Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

I właśnie o to chodzi przy 1 uruchomieniu. Lepiej czuć spalone rezystory niż IPS..

Patrząc na pomiary napięć to proponuję sprawdzić czy nie masz gdzieś zwarcia..
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

no widzę że nie są idealnie symetryczne ale możliwe że muszę wyregulować zasilacz.
      Więc generalnie mam wsadzić reziki zamiast wejściówek i sprawdzić czy da się wyregulować napięcie na punktach pomiarowych biasu. Jeżeli wszystko będzie OK, zapinam IPSy i skręcam potki od biasu na minimum. Odpalam wzmacniacz i sprawdzam co się dzieje, jeżeli się normalnie odpali reguluje bias od nowa. Tak?
      Last edited by shady; 13.01.2020, 13:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
        no widzę że nie są idealnie symetryczne ale możliwe że muszę wyregulować zasilacz.
        Więc generalnie mam wsadzić reziki zamiast wejściówek i sprawdzić czy da się wyregulować napięcie na punktach pomiarowych biasu. Jeżeli wszystko będzie OK, zapinam IPSy i skręcam potki od biasu na minimum. Odpalam wzmacniacz i sprawdzam co się dzieje, jeżeli się normalnie odpali reguluje bias od nowa. Tak?
        Widać, że coś jest nie tak, masz sprawdzić czy wina leży w ops czy w ips żeby wiedzieć gdzie szukać dalej.

Skomentuj

Zgadza się, więc jeżeli zapnę resystory zamiast IPSów i będzie wszystko OK to znaczy ze OPS jest OK a wina jest po stronie IPSów

Skomentuj

Tu nie chodzi o to, że na lewym kanale masz idealnie 47,6VDC ; -47VDC a na prawym 48,24VDC ; -48VDC tylko o to, że na wyjściu masz pełen rail.. -46V..

Jakie napięcia masz po zapięciu rezystorów? Jeśli są OK, takie same w obu kanałach to możesz wyregulować bias w obu kanałach, jeśli będzie ok (możliwość jego regulacji) to potencjometry skręcasz na zero i możesz włożyć IPSy. Jak włożysz IPSy to sprawdź napięcia na obu kanałach względem masy na złączce (to co w poście #3935 ) i podrzuć wyniki. Jeśli nadal jest problem z tym samym kanałem (jeśli włożysz tak samo IPS jak wcześniej) to zamień kanały i daj znać co się dzieje.

I przede wszystkim obejrzyj PCB i100m oraz ips pod kątem zwarć, zimnych lutowów.

Sprawdź też czy tranzystory od prawego kanału nie mają zwarcia do radiatora.
            Last edited by gavron04; 13.01.2020, 14:41.

Skomentuj

Na samych rezystorach zamiast IPS jest ok, na punktach kontrolnych pomiaru biasu jest napięcie. Wsadziłem do prawego kanału dobrą wejściówkę a do lewego rezystory i także jest OK więc jednoznacznie można stwierdzić że problem jest w jednym IPS. W tym momencie przychodzi mi tylko do głowy aby zapiąć obie wejściówki i badać napięcia na poszczególnych elementach i porównywać między dobrą i złą. Może coś poradzicie w których miejscach jest sens mierzyć. Może na początek bramki tranzystorów T5 i T6
              Last edited by shady; 13.01.2020, 20:26.

Skomentuj

Wstaw zdjęcia w porządnej jakości uszkodzonego IPS.

ECC82 czy 88?

Skomentuj

Na samych rezystorach zamiast IPS jest ok, na punktach kontrolnych pomiaru biasu jest napięcie. Wsadziłem do prawego kanału dobrą wejściówkę a do lewego rezystory i także jest OK więc jednoznacznie można stwierdzić że problem jest w jednym IPS. W tym momencie przychodzi mi tylko do głowy aby zapiąć obie wejściówki i badać napięcia na poszczególnych elementach i porównywać między dobrą i złą. Może coś poradzicie w których miejscach jest sens mierzyć. Może na początek bramki tranzystorów T5 i T6
                  Siody swiecą? Moze polaryzacja ktorejs diody?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Ale to grało dosyć długo i było ok. Nagle jeden kanał zaczął po pewnym czasie grać cicho aż w końcu przestał się odpalać.

Skomentuj

Mowiles, ze na jednym IPS masz 7 mV - ten jest sprawny? Moze wlaczają sie zabezpieczenia? Mierzyles DC na wyjsciach glosnikowych?

Skomentuj

Ale to grało dosyć długo i było ok. Nagle jeden kanał zaczął po pewnym czasie grać cicho aż w końcu przestał się odpalać.
                        A lampy dlugo juz grają? Probowales zamieniac?

Skomentuj

Tak zamieniałem to samo a grają może rok ale niezbyt dużo, zaraz fotki wrzucę. Gdyby zadziałało zabezpieczenie przed DC to chyba by się dioda paliła.

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.dropbox.com/sh/xm9uz40fg...Hed20vCta?dl=0
                          Last edited by shady; 13.01.2020, 20:44.

Skomentuj

Tak zamieniałem to samo a grają może rok ale niezbyt dużo, zaraz fotki wrzucę. Gdyby zadziałało zabezpieczenie przed DC to chyba by się dioda paliła.

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.dropbox.com/sh/xm9uz40fg...Hed20vCta?dl=0
                            Daj te foty [emoji3]

Skomentuj

Jak podłączasz masę?

Skomentuj

Do tego złącza zalutowanego od spodu, i do masy na płycie głównej

Skomentuj

Te przypalony kondensator jest ok? Co mi przychodzi do glowy, to tranzystory mogą sie troche grzac bez radiatorow, nie wiem czy z czasem im to nie szkodzi? Borys zalecał chlodzic

Skomentuj

Co się stało z C8?
                                    Luty od podstawki lampy możesz poprawić. Jakoś ta niewyraźnie wygląda jeden z nich.

Skomentuj

C8 niechcący przypaliłem lutownicą luty od podstawki poprawię. Zamówiłem też złącza JST aby napięcie żarzenia mieć odłączane więc pewnie pojutrze złożę to ponownie i sprawdzę.

Skomentuj

Do tego złącza zalutowanego od spodu, i do masy na płycie głównej
                                        Masz zlutowane zworki na IPS (kołek montażowy z miedzią) to po co dublujesz jeszcze kablem??

C8 do wymiany.

R1 dlaczego tutaj jest pusto?? Albo zworka albo 10R !
                                        Last edited by gavron04; 13.01.2020, 21:09.

Skomentuj

No właśnie mam te zworki zlikwidowane a przyjrzyj się dobrze. Pierwotnie je miałem ale radzono mi to zmienić.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X