Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hehhe
    Chlopaki robie obudowe z nierdzewki, jedna czesc jest wypolerowana takze tworzy sie lustrzane odbicie i sa 4 koncowki, jak sciagne folie z dolnej czesci to bedzie 6 koncowek . Taki maly lustrzany trik.
    A tak na powaznie to siedzi to juz u mnie z 7-8 miechow i trzeba w koncu poskladac stereo.

Pozdr
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Kurcze ale się dałem oszukać złudzeniu:)
      Ile będzie ważyć taka budka?

Skomentuj

Na pewno nie mało w porównaniu do alu, ale do stalowej obudowy to już wielkiej różnicy nie ma, mam parę klamotów z nierdzewki i swoje waży.
        Chyba że tam są blachy po 3-4mm, to co innego.

Skomentuj

Panowie mam pytanie. Dzisiaj wziąłem się za uruchomienie i200, po włączeniu świeci się dioda DC/TMP. Bias jest równy 0 mV na obu kanałach, zamiast wejściówek są rezystory 10kR oraz na bezpiecznikach są rezystory 250R. Stąd moje pytanie, czy ta dioda powinna się świecić?

Zauważyłem jeszcze, że jak stuknę np. w radiator to włącza się dioda PRO
          Last edited by TheMeniMen; 12.10.2017, 16:38.

Skomentuj

Powyższy problem udało mi się rozwiązać, teraz narodził się inny :/ . Zabierałem się za regulację biasu z płytkami IPS, na początku wszystko wydaję się byś ok, a tu nagle z dymem poszedł jeden z elementów tylko z prawego kanału ... ,jest to jeden z nich: C4,D2,R8 lub R7.

Teraz pytanie, czy któryś z kolegów jest w stanie mi pomóc z w/w problemem?

Skomentuj

Wklej zdjecie w duzej rozdzialce jak mozesz i zaznacz to miejsce bedzie wiecej informacji. Dioda DC/Temp swieci sie naprzemian z SPK, jak wlanczasz wzmacniacz to najpierw zabezpieczenie DC jest aktywne i jak wszystko jest OK to puszcza i zapala sie SPK.

Skomentuj

Dodaje zdjęcia, robione telefonem, więc jakość nie powala ale powinno być wszystko widać.

Wejściówki IPS to Cliffjumper MK2 z ZZ, na jednym ze zdjęć zaznaczone jest kilka elementów, są to elementy z okolicy których poleciał dym. Te elementy sprawdziłem i o dziwo nic się nie spaliło i wszystkie są sprawne.

Skomentuj

Zamieszczone przez TheMeniMen Zobacz posta
                  Dodaje zdjęcia, robione telefonem, więc jakość nie powala ale powinno być wszystko widać.

Wejściówki IPS to Cliffjumper MK2 z ZZ, na jednym ze zdjęć zaznaczone jest kilka elementów, są to elementy z okolicy których poleciał dym. Te elementy sprawdziłem i o dziwo nic się nie spaliło i wszystkie są sprawne.
                  A gdzie są kondensatory C10,C11,C15,C16 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez medpak Zobacz posta
                    A gdzie są kondensatory C10,C11,C15,C16 ?
                    Przylutowane od spodu, ponieważ od góry się nie mieściły

Skomentuj

i-AMP 200 przed odpaleniem.. Stresik

Zamieszczone przez TheMeniMen Zobacz posta

A gdzie masz diody przy IPS DZ8, D13, D14, DZ9 itd. Jakieś wybrakowane te Twoje elementy, poza tym płytki się myje bo kalafonia przewodzi.
                      Last edited by Adam_85; 14.10.2017, 13:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                        i-AMP 200 przed odpaleniem.. Stresik

A gdzie masz diody przy IPS DZ8, D13, D14, DZ9 itd. Jakieś wybrakowane te Twoje elementy, poza tym płytki się myje bo kalafonia przewodzi.
                        Adam, a gdzie masz termistor na środku radiatora? Kalafonia nie przewodzi prądu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A za R15 w ips nie powinna być zworka?

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                          Adam, a gdzie masz termistor na środku radiatora? Kalafonia nie przewodzi prądu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A za R15 w ips nie powinna być zworka?
                          Termistora nie miałem, zamowie przy kolejnych zakupach.

Kalafonia może nie, ale wiele osób radziło myć płytki po lutowaniu bo cuda się dzialy przy pomiarach. Miałem takie sygnały i moim zdaniem płytki powinno się dokładnie myć. Sam miałem okazję się przekonać niemyta plytka vs myta nawet bez mierzenia było słychać więc.. :)

R15 w bomie ma normalnie wpisana wartość, wiec tak zalutowalem, za to R10 to zworka.
                          Last edited by Adam_85; 14.10.2017, 14:25.

Skomentuj

Adam, mi chodziło o TheMeniMena
                            Cliffa MK2, tam R15 ma 0R.
                            Dla mnie tam nie ma różnicy między kalafonią, a bez niej.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Płytkę powinno się myć. Jedno że estetyka, ale cyna/kalafonia lubi się gotować i nie raz pryska kuleczkami cyny. Nie raz spotkałem się że w środku "kalafoni" miałem małą kuleczkę cyny, podobnie na powierzchni PCB. Łatwo o zwarcie jeszcze w SMD.
                              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta

Według BOM'u: "Diody klampujące napięcie Vgs montujemy tylko w wersji MOSFET.W wersji z tranzystorami bipolarnymi nie lutujemy tych elementów.
                                Zalutowanie diód w wersji BJT nie spowoduje niczego złego."

Płytka była mytą szczoteczką i środkiem IPA

R15 ma jako wartość 0R lub w przypadku brumu 10R. To 0R potraktowałem jako brak tego rezystora

Mój błąd, po sprawdzeniu okazało się, że powinna być tam zworka...
                                Last edited by TheMeniMen; 14.10.2017, 18:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                                  Kalafonia nie przewodzi prądu.
                                  Ale tylko dopóki się o tym sam nie przekonasz...
                                  Uwierz, przewodzi.
                                  https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Podjąłem się kolejnej próby uruchomienia, tym razem ze zworkami w R15. Efekt podobny jak poprzednio. Tym razem co dziwne spalił się tylko prawy rezystor na bezpieczniku.
                                    Oprócz tego zauważyłem, że w prawym IPS'ie świeci się zarówno LED3 i LED4, a w lewym tylko LED4. LED1 i LED2 w ogóle się nie zapaliły ani w jednym ani w drugim

Skomentuj

witam.
                                      Wy tu już i200 składacie, a ja na OPS3 się zatrzymałem. Mam bardzo dziwny problem. Otóż każda końcówka tzn. OPS3 + ISP A9 z osobna działa bdb. Złożyłem wszystko do ku...y (zasilacz Taz-a, preamp, obudowa itd.) i wzmacniacz ma "czkawkę i to tylko jeden kanał bo drugi milczy. Sprawdzając układ po układzie podłączyłem sygnał bezpośrednio do ISP lewego kanału i głośniki bezpośrednio do OPS-ów.efekt:
                                      muzyka leci z lewego kanału czysto z lekkim cykaniem. Teraz zamiana i sygnał na prawy kanał a muzyka leci dalej w lewym kanale...
                                      Masy głośników podłączyłem w jednym punkcie przy transformatorze.
                                      O co chodzi gdzie jest błąd?

Skomentuj

TheMeiMen
                                        Sprawdz prosze czy T6 i T5 sa poprawnie wlutowan (to znaczy czy sie nie pomylil NPN z PNP), ledy LED1 i LED2 musza sie swiecic, sa one czescia zrodla pradowego, ktore biasuje stopien wejsciowy.
                                        O ile orjetacja (pin nr1) tranzystorow T1 T2 T3 i T4 nie ma znaczenia to juz T7 i T8 ma znaczenie bo sa to tranzystory PNP/NPN, upewnij sie ze pin nr 1 jest tam gdzie kropeczka na plytce. Dla ulatwienia tranzystory na plytce sa narysowane tak zeby wszystkie byly w takiej samej pozycji --> kropka=pin1. Jak mozesz to popraw luty, pamietaj ze musisz nagrzac cyne, element i sciezke takze trzeba przytrzymac lutownice troche duzej dopoki topnik jest aktywny.

regan3000
                                        Bardzo prosze wklej zdjecie jak mozesz bedzie latwiej cos powiedziec. Pisz bardziej konkretnie jak mozesz, im wiecej informacji tym latwiej bedzie ci pomoc (z czkawki i cykania nie potrafie nic wywnioskowac).
                                        Projekty zingtegrowane z serji i100x i200 sa wlasnie po to zeby nie bylo klopotow z polaczeniami i brumem. Do podlaczenia jest trafo, sygnal i glosniki.

Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                          Sprawdz prosze czy T6 i T5 sa poprawnie wlutowan (to znaczy czy sie nie pomylil NPN z PNP), ledy LED1 i LED2 musza sie swiecic, sa one czescia zrodla pradowego, ktore biasuje stopien wejsciowy.
                                          O ile orjetacja (pin nr1) tranzystorow T1 T2 T3 i T4 nie ma znaczenia to juz T7 i T8 ma znaczenie bo sa to tranzystory PNP/NPN, upewnij sie ze pin nr 1 jest tam gdzie kropeczka na plytce. Dla ulatwienia tranzystory na plytce sa narysowane tak zeby wszystkie byly w takiej samej pozycji --> kropka=pin1. Jak mozesz to popraw luty, pamietaj ze musisz nagrzac cyne, element i sciezke takze trzeba przytrzymac lutownice troche duzej dopoki topnik jest aktywny.
                                          Tranzystory poprawnie wlutowane były tj. T5 NPN i T6 PNP

Skomentuj

Czaruję...
                                          X