Jak już to w obu kanałach
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez PteteryczAlbo mi się wydaje ale robisz trochę po omacku. Przeczytaj tutorial Piotra (borysa) pierwsze uruchomienie wzmacniacza. Koledzy napisali że jak wyjmiesz ipsy to zamarkuj rezystorami, a Ty podłączasz bez niczego i dziwi się że nie tak pracuje...
Pozdr.
JN
Skomentuj
-
Jak już wstawiasz zdjęcia pomiarów to dopisz czego dany pomiar dotyczy. Zdjęcia nie są zrobione tak ,że widać co mierzone. Pamiętałeś o podkładce na mosfecie, który wymieniłeś?
I zmień grot jak lutujesz np mosfety od zabezpieczenia. Nasmarkane cyną, bo grot/lutownica nie daje sobie rady z.taka wylewką. Widać to na całej plytce, że cyna nie przeszła z dolnej warstwy na górną.Last edited by gavron04; 01.11.2018, 18:28.
Skomentuj
-
Projekt i-AMP
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaJak już wstawiasz zdjęcia pomiarów to dopisz czego dany pomiar dotyczy. Zdjęcia nie są zrobione tak ,że widać co mierzone. Pamiętałeś o podkładce na mosfecie, który wymieniłeś?
Te luty paskudne wyszły, ale sprawdzałem wszystko ok. Ale może je wylatuje, sprawdzę czy nic się z nim nie stało i zalatuje od nowa?
Uzupełniłem opisy fotek
Pozdr.
JNLast edited by shady; 01.11.2018, 18:31.
Skomentuj
-
Patrząc na całą PCB to problemem mogą być zimne luty.. Zmień grot, zalatw porządny żel i przejedź wszystko tht i smd.
Sprawdź wszystkie tranzystory czy czasem gdzieś nie masz przejścia na radiator (płaskownik od zasilacZa (2 mosfety) i główny radiator). Gdzieś ci ucieka połowa zasilania.Last edited by gavron04; 01.11.2018, 18:34.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaPatrząc na całą PCB to problemem mogą być zimne luty.. Zmień grot, zalatw porządny żel i przejedź wszystko tht i smd.
Sprawdź wszystkie tranzystory czy czasem gdzieś nie masz przejścia na radiator (płaskownik od zasilacZa (2 mosfety) i główny radiator). Gdzieś ci ucieka połowa zasilania.
Pozdr.
JN
Skomentuj
-
Zamieszczone przez shady Zobacz posta
Te luty paskudne wyszły, ale sprawdzałem wszystko ok. Ale może je wylatuje, sprawdzę czy nic się z nim nie stało i zalatuje od nowa?
Uzupełniłem opisy fotek
Pozdr.
JN
Skomentuj
-
to samo sie tyczy zwarc' miernik nieraz nie pokazuje zwarcia a pozniej podczas pracy jest przebicie.Zamieszczone przez shady Zobacz postaWłaśnie sprawdziłem nigdzie się nic z radiatorami nie łączy
Pozdr.
JN
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaA z czego ty masz tę pastę termoprzewodzącą? Nie miedziana czasem?
Pozdr.
JN
Skomentuj
-
Shady
V+ Jeli na bramce masz 47V i na źródle 51V to sprawny mosfeta musi wypluwac z siebie prawie pełnego raila zasilania. Masz uszkodzony mosfeta albo bardzo slabe/niedogrzane połączenie gdzieś na pcb. Możesz tymczasowo zrezygnować z przystawki zawierając dren i źródło w mosfetach od przystawki capm. Solidność lutowania komponentów jest bardzo ważna. Im więcej czasu pswiecisz na porządne polutowanie elementów tym mniej czasu spędzisz nad debugowaniem.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Dobra dziś go wylutuję i sprawdzę.
Czy taka metoda w tym przypadku zda egzamin?
Miernik na badanie diody.
Miedzy bramką a pozostałymi nic
Następnie czarna końcówka na dren, czerwona na źródło powinno dać około 400mV. Czerwona na chwilę na bramkę i ponownie na źródło powinno być 0V.
Jeżeli mosfet wypluwa z siebie na drenie to co ma na źródle a w tym wypadku na drenie jest zaledwie kilka woltów to faktycznie wszystko wskazuje na to że jest on uwalony. Zamówiłem już kolejnego.
Pytanie dodatkowe, Borys czy ta sytuacja może mieć wpływ na to mocno pływające napięcie stałe na wyjściu głośników?? Także napięcie katodowe jest dużo niższe niż powinno i nie da się go w okolicach 1V ustawić.Last edited by shady; 02.11.2018, 08:16.
Skomentuj
-
Wartością napięcia katodowego się bardzo nie przejmuj, tak naprawdę każda lampa jest inna, triody wewnątrz jednej banki też będą się nieco od siebie różnic. Żeby zwiększyć jeszcze bias lampy trzeba zmniejszyć wartość rezystorka w źródle prądowy ale jeżeli siatka jest zbilansowana na około - 1V to tak zostaw. Podstawą poprawnego działania jest solidność montażu, trochę musisz nad tym popracować, niedogrzane luty mogą dać o sobie znać teraz albo w późniejszym czasie. Korekcja wartości DC na wyjściu zajmuje się pętla Nfb podpięta do roznicowki opartej na lampie. Zimna triody = brak działania roznicowki.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
Skomentuj