Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak duży wpływ na brzmienie zestawu iAmp100m wraz ipsem vsha ma lampa? Kupiłem jakieś najtańsze firmy jj i powiem szczerze że porównując ten zestaw z moim starym Nadem 317 nie słyszę jakiejś kolosalnej różnicy. Możliwe że też ma na to wpływ źródło w postaci malinki z hifiberry lub po prostu mój słuch Po obejrzeniu odcinka o pomiarach sprzętu audio na reduktorze szumu pomyślałem ze chętnie bym powierzył te dwa wzmacniacze i porównał wyniki, jaką kartę proponujecie, dobrą i tanią

Pozdr.
    JN

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
      Jak duży wpływ na brzmienie zestawu iAmp100m wraz ipsem vsha ma lampa? Kupiłem jakieś najtańsze firmy jj i powiem szczerze że porównując ten zestaw z moim starym Nadem 317 nie słyszę jakiejś kolosalnej różnicy. Możliwe że też ma na to wpływ źródło w postaci malinki z hifiberry lub po prostu mój słuch Po obejrzeniu odcinka o pomiarach sprzętu audio na reduktorze szumu pomyślałem ze chętnie bym powierzył te dwa wzmacniacze i porównał wyniki, jaką kartę proponujecie, dobrą i tanią

Pozdr.
      JN
      Lampy JJ sa uważam w porządku, nie zmieniałbym ich. Nad'a słuchasz w pure, to pierwsze pytanie? Druga kwestia, że nikt Ci nie powie co i jak bo każdy system jest inny i każdy ma inne ograniczenia. Myślisz, że pomiar wzmacniacza powie Ci jak on Gra, albo jak powinien grać? Jak masz małe różnice to coś Ci sporo musi "zakrywać". Pierwsza rzecz od jakiej bym zaczął to prawidłowo wykonane ic. Jednak to jest temat rzeka, a Ty wybiórczo traktujesz podpowiedzi, zalecenia to wtedy pozostaje się na pastwę własnego losu.. można przeznaczyć swoje godziny, dni, miesiące, lata.. no po latach naprawdę się wie więcej jak się cały czas angażuje w temat. Hobby piękne, bo pomimo mojej zabawy od około 15 lat nadal mi się chce i mam cały czas kolejne cele :-)
      Last edited by Adam_85; 14.11.2018, 15:55.

Skomentuj

Dokończę połączenia i obudowę, później podjadę do kumpla i u niego posłuchamy z dobrym dac’em i adapterem. Porównamy z jego accuphasse

Pozdr.
        JN

Skomentuj

shady
          Brzmienia niestety nie da sie zmierzyc, da sie tylko obmierzyc parametry czysto techniczne. Dobre opinie ma focusrite scarlett 2i2

https://www.thomann.de/ie/focusrite_...i2_2nd_gen.htm

Mozesz sobie poszukac cos na necie na temat tej karty. Ja uzywam emu 0204, generalnie jest ok ale z sterownikami jest masakra.
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamiast inwestować w kartę do pomiarów to za tą samą kzłożyszłożysz z 2-3 pary wejściówek, które może lepiej dla Ciebie zagrają. Tak jak borys napisał, nie zmierzysz brzemienia obu wzmacniaczy.

tomek taki syf się dzieje jak napisze się posta, wywali okno do zalogowania (pisałem jak niezalogowany) i po zalogowaniu są fajne krzaczki.

Zamiast inwestować w kartę do pomiarów to za tą samą kwotę złożysz z 2-3 pary wejściówek, które może lepiej dla Ciebie zagrają niz te lampy. Tak jak borys napisał, nie zmierzysz brzmienia obu wzmacniaczy.
            Last edited by gavron04; 15.11.2018, 14:36.
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Brzmienie raczej mi pasuje na tych wejściówkach, nie wykluczone że później zrobię jeszcze A9 ale najpierw poszedłbym w kierunku dac’a ewentualnie pre gramofonowe na lampie i jakiś adapter.

Pozdr.
              JN

Skomentuj

Fajna prosta, można by kupić podzespoły z górnej półki np. Vishay - dużo ich nie ma. Czy prasowanka jest dostępna w najnowszej wersji do ściągnięcia?

Pozdr.
                JN

Skomentuj

Pisz do Borysa o płytki, a prasowankę masz w 1 wersji do ściągniecia.

Skomentuj

Możesz jeszcze pobawić się ze zmianą punktu pracy lampy - z tego, co pamiętam, to chyba Adam_85 podawał przy jakich napięciach były, wg niego, najlepsze efekty ;-)

Skomentuj

To jest to napięcie katodowe? Jeżeli tak to ja mam na minimum zjechanie.

Pozdr.
                      JN

Skomentuj

Ustaw ( wg mnie ;-) ) na 1 - 1,5V ( siatka ujemna w stosunku do katody ).
                        Inaczej obcina dodatnie połówki sygnału i daje duuużo zniekształceń ( fakt - parzystych harmonicznych i niektórym się to podoba ) ale wg mnie wzmacniacz ma odtwarzać wiernie.

Skomentuj

Projekt i-AMP

Jeszcze mam takie pytanie o prąd spoczynkowy tranzystorów mocy. Do jakiej maksymalnej wartości można go zwiększyć aby uzyskać jak najdłuższą pracę w klasie A? Czy dobrze kombinuję że im ten prąd wyższy tym bardziej przyjemne będzie brzmienie ze względu na zawartość wyższych harmonicznych. Teraz przy ustawionym 25mA radiator przy normalnym graniu jest ledwie ciepły.

Pozdr.
                          JN
                          Last edited by shady; 16.11.2018, 15:40.

Skomentuj

Prad spoczynkowy mozesz ustawic spokojnie na 100-150mA jezeli radiator ci na to pozwala. Zeby pograc sobie w troche glebszej klasie A to potrzebowal bys ustawic z 500mA oraz zmniejszyc napiecie zasilania.

''Czy dobrze kombinuję że im ten prąd wyższy tym bardziej przyjemne będzie brzmienie ze względu na zawartość wyższych harmonicznych.''

Lepiej wez i nie kombinuj
                            Zwiekszanie pradu spoczynkowego powoduje szerszy obszar pracy, w ktorym to tranzystory koncowe sie nie wylanczaja i caly czas przewodza prad, eliminuje to znieksztalcenia powstajace przy przechodzeniu przez ''0'' czyli w obszarze pracy przelanczania sie tranzystorow z NPN na PNP i odwrotnie (nieliniowa praca stopnia koncowego). Czy to bedziesz w stanie uslyszec to naprawde ciezko mi powiedziec.

Poprawiles juz luty moze ?? Wklej fociaka.

EDIT:
                            Napisales ze ustawiles na 25mA. Tak dla jasnosci bo cos czuje ze ustawiles na 25mV w punktach pomiarowych co odpowiada 50mA.
                            I=U/R --> I=0.025V/0.47 = 53mA
                            Last edited by borys; 17.11.2018, 08:12.

Skomentuj

No luty poprawiałem wcześniej, jak udało się ogarnąć usterki to zostawiłem już go w spokoju. Teraz nie mam trochę czasu, wracam późno do domu i już mi się nie chce grzebać przy nim. Jak znajdę chwilę to poprawie jeszcze te smd jeżeli jest taka potrzeba. Zrobię fotki to powiecie czy jest taka potrzeba czy nie. Teraz generalnie chciałbym obudowę ogarnąć i połączenia.

Pozdr.
                              JN

Skomentuj

Tak miałem na myśli mV

Pozdr.
                                JN

Skomentuj

Borys czy była by opcja aby do Twojego pre dołożyć filtr korekcji krzywej RIAA aby przerobić go na pre gramofonowe?? a może poleci ktoś jakąś sprawdzoną konstrukcję.

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta

Pozdr.
                                    JN
                                    Lampa w ips ma bardzo duży wpływ na brzmienie . Testowałem Tesle gold pin w i-amp 100 - szału nie było minimalnie łagodniej brzmiało od wejściówki bg7 , ale lampy takie jak Philips SQ , Conn , Siemens ecc88 już potrafią zrobić robotę ...

Skomentuj

Borys takie pytanie.
                                      Machnąłem takie PCB z buforkiem i dzielnikiem, sumatorem na wyjście subwoofera:

Zasilanie z głównej końcówki mocy.
                                      Tylko martwi mnie to że I-Amp w zabezpieczeniach odłącza mase, a tutaj masa będzie na stałe. Jak w i-200 był zwykły dzielnik to podłączenie wzmacniacza suba wywalało zabezpieczenia. Zadziała to? Jak to inaczej rozwiązać - osobne trafko do zasilania bufora i masę puścić zza MOSFETów wyjściowych?

Skomentuj

Holgin
                                        Bardzo mocno sie uzbroiles jezeli chodzi o zasilanie, do zasilania ne5532 nie musisz miec az tak mocno wystabilizowanego zasilania (ne5532 ma i tak powyzej 80dB PSRR), wazniejsze beda parametry szumowe.
                                        Zrob sobie prosty zasilacz z tranzystorkow i wystarczy, na koniec mozesz dac jeszcze jakies male RC (dajmy na to z 22-47R @100uF).
                                        Straty cieplne podziel pomiedzy tranzystor i rezystor szeregowy: 55V - 15V = 40V --> 40V * 0.015A = 0,6W do podzielenia pomiedzy dwa elementy, czyli np jeden rezik 0.6W i tranik w to92.
                                        Jak chcesz miec lepsza stabilizacje to biasuj zenerke zrodlem pradowym (niech bedzie z 2-4mA).
                                        Jezeli nie potrzebujesz to nie pchaj sie koniecznie w wyjscia glosnikowe, dlaczego nie wykorzystasz po prostu sygnalow wejsciowych z wzmacniacza, SUB amp i tak ma przeciez pokretlo o levelu.

Zasilajac uklad z tego samego raila co koncowka nie jest najlepszym pomyslem ale mozna tak zrobic, pamietaj tylko o odpowiednim polaczeniu mas (zeby sie petla nie robila).

Skomentuj

Kurcze właściwie to masz rację. Zupełnie bez sensu - jak już robię bufor to po prostu dam trafko EL30 i puszczę tam sygnał wejściowy. Zamknąłem się wokół tego dzielnika na wyjściu bez sensu.
                                          Dzięki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X