Niedługo będę miał wycięte panele z nierdzewki, i zastanawiam się jak zamontować takie oto gniazda rca
Czy mogę je śmiało przykręcić do obudowy, która jest połączona za masą czy lepiej jednak zamontować je na jakimś kawałku plastiku a jego dopiero do wewnętrznej ścianki panelu aby odizolować je od obudowy.
Hej!
Składam i uruchamiam już któregoś i-ampa. Tym razem i-200.
Z każdym do tej pory miałem troszeczkę pracy przy uruchamianiu ale jakoś radziłem sobie.
Ale proszę teraz o pomoc/nakierowanie na problem.
A mam taki:
Przy uruchamianiu najpierw paliło mi bezpieczniki. Znalazłem przyczynę - uszkodzony bd139 w jednym kanale.
Wymieniłem, odpaliłem. Gra. Ładnie.
Ale mam problem - nie mogę ustawić prądu spoczynkowego w tym wcześniej uszkodzonym kanale.
Tranzystory OK wydają się, rezystory OK. Prąd spoczynkowy 0.
Ustaliłem że przy IPSie między PD a ND w tym kanale jest mniejsze napięcie niż na sprawnym. 1,5v vs 2,8 na sprawnym.
Na różnych IPSach i rezystorach 150k jako narzędziu sprawdzającym.
Czy to może być przyczyną i gdzie szukać rozwiązania?
Może coś podpowiecie.
Niby gra, ale nie lubię jak nie do końca działa jak powinno.
n-krzychu
Rezystory potrzebne do uruchamiania to 15kR nie 150kR takze sprawdz prosze tak dla pewnosci. Najpierw uruchom sobie sama koncowke z rezystorami zamiast IPSow.
Generator VBE sklada sie miedzy innymi z tranzystora BD139-16 oraz zestawu rezystorow. Napiecie pomiedzy PD i ND na juz zbiasowanej koncowce bedzie wynosic okolo 3,5V moze troche wiecej albo mniej.
I np w przypadku uszkodzonego potenciometru (obwod otwarty) tranzystor BD139 bedzie w pelni otwarty czyli bedzie to napiecie klampowal, dodatkowo na emiterze jest postawiona dioda bat46 takze ten spadek napiecia, ktory u ciebie wystepuje moze sugerowac uszkodzony potenciometr. Sprawdz go i jak np gdzies utkniejsz to wklej zdjecie i pisz.
Pozdr
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Schematu nie mam, więc to też będzie zgadywanie. BD139 jest dobrze wlutowany? Porób zdjęcia w innych miejscach, od spodu, od góry, tak żeby było widać całą PCB. Jeśli jest możliwość to załatw aparat, żeby zdjęcia były w większej rozdzielczości
n-krzychu
Niektore pola lutownicze masz niedolane/niedogrzane, trzeba bylo by to wczesniej czy pozniej poprawic nieco. Schemat masz powyzej. Sprawdz wartosci rezystorow w okolicy BD139 czy maja dobra wartosc. i czy sam BD'k nie ma przebicia pomiedzy kolektorem i emiterem.
Bede jutro po poludniu jak cos.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
No niestety chciałem napisać, że poszło. Dolutowałem w bd139 nóżkę .
Po włączeniu - bias dawał się podkręcić ale zaraz wróciło do braku prądu spoczynkowego.
Jak jest zupełnie zimny to chwilę d<iała i zaraz przestaje.
Niestety
Przepraszam, ze post pod postem, ale nie mogę już zedytować.
Siadłem nad problemem. Rozlutowałem okolicę bd139. ( dobrze, że mam stop lichtenberga inaczej nie dałbym rady ;-)
Tak jak myslałem, sprawdzałem - wszystkie elementy były sprawne.
Ale ...........
Nalazłem prawie niewidoczny maleńki miedziany drucik. Nie było go szans zobaczyć bez rozlutowania. Pewnie się odłamał przy podłączaniu kabelków.
Usunąłem go, polutowałem. Nie miałem już diody bat48 - dałem bat85. Myślę, ze może tak być ale może niech ktoś mądrzejszy potwierdzi.
Odpaliłem - działa jak należy.
Nauczka - zarabiaj kabelki z dala od płytki i zadłuż kocówki a nie gołe pchaj do gniazd.
Skomentuj