Masę potencjometru już podpinałem i nic to nie dało. Czy podłączenie masy do obudowy coś poprawi?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Czy podłączenie masy do obudowy coś poprawi?
>> https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post541221 , rezystor 10R 2W i z PSU taza, z wyjścia zasilacza, pin GND do obudowy.
tylko prośba byś zrobił zdjęcia tego wszystkiego.
Skomentuj
-
Jakie masz przekaźniki w softstarcie? Jeden widzę relpol, ale drugiego nie mogę odczytać. W softstarcie borysa jest informacja, że cewki przekaźników muszą wynosić 1,44kR.
Jeśli dobrze widzę, to z potencjometru, wyjścia, lecisz też na sterownik vu - meter. Próbowałeś go odpinać? (zasilanie i sygnał do niego).
Jeśli masz trafo z toroidów, do tego bez ekranu - kup kostki elektryczne, przedłuż wyprowadzenia, wyjmij trafo poza obudowę i zobacz czy jest poprawa.
Zastosowałeś dobre elementy, zabezpieczyłeś PCB przed utlenianiem miedzi?
Skomentuj
-
Drugi przekaźnik mniej markowy ale cewka ma 1,44kR, odpinałem wskaźniki i nic to nie pomaga. Trafo to Zatra 370VA 2x36,5V. Wszystkie elementy zgodne ze schematem. Płytki zabezpieczałem roztworem kalafoni i rozpuszczalnika nitro. Spróbuję dać transformator poza obudowę i dam znać czy jest poprawa. Dodam jeszcze, że gdy przykładam górną pokrywę to przydźwięk jest głośniejszy niż bez pokrywy.Last edited by krychu123; 03.02.2021, 14:42.
Skomentuj
-
Odłączyłem PE od SS i poprawiło się, teraz siedząc w miejscu odsłuchowym jak dam na maxa regulacje i głośność słychać delikatny szum a jak podejdę do głośnika to słychać trochę przydzwięk
- - - - - aktualizacja - - - - -
Jeszcze spróbuję oddalić transformator za obudowę i zobaczę jaki da to efekt
Skomentuj
-
Teraz testuję IPS BG7.
Jak widać na wejściu jest zworka , kondensator ( biały mundorf) jest na zewnątrz za potencjometrem głośności.
Dzięki temu oszczędzam przy zmianie IPS-a na inny - nie mam potrzeby instalacji kondensatora na każdym IPSie.
Była Wima , ale na mundorfie gra wg mnie lepiej, Kond Wima wg mnie ostrzy trochę dżwięk.
Jeśli chodzi o A9 to też mam OPA2134.
Last edited by wiesiek9990; 17.02.2021, 22:56.
Skomentuj
-
I100 jest na elementach przewlekanych, więc zostaje "tylko" polutowac. Do tego trzeba ogarnąć radiator (powiercic, pogwintowac). Dla ułatwienia jak ktoś bierze zestaw części ode mnie to doginam tranzystory, które są montowane na radiator. Przyspiesza to montaż i nie nadwyrężamy swojej cierpliwości :)
Zostaje kwestia IPS. Część jest w THT, część w SMD. Jak ktoś ma czas to mogę pożyczyć gotowe IPS, ale warunkiem jest krótki opis jak się podobał lub nie wypożyczony IPS.
Skomentuj
Skomentuj