Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak już to w obu kanałach

Skomentuj

Projekt i-AMP

Niestety bez wejściówek oraz z rezystorami nie startuje prawidłowo. Zauważyłem że znowu jest problem z napięciami na zasilaniu.
      Może to jest przyczyna dalszych problemów.

Między TP- a V-

TP+ a V+

V+ a gnd

V- a gnd

Pozdr.
      JN
      Last edited by shady; 01.11.2018, 18:30.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz
        Albo mi się wydaje ale robisz trochę po omacku. Przeczytaj tutorial Piotra (borysa) pierwsze uruchomienie wzmacniacza. Koledzy napisali że jak wyjmiesz ipsy to zamarkuj rezystorami, a Ty podłączasz bez niczego i dziwi się że nie tak pracuje...
        A zobacz ostatnią fotkę, mam tam rezystory.

Pozdr.
        JN

Skomentuj

Jak już wstawiasz zdjęcia pomiarów to dopisz czego dany pomiar dotyczy. Zdjęcia nie są zrobione tak ,że widać co mierzone. Pamiętałeś o podkładce na mosfecie, który wymieniłeś?

I zmień grot jak lutujesz np mosfety od zabezpieczenia. Nasmarkane cyną, bo grot/lutownica nie daje sobie rady z.taka wylewką. Widać to na całej plytce, że cyna nie przeszła z dolnej warstwy na górną.
          Last edited by gavron04; 01.11.2018, 18:28.
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Projekt i-AMP

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
            Jak już wstawiasz zdjęcia pomiarów to dopisz czego dany pomiar dotyczy. Zdjęcia nie są zrobione tak ,że widać co mierzone. Pamiętałeś o podkładce na mosfecie, który wymieniłeś?

Te luty paskudne wyszły, ale sprawdzałem wszystko ok. Ale może je wylatuje, sprawdzę czy nic się z nim nie stało i zalatuje od nowa?

Uzupełniłem opisy fotek

Pozdr.
            JN
            Last edited by shady; 01.11.2018, 18:31.

Skomentuj

Patrząc na całą PCB to problemem mogą być zimne luty.. Zmień grot, zalatw porządny żel i przejedź wszystko tht i smd.

Sprawdź wszystkie tranzystory czy czasem gdzieś nie masz przejścia na radiator (płaskownik od zasilacZa (2 mosfety) i główny radiator). Gdzieś ci ucieka połowa zasilania.
              Last edited by gavron04; 01.11.2018, 18:34.
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czy podłączenie zasilania z trafa ma jakieś znaczenie? Wydaje mi się że nie ale wolę się upewnić.

Pozdr.
                JN

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                  Patrząc na całą PCB to problemem mogą być zimne luty.. Zmień grot, zalatw porządny żel i przejedź wszystko tht i smd.

Sprawdź wszystkie tranzystory czy czasem gdzieś nie masz przejścia na radiator (płaskownik od zasilacZa (2 mosfety) i główny radiator). Gdzieś ci ucieka połowa zasilania.
                  Właśnie sprawdziłem nigdzie się nic z radiatorami nie łączy

Pozdr.
                  JN

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta

Te luty paskudne wyszły, ale sprawdzałem wszystko ok. Ale może je wylatuje, sprawdzę czy nic się z nim nie stało i zalatuje od nowa?

Uzupełniłem opisy fotek

Pozdr.
                    JN
                    To ze miernik pokazuje na lutach polaczenie to nie znaczy ze podczas pracy bedzie ok. Musisz miec pewnosc ze lutowanie jest w 100procentach pewne a po zdjeciach widad ze niestety tak nie jest. Masywny grot z duza pojemnoscia cieplna i jedziesz wszystko jeszcze raz.

Skomentuj

to samo sie tyczy zwarc' miernik nieraz nie pokazuje zwarcia a pozniej podczas pracy jest przebicie.
                      Zamieszczone przez shady Zobacz posta
                      Właśnie sprawdziłem nigdzie się nic z radiatorami nie łączy

Pozdr.
                      JN

Skomentuj

A z czego ty masz tę pastę termoprzewodzącą? Nie miedziana czasem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          A z czego ty masz tę pastę termoprzewodzącą? Nie miedziana czasem?
                          Ze złotem, pasta jest ok.

Pozdr.
                          JN

Skomentuj

Złoto jest bardzo dobrym przewodnikiem prądu. :biggrin:

Skomentuj

No ale producent zapewnia, ze jest ona dobrym dielektrykiem.

Pozdr.
                              JN

Skomentuj

Ok nie znam produktu. :???:

Skomentuj

Najgorsze jest to że z tym napięciem już wszystko było ok. Ładnie się dało regulować.

Co może wpływać na obniżenie się tego napięcia o połowę w jednej gałęzi? CapM ma na to wpływ?

Pozdr.
                                  JN

Skomentuj

Projekt i-AMP

Zmierzyłem napięcia na nóżkach mosfetów w capm. Może to komuś coś podpowie.

Na lini V+ (Ten się grzeje mocniej niż ten drugi.)
                                    G=+47v
                                    D=+1.5-2.8v
                                    S=+51V

Na lini V-
                                    G=+47V
                                    D=-49V
                                    S=-51v

Pozdr.
                                    JN
                                    Last edited by shady; 01.11.2018, 20:25.

Skomentuj

Shady
                                      V+ Jeli na bramce masz 47V i na źródle 51V to sprawny mosfeta musi wypluwac z siebie prawie pełnego raila zasilania. Masz uszkodzony mosfeta albo bardzo slabe/niedogrzane połączenie gdzieś na pcb. Możesz tymczasowo zrezygnować z przystawki zawierając dren i źródło w mosfetach od przystawki capm. Solidność lutowania komponentów jest bardzo ważna. Im więcej czasu pswiecisz na porządne polutowanie elementów tym mniej czasu spędzisz nad debugowaniem.
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dobra dziś go wylutuję i sprawdzę.

Czy taka metoda w tym przypadku zda egzamin?
                                        Miernik na badanie diody.
                                        Miedzy bramką a pozostałymi nic
                                        Następnie czarna końcówka na dren, czerwona na źródło powinno dać około 400mV. Czerwona na chwilę na bramkę i ponownie na źródło powinno być 0V.

Jeżeli mosfet wypluwa z siebie na drenie to co ma na źródle a w tym wypadku na drenie jest zaledwie kilka woltów to faktycznie wszystko wskazuje na to że jest on uwalony. Zamówiłem już kolejnego.
                                        Pytanie dodatkowe, Borys czy ta sytuacja może mieć wpływ na to mocno pływające napięcie stałe na wyjściu głośników?? Także napięcie katodowe jest dużo niższe niż powinno i nie da się go w okolicach 1V ustawić.
                                        Last edited by shady; 02.11.2018, 08:16.

Skomentuj

Wartością napięcia katodowego się bardzo nie przejmuj, tak naprawdę każda lampa jest inna, triody wewnątrz jednej banki też będą się nieco od siebie różnic. Żeby zwiększyć jeszcze bias lampy trzeba zmniejszyć wartość rezystorka w źródle prądowy ale jeżeli siatka jest zbilansowana na około - 1V to tak zostaw. Podstawą poprawnego działania jest solidność montażu, trochę musisz nad tym popracować, niedogrzane luty mogą dać o sobie znać teraz albo w późniejszym czasie. Korekcja wartości DC na wyjściu zajmuje się pętla Nfb podpięta do roznicowki opartej na lampie. Zimna triody = brak działania roznicowki.
                                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...