Witam wszystkich.
Chciałem się zwrócić z małym pytankiem. Jeśli robię źle nie zakładając nowego tematu, to proszę mnie poprawić na przyszłość. Temat dotyczy iampa-100m, a więc napisałem tutaj. Może ktoś zapoda kilka cennych uwag, co do mojego małego problemu. Wcześniej pomógł mi trochę Borys, ale nie chcę mu zawracać głowy. Sprawa może wydawać się prosta i oczywista, ale wolę dopytać. Efekt jest taki, że jak nieraz dołożę trochę więcej do pieca, to zaczyna działać zabezpieczenie i odłącza głośniki. Nie jest to reakcja na temperaturę, ale napięcie "emiterowe". Nie powiem dokładnie, przy jakiej mocy, ale przy mojej karcie emu-0204 potencjometr jest wówczas w okolicy około 80% maxa. Reszta suwaków "softłerowych" (odpowiedzialne za głośność-fobar, głośniczek windows itp...)
na maksa, jak zalecają. W pomieszczeniu jest wtedy szmoc ze mną :), no ale wyłącza. I teraz pytanie, czy nie robię gafy z zestawem. Borys podaje zasilanie iampa i moc przy rezystancji obciążenia 8 ohm. Ja z kolei mam podłączone głośniki 4 ohm. Przedtem słuchałem na qadral chogun, a od wczoraj posiadam Phonar P40, również 4 ohm. Efekt taki sam. Ja rozumiem, że obciążenie na 4 ohm jest większe. Może wówczas zmniejszyć zasilanie ???.
Inna sprawa, że ja się cieszę z dobrego działania i ochrony głośników i tranów przed uszkodzeniem, ale jest pewien niedosyt, czy tak powinno być...
Jak podłączyłem trafo 2x24 volty, to sporadycznie, ale się zdarzy, ale przy trafie 2x35 volt nagminnie. Po instrukcji od szanownego kolegi Borysa korygowałem ofset, bias i była poprawa, ale jednak i tak problem się pojawia. Po jakimś czasie wartości się trochę rozjeżdżają i nie są sztywne. Nie jestem zwolennikiem bardzo ostrego słuchania, bo i wiek już trochę nie ten, ale czasami jak zapodam AC/DC, czy coś podobnego, to lubię trochę ucho pocieszyć i denerwuje to nagłe wyłączanie dźwięku.
Przyznam się,że puki co nie mam jeszcze obudowy (brak czasu) i gram tak na dziko. Może się wzbudza ???
Tak, czy inaczej nie będę polemizował, a chętnie usłyszę opinie innych. Na tyle uruchomionych iampów na forum może ktoś będzie miał coś w temacie...Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Roberto.
Wyłączenie następuje przy przekroczeniu maksymalnego prądu ustalonego w zabezpieczeniu dla tranzystorów mocy.
Potrzebujesz mocniejszego wzmacniacza (i-amp200 ) ewentualnie korekta zabezpieczenia aby załączało się później - przy większym napięciu na rezystorach emiterowych.
Jakie masz tranzystory wyjściowe ?
Dzięki toopcool za udział w temacie.
Wzmacniacz na sankenach. No tak. Mocniejszy wzmacniacz. Mam pcb na czterech tranzystorach. Coś ostatnio kupowałem na forum, tylko na razie nie ma czasu na składanie. Płytki leżą, póki co. Z kolei korekta zabezpieczeń, czy to będzie rozsądne ? Musiałby Borys się może wypowiedzieć. Czyli granie na 4 ohm, to raczej nie ryzykowne ???. No tak. W miarę jedzenia apetyt rośnie :).
Dzięki toopcool za udział w temacie.
Wzmacniacz na sankenach. No tak. Mocniejszy wzmacniacz. Mam pcb na czterech tranzystorach. Coś ostatnio kupowałem na forum, tylko na razie nie ma czasu na składanie. Płytki leżą, póki co. Z kolei korekta zabezpieczeń, czy to będzie rozsądne ? Musiałby Borys się może wypowiedzieć. Czyli granie na 4 ohm, to raczej nie ryzykowne ???. No tak. W miarę jedzenia apetyt rośnie :).
Wydaje mi się, że trafo 2x35VAC i 4 ohm kolumny przy jednej parze tranzystorów na kanal to ryzyko. Niektórzy jednak mówią, że jak jest ryzyko to jest zabawa :-)
Dzięki Adamie.
I dla tego profilaktycznie podpiąłem 2x24v. I tak jest za głośno do mojego salunu :). Poza tym gra super. Ale spytam jeszcze o coś, tylko proszę nie śmiejcie się. Nigdy nie miałem takich głośników i nie mam doświadczenia. Na tabliczce napisane 4-8 ohm. Kolumny
Phonar p40. Są cztery zaciski ułożone w kwadrat. Dwa lewe połączone blaszką. Dwa prawe również połączone blaszką. W dwa dolne podłączone przewody -+. Jak odłączę jedną z blaszek pionowych, to większość głośników przestaje grać. Chyba tylko dolny basowy gra. Pomyślałem sobie, ze może jest jakaś kombinacja z blaszkami (inne połączenie tych zacisków), a żeby uzyskać 8 ohm, no bo po co tak napisane 4-8 ohm. Ale sam nie kombinowałem w ciemno.
Zapodaję link, jak to u mnie wygląda (z resztą pewnie wiecie), ale PROSZĘ NIE TRAKTOWAĆ TEGO, JAKO REKLAMĘ STRONY, CZY PRODUKTU. Akurat podobne posiadam i dla tego zamieściłem. Co o tym sadzicie. Co mogę w takiej sytuacji poczynić ???.
Dzięki gawron04
Znalazłem http://www.avstore.pl/baza-wiedzy/ja...wire-i-bi-amp/ poczytałem. A więc wynika z tego, że nic tu nie zrobię i trochę wprowadzają w błąd z oznaczeniem na tabliczce.
Jeśli nie ma lekarstwa na moja bolączkę, to odpuszczę temat. Trzeba grać ostrożnie. Jak złożę ops2, to może będzie bezpieczniej, ponieważ i tak nie będzie głośniej grane. Uszy by nie wytrzymały na dłuższą metę, a tu przecież nie o łupanie drewna chodzi, tylko o przyjemność :).
Swoją drogą, to ciekaw jestem ile straciłem lub zyskałem dzięki takiemu niedopasowaniu systemu. Chodzi mi o walory brzmieniowe (bas, czy inne zakresy), no ale nie ma jak porównać. Pozdrawiam.
Cześć, pytanie do tych co robili IPS bg7. Można zastosować jakiś zamiennik za 2sk170? Tudzież ktoś ma sprawdzone źródło tych tranów? Raz się naciąłem na podróbki 2sc5200 i skończyło się to delikatnie mówiąc źle
borys kiedyś proponował Bc546 lub bc550 do końcówki FetHEX BG7. Czy tutaj się sprawdzą to musi potwierdzić. Trochę szkoda rezygnować z 2SK170. Dużo osób je zachwala ze względu na dźwięk
Napisałem też do paru sklepów w PL, czy sprzedają oryginały, ale na razie cisza :)
Patrzyłem na allegro i tak jak mi pisałeś tamtejsze 2sk170 wyglądają podejrzanie. Na ebayu też różnie bywa z tegotym co czytałem na forach :( Żaden sklep nie napisze, że sprzedaje podróbki, a tych tranów od dawna już chyba nie robią.
Dzięki za pomoc gavron!
Linear Systems zaczęło ponownie produkować takie tranzystory, oznaczenie to LSK170. Cena niestety koło 30$ za 8 sztuk.
Czasem je mają na https://diyaudiostore.com/collections/parts.
Ja kiedyś brałem od gościa z Singapuru http://www.fetaudio.com/store.
Generalnie sprawdzony i dobiera nawet w pary, czwórki. Do cen ze strony trzeba doliczyć HK$35 za transport.
Tak naprawdę, to czy w ogóle możliwe, żeby jeszcze były dostępne oryginalne nówki, skoro nie produkują ich od lat? Może wszystkie to podróbki, ale takie jak z reichelta przynajmniej są takie same jak oryginały?
Na 99% to jest oryginał.
Tak samo jak 2SC2240 są z 2 rodzajami nadruków i wyglądają identycznie jak na 2SK170.
Możliwe że wznawiano produkcję pod zamówienie większych ilości.
Skomentuj