuje w innym pokoju niż mam komputer. dzisiaj mikrofon znajdował się mniejwięcej na środku pomiądzy ścianami co mogło wpłynąć na piki w niższych częstosliwościach w odległosci ok 70cm nie jak było wcześniej 1m. ponadto chciałem sprawdzić jak wpłynie pochylenie scianki względem miokrofonu, zpowodowoało to rozsunięcie dośc znaczne faz od okolic fp .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
          czy tez wsponianego wczesniej uszkodzenia glosnika.
          Jimy, to mnie teraz zmartwiło, bo głośniki były uzywane, nie mam pojęcia jak były traktowane wcześniej, może sprawdzić drugi łośnik lub inny. te ktorę maja byc zastapione morelami to vifa dx25.

dzisiaj juz nie mam głowy do tego, jutro na spokonnie przeczytam co kolega BRANZA napisał, tym bardziej że nie podoba mi się pomiar wysokotonówki, skąd tam jakieś wykresy na niskich częstosliwościach
          Last edited by fader_audio; 16.06.2014, 21:54.

Skomentuj

Można ale trzeba mieć zrobiony dobry pomiar. Nie ma pomiaru=nie ma zwrotki. Pomiar z bliska nie uwzględnia BS ani fazy tak naprawdę. Mam doświadczenie dosyć długie ale prywatne i wiem że robiąc pomiar z bliska i tak nie zgra faz. Chyba że kolumna na imprezę i będziemy podskakiwać jak kolega z mikrofonem (góra dół przód tył ) to w którymś momencie sie i faza i charka zgra.
            \
            chodzi tylko aby porownac go z oryginalem
            sprawdzic poprawnosc dzialania systemu pomiarowego

mierzylem nie raz pikolaki
            jak znajde gdzies ten pomiar to wrzuce

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
            witam, próbowałem cos osiągnąć więcej, jestem w trakcie pomiarów, te chyba troszkę lepiej wygladają, z powyzszych rysunków, faza również zaczyna się rozjeżdzac lecz juz nie w takim stopniu. zmian wysokiego na 3 rząd potęguje ofekt nawet reves null się nie robi, za jakiś czas wrzucę dzisiejsze pomiary
            te glosniki sobie swietnie radza z prostymi filtrami niskiego rzedu
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie da się przy tak wyglądających pomiarach zrobić dobrej zwrotki. Popatrzcie na gating. Wygląda to na błędy systemu pomiarowego wliczając pomieszczenie.
              Last edited by Artmag; 17.06.2014, 00:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                \

mierzylem nie raz pikolaki
                jak znajde gdzies ten pomiar to wrzuce
                byłbnym qwdzięczny jakbys wrzucił jakiś pomiar supreme piccolo, miałbym jakiś punkt wyjścia

Nie da się przy tak wyglądających pomiarach zrobić dobrej zwrotki. Popatrzcie na gating. Wygląda to na błędy systemu pomiarowego wliczając pomieszczenie.
                z tego co gdzieś czytałem to gating ma być ustawiony na góra 500Hz, u mnie stanowczo za wysoko, tylko teraz pytanie. Przy po0mieszczeniu bardziej wytłumionym, tj prócz koca na podłodze mniej więcej w połowie odległosci pomiądzy monitorem a mikrofonem postawiłem krzeszła z poduchami na oparciach. Krzesła całe z materialu, za monitorem dałem gąbkę piramidkę, mimo to gating poszybował jak widać u góry. w przypadku tylko koca na podłodze program ustawiał gating o wiele niżej. zaczynam już głupieć z tego, przeciez powinno byc im bnardziej wytłumione tym lepiej. Mam pomysł na zrobienie "tunelu pomiarowego" tzn, chcę po bokach kolumny postawić płytę meblową obłożoną np wełną owczą, po obu stronach, nad monitorem również, a na podłodze koc, może taki coś by rozwiązało problem???

to co piszecie to pewnie jest racja tym bardzie że teraz nie chodzi już tylko o zgodnośc fazy w miejscu podzialu więc pomiar musi być bardzo dokładny

Pańskie pomiary są strasznie niewiarygodne - zaczął bym od tego aspektu jeśli chce Pan cokolwiek dobrego zaprojektować. głośniki wysoko tonowe grają niewiarygonie niskim basem ( ze spadkiem ). Basówki też jakoś dziwnie ciągną do góry mega liniowo ( ze spadkiem . Dziwnie się też zachowuje pasmo wysokotonówki jak by niewidziała obudowy :).
                co do wysokotonówki, te niskie częstotliwości to już chyba znam przyczynę, sąsiad oglada tv a wokal głoś idzie mu chocby z su'ba, może byc tak że mikrofon to złapał i z tąd ten problem, urok naszych betonowych bloków. druga rzecz to może coś się pochraniło jak regulowałem poziom wyjścia wejścia itp, bo wcześniej tego nie było. o co dokładnie chodzi z obudową wysokotonówki???

projektowanie nie jest wykonywane na żywo ??

zmiany w zwrotnicahc są zaraz mierzone, w SW symulacja mi coś nie pasuje, wraz z pomiarami.

Skomentuj

Jak wyrownasz pomiar do XdB/oct to oba zostaną "zrównane"
                  Wg mnie zrobi na tym pomiarze dobrze grająca zwrotnice
                  Wyjściowo osiągnie cos bez problemu a i tak potem bedzie modyfikować na słuch
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przy po0mieszczeniu bardziej wytłumionym, tj prócz koca na podłodze mniej więcej w połowie odległosci pomiądzy monitorem a mikrofonem postawiłem krzeszła z poduchami na oparciach. Krzesła całe z materialu, za monitorem dałem gąbkę piramidkę, mimo to gating poszybował jak widać u góry. w przypadku tylko koca na podłodze program ustawiał gating o wiele niżej. zaczynam już głupieć z tego, przeciez powinno byc im bnardziej wytłumione tym lepiej. Mam pomysł na zrobienie "tunelu pomiarowego" tzn, chcę po bokach kolumny postawić płytę meblową obłożoną np wełną owczą, po obu stronach, nad monitorem również, a na podłodze koc, może taki coś by rozwiązało problem???
                    Stawianie dodatkowych rzeczy pomiędzy kolumnami a mikrofonem tylko pogorszy ci pomiar. Powinieneś zrobić maksymalnie dużo miejsca a nie dokładać kolejnych odbić. Takie elementy, nawet obłożone kocami, wełnami itp. też wprowadzają odbicia.

Skomentuj

Mobias więc porzednia wersja pomiarowa była lepsza, z lewej strony monitora do ściany raczej okna to ok 2,5 m, do prawej to ok 3m, więc wygląda na to, że będę miał bardzo ciężko zrobić jakieś leszpzae warunki akustyczne dla pomiarów, ale popbawię się jeszcze.

LkLukasz, masz racje zapomniałem wygładzić te pomiary o proponowane przez Ciebie 12db, co do tej zwrotki masz rację, drobna zmiana elementu może znacznie zmienić dźwiękowo. z powyższych pomiarów widać ze góry jest jeszcze za duzo, w czasie odsłuchu ma sie wrazenie że jest jej w sam raz, może nawet zaryzykuję że jest jej trochę za mało.

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                      Stawianie dodatkowych rzeczy pomiędzy kolumnami a mikrofonem tylko pogorszy ci pomiar. .
                      może nie dosłownie pomiędzy. powiedzmy w odległosci ok 1m od osi minitor mikrofon. ale to może byc też tak jak piszesz

Skomentuj

LkLukasz, masz racje zapomniałem wygładzić te pomiary o proponowane przez Ciebie 12db, co do tej zwrotki masz rację, drobna zmiana elementu może znacznie zmienić dźwiękowo. z powyższych pomiarów widać ze góry jest jeszcze za duzo, w czasie odsłuchu ma sie wrazenie że jest jej w sam raz, może nawet zaryzykuję że jest jej trochę za mało.
                        To widocznie inaczej rozumiemy równowagę tonalna
                        Zaryzykuje i powiem, ze jak przyciszysz go o jakieś 4-6dB to bedzie lepiej
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

LKLukasz,
                          najelpeij przyciszyć l-padem, czy czymś takim jak mam na schemacie, gdy zwiększyłem l-pad, średnica równiez sie obnizyła, sprawdzę jeszcze ten l-pad, obecnie morel jest już przyciszony o jakieś 4-5dB.

dzieki wszystkim za wszelkie rady, jest już znacznie lepiej, pozostaje jeszcze dopracować pomiary, spróbować troszkę wyższej fp, doszlifować i będzie git. tak myślę przynejmniej hheh

Skomentuj

Jak obniżasz l-padem to i faza się rozjeżdża. Takie uroki zwrotnic. Dopracuj pomiary, zapoznaj sie z dobrym programem do zwrotek (Boxsim, dużo płatny LspCad ) i bedziesz wiedział na czym stoisz.

Skomentuj

najelpeij przyciszyć l-padem, czy czymś takim jak mam na schemacie, gdy zwiększyłem l-pad, średnica równiez sie obnizyła, sprawdzę jeszcze ten l-pad, obecnie morel jest już przyciszony o jakieś 4-5dB.
                              mówie o przyciszeniu go jeszcze od tego poziomu który już jest na wykesach
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak obniżasz l-padem to i faza się rozjeżdża. Takie uroki zwrotnic. Dopracuj pomiary, zapoznaj sie z dobrym programem do zwrotek (Boxsim, dużo płatny LspCad ) i bedziesz wiedział na czym stoisz.
                                hej, mam sw i w nim robię punkt wyjściowy. Wczoraj bawiłem się trochę pomiarami wyglada na to, że będę miał duży problem rózne próby kończą sie na zby wysokim gatingu. nie wiem co jeszcze zrobić z tymi pomiarami, brakuje mi już pomysłow. dzisiaj sprawdzę w sw, czy pomiar pokrywa się z symulacją.

L-pad masz rację przy przyciszeniu jeszcze l-padem rozjechała się faza przy ok 4 kHz czyli pkt wyjścia. więc l-pad pozostał a zwiększyłem ten drugi rezystor, na 3,4ohm, jest jeszcze górka więc bede się bawił dalej.

Skomentuj

Ostatnio robiłem pomiary swoich wynalazków i dobry pomiar to podstawa. Przy okazji mialem szansę porównać tymczasową zwrotkę z symulacją. Jak zwykle idealnie nigdy nie będzie ale wykresy pokrywały się bdb.

Skomentuj

Ostatnio robiłem pomiary swoich wynalazków i dobry pomiar to podstawa. Przy okazji mialem szansę porównać tymczasową zwrotkę z symulacją. Jak zwykle idealnie nigdy nie będzie ale wykresy pokrywały się bdb.
                                    pomiary robisz w pokoju w mieszkaniu, czy masz do tego jakies pomieszczenie, jeśli tak to może masz jakiś fajny knif na dobry pomiar:-)

LkLukasz, próbowałem ściszyć tweeter, samym rezystorem za zwrotką on gasi tą górkę, jednak nadal ona jest. Tu chciałbym prosic o radę jak Twoim zdaniem będzie lepiej, zwiększyć jeszcze rezytor (obecnie 2,2, +3,9), czy dać l-pad + zwiększyć drugi rezystor w szeregu.????

jestem wdzięczny za wszystkie porady, równiez te z pomiarami choć to wychodzi najsłabiej:-)

Skomentuj

Niestety nie w mieszkaniu. Ale jeszcze poprzednie kolumny stroiłem ,,na żywo" w pokoju ok 16m. Poprzestawiałem w nim tak żeby mieć ponad metr wolnej przestrzeni dookoła i ustawiłem sprzęt po przekątnej. Na podłogę jakieś koce, bluzy polarowe w nieładzie porozrzucałem i mierzyłem. Pomiary wrzucałem do Boxsima. A później już na oko i ucho na żywo. Niestety Boxsim jest mało dokładny (600 punktów z pomiaru ) stąd to dostrajanie. Moje aktualne to L18RNX/P I oczywiście 27TBFC/G w/g własnego projektu i widzimisię. Jeżeli chcesz to wyślij mi pliki z pomiarami plus wymiary obudowy a zobaczymy czy da się coś wyskrobać.
                                      Last edited by Artmag; 21.06.2014, 22:06.

Skomentuj

Ja robię pomiary w pokoju 14m. Mikrofon ustawiam jak najbliżej środka pokoju, bo z tego miejsca jest najdalej do każdej ze ścian, a więc fala odbita będzie miała najdłuższą drogę. Za mikrofonem mam drzwi do następnego pokoju, dzięki temu dźwięk na wprost mikrofonu leci jeszcze dalej.
                                        Poziom wejścia mikrofonu w karcie mam ustawiony na minimum, natomiast wyjście sygnału na maximum. Sygnał z karty podaje na wzmacniacz (Pioneer A400X) a dalej na kolumnę, regulując poziom sygnału na wzmacniaczu.
                                        Na Twoich pomiarach masz dość wysoki poziom szumów, spróbuj go obniżyć i zrób pomiar z mniejszej odległości.

Poniżej moje pomiary z 25 cm. Najpierw robię pomiar całej kolumny, by program mógł zmierzyć fazę niezaszumionego sygnału. Potem dopiero robię pomiary głośników i ucinam pokazywanie fazy (Options=> Hide phase when below) tak by nie było widać śmieci od szumu. Zielona trawa na wykresie to szum karty zmierzony bez podania sygnału na kolumnę. Pewnie lepsze karty mają go niżej. Chcąc pokazać więcej niż 3 pomiary na jednym wykresie trzeba je nałożyć na siebie np. w Paincie odznaczając opcję "Rysuj nieprzezroczyste".

Skomentuj

LkLukasz, próbowałem ściszyć tweeter, samym rezystorem za zwrotką on gasi tą górkę, jednak nadal ona jest. Tu chciałbym prosic o radę jak Twoim zdaniem będzie lepiej, zwiększyć jeszcze rezytor (obecnie 2,2, +3,9), czy dać l-pad + zwiększyć drugi rezystor w szeregu.????
                                          ja uzylem tylko jednego szeregowego za zwrotnica
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X