Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7372480870
    Tutaj też oznaczenia wyglądają podobnie (przynajmniej dla moich oczu ) w przeciwieństwie do zdjęć na innych aukcjach allegro.

Skomentuj

Nie na temat...
      Oznaczenia potrafią się zmienić w ciągu lat i mogą też zależeć od danej fabryki, owszem są różne tranzystorki których oficjalnie się już nie produkuje i wtedy nie liczyłbym na oryginał, chyba że znajdzie się jakiś NOS, ale są też takie, gdzie nadruk się zmienił, np 2SC5198, stare egzemplarze miały biały nadruk sitodrukiem, a takie co niedawno kupowałem bardziej matowy napis, chyba grawerka laserem i działają bez zarzutu.

Chociaż te maluchy 2SK170 i 2SC2240 nawet z TME zniknęły, więc też 100% pewności nigdy nie ma, szczególnie w przypadku tego drugiego, bo kilka postów wcześniej możemy przeczytać, że K170 wznowiono.
      Last edited by ampli; 04.02.2019, 19:19.

Skomentuj

Ja kupilem swoje w 2005 pod jakis projekt passa, ktorego niegdy nie zrobilem.
        Parowane niby.

Skomentuj

Dostałem wycenę od Linear Systems na LSK170A (BG7 IPS), które produkują. Prosto od producenta. Tanio nie jest, ale myślę, że jakby zrobić ZZ to może więcej osób się skusi?

LSK170A

TO-92 3L

Low Noise & Capacitance, High Input Impedance, N-Channel JFET

$5.80 od 1 do 99
          $4.70 od 100 do 999

Daj łapkę w górę jak jesteś zainteresowany ZZ :)
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamówiłem już te z reichelta. W sumie dzięki temu dowiedziałem się o istnieniu tego sklepu, a fajna sprawa, że można u nich na sztuki kupować drobnicę. Ceny też mają spoko, jedynie wysyłka dość droga (25 zł) :)
            Jakieś inne iamp'owe projekty potrzebują tych tranów? Może wtedy bym się skusił na zz

Skomentuj

Tylko BG7 :)

Skomentuj

Borys potrzebuję zwiększyć zwłokę w załączeniu głośników w i200 o pare sekund bo zanim lampy w Ramjet się nagrzeją to wywala mi zabezpieczenie dc. Ale może by się dało wymienić któryś rezik smd? Bo do wymiany kondów tht( pewnie te za mosfetami) musiałbym całego iampa rozkręcić.

Skomentuj

Z tego co pamiętam to niestety trzeba konda wymienić. Zawsze można go wyrwać, podgrzać nóżki które zostały, wyciągnąć je, wyczyścić plecionką pady. Nowy kondensator lutujesz około 5mm nad PCB żeby wygodnie grotem podejść i obejdzie się bez rozbierania :)

Skomentuj

Gavron04, myślałem nad takim rozwiązaniem i nad jeszcze jednym ale najprostsza to by była wymiana rezystora (przez coś ten kondensator musi się ładować).
                    Może jednak Borys coś podpowie.

Skomentuj

Czy istnieje wariant I200 w całości przewlekany?

Skomentuj

Nie
                        Chyba ze jakis ops i chyba i100.
                        Last edited by magep; 09.02.2019, 13:00.

Skomentuj

Tylko OPS , ale to też zależy który.

Skomentuj

Nie chcę OPS-ów. Chcę coś ala UNI. Wszystko w kupie. Znudziła mi się plątanina kabli. Chciałem I200 ale pewnie i I100 wystarczy, a i koszta będą niższe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                              Nie chcę OPS-ów. Chcę coś ala UNI. Wszystko w kupie. Znudziła mi się plątanina kabli. Chciałem I200 ale pewnie i I100 wystarczy, a i koszta będą niższe.
                              Zdecydowanie brać i200 lub 100m ze względu na Sankeny. Koszta wychodzą podobne. Zwykła 100tka jest można by rzec niżej w hierarchii.

Skomentuj

Sankeny są lepsze od Toshib?

Skomentuj

Dla mnie bomba

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                    Zdecydowanie brać i200 lub 100m ze względu na Sankeny
                                    Cześć mam pytanko a jakie konkretnie można wrzucić do i200??
                                    bo radiator leży nawiercony już od miesiąca :) i nie wiem czy toschiby czy sanken :???:

Skomentuj

Do i200 to albo toshiby bipolarne albo mosfety.

Skomentuj

Zamieszczone przez magep Zobacz posta
                                        Borys potrzebuję zwiększyć zwłokę w załączeniu głośników w i200 o pare sekund bo zanim lampy w Ramjet się nagrzeją to wywala mi zabezpieczenie dc. Ale może by się dało wymienić któryś rezik smd? Bo do wymiany kondów tht( pewnie te za mosfetami) musiałbym całego iampa rozkręcić.
                                        Dla potomności info od Borysa, R12 zwiększyć, próbowałem kilka wartości i stanęło na 22kOhm, opóźnienie około 25-30 sekund.Zobaczę jeszcze jutro jak lampy całkiem wystygną czy wystarczy.

Skomentuj

Przepraszam ze zadko tutaj zagladam, ostatnio zajmuje sie dokanczaniem nowych IPSow w SMD. Czy tego chcemy czy nie to niestety swiat zmierza w tym kierunku. J-fety, podwojne tranzystory w jednej budzie, niektore OPki tez tylko smd.
                                          Miniaturyzacja dotarla juz tak daleko ze obudowa 1206 staje sie juz powoli dinozaurem a szkoda bo wielkosciowo i mocowo bardzo mi pasuje.

Tymczasem odgrzalem starego kotleta. Kotletem jest BG9, kilka rzeczy zrobilem w nim nie do konca poprawnie, glownie laczenie masy oraz kompensacja ciela bardzo duzo loop-gain przy wysokich czestotliwosciach.
                                          Przerobione na SMD, nowa kompensacja, podwojne tranzystory, (DC serwo jeszcze troszke grzebne) bardzo prosta i kompaktowa budowa. Gra jak typowe CFA, bardzo precyzyjnie na gorze (dobrze gra w glab tla), bas raczej punktowy bez ''misiowatego'' nalotu.

Nic lutuje reszte bandy w SMD...
                                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X