Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1 Marcin V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    Przy większych zakupach w zap audio, zgodnie z tym co mówili jest opcja że mierzą za darmo
    W docelowych skrzynkach?

Skomentuj

Jak rozmawiałem to podsyłam kolumnę i mierzą. Bez poprawiania, sam pomiar.

Chyba że w pytaniu chodzi o to dlaczego na pomiar nie wysyłam tymczasowej wersji?

To pomiar był by z ciekawości niż chęci zmiany czegokolwiek, wszystko gra jak trzeba.
      Druga sprawa że trochu wstyd wysyłać, to co jest teraz.

Skomentuj

Trochę mi prace przystopowały, bo święta itd., leń trzyma człowieka.

W drewnie nic nie ruszyłem, z elektroniką zaszły lekkie zmiany.
        Zamiast LM4780 w trybie równoległym, na suba pójdzie dx300 zasilany z 65V.
        Filtr subwoofera to dxSub, bez dzielników dla wejść wysokonapięciowych.

Obydwie płytki już polutowane, zostało jeszcze LM4780 na monitory, przedwzmacniacz, wzmacniacz słuchawkowy.
        Jak to wszystko wyląduje w obudowie rack 19” 2U, to będzie ciasno.

Ostatnio mierzyłem moc jaką wzmacniacz oddaje na głośniki (rezystor) w czasie słuchania z największą rozsądną głośnością w docelowym miejscu.

I wyszło że potrzebuję … ~7W na kanał, co mnie lekko zastanawiało.
        Jednakże watomierz pokazywał 12W poboru mocy na monoblok. Co by się zgadzało, zakładając jakieś 60% sprawności.

Dla obecnej konfiguracji trafo z uczciwym zapasem wyjdzie 660W (200W monitory, 430W sub, 30W reszta). Przy filtracji 20000uF, na satelity i 20000uF na sub, bo więcej raczej sensu dawać nie ma, chyba tylko bezpieczniki typu C, nie spadną w czasie włączania.

Zastanawiam się czy nie lepiej ogarnąć 300W trafo dla suba, a do tego 120W zatrę (bo mam) dla satelit.
        Wyjdzie znacznie taniej, a szanse na to że będę miał okazję na granie na pełnej mocy wzmacniaczy są nikłe.
        Zgodnie ze sztuką, dobrze by było zrobić trafo pasujące do konstrukcji, ale zdaje się to mało logiczne.

Przy okazji, jeśli ktoś ma na sprzedaż radiator aluminiowy, o rozmiarach:
        wysokość 8cm
        głębokość (wysokość żeber od podstawy) do 4 - 8cm
        szerokość ~20cm
        Ale radiator musi mieć żebra poziomo, nie pionowo, chłodzenie będzie aktywne.
        To chętnie kupię.
        Last edited by Marcin V; 11.01.2015, 18:27.

Skomentuj

Progres jest, obudowy monitorów i subwoofera prawie gotowe.

Klejone jak wcześniej na kołkach, niestety narzędzie do kołków wolfcrafta, czasami potrafi coś się wygłupić i dziwnie nierówno coś wyjdzie.
          Przez co musiałem jedną ze ścianek górnych zeszlifować o milimetr, ale po pomierzeniu wszystkiego po szlifowaniu całość jest zgodna z wymiarami i nie ma problemów z tym że coś jest nierówno wyszlifowane.
          Błąd w pierwszym podejściu to było użycie szlifierki kątowej do szlifowania ścianek.
          Teraz szlifowałem oscylacyjną i chociaż zajęło 10 razy tyle czasu to jest ok.

Na 90% rezygnuję z terminali zaciskowych w kolumnach, albo zrobię klasycznie wyjście kablem przez ściankę kolumny, albo gniazdo XLR. Tylko sub będzie miał klasyczny terminal bo już zrobiłem otwór, czego żałuję, ale co tam.

Teraz muszę znaleźć kogoś kto to pomaluje pistoletem.
          Wzmacniacz jak na razie czeka na przypływ kasy.

Przy okazji zrobiłem obudowę na 5W mały head lampowy do gitary, to to małe na subie.
          Aby ktoś nie myślał że chcę wzmacniacz w takim małym pudełku upchnąć.
          Last edited by Marcin V; 30.01.2015, 09:52.

Skomentuj

możesz zamiast tego wierconego dać z aluminium szczotkowanego terminale, do tego uszczelka, mocne wkręty i będzie solidnie

Skomentuj

Powiem szczerze nie bardzo kumam po co dajecie pełne terminale. Mi lepiej wyglądają gniazda wkręcone wprost w obudowę. Jeszcze ładne z blachy, to ok. Ale te plastiki.. Ani to ładne, ani funkcji szczególnej nie spełnia.

Skomentuj

A mi sie na ten przykład podobają
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

do biampingu jeszcze montowałem plastiki ale na singlu fakt lepiej prosto w obudowę albo właśnie na blaszce ładnie wygląda

Skomentuj

Kolumny u lakiernika, w przyszłym tygodniu mają być gotowe.
                    Od czasu klejenia schły 3 tygodnie, z czego tydzień ściśnięte pasami, oraz przyciśnięte betonowymi bloczkami po 60kg na kolumny i ponad 100kg na suba.
                    Więc chyba nic nie powinno już puścić.

Wzmocnienia w subwooferze muszę jeszcze wkleić, jeśli uznam że będą konieczne.

Co do zwrotnic. Co lepiej?
                    Nie przyklejać filcu na jednej ściance (dolna) kolumny i przykręcić zwrotnicę wkrętami.

Przykleić filc i dopiero przykręcić zwrotnicę.

Co do konektorów to najbardziej mi się podoba gniazdo XLR męskie przykręcone do obudowy i kątowa wtyczka XLR.
                    Prosto, szybko, trwale.

Z wniosków co mi się przypomniały:
                    Butapren doskonale klei PCV do drewna (BR).
                    Nie wklejać BR przed malowaniem.

A no właśnie, BR planuje zostawić białe w środku.
                    Obecnie tak jest i fajnie to wygląda.

Co do terminali z aluminium to mała dyskretna blaszka pod gniazdami babanowymi z nakrętką była by ładna, ale tek zrobione że to śruby gniazd dociskają ją do obudowy.
                    Last edited by Marcin V; 30.01.2015, 15:03.

Skomentuj

Mam ktoś doświadczenie z używaniem gniazd jack 6mm w kolumnach głośnikowych?

Bo zastanawiając się nad gniazdami, wpadł mi do głowy taki pomysł.
                      W gitarowym świecie ten patent jest standardem i nikt nie wydziwia.
                      Połączenie w miarę dobre, wtyczka obraca się, więc kątowa zawsze będzie się ustawiać tak jak kabel, tanie i dość niezawodne.
                      Blokowane gniazda Neutrik'a i spokojnie powinno starczyć, do monitorów.
                      Sub puszczę czymś mocniejszym.

W sumie mniej pytanie, bardziej jaka jest wasza opinia w tym temacie.

Skomentuj

Jest standardem ale przy sygnalowych kablach. A te stare wtyczki na "drucik i blaszke " ?

Skomentuj

A może zwykle gniazdo Spekaon?

Skomentuj

Dzięki za sugestie. W międzyczasie znalazłem kilka takich gniazd i wtyczek w składziku (kiedyś był to patchpannel jack do eleven racka), po sprawdzeniu raczej zostanę przy tym rozwiązaniu.
                            Opór styków to 0-0,1 Omów, według mojego miernika. Na oscyloskopie i generatorze w czasie szarpania wtyczką nie zanotowałem żadnej przerwy w kontakcie.
                            Przy 60 W jack jest wytaczający.
                            Tylko pojawia się problem szczelności, ale na to sposób już mam.

Speakon to byki straszne, a mi tu bardziej chodzi o to by to zrobić tak ładnie i lekko.
                            A nie bach, mała paczka i złącze dla kolumn o mocy 2kW.
                            Zaciski śrubowe też mi się tak z większymi mocami kojarzą.

Te vintage jak w głośnikach z lat 80, są fajne, ale jack będzie wytrzymalszy i bardziej dostępny.

Gniazdo:
                            http://www.canford.co.uk/Images/Item.../43-273_01.jpg

Wtyczka:
                            http://www.photonage.com.au/index.ph...759e70538be06e

Mesa, Marshall i reszta ma lampowe heady po 100W, wyjścia na jack, a każdy wie jak reaguje lampa jak jej się odetnie obciążenie w czasie pracy.
                            Last edited by Marcin V; 01.02.2015, 23:29.

Skomentuj

Przybył radiator, 4,5kg aluminium.
                              Trochę za wysoki i będę musiał go przyciąć do połowy.
                              Żebra mają 8cm wysokości od podstawy, po przycięciu powstanie radiator o wysokości około 8cm, na 8cm i długości ponad 20cm.
                              Do tego blaszka zasłaniająca żebra, wentylatory po obu stronach i takie chłodzenie tunelowe powinno dać sobie rady z trzema wzmacniaczami, na możliwie najniższych obrotach wentylatorów.

Naszukałem się radiatora z poziomymi żebrami w tych rozmiarach.
                              Nie chciałem tracić tyłu ani boku na radiator, radiator wewnątrz z grawitacyjnym obiegiem powietrza też odpada, bo w racku nie chcę się zastanawiać nad tym czy przypadkiem chłodzenie nie jest przyblokowane.
                              Aktywne chłodzenie zajmuje mało miejsca, i od razu będzie wyrzucać ciepło z obudowy.

Skomentuj

Prace ruszyły lekko do przodu, kolumny polakierowane i wklejone br.
                                Sub dodatkowo już wyklejony materiałami tłumiącymi. Wszystkie ścianki mocno prasowany filc 12mm + chyba średnio prasowany filc ~20mm. Na tylnej ściance 3 warstwy filcu.
                                Przyszły dzisiaj imbusowe śrubki to sub będzie gotowy. Zdjęcia z głośnikiem nie ma bo, głośnik wchodzi na takie wcisk, ze bez śrub by się trzymał. Podobnie jak terminal z tyłu.
                                Jak przycisnę to może i kolumny zrobię.

Lakierowane na czarny mat, myślałem o białym, ale jakoś tak mi nie pasowały.

Wzmacniacz jak na razie w lesie. Najpierw testy na tymczasowych końcówkach.

Last edited by Marcin V; 10.02.2015, 13:16.

Skomentuj

Całkiem ładnie się prezentuje, oby tak dalej do celu, ale br białe są?

Skomentuj

Co to za lakierek?

Skomentuj

Tak, białe. Wcześniejsze próbowałem malować i wyglądało to mniej ciekawie.
                                      Więc uznałem że aby rozbić czarność tej bryły, zostawię białe.
                                      Mi się podoba, ma swój klimat.

Z tego co mi lakiernik powiedział, to po gruntowaniu wyszło że widać łączenia, więc jakoś to jeszcze pokryli czymś, przeszlifowali, na to zwykły czarny lakier samochodowy i lakier bezbarwny, z jakimś dodatkiem matującym. O szczegóły za bardzo nie pytałem, bo leciały terminy których nie znam.
                                      Ładnie wygląda i mi więcej nie trzeba.

Zdjęcia robione przy energooszczędnej świetlówce 60W, telefonem, więc jakość jest jaka jest.
                                      Last edited by Marcin V; 10.02.2015, 14:57.

Skomentuj

Jak ci się podoba to ok, myślałem że to przejściowe jest, fakt że kontrast daje

Skomentuj

Uruchomiłem suba, wnioski:

Na początku bez filtru na LM3886, ale jakoś zupełnie nie ogarniał tego co się dzieje.
                                          Druga próba na LM4780 w trybie równoległym, z filtrem dxSub.
                                          Na LM4780 dopiero ruszył jak trzeba.

Z monitorami bardzo łatwo go zgrać, gra równo i testując generatorem funkcyjnym zejście z 300Hz do 20Hz, nie mam wzrostów głośności, poza rezonansem pomieszczenia.
                                          Subwoofer gra do 27-29Hz, niżej już tylko burczy.
                                          Wychylenie jak szalone, pompuje powietrze i miota membraną bardzo efektywnie.
                                          Z narobieniem hałasu nie ma problemu.

Ale, nie jest to do końca to czego szukałem, bo jest dość wolny. Rąbnięcie takie nijakie, taki miękki fajny basik do muzy, filmów, jako dobre wypełnienie basem, dla efektu.

Ale czas pokarze jak się mechanika głośnika rozrusza, bo po 2 godzinach grania nie ma co go z błotem mieszać.
                                          Jeśli się nie wyrobi to jak skończę wzmacniacz, będę myślał, nad następnym.

Co do mocy, niby silniejszym wzmaku gra lepiej, ale watomierz na wzmaku suba pokazuje pobór mocy 12W. Na cały monoblok, w czasie słuchania muzyki z wystarczającą dla mnie głośnością.
                                          Czy 300W dx300 ma szanse lepiej sterować tym głośnikiem.
                                          Ogółem zastanawiam się czy jest sens ładować 300W końcówkę mocy na sub, jeśli nigdy z niej nie skorzystam w pełnej mocy.
                                          Chyba że jest szansa że sub lepiej się zachowa z taką końcówka mocy.

Ogółem całkiem ciekawy głośnik, na pewno zły nie jest.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X