Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli masz pełne napięcie między V a TP1 to znaczy że mosfet nie przewodzi. Czyli raczej nie tyle jest uszkodzony, bo pewnie miałby przebicie, tylko raczej jest nie wysterowany, czyli coś wcześniej. Dobrze Gavron mówi, daj fotki.

Skomentuj

Tak było - skupiłem się pierw na IRF, bo te mi najczęściej padały - znalazłem w szafie nowy T7 i teraz wszystko działa - wracam do testów a potem ustawiania OPS3.
      To będzie pewnie duży przeskok z i100
      DigiOne + AK4490/AK4137 by Waldi_06 + BG7 v1.2 -> I100 v4.2 + D2904/9500 / 15w-8530

Skomentuj

Co masz na myśli najczęściej padały? W tym projekcie czy innych? Może jakieś podróbki?
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Miałem na myśli doświadczenie z innych projektów - w iampach mi nigdy nic nie padło
          Wszystko przetestowane, ustawiłem prądy w OPSie i 3h stabilnie :).
          DigiOne + AK4490/AK4137 by Waldi_06 + BG7 v1.2 -> I100 v4.2 + D2904/9500 / 15w-8530

Skomentuj

No to spoko. Wrzucaj foty :)

Skomentuj

MI padały, ale na najwcześniejszej, właściwie prototypowej płytce. Przy większych kondensatorach końcowych był na tyle duży prąd startu, że ubijał mi jedną połówkę zasilania (zwarcie mosfeta). Pomogło zwiększenie składowej stałej żeby prąd narastał wolniej.

Skomentuj

Czy wzmacniacz na ops 2 z wejściówką Ips VSHA ECC82 warto poprzedzić przedwzmacniaczem lampowym WK-WK ?

Skomentuj

Zna ktoś może tranzystorek nieco mocniejszy niż MPSA42 oraz mający możliwość montażu na radiatorze i przede wszystkim posiadający bazę w środku?

Mam mini PSU i tam MPSA42 pracuje jako stabilizator napięcia, niestety równolegle z cewką przekaźnika podpiąłem kontrolkę która szamie 20mA, czyli drugie tyle co przekaźnik i tranzystor nagrzewa się do dosyć wysokich temperatur.

Skomentuj

A zamiast kontrolki jakbyś wyprowadził sobie leda oznacznego SPK_ON na kabelkach?

Ciężko będzie coś dobrać w oryg otworki (średnica otworów)

Skomentuj

Czy może być BC141?

Skomentuj

Podejrzewam, że tam wystarczy ZTX453 albo ZTX653. Napięcie CE to 100V, tam chyba większego nie potrzeba.
                        Last edited by marcin55246; 09.11.2019, 13:59.

Skomentuj

Dziękuję Panowie za pomysły, rzeczywiście przelotki w PCB są dosyć ciasne, tranzystorek BC ma trochę małe napięcie, a ZTXy też są w obudowach bez wkładki radiatorowej, za to znalazłem jakiegoś driverka w TO220AF, podlutowałem na taśmie, zamieniłem kolejność i przykręciłem do obudowy, teraz już nie ma się co martwić, wtedy nawet duży elektrolit blisko tranzystora był zauważalnie ciepły.

Myślę, że to nie jest głupie rozwiązanie, bo u mnie moc strat już przekraczała tą dopuszczalną dla obudowy TO92 bez radiatora, ten sam problem może się pojawić gdy ktoś zastosuje przekaźnik z cewką o lekko większym prądzie, wtedy i bez dodatkowej kontrolki pobierającej prąd będzie to na granicy (chyba że ktoś ma stosunkowo małe napięcie na trafie).

Skomentuj

Moja weekendowa aplikacja OPS 4 z Boltem.

Brzmienie

- detaliczne
                            - bardzo dobra separacja dźwięków
                            - nasycona nienachalna górna część pasma
                            - bardzo dobrze "dociążona" wybarwiona średnica
                            - wokale nie syczą
                            - mocny dół, z fajnym rozgraniczeniem niskiego i średniego basu

Trzeba przyznać, że wzmacniacz grał inaczej poza obudową, ale było słychać potencjał na średnicy. Ostatecznie całość wyszła bardzo dobra i mimo detaliczności i bardzo dobrej separacji jest muzykalnie, nie są grane same dźwięki. Jak ktoś zmagał się dużo z różnymi konfiguracjami dźwięku, tymi technicznym, tymi zmulonymi oraz pośrednimi będzie wiedział o co chodzi.

Last edited by Adam_85; 11.11.2019, 13:41.

Skomentuj

Adam
                              IPSy na taśmach i dostępna regulacja biasu dla każdej końcówki mocy.
                              To dobre rozwiązanie i zaoszczędzone miejsce.

Mata bitumiczna jest ok.
                              Tłumi drgania, ale można by wykleić cały spód obudowy.

Jaka jest moc i napięcia transformatora?
                              Last edited by spokon; 11.11.2019, 18:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez spokon Zobacz posta
                                IPSy na taśmach i dostępna regulacja biasu dla każdej końcówki mocy.
                                Dobre rozwiązanie i zaoszczędzone miejsce.

Mata bitumiczna jest ok.
                                Tłumi drgania, ale można by wykleić cały spód obudowy.

Jaka jest moc i napięcia transformatora?
                                Transformator od Borysa bodajże 320 watt, główne napięcia około 2x 34V.

Oczywiście matą bitumiczną można wyjkleic całość jeżeli ktoś tak potrzebuje.
                                Last edited by Adam_85; 11.11.2019, 18:17.

Skomentuj

Trochę długie i cienkie te przewodów od głośników. A co to za potencjometr?
                                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                                    Trochę długie i cienkie te przewodów od głośników. A co to za potencjometr?
                                    1,8mm2. Jak miałbyś lepszą koncepcję na przewody głośnikowe, zawsze możesz napisać jak miałbym to zrobić. Uważam, że rozkład jest optymalny, najlepszy z możliwych. Potencjometr to mechaniczna drabinka od Audena 2 x 10k. Dużo lepsza od RK27.

Rozkminiam mój mostek w między czasie, tu dopiero będzie wesoło. Dual mono, z preampami lampowymi, z khozmo, selektorem, na każdy kanał osobne trafa :-) Obudowa to największy modushop 5U500.

Last edited by Adam_85; 12.11.2019, 09:34.

Skomentuj

Wstępnie Bolt odpalony na żarówce, tylko żarówka zbyt słaba i siadało napięcie sieciowe już przy lekkim zbiasowaniu.

Last edited by Adam_85; 21.11.2019, 08:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                        Obudowa to największy modushop 5U500.

W taką obudowę , na tych płytkach to 8 kanałów by wepchnoł.
                                        Czy te końcówki są stabilne przy 2 ohm ?

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                          W taką obudowę , na tych płytkach to 8 kanałów by wepchnoł.
                                          Czy te końcówki są stabilne przy 2 ohm ?
                                          To jest mostkowa konstrukcja, około 300 watt / kanał. Myślę, że w mostku bezpieczna opcja będzie 4 ohm, ale to trzeba by Borysa pytać. Dużo zależy pewnie od napięć zasilania. Ja mam 2 x 32V. Zobaczę jak to się będzie grzało. Ja nie potrzebuje 8 kanałów, wystarczy stereo. Dużo miejsca zajmie sekcja zasilania oraz preampy w kontekście dual mono. Jak coś mi się nie spodoba będzie na czym się bawić w klasę A
                                          Last edited by Adam_85; 21.11.2019, 09:36.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X