Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja tonsil bolero 200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam, jeżeli chodzi o zwrotnice to postanowiłem poeksperymentować i zastosowałem w jednej kolumnie aż dwie zwrotnice.
    Powracając do zwrotnicy nic nie uległo zmianie w GND. Przerobiłem cały układ GDM i poszedłem w kierunku fx-300 od stx-a, w układzie GDWK zamontowana została zwrotnica od tonsil siesta.
    Przetworniki jakie zastosowałem to tonsil GDN 20/60/3 15 Ohm, STX.6,5.1,5.180.8.F.A.FC.X (GDN-18-140-8-AWX),STX.4.1.250.8.F.A.PC.X (GDWK-10-250-AWX).
    Przede wszystkim nie jestem audiofilem, ale głośniki grają bardzo dobrze. Efekt jest po prostu taki, jaki chciałem żeby był, grają miękko nie nachalnie, tony średnie i wysokie dobrze słyszalne,słychać wyraźnie podział dzwięku, basu też nie brakuje, ale jest pod kontrolą i nie męczy uszu. Nawet przy cichym słuchaniu muzyki wszystko jest na miejscu i dobrze słyszalne .
    Jeżeli chodzi o budowe zwrotnicy to wszystko napiszę w przyszłym tygodniu, dokładnie pod koniec tygodnia jak pojadę do rodziców. Zanim zabiorę je do domu cały lakier musi dokładnie wyschnąć, trwa to nawet do miesiąca:)

Następne zdjęcia dodam w przyszły weekend.

Skomentuj

Cewki źle ułożone wobec siebie :) Ale... kto by się przejmował jak i tak zwrotnica przypadkowa.
      Last edited by Rfck; 14.03.2015, 22:42.

Skomentuj

Za wygląd należy się pochwała,fajnie to wygląda.
        Ze zwrotnicami do tych kolumienek to kolegę zdrowo poniosło.
        Pobaw się w przyszłości w pomiary i doprowadź to do porządku,pewnie zagra to dużo lepiej.

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
        Cewki źle ułożone wobec siebie
        Bo w Tonsilu "nieuki" pracowały i nie wiedziały co robią budując Siesty:flapper:

Skomentuj

Sam stoję przed budowa zwrotnic do bolero bo oryginalnych nie posiadam moze ktoś pomoże ?

Skomentuj

Zamieszczone przez JarekK Zobacz posta
            Sam stoję przed budowa zwrotnic do bolero bo oryginalnych nie posiadam moze ktoś pomoże ?
            Proszę:
            http://obrazki.elektroda.net/91_1267014556.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
              Dzieki za pomoc.Nie wiem jednak jakie komponenty zastosować żeby nie przedobrzyć z kosztami a żeby normalnie to grało tak jak powinno i czym zastąpić kondensator 60uF bipolarny.Z reszta raczej sobie w miarę poradzę.

Skomentuj

A co Ci przeszkadza ten elektrolit w torze GDN-a?
                Szkoda kasy,ale jak już chcesz to możesz połączyć równolegle dwa 27uF i 33uF,
                Tu masz: http://www.sklep.monster.pl/Konden-MKP%283,90,%29.aspx
                Cewki te duże wartości, rdzeniowe dr.1mm2
                Moim zdaniem lepiej zrobisz inwestując kasę w głośnik wysokotonowy,bo on tam jest naprawdę kiepski,miałem kiedyś te kolumny.
                Pozdrawiam.

Skomentuj

Najtańszy foliowy.

Skomentuj

Skomentuj

Wszędzie odciski paluchów :) taki duży minus czarnego połysku.
                      Nie przemalowujesz jednak na srebrny zamaist białego?

Skomentuj

Co one mają wspólnego z Bolero 200 oprócz znaczka Tonsil ???

Dla fanów restaurowania tych kolumn jest bardzo wiele sensownych opcji na poprawę i naprawę i to w ramach wersji wykonywanych kiedyś przez Tonsil.

Ale ta do nich na pewno nie należy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez dandii Zobacz posta
                        Witam, jeżeli chodzi o zwrotnice to postanowiłem poeksperymentować i zastosowałem w jednej kolumnie aż dwie zwrotnice.
                        Powracając do zwrotnicy nic nie uległo zmianie w GND. Przerobiłem cały układ GDM i poszedłem w kierunku fx-300 od stx-a, w układzie GDWK zamontowana została zwrotnica od tonsil siesta.
                        Przetworniki jakie zastosowałem to tonsil GDN 20/60/3 15 Ohm, STX.6,5.1,5.180.8.F.A.FC.X (GDN-18-140-8-AWX),STX.4.1.250.8.F.A.PC.X (GDWK-10-250-AWX).

Przede wszystkim nie jestem audiofilem, ale głośniki grają bardzo dobrze.
                        Ta, na pewno.

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
                          Co one mają wspólnego z Bolero 200 oprócz znaczka Tonsil ???

Dla fanów restaurowania tych kolumn jest bardzo wiele sensownych opcji na poprawę i naprawę i to w ramach wersji wykonywanych kiedyś przez Tonsil.

Ale ta do nich na pewno nie należy.

Ta, na pewno.
                          Jezeli masz jakas opcje odrestaurowania chętnie wezmę ja pod uwagę poniewaz mam taki zamiar.Chodzi mi takze o wymianę wysokotonowych i modyfikacje zwrotnicy.

Skomentuj

Zależy do jakich głośników masz dostęp.
                            Poszukaj wersji Bolero 200 Lux. Były chyba ze dwie wersje.
                            Jeśli mnie pamięć nie myli to był w nich głośnik GDN 16/50/6 lub 16/50/4 - jak w Tango200 albo Classik1 (to samo niemal co GTC 16/40/1 lub oryginalny pierwotny GDN 16/40/1 lub /4 - różniły się kształtem kosza, kapslem przeciwpyłowym - był wentylowany od przodu przez siatkę kapsla albo z miękkiego polipropylenu). A na wysokie tony był GDWK 10/80/T.
                            Były różnice układowe w zwrotnicy, tego by trzeba poszukać nieco dłużej, ale i tak proponowałbym od nowa wszystko pomierzyć, bo po tylu latach nie wiadomo co w ręce wpadnie.

Najdroższą wersją obudowy był dąb. Obudowa miała charakterystyczne ściany boczne lekko wystające. Ale jeśli obudowa jest w komplecie to nie ma sensu jej zmieniać lub przebudowywać, tylko odnowic i bez szaleństw w rodzaju wysokiego połysku. Obudowa jest dość szeroka więc ładniej wygląda w czarnym półmacie.

Przy zmianie z wersji podstawowej na lux konieczna będzie zmiana frezowania przedniej ściany obudowy. Można pójść dalej i wykonać podfrezowanie dla wysokotonowego którego chyba w pierwowzorze nie było, zastosować GDN 16/50/6 z cienkim koszem albo zmienić pierścień maskujący na GDN 16/40/1 na bardziej płaski.

Poza ogólnym odnowieniem obudowy i dodaniem mocowania ściany na gniazda gwintowane zamiast wkrętów w zasadzie nie widzę potrzeby innych zmian. Dodać przykręcaną ciężką podstawę i raczej wystarczy.

Jeśli zawieszenia piankowe w głośnikach niskotonowych się rozpadły to wkleić nowe z jak najmniejszą ingerencją w układ drgający. Można to zrobić bez żadnego wypruwania kapsli czy membran i głośniki będą praktycznie miały pierwotne parametry. Jeśli jest dostęp do magneśnicy to namagnesować powtórnie - choć to raczej nie będzie jeszcze konieczne - generalnie robić to co się powinno robić z leciwymi już głośnikami.

Można wymienić newralgiczne kondensatory i rezystory na lepsze o mniejszej tolerancji. Zwrotnice Tonsili były dość brzydkie bo nikt ich nie oglądał, za wyjątkiem jednej wersji demonstracyjnej która kiedyś widziałem i miała boczną ściankę z plexi. Tam zwrotnica była zrobiona starannie na ładnej płytce i całość wytłumiona równo przyciętymi matami włókniny lateksowej i gąbki.

Skomentuj

No wiec posiadam wersje standard nie lux.Glosniki sredniotonowe udało zakupić sie nowe fabrycznie jeszcze w pudełkach oryginalnych.Zwrotnice sa rozdzielone na 2 i dość porządnie zbudowane widać ze ktoś to zrobił od nowa.Glosniki niskotonowe maja zawieszenia w dobrym stanie nie struchlałe.Obudowy tez sa Ok w akceptowalnie dobrym stanie nic nie rozklejone nie obite.Jedynie co mnie trapi to głośniki wysokotonowe oraz pomierzenie zwrotnicy wyślę prawdopodobnie do polinku.Nastepna sprawa to stopki poniewaz brakuje w 1 wkrętów czy zastosować kolce czy coś innego lub jakieś podstawy pod kolumny?

Skomentuj

Możesz dać ciężką podstawę przykręcaną w gniazda nóżek - stalową płytę albo nawet betonową (jak są, a jak nie to gniazda trzeba wkleić), dla poprawy emisji basu. Ale z tej obudowy i tak nie będzie jakiejkolwiek czytelności niskich.

Możesz się ograniczyć do kolców z gniazdami gwintowanymi.

Jakie masz średniotonowe> GDN 16/40/1 z małym koszem okrągłym i tkaninowym kapslem? Pasują też GDN 16/50/4 i GDN 16/50/6 (ale wersje chyba 15 omowe tam są?). Sprawdź czy impedancja tych głośników zgadza się ze schematami zwrotnic.

Wysokotonowe były GDWK 8-12/120 z płaskim frontem i tak samo oznaczone z wypukłym frontem. Oba z kopułka poliamidową i brzmiały przyzwoicie.

W Wersji Lux był GDWK 10/80T. gdybyś chciał zmienić to lepiej szukać wersji na Niemcy oznaczonej GTC 11/130 W tym wypadku zwrotnica była inna. Najlepiej poszukaj schematów na Elektroda.pl albo na unitraklub (jeśli jeszcze istnieje)
                                Parametry głośników znajdziesz na Unifirm.sk .

Skomentuj

Czaruję...
                                X