Nie mam zablokowanego PW, kontakt email jest po kliknięciu wyślij email chyba, że po zmianie silnika nie ma tej możliwości.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Aktualizacja tematu iAMP krok po kroku:
- IPS A9 Diamond - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ge3#post639503
- IPS A9 Ratchet - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...514#post639514
- Kondensatory wejściowe - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...515#post639515
- dobór PCB - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...516#post639516
- 1 lubię
Skomentuj
-
Jestem po proównaniach IPS-a A9 Ratchet oraz BG7.
W moim odczuciu BG7 gra lepiej, nie są to duże różnice, jednak wg mnie BG7 gra bardziej "żywo" ciut jaśniej.
A9 jest głębszy na basie, ale za to jakby zamulony, w porównaniu do BG7.
BG7 ma bas bardziej zwarty i szybszy, na wokalach tez jest lepiej.
Oczywiście na innych kolumnach może grać inaczej. Mnie bardziej spodobał się BG7.
Chyba dłużej zagości o ile nie wygryzie go JetFire( w trakcie budowy) .
- 2 polubień
Skomentuj
-
Cześć! Po przeszło półtora roku od złożenia I-Ampa200 znalazłem w końcu chwilę, żeby podzielić się wrażeniami i doświadczeniami.
Projekt świetny, przede wszystkim ze względu na modułową budowę i łatwość montażu. Nie miałem wcześniej doświadczenia w elektronice ani lutowaniu, ale poszło „prawie” bez przeszkód (o tym za chwilę).
Brzmienie wg mnie bardzo dobre, spory zapas mocy. Mam porównanie ze starymi wzmacniaczami Akai, Technicsa czy Harmana i jest wyraźnie lepiej, więcej detali i głębi, jak zdjęcie w wyższej niż wcześniej rozdzielczości. Sprawił się też lepiej niż NAD C326 Bee mojego taty, choć bezpośrednie porównanie robiłem dawno temu i nic więcej na ten temat nie napiszę. Tak jak jestem dość sceptyczny do różnic w brzmieniu pomiędzy elektroniką, uznając, że 90% dźwięku to kolumny i akustyka, tak ten wzmak zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie. Mam u siebie zamontowane IPS BG7 w wersji THT (trudno dostępne trany 2SK170 kupowałem w Reichelt – polecam sklep, spoko alternatywa dla TME i innych – nie wiem jak teraz, ale sprzedawali nawet rezystorki na sztuki, także nie trzeba było brać hurtowych ilości), wcześniej testowałem A9 Ratchet. Dźwięk na obu mi się podobał, to już bardziej kwestia gustu. BG7 jest jaśniejszy, ma raczej szybszy bas, a9 znowu gra cieplej i ma głębszy, wolniejszy bas - podpisuje się pod tym co napisał Kolega wiesiek9990 powyżej. Na moich kolumnach (HDS Tweeter + SBA 17NRX – z projektów z forum) bardziej mi spasował BG7, bo A9 momentami trochę za bardzo subwooferowo grał na basie. Może też „jasność” BG7 pozwala lepiej wykorzystać potencjał HDS, który uważam za świetną wysokotonówkę i najmocniejszy punkt tych kolumn.
Uwagi odnośnie BG7 – miałem problem, że w jednym kanale spontanicznie czasem pojawiały mi się zakłócenia – coś jakby nagle wzmak odbierał mi fale radiowe, przez chwilę poszumiał i cisza. Na początku myślałem, że to wina tymczasowego selektora zrobionego „na odwal się” na gołym przełączniku obrotowym, albo kabli. Ostatecznie okazało się, że to wina jednego IPS. O dziwo drugi identyczny nie dawał takich objawów. Problemem okazała się długość nóżek tranzystorów na IPS: zamiast przylutować tranzystory tak, żeby wyprowadzenia były jak najkrótsze, to zrobiłem wręcz przeciwnie i trany radośnie stały sobie na długich nóżkach odbierając fale z kosmosuPrzelutowanie ich rozwiązało problem, bardzo ważne jest też wyszorowanie płytki z topnika. Radzę też nie mylić się podczas lutowania, bo o ile lutowanie jest bardzo przyjemne, to rozlutowanie na tych płytkach to mordęga. A propos, ma ktoś porównanie BG7 w wersji smd i tht? Różnią się czymś poza samym montażem?
W A9 potrzeba trochę cierpliwości, żeby ustawić bias. Ten IPS jest mega podatny na temperaturę, wystarczy przejść koło niego i podmuch powietrza znacząco zbije bias, więc trzeba ustawiać na spokojnie i w docelowej obudowie. W bg7 nie ma takich problemów.
Jak ktoś może polecić lepszy jego zdaniem IPS, to proszę o propozycje, może się skuszę na kolejny :)
A jeśli chodzi o wspomniany na wstępie montaż "prawie bez przeszkód", to można powiedzieć, że jest to mój drugi I-amp, gdyż pierwszy spłonął (dosłownie), a to na skutek podrobionych tranzystorów końcowych. Kupiłem je w znanym polskim sklepie z elektroniką (nie będę podawać nazwy, zwrócili mi ostatecznie pieniądze za podrobione trany przyznając, że mieli kiedyś z nimi problem i wycofali na jakiś czas, a po wznowieniu dystrybucji nie mieli żadnych zgłoszeń, aż trafiło na mnie). Jako ciekawostka, tylko jeden rodzaj był podrobiony (2sc5200 albo 2sa1943 – nie pamiętam już, które), reszta była ok. I-amp pograł mi na tych podróbkach może ze dwa miesiące, by zapalić się, kiedy akurat się zdrzemnąłem (zapomniałem wyłączyć sprzęt). Obudził mnie dźwięk skwierczenia i okrutny zapach plastikowej spalenizny (wietrzyłem ponad tydzień). Mogło się to palić nawet i pół godziny, płytki zwęglone, razem z połową elektroniki. W całym pokoju miałem czarne kropki z popiołu. Także tego uważać na trany i kupować z pewnych źródeł jak pisał gavron04 w temacie I-amp krok po kroku (ja kupowałem potem na allegro w elmag, to jest dokładnie ten sam sprzedawca co wcześniej merlin). Zresztą wpis dotyczący podróbek to właśnie mój „case” i wynik korespondencji z Borysem (chyba nawet jest zdjęcie mojej podróby <3).
Dzięki wsparciu i radom borysa udało mi się najpierw ustalić, że winne były podróbki, a potem poskładać drugi egzemplarz już bez żadnych przygód.
Początkowo miałem wzmaka w tymczasowej obudowie z drewnianych odpadów z garażu i kawałka dibondu (chciałem zobaczyć jak się sprawuje ten materiał), a gałki zrobione z odpadu po otworach na głośniki. Dibond niby spoko, ale jak już to raczej na małe lekkiej sprzęty, bo jest mało sztywny i obudowa z niego wydaje się mało solidna.
Ostatecznie mam obudowę ze sklejki, a na to fornir heban cayenne. Dół ze stali, pokrywa z „amelinium”, w którym wyciąłem szlifierką dziury i zamontowałem filtry przeciwkurzowe do obudów komputerowych. Dla niektórych pewnie barbarzyńska meblościanka, ale póki co na tyle pozwoliły mi umiejętności :p Gałki to ponownie odpad z otworów na głośniki - także jest ekoWygląd wiadomo kwestia gustu. Chciałem zrobić obudowę sam, w końcu to DIY i szkoda mi było wydawać hajsu na jakąś fajną budę z modushopa. No i robiłem cały zestaw w jednym stylu: wzmak, preamp gramofonowy i DAC.
Ogromne podziękowania i ukłony dla Borysa. Zrobił niesamowitą robotę, dzięki której praktycznie każdy może sobie własnoręcznie wykonać świetny sprzęt i modyfikować go na różne sposoby, w zależności od preferencji. Podziękowania również dla gavron04, którego wkład w projekt także jest ogromny :)
PS. Poleci ktoś jakąś drabinkę rezystorową, albo inne rozwiązanie kwestii nierównych potków głośności? Póki co sygnał idzie tylko przez potek, warto podpiąć jakiś prosty preamp (musi się zmieścić w obudowie, mam tam małe trafo na 2x12v)?
- 3 polubień
Skomentuj
-
Dzięki za opis :) Moje uwagi:
- A9 Ratchet/Diamond - jedno to to, że rzeczywiście podczas regulacji biasu, lepiej, żeby nikt nie biegał przy iampie, drugie to, że tranzystory T3-T6 muszą być zamontowane na radiatorze, a ostatnie to, że trzeba sprawdzić spadek na rezystorach 100R, musi się mieścić między 0,25 a 0,38V. Opisane tutaj - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...503#post639503
- i200 - mam nadzieję, że źle widzę - w miejscach R30;R31;R28;R29 masz wstawione zworki zamiast rezystorów 68R?
Jeśli chodzi o rozlutowanie - ostatnio przerobiłem 5 PCB IPS A9Ratchet + 2 PCB IPS A9Diamond, rozlutowanie wszystkich tranzystorów (sporo tego było) i z plecionką bez problemów. Kwestia doświadczenia i naprawdę te płytki są nie do zajechania.
Z IPS, które mogę polecić to Bolt w tht/smd.
Jeśli chodzi o regulację głośności to zostaje albo cyfrowa (PGA,Muses i inne) lub PVC http://gavron04.diyaudio.pl/?minipvc + http://gavron04.diyaudio.pl/?minicontroller-7seg-led,89Last edited by gavron04; 20.02.2021, 11:42.
Skomentuj
-
Mam pytanie do starszych użytkowników iAMPa, używa ktoś jeszcze IPS Symetrii? zapomniana wejściówka, a myślę, że fajnie grała. Jakieś uwagi? Jest planowane odświeżenie :) Link do IPS https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...338#post442338
Skomentuj
-
Na A9 rzeczywiście nie mierzyłem spadków napięcia, ale pamiętam, że na początku bias rósł bardzo mocno i kończył sie potencjometr. Zmieniałem wtedy któreś rezystorki (już nie pamiętam które, ale pewnie te o których piszesz w poradniku?) i już bias spoko się ustawiał. Radiator oczywiście był od początku.
Na płytce i200 dobrze widzisz, że są zworki. Modyfikacja Borysa po moich przygodach - zalutował mi 4 zworki zamiast rezystorów plus kondensatory MLCC samsunga - taką płytkę już dostałemPlus za radą borysa zamiast R35,36,37,38 =33R dałem 47R. Choć te zmiany wyszły zanim doszliśmy do tego, że miałem podrobione trany.
Rozlutowanie fakt, kwestia doświadczenia. Mi też poszło to w miarę spoko plecionką, ale trochę się przy tym musiałem nagimnastykować. Dzięki za rady :)
Te płytki są u Ciebie do dostania cały czas (PVC i IPS)? Teraz nie będę się bawił, ale może za parę miesięcy bym się skusił
Skomentuj
-
No to co opisujesz to właśnie za duży spadek na 100R :) Jeśli teraz bias na A9 jest ok to znaczy, że zmieniłeś rezystory.
i200 - jeśli masz jeszcze siły na grzebanie to możesz wstawić 68R w miejsce zworek - rozmawiałem z borysem - na zworkach też będzie działać.
Część PCB jest dostępna jako sama PCB, część jako gotowa złożona - ale to już na PW. Na pewno warto obejrzeć film z działania sterownika i zapoznać się z instrukcją.
Skomentuj
-
Dodałem info o zalecanych napięciach uzwojenia trafo do każdego projektu iAMP - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...516#post639516
Skomentuj
-
pojedynek1.jpegPojedynek na IPS-y. A9 vs BG7 vs JetFire.
Jak na razie wygrywa BG7.
Dziś odpalony JetFire już gra.
zobaczymy co będzie dalej.
Co było przed iAmpem ? W moim przypadku miałem ampli KD Yamahy, chwalony na forach.
W sumie niby fajny, funkcjonalny, dużo bajerów HDMI itp. ale przy iAmpie po prostu wymiękł :) . Już go nie mam.
Skomentuj
-
Uwaga - po przeniesieniu forum na nowy silnik jest problem z tematem iAMP krok po kroku - pierwsza strona nie zawsze działa. 2 i 3 bez problemu.
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-krok-po-kroku - 1 strona
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...po-kroku/page2 - 2 strona
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...po-kroku/page3 - 3 strona
Skomentuj
-
Jestem już w zasadzie po odsłuchach IPS Jetfire.
Jetfire wg mnie ma kinowy posmak czyli lekko cofnięta średnica , więcej basu.
Trochę inny przekaz w porównaniu do konkurencji. Nadal jest dobre fajne granie, lecz jak to mówią lepsze jest wrogiem dobrego i któryś musi wygrać.
Mnie bardziej przypasowało granie BG7 , potem A9 Ratchet i JetFire w mojej ocenie został na 3 miejscu (nadal na pudle).
BG7 za lepszą średnicę i cieplejsze granie ( takie jakie lubię) dostał złoty medal .
BG7 zostaje na dłużej we wzmaku ( o ile nie na stałe).
Skomentuj
-
Pojawił mi się nagle problem z jednym BG7 - szumi mi dość wyraźnie (głośność szumu niezależnie od ustawienia potka). Dzieje sie tak tylko na jednym ips i to nie tym, z ktorym miałem wcześniej problem, że łapał jakieś zakłócenia co jakiś czas. Teraz mam szum ciągły. Jakieś pomysły co mogło się stać?
Skomentuj
-
Z Reichelta. Płytki mam trochę sfatygowane przez rozlutowywanie, ale raczej nic poza soldermaską nie ucierpiało. Płytka z naklejoną czarną taśmą w rogu (taki znacznik sobie zrobiłem, żeby sobie nie pomieszać) wcześniej mi zbierała zakłócenia (pisałem parę postów wyżej), ale po przelutowaniu tranów, żeby były krótsze nóżki, problem ustał. Z drugą nie miałem problemów, ale dla pewności też ją tak wtedy przelutowałem. No i teraz zaczęła szumieć ta bez naklejonej taśmy (czyli ta bezproblemowa) i szumem ciągłym, a nie tak jak wcześniej ta druga.
Skomentuj
-
1) IPS zamieniałeś między kanałami? Problem się przenosi, tak?
2) Zwierałeś wejścia IPS do masy? Cisza w obu kanałach? Czy ten szum jest słyszalny tylko w tym jednym IPS?
3) Wstaw zdjęcia twojego iampa - jak wyglądają połączenia - okablowanie
4) Te gniazda w IPS co masz zamontowane (OPS<>IPS) to są do scalaków, podstawki precyzyjne, gdzie nóżki mają mniejszą średnice niż goldpin, który masz w OPS, masz 100% pewność, że połączenie jest ok? Tu już mi nie chodzi o szum, tylko pytam ogólnie.
5) Piny goldpin 2pin, które masz jako gniazdo sygnałowe to nie jest dobry pomysł, no chyba, że lutujesz się do tych pinów, kontakt jest średni..
Skomentuj
-
ad. 1, 2
Zamieniałem IPS miejscami ze sobą, problem się przenosi. Nie zwierałem do masy, szum jest tylko w jednym, choć powinny być identycznie polutowane (chyba że zrobiłem jakiegoś babola, którego nie widzę, dlatego wrzuciłem zdjęcia obu płytek). Przy A9 jest całkiem cicho - jak BG7 działały, to jakiś niewielki szum był jak się mocno odkręciło głośność i wsadziło głowę w głośnik - pod tym względem na A9 było ciszej.
ad. 4
Na A9 mam takie same gniazda, a nie ma takiego problemu. Wydaje mi się, że to połączenie OPS-IPS jest ok - na tych podstawkach siedzi ciaśniej niż na standardowych goldpinach. Ale dzięki, że zwróciłeś uwagę, bo nie byłem świadom, że nie są komplementarne
ad. 5
To fakt, siedzą dosyć luźno, choć z dźwiękiem nie było problemu. Myślałem nawet, że to problem może wynikać właśnie z tego, ale przy ruszaniu wtyczką nie ma żadnych dodatkowych zakłóceń, a szum jest taki sam niezależnie, czy jest wpięte czy nie (przy obu wejściach wypiętych jest brum). Również ruszanie kablami nie wpływało na ten szum.
ad. 4
w poście 4144 jest jedno zdjęcie, mam jeszcze takie:
Teraz mam wpięte A9, ale kablologia taka sama. Więcej zdjęć mogę zrobić potem. Pytanie czy kontynuowanie tego tematu tutaj ma sens, czy powinienem założyć odrębny wątek?
Skomentuj
-
A9 - sprawdź, czy masz dobry spadek napięcia na 100R - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...514#post639514
BG7 - wymień R2 47k na 22k, C1 na 4u7 - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...515#post639515
najlepiej by było, żeby każdy swój problem z iampem opisywał w osobnym temacie, byłoby tu czyściej :)
- 1 lubię
Skomentuj
Skomentuj