Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zrobiłem sporą bo na 6-7mm ale nie na wylot.

Skomentuj

Zrób dziurę na wylot, tylko już mniejszym otworem, tj. ~3,3mm. Zamocuj za pomocą podkładki, nakrętki od tyłu. Pod tranzystor daj podkładkę ceramiczną. Dokręcaj z czuciem, bo te podkładki są dosyć kruche, a jednak pole podparcia się zmieniło.

Skomentuj

Ten radiator jest z odzysku i ma już kilka otworów i jeden z tych starych pokrył się z nowym a jest większej średnicy. Przyszła mi taka myśl aby kupić kawałek płaskownika aluminiowego powiedzmy 4-5mm grubości i do niego zamocować trany i to dopiero za pomocą śrubek do radiatora. Dodatkowo może nie trzeba będzie wyginać nóżek tranzystorów bo się wszystko ładnie wyrówna. Nie wiem jednak jak to będzie oddawało ciepło ale jak się na pastę jedno z drugim złoży i dobrze dokręci to chyba nie powinno być źle.
        Last edited by shady; 02.10.2018, 22:51.

Skomentuj

Też tak może być. Z tego co mówisz, to chyba nawet będzie najlepszy pomysł.
          Działaj :). Przy gwintowaniu i nawiercaniu daj jakieś chłodziwo/smarowanie - po prostu czymś "spryskaj".

Skomentuj

Przy obróbce aluminium można lekko podlewać alkoholem. Swoją drogą takie coś fajnie się gwintuje wkrętarką pod warunkiem, że ma czułe i dokładne sprzęgło.

Skomentuj

Kupie też gwintownik tym razem w OBI a nie w Leroy bo to już nie pierwszy ukręcony Może faktycznie wkrętarką było by lepiej - muszę spróbować.

Skomentuj

Nie na temat...
                Najlepiej w pojedyncze Fanara ewentualnie FWP się zaopatrzyć.

Skomentuj

Dobierz właściwy gwintownik. Są dwa rodzaje, dla otworów nieprzelotowych oraz przelotowych. Tak jak Ampli pisał, najlepiej weź Fanara do otworów nieprzelotowych. W zastosowaniach amatorskich sprawdzi się też w przelotowych. Koszt ~25-35 zł.

Skomentuj

Tak, już znalazłem na allegro. Dziękuje.

Skomentuj

Gwintowanie w aluminium wymaga uwagi i wyczucia. Generalnie należy to podlewać jakimś alkoholem , olejem. Po każdym obrocie cofamy się o pół obrotu i następny obrót. jest to czasochłonne, ale gwarantuje powodzenie.

Skomentuj

Stwierdziłem że zrobię zasilacz pod lampy zamiast puszczać 6,3V bezpośrednio z trafa. Borys opracował takowy http://iamp.diyaudio.pl/?tube-dc-hea...ith-soft-start
                        Natomiast chciałbym się dopytać o ten projekt bo prasowanka zawiera dwie płytki. Na zdjęciach też są dwie płytki na sobie. Jedna to jak rozumie właściwy zasilacz a druga??

Skomentuj

Voltage doubler PSU daje możliwość wyprostowania napięcia i dodatkowo można je "podbić"

Skomentuj

Jeżeli gwintuje w aluminium to używam denaturatu który zapobiega zakleszczeniu się gwintownika.

Można też użyć czystego spirytusu :-)

Skomentuj

Ja używam IPA. Czysty spirytus - znam lepsze sposoby zużycia

Skomentuj

Ja powoli kończę mosfety w i200. Solidny radiator bo będzie trochę prądu spoczynkowego. Ostatecznie składam to dla jednego z forumowiczów:-) Wejściówka to cliffjumper mk 2.1

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                  Ja powoli kończę mosfety w i200. Solidny radiator bo będzie trochę prądu spoczynkowego. Ostatecznie składam to dla jednego z forumowiczów:-) Wejściówka to cliffjumper mk 2.1

Co to za radiator ?.

To jest jakiś profil A-421 czy A-6023 ?

Czy to są połączone 2 radiatory ?

Skomentuj

To są połączone dwa radiatory. Profilu nie pamiętam.

Skomentuj

Czy taka opcja z tym radiatorem zda egzamin. Nie mam podkładek pod te tranzystory czy są one w tym przypadku niezbędne??

Skomentuj

Jak chcesz sylwestra świętować wcześniej to zostaw :) Koniecznie zastosuj podkładki (pod tranzystor + śrubę) + sprawdź czy nie ma przejścia.
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czy te zaznaczone kondensatory mogą być ceramiczne bo takie na obecną chwilę tylko mam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Czaruję...
                                          X