Jeśli masz pełne napięcie między V a TP1 to znaczy że mosfet nie przewodzi. Czyli raczej nie tyle jest uszkodzony, bo pewnie miałby przebicie, tylko raczej jest nie wysterowany, czyli coś wcześniej. Dobrze Gavron mówi, daj fotki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zna ktoś może tranzystorek nieco mocniejszy niż MPSA42 oraz mający możliwość montażu na radiatorze i przede wszystkim posiadający bazę w środku?
Mam mini PSU i tam MPSA42 pracuje jako stabilizator napięcia, niestety równolegle z cewką przekaźnika podpiąłem kontrolkę która szamie 20mA, czyli drugie tyle co przekaźnik i tranzystor nagrzewa się do dosyć wysokich temperatur.
Skomentuj
-
Patefil
-
Podejrzewam, że tam wystarczy ZTX453 albo ZTX653. Napięcie CE to 100V, tam chyba większego nie potrzeba.Last edited by marcin55246; 09.11.2019, 13:59.
Skomentuj
-
Dziękuję Panowie za pomysły, rzeczywiście przelotki w PCB są dosyć ciasne, tranzystorek BC ma trochę małe napięcie, a ZTXy też są w obudowach bez wkładki radiatorowej, za to znalazłem jakiegoś driverka w TO220AF, podlutowałem na taśmie, zamieniłem kolejność i przykręciłem do obudowy, teraz już nie ma się co martwić, wtedy nawet duży elektrolit blisko tranzystora był zauważalnie ciepły.
Myślę, że to nie jest głupie rozwiązanie, bo u mnie moc strat już przekraczała tą dopuszczalną dla obudowy TO92 bez radiatora, ten sam problem może się pojawić gdy ktoś zastosuje przekaźnik z cewką o lekko większym prądzie, wtedy i bez dodatkowej kontrolki pobierającej prąd będzie to na granicy (chyba że ktoś ma stosunkowo małe napięcie na trafie).
Skomentuj
-
Moja weekendowa aplikacja OPS 4 z Boltem.
Brzmienie
- detaliczne
- bardzo dobra separacja dźwięków
- nasycona nienachalna górna część pasma
- bardzo dobrze "dociążona" wybarwiona średnica
- wokale nie syczą
- mocny dół, z fajnym rozgraniczeniem niskiego i średniego basu
Trzeba przyznać, że wzmacniacz grał inaczej poza obudową, ale było słychać potencjał na średnicy. Ostatecznie całość wyszła bardzo dobra i mimo detaliczności i bardzo dobrej separacji jest muzykalnie, nie są grane same dźwięki. Jak ktoś zmagał się dużo z różnymi konfiguracjami dźwięku, tymi technicznym, tymi zmulonymi oraz pośrednimi będzie wiedział o co chodzi.
Last edited by Adam_85; 11.11.2019, 13:41.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez spokon Zobacz postaIPSy na taśmach i dostępna regulacja biasu dla każdej końcówki mocy.
Dobre rozwiązanie i zaoszczędzone miejsce.
Mata bitumiczna jest ok.
Tłumi drgania, ale można by wykleić cały spód obudowy.
Jaka jest moc i napięcia transformatora?
Oczywiście matą bitumiczną można wyjkleic całość jeżeli ktoś tak potrzebuje.Last edited by Adam_85; 11.11.2019, 18:17.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nik156 Zobacz postaTrochę długie i cienkie te przewodów od głośników. A co to za potencjometr?
Rozkminiam mój mostek w między czasie, tu dopiero będzie wesoło. Dual mono, z preampami lampowymi, z khozmo, selektorem, na każdy kanał osobne trafa :-) Obudowa to największy modushop 5U500.
Last edited by Adam_85; 12.11.2019, 09:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaObudowa to największy modushop 5U500.
Czy te końcówki są stabilne przy 2 ohm ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez toopcool Zobacz postaW taką obudowę , na tych płytkach to 8 kanałów by wepchnoł.
Czy te końcówki są stabilne przy 2 ohm ?Last edited by Adam_85; 21.11.2019, 09:36.
Skomentuj
Skomentuj