Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Własny pomysł na kolumny Podłogowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Własny pomysł na kolumny Podłogowe

Od kilku lat na tym forum tylko przeglądałem różne posty aby uzyskać inspiracji oraz porad praktycznych w budowie Kolumn Głośnikowych.
    Więc pora aby się zarejestrować i podzielić się własnymi pomysłami.
    Od kilku tygodni opracowuję własną konstrukcję kolumn 3drożnych Seas
    bass- SEAS ER18RNX (H1456-08) x4
    średnie- SEAS MCA15RCY (H1262-08)x2
    wysokie- Seas 27TFFC (H0881-06)x2
    Ale na początku chcę się skupić na obudowach, już nie chcę (kopiować) tylko własny pomysł, taki od początku do końca.
    Dlatego już po zrobieniu formatek wyciętych z MDFu zrobiłem kilka fotek, i można wyczytać ogólny zarys owej konstrukcji.
    oczywiście w miarę postępowania prac będę umieszczał zdjęcia oraz opisywał pracę.
    Zachęcam do zadawania pytań

.
    Last edited by dolphin123; 10.02.2015, 16:53.

UWAGI MODERATORA
    Nie ten dział.

Skomentuj

Dlaczego do 18cm woofera nie dałeś 12cm średniaka?

Skomentuj

Dlaczego w ogóle dał średniaka do tego woofera albo dlaczego woofer nie jest większy?

Skomentuj

Skupiłem się na dobrej średnicy oraz sporej skuteczności dlatego ten średnio tonowy. Chyba że macie inne pomysły?

Skomentuj

Dawanie średniaka 15cm do niskotonowca 18cm jest bezsensowne... Jak już chcesz dawać takie woofery to daj dobrego średniaka 12cm. Wydaje mi się ze w tej cenie znajdziesz również lepsze głośniki na bas niż wspomniane ER18. Jesli nie kupiłeś głośników a pojemność obwodowy będzie dobra to zmieniłbym je. Jeśli chodzi o sam bas to wolałbym: Wavecor WF182, wysokotonówkę również zmieniłbym na np HDSa. Średniak zależy od budżetu
            Last edited by dj_zibi; 10.02.2015, 17:49.

Skomentuj

Niestety przy tych niskotonowych pozostanę, ER18 lubię tą konstrukcję

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może bardziej precyzyjna wypowiedź dj_zibi czemu 15 średnia nie pasuje do ER18 czy próbowałeś tej konfiguracji, i może jakieś pomiary kiepsko poszły?

Skomentuj

Zamieszczone przez grzehifi Zobacz posta
                Skupiłem się na dobrej średnicy oraz sporej skuteczności dlatego ten średnio tonowy
                co masz dokładnie na myśli. Pytam ponieważ koledzy mają trochę racji. Efektem takiej konfiguracji będzie wymuszone ściszanie MCA15 do poziomu Pary ER18 na Basie, a nawet niżej jesli będziesz chciał miec zdecydowaną podstawę Basową. Seas 27TFFC to przyjemny głośnik osobiście mi bardziej leży niż 27TDFC.
                Może napisz jaki jest przewidywany litraż głównej komory i jakie głośniki już masz na stanie z tych co napisałeś ??
                Last edited by Zap Projekt; 10.02.2015, 22:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                  Dawanie średniaka 15cm do niskotonowca 18cm jest bezsensowne... Jak już chcesz dawać takie woofery to daj dobrego średniaka 12cm. Wydaje mi się ze w tej cenie znajdziesz również lepsze głośniki na bas niż wspomniane ER18. Jesli nie kupiłeś głośników a pojemność obwodowy będzie dobra to zmieniłbym je.
                  I ja się pod tym podpisuję.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Dlaczego w ogóle dał średniaka do tego woofera albo dlaczego woofer nie jest większy?
                  Zapewne chciał mieć wąską obudowę.
                  Kolumny 3way na 2x18cm są spoko, ale głośnik basowy musi grać dobrze basem, a średniak byś rasowym średniakiem.
                  Pierwszy przykład z brzegu? AKKUS FIDELIA fi3 Be
                  Głośniki grające basem i rasowy średniak.

Oczywiście brzmieniowo mi nie do końca podchodzi, ale nigdy nie powiem że to jest zła konstrukcja, bo nie jest.

Skomentuj

masz jakiś szkic tego? zapowiada się ciekawie pod kątem konstrukcji stolarskiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                      co masz dokładnie na myśli. Pytam ponieważ koledzy mają trochę racji. Efektem takiej konfiguracji będzie wymuszone ściszanie MCA15 do poziomu Pary ER18 na Basie, a nawet niżej jesli będziesz chciał miec zdecydowaną podstawę Basową. Seas 27TFFC to przyjemny głośnik osobiście mi bardziej leży niż 27TDFC.
                      Może napisz jaki jest przewidywany litraż głównej komory i jakie głośniki już masz na stanie z tych co napisałeś ??

Główna komora między 50 a 60l średnica nie większa niż 5l Nie zamawiałem jeszcze głośników. Miałem już konstrukcje na ER18 oraz na MCA15 nigdy jeszcze ze sobą nie grały w jednej obudowie. Byłem ciekaw takiego połączenia zdawałem sobie sprawę z trudności, wiem również z doświadczenia iż nie typowe połączenia w praktyce wychodzą całkiem ciekawie ale z drugiej strony fizyki nie można oszukać i dlatego zwracam się na forum.

Skomentuj

...wiem również z doświadczenia iż nie typowe połączenia w praktyce wychodzą całkiem ciekawie ale z drugiej strony fizyki nie można oszukać i dlatego zwracam się na forum.
                        Dlatego albo dajesz 12cm na średniaka, albo 20cm na bas... tak by było bardziej z sensem.

Skomentuj

10 cali wejdzie na front ??
                          Główna komora między 50 a 60l

Skomentuj

To moze od dolu jakis xls/xxls w closed lub cos podobnego.

Skomentuj

Jeśli kolega chce 18cm na bas nie widze problemu, osobiscie wybrąłbym coś lepszego(typowo basowego) niż ER18. Jednak na średnice nalezy dac 12cm Vifę NE, Scana lub SB, nawet SEASA ale 12cm. Przy takim projekcie zmieniłbym również wysokotonówkę, nie oszukujmy się ze obecnie wysokotonówki Seasa są trochę w tyle i lepij dołozyć kilka złotych i kupić SB lub HDSa. Tak dobrany projekt nawet na 2x18cm basie bedzie klasowo gał.

Skomentuj

[IMG][/IMG]

Prace postępują teraz zastanawiam się nad fornirem może coś doradzicie?
                                Na górze widzę płytę aluminiową o grubości 5mm i polerowaną na wysoki połysk.
                                Na spodzie również płyta aluminiowa o gr.10mm w kształcie kolumny powiększonym o 50mm i również polerowana na wysoki połysk.

Skomentuj

W jaki sposob bedziesz je fornirowal? I jak chcesz zapobiec klawiszowaniu?

Skomentuj

Świetnie to zaczyna wyglądać. Podoba mi się że na tym forum forma i jakość wykonania konstrukcji jest ciągle na wysokim poziomie. Fajnie że są coraz to śmielsze, bardziej oryginalne kształty. Tak trzymać!!

Skomentuj

grzehifi
                                      Moze zastanow sie nad nierdzewka polerowana zamiast aluminium.
                                      Jak wypolerujesz nierdzewke to juz masz z glowy. Polerowane aluminium moze po jakims czasie zmatowiec i trzeba bedzie polerowanie powtorzyc.

Co do dolnej plyty --> wydaje mi sie ze jak zrobisz podstawe o takim samym obrysie zewenetrznym jak kolumna + 50mm to moze to wygladac nieco ''ciezko'', moze zbyt masywnie. (albo tak ma wygladac - nie wiem).
                                      Jak zrobisz podstawe w taki sposob ze beda z niej wystawac wypusty z nogami na kolce to konstrukcja nabierze nieco lekkosci.

No i zastanow sie solidnie nad tym co napisal Pogromca mitow - klawiszowanie. Sam sie na tym przejechalem. Wydaje mi sie ze sezonowanie + malowanie impregnatem do mdf lub jakas zywyca od srodka i z zewnatrz powinno zalatwic sprawe.
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

konstrukcja ciekawa, fajnie to się prezentuje - modelowałeś kolumny w jakimś programie czy idziesz na żywioł?
                                        na zewnątrz może hdf tylko trzeba by sprawdzić czy da się go tak ułożyć ew. sklejka elastyczna powinna dać radę

Skomentuj

Czaruję...
                                        X