Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Własny pomysł na kolumny Podłogowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[IMG][/IMG]

Skomentuj

Ogrom pracy, tylko podziwiac!

Skomentuj

Będą jakieś szczegóły techniczne ?

Skomentuj

[IMG][/IMG]

Skomentuj

...

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
              ...
              Co chcesz wiedzieć chętnie odpowiem.

Skomentuj

Te boczne "panele" sa jakos zabezpieczone przed klawiszowaniem ?

Skomentuj

Kupa ciężkiej roboty, gratuluje.

Korci mnie zabawa w litym drewnie, ale bał bym się, że mi się to wszystko powygina na wszystkie strony ... Nie miałeś problemu z pracującym drewnem ? Jaki rodzaj drewna kupiłeś, czyli na co zwracać uwagę przy zakupie drewna na kolumny/meble by uniknąć wyginania i innych cyrków ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                    Kupa ciężkiej roboty, gratuluje.

Korci mnie zabawa w litym drewnie, ale bał bym się, że mi się to wszystko powygina na wszystkie strony ... Nie miałeś problemu z pracującym drewnem ? Jaki rodzaj drewna kupiłeś, czyli na co zwracać uwagę przy zakupie drewna na kolumny/meble by uniknąć wyginania i innych cyrków ?
                    Praktycznie każde drewno pracuje nie ma mowy aby kupić tak wysuszone lub sezonowane drewno aby nie pracowało. Można zniwelować tę pracę drewna poprzez umiejętne klejenie oraz przycinanie, ale i tak zaczynają się schody przy bejcowaniu, drewno jak dostanie wilgoci super się wygina. Ja dobierałem drewno pod względem akustycznym, i w tym miejscu dementuję wszelkie plotki na temat litego drewna a MDFu, iż drewno nie nadaje się do dobrego zestrojenia bujda na wielkich kołach. Ale jednocześnie podkreślam do masowej produkcji może przysparzać problemów. Rodzaj drewna który wybrałem do tego projektu to olcha, wykorzystywana w budowie organów i innych instrumentów muzycznych.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzehifi Zobacz posta
                      a dobierałem drewno pod względem akustycznym, i w tym miejscu dementuję wszelkie plotki na temat litego drewna a MDFu, iż drewno nie nadaje się do dobrego zestrojenia bujda na wielkich kołach
                      Nie bardzo się zgadzam z tym iż drewno nadaje się na szkielet obudowy. Nawet sonus faber używa sklejki a nie litego drewna.
                      Drewno zbyt mocno rezonuje co jest w instrumentach pożądane i ma się nijak do budowy kolumn głosnikowych.
                      Na jakiej podstawie dementujesz "plotkę" iż drewno nie nadaje się do budowy kolumn głośnikowych ?

Skomentuj

Nie bardzo się zgadzam z tym iż drewno nadaje się na szkielet obudowy. Nawet sonus faber używa sklejki a nie litego drewna.
                        Drewno zbyt mocno rezonuje co jest w instrumentach pożądane i ma się nijak do budowy kolumn głosnikowych.
                        Na jakiej podstawie dementujesz "plotkę" iż drewno nie nadaje się do budowy kolumn głośnikowych ?
                        Akurat Sonus Faber używał litego drewna, stosunkowo niedawno przeszedł na sklejkę i śmiem twierdzić, że z oszczędności ...

Skomentuj

Masz rację drzewo rezonuje ale grubości 5mm i powierzchni powyżej 0,5m2 i MDF się tak zachowuje ale spróbuj wprowadzić 3.5cm i długości 1m w wibrację życzę powodzenia. Jeszcze jedno czy kiedykolwiek robiłeś próby z drewnem czy podpierasz się wypowiedziami ludzi którzy sami coś przeczytali. Ja sprawdzam ten materiał od kilku tygodni, i mogę coś o tym napisać, testowałem tego typu obudowę z głośniki z celulozową membraną, kevlarem, polipropenową, aluminium a najlepiej wypadają ceramiczne. Drewno wybierałem nie poprzez rezonans owania tylko interesowała mnie waga oraz gęstość olcha posiada oba te cechy przy niewielkiej wadze ma bardzo dobrą gęstość.

Skomentuj

Waga i gęstość idą w parze. Ale to chyba najmniej istotne, bo ściany obudowy są jeszcze spinane między sobą i można obudowę gęsto ożebrować.
                            Drewno ma widoczną wadę w produkcji seryjnej, poza tym że kosztuje, musi być go więcej i trzeba sezonować żeby się nie paczyło.

Skomentuj

przy niewielkiej wadze ma bardzo dobrą gęstość.
                              A to ciekawe stwierdzenie

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
                                Waga i gęstość idą w parze. Ale to chyba najmniej istotne, bo ściany obudowy są jeszcze spinane między sobą i można obudowę gęsto ożebrować.
                                Drewno ma widoczną wadę w produkcji seryjnej, poza tym że kosztuje, musi być go więcej i trzeba sezonować żeby się nie paczyło.
                                Tak masz rację odpadów jest mnóstwo, przy budowie jednej pary wyszło około 0.3 kubika to naprawdę sporo. Myślę że seryjna produkcja miała by sens przy takich stratach, największy problem to malowanie drewna zachowuje się nieobliczalnie i tutaj (tak myślę) jest problem przy seryjnej produkcji.

Skomentuj

A roznica wilgotności powietrza ma wplyw na zachowanie sie juz gotowej paczki ?

Skomentuj

Drewno cały czas pracuje, ale można przewidzieć tę pracę. Przy tworzeniu tej obudowy korzystałem z doświadczenia stolarza który odrestaurowuje organy już od lat. Założył iż praca najmocniejsza będzie się odbywała w górę i w dół czyli drewno będzie się w tych kierunkach rozciągało i kurczyło, więc na szkielecie notabene z MDFu przykleiłem płyty 22mm z góry i od spodu aby wystawały 2mm można zobaczyć na fotografii. Dopiero na te płyty przykręcę formatki aluminiowe, na razie jestem na etapie testowania tego rozwiązania, czyli co kilka dni idę z suwmiarką i mierzę wysokość drewna do stosunku płyt z MDFu z obserwacji prawie 3 tygodni drewno rozszerzyło i skurczyło o 0,3mm jeżeli ta tendencja będzie się utrzymywała to z 2mm zbiorę do 1mm i je wykończę.[IMG][/IMG]

Skomentuj

A te formatki z MDFu do czego przykręciłeś> bo jeśli do tego pracującego drewna to nie bardzo widzę sens takich starań.
                                      MDF też chłonie wilgoć. Nie wiem nawet czy nie bardziej niż drewno. Zmienia się grubość zwłaszcza na rantach gdzie powierzchnia zostaje naruszona.
                                      Najlepsza mechanicznie byłaby sklejka na obudowę, ale tę się raczej gorzej obrabia a w przypadku odkształcenia potrafią zachować kształt na stałe.
                                      Najlepszym materiałem jest płyta wiórowa szlifowana lub obustronnie okleinowana (obustronnie żeby się nie wyginała w jedną stronę podczas składowania.
                                      Wiórowa jest najbardziej przewidywalna. Można jej użyć jako szkielet oklejany sklejką, HDFem lub drewnem.

Tylko trzeba wiedzieć że MDFy i Wiórówki sa różnej jakości/gęstości i mogą się różnie zachowywać mechanicznie i na zmiany wilgotności. Jeśli chodzi o drewno to są naprawdę rożne gatunki o rożnych właściwościach. Można wykonać obudowę i z dębu syberyjskiego, a nawet kupić takie gotowe seryjne wyroby prosto z Chin. Jeśli ma się do wydania kilka tysięcy Euro na parę.

A jak już masz cała konstrukcje obudowy to ją postaw w jednym miejscu o jednakowej wilgotności i poczekaj kilkanaście dni. Myślę że jeśli potem dokładnie polakierujesz lub zaimpregnujesz to nie powinna już widocznie pracować.

Skomentuj

Formatki są przyklejone tylko d szkieletu jak pisałem wcześniej.

Skomentuj

największy problem to malowanie drewna zachowuje się nieobliczalnie i tutaj (tak myślę) jest problem przy seryjnej produkcji.
                                          Można malować barwionym lakierem, wtedy unikamy bejcowania i łykania wilgoci, a i powierzchnia (kolorystyczna) jest równiejsza, kłopot jeśli przydarzy nam się obicie bo wtedy dobrać kolor jest bardzo trudno

Skomentuj

Czaruję...
                                          X