Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1 Marcin V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    bo jest dość wolny. Rąbnięcie takie nijakie, taki miękki fajny basik do muzy, filmów, jako dobre wypełnienie basem, dla efektu
    To może być uroda wzmacniacza. Ja ostatnio miałem doświadczenie podłączenia jakiegoś taniego ampli kina do moich 3 dróg i też tak było, że się zrobiło buczydło. A zawsze myślałem, że moje seasy dają krótki szczegółowy bas. Okazuje się ze zależy czm się napędzi.
    Może spróbuj podłączyć na próbę za filtrem jakiś normalny wzmacniacz o krótszym basie i zobacz, może zaradzi na sytuację. Uni ma szybki bas (ludzie pisali że nie ma basu ale ma, tylko szybki, a nie "lejący"), możesz spróbować.
    Last edited by Micwoj; 11.02.2015, 07:33.

Skomentuj

Charakter uniego to świetna i przestrzenna średnica wywalona na pierwszy plan
      Stad wrażenie "słabszego" basu
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może zależy co napędza, ale ogólnie nie zgodzę się. Mi akurat bas z uniego sie bardzo podobał. Chociaż do małych monitorków bym go nie podłączał.
        Last edited by Micwoj; 11.02.2015, 08:12.

Skomentuj

Nigdzie nie napisałem, ze jest zły
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
            Ach, te wieloznaczności użycie słowa "wywalona" nadało negatywnego zabarwienia twojej wypowiedzi co zmieniło mój odbiór słowa "świetna" na ironiczny. Taka złota ogólna myśl: z takich nieporozumień połowa kłótni na forum się zaczyna. I żeby było jasne, nie mam niczego złego na myśli.

Skomentuj

Nie na temat...

Ale o co tu się kłucic
              Stwierdzenie "nie pierwszym planie" czy "krok do przodu" bądź "kładzie nacisk na..." było by lepsze :)
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                "Średnica krok do przodu..." Podoba mi się :)

Skomentuj

Czyli są szanse na to że dx300 zagra lepiej niż LM4780.
                  Problem w tym że trafa pod same LM mam, a pod LM + dx300 wyjdzie 270zł za 700W toroida.

Ogółem sub ma tą sama przypadłość co kolumny jakikolwiek EQ mocniej podbijający bass, powoduje że gra gorzej.

Trochę fot. W tym partyzanckie wzmacniacze.

Last edited by Marcin V; 11.02.2015, 10:46.

Skomentuj

A jakie masz to trafo? Może chociaż na test tego dx starczy, mocy będzie brakować, ale chociaż zobaczysz czy się charakter grania poprawi.

Skomentuj

2*24V 120W i 2*28V 150W. Brak też kondensatorów na ponad 50V.

Skomentuj

Może to 28 podejdzie, chociaż wątpię. Trzeba by spytać tych z dx.

Skomentuj

Sub zgodnie z oczekiwaniami się wyrabia, po katowaniu go na w miarę znośnych głośnościach, praktycznie 8-17 godzin dziennie, uzyskał to pierdzielnięcie jakiego mu brakowało.
                          Ogółem daje rady, nie spodziewałem się że tak szybko będzie różnica. Obsłuchuję kawałki które znam do porzygu, mam je w telefonie, ipodzie, samochodzie, kompie w pracy, przesłuchane na masie sprzętu. Więc chyba w miarę obiektywnie obrazują co się zmieniło.

Tak po większym obsłuchaniu, nie jest to według mnie jakiś super sub kinowy, w filmach oczywiście robi robotę, bo bez niczego mruczy przy 28Hz, w filmach akcji potrafi zrobić niezłe zamieszanie, ale bez szaleństw. Zapewne wina średnicy 8" nie ruszy takiej masy powietrza jak 12".
                          W muzyce lepiej, przynajmniej na razie, doskonale dogaduje się z satelitami i jak coś jest dobrze złożone w utworze to bas jest i wszystko się klei.
                          Jak bas jest przesadzony, a tego jest sporo w dzisiejszej muzyce pop, to słychać to mocno.
                          W każdym razie o ile na początku typowa metalowa stopa perkusyjna nie bardzo brzmiała, to już jest bardzo ok i ogółem nie ma problemu z szybkim basem.

Wybronił się, krótko mówiąc, pewnie będzie już tylko lepiej.
                          Niestety mimo iż według winisd dwa tunele o średnicy wewnętrznej 36mm, z lejkowatymi zakończeniami po obydwu stronach o promieniu 10mm, powinny wystarczyć, to niestety nie wystarczają i na dużych głośnościach jak jest głębsze walnięcie to potrafią zaświstać.
                          Problemu w tym nie ma specjalnego, bo przy takiej głośności miał bym sąsiadów pod drzwiami szybciej niż ból głowy.

Jeszcze pozostaje odpalić jakąś grę i sprawdzić jak tam się odnajduje. Zwłaszcza metro 2033 po tym względem było fajne, dużo ambientów o niskiej częstotliwości ech, pomruków, skrzypnięć.

Co do wzmaka, to pewnie skończy się na dx300 i full opcji, tak po przemyśleniach, nie oszczędzałem do teraz to co na koniec będę sięszmacił :]

Projekt wzmaka na razie powstaje.
                          Na szybko:
                          - obudowa rack 2U,
                          - 4 stereofoniczne wejścia zbalansowane, w tym jedno izolowane trafem (dla konsol (PS3, X360, itd.), by śmieci nie leciały po masie),
                          - funkcje, mono, mute, dim, razem ze sterowaniem z buta,
                          - opcja zdalnego załączani wraz ze startem PC,
                          - jeden albo dwa wzmacniacze słuchawkowe, pewnie jeden ale coś co nie zdechnie przy 55 Omach,
                          - wyjście na drugą parę monitorów, XLR zbalansowane na trafach separacyjnych (drugie głośniki będą przy TV, napędzane tymi dwoma LM3883 monoblokami, wszystko stoi w salonie, więc ciach i video z PC/konsoli leci na TV, a wzmaki w kolumnach startują, bas leci w suba).
                          - design w stylu shadow hills oculus, żeby nie było za łatwo.
                          Last edited by Marcin V; 14.02.2015, 20:31.

Skomentuj

Kolumny zrobione.

Co do gniazd okazało się że chińska podróba neutrika za 5zł jest lepsza niż Neutrik, bo ma łatwiejszą do uszczelnienia obudowę.
                            Otwór w korpusie uszczelniony taśmą, a wył gniazda ma doklejoną zatyczkę z jakichś kosmetyków, wszystko solidnie sklejone klejem na gorąco. Szczelne i dodatkowo jest mały zapas kabla by styki miały jakąś możliwość ruszania się bez nadwyrężania przewodu.
                            Na mierniku nie udało się przez szarpanie wtyczką, czy inne siłowe testy zmienić pogorszyć rezystancję styku (część z tego wyniku to same kable pomiarowe).

Zwrotnica przykręcona do tylnej ścianki, dodatkowa warstwa filcu na tylnej ściance okazał się zbędna.

Co do suba, to wyrobił się na dobre i gra bardzo dobrze.
                            Nie ma problemu z impulsem i niskim zejściem. Nie ma zbyt mocnego walnięcia, bo to tylko 20cm.
                            Ale ogółem gra jak trzeba, silniejszy wzmacniacz pewnie poprawi zachowanie na większych głośnościach.
                            W każdym razie, zostaje.

Grają dobrze zarówno z odległości 40-60cm od uszu (bo tak stoją cały czas), oraz 2,5m jako nagłośnienie do TV, czy projektora. Zarówno w filmach jak i grach sprawdzają się super.
                            Zbudował bym drugie takie pod TV, ale fajnie będzie zrobić coś innego.

Na zdjęciach kable to zwykłe gitarowe ekranowane cordiale (5m długości), z braku czegoś innego pod ręką. Na biurku mam porządne kable, ale tylko 1,5m.
                            I widać na nich ślady po palcach, co trochę irytuje.
                            Last edited by Marcin V; 22.02.2015, 20:37.

Skomentuj

Stołki barowe to ciekawy pomysł na standy Może się przyjmie na forum.

Skomentuj

Standy gdzieś tam mam, leżą sobie rozłożone.
                                Tu była improwizacja, na szybko byle stały na wysokości uszu.
                                A że stołki stały w kuchni, to instynktownie z nich skorzystałem :]

Skomentuj

Są pomiary od Zapów, na razie impedancji, odpowiedzi częstotliwościowej i zniekształceń harmonicznych.

Resztę też mam, ale muszę się jeszcze dowiedzieć w jak był podłączony tweeter przy nich.
                                  Bo chyba składając kolumny w docelowych obudowach zamotałem się przylutowałem tweeter na odwrót, ale pewien nie jestem i muszę zobaczyć na zdjęciach.

Pomiar impedancji.

Pomiar zniekształceń harmonicznych.

Pomiar FR.

czarny - cały zestaw tweeter w przeciw fazie
                                  zielony - cały zestaw tweeter w fazie
                                  czerwony - sam wysokotonowy przefilrowany
                                  niebieski - sam niskotonowy przefiltrowany
                                  szary - to tunele BR.

Wyszła piła jak tralala, normalnie inne monitory podesłał bym, bo normalnie ciekaw jestem jak to wygląda tam.

Teraz jeśli ktoś się zna, to był bym bardzo wdzięczny za konstruktywną krytykę.
                                  Przyda się, bo pewnie będę zamawiał zaprojektowanie całej zwrotnicy raz jeszcze. Jak się bawić, ...

Skomentuj

Czerwony to ma być przefiltrowany wysokotonowy?

Cos ci sie chyba tu nie zgadza
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie nie dopytałem czy pomiar (czerwony) był zrobiony w fazie czy przeciw fazie.

Skomentuj

To akurat nie tu jest problem

I dlaczego wysokie tony sa az tak wycofane?
                                        Prawie 5dB
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z tego co wiem, pomiary pojedynczych głośników były robione przez odlutowanie nie mierzonego głośnika.
                                          Nie wiem jak to wpływa na pracę zwrotnicy szeregowej. Właściwie to o zwrotnicach mało wiem :]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X