Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a możecie wyjaśnić w takim razie co się zadziało, skoro wcześniej działało bez R1?

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
      a możecie wyjaśnić w takim razie co się zadziało, skoro wcześniej działało bez R1?
      Najbardziej prawdopodobna opcja, że był punkt w którym masy się łączyły i zostały rozłączone.

Skomentuj

Dzień Dobry,
        Ja z prośbą o pomoc i ewentualne sugestie gdzie szukać nieprawidłowości.
        Uruchamiam OPS3 v2.1. Zamiast IPS są rezystory 15k. kondensatory przy T4 T5 220pF. Wszystkie części przed montażem były sprawdzone.
        Bezpieczniki na płytce OPSa - 1A. Napięcie zasilania +/- 43V (bez podłączonej płytki OPSa).
        Układ uruchamiam przez żarówkę podłączoną szeregowo w uzwojeniu pierwotnym trafo zasilającego.
        Po włączeniu układu : (żarówka w uzwoj. pierwotnym pokazuje że coś się dzieje nie tak)
        - napięcie zasilania +/- 22V
        - Led w obwodzie regulacji prądu spoczynkowego nie świeci
        - prąd spoczynkowy można regulować w granicach 190mA - 230 mA (83mV-100mV)
        Po włączeniu trafo zasilającego bezpośrednio do sieci (bez żarówki) przepala się bezpiecznik 1A w "plusie" zasilania.
        Płytkę sprawdziłem pod kątem zwarć i jakości lutowania ale nic takiego nie znalazłem.
        Pewnie będę musiał posprawdzać/wylutować tranzystory z "plusa" zasilania. Ale zanim się za to zabiorę chciałbym zapytać się Kolegów czy ktoś może miał już taki problem ?
        Pozdrawiam

Skomentuj

Miałem - w tej chwili nie pamiętam dokładnie ale sprawdź BD139 lub któryś ze sterujących SA.. lub SC.. i któryś rezystor paliło ale to było widać od razu bo się węgielek robił. Wydaje mi się że problemem było złe prowadzenie masy i się mocno wzbudzał u mnie.
          Na szczęscie to już historia. Teraz gra dobrze.

Skomentuj

marekgda

Sprawdź tranzystory sterujące 2sa i 2sc oraz zweryfikuj i sprawdź rezystory przy tranzystorach sterujących.
            U mnie w ops4 spaliły się oba bezpieczniki, rezy i tranz. sterujący w lewej końcówce mocy w czasie pomiaru napięcia zasilającego opa2134 w barwie.
            Końcówka pomiarowa "zrobiła" zwarcie.
            Last edited by spokon; 17.01.2020, 18:36.

Skomentuj

Podczas naprawy,
              po dokładnym sprawdzeniu elementów na pcb w lewej końcówce mocy ops4 do wymiany:

Skomentuj

# spokon - dzięki za sugestie i rozpiskę tego co sie upaliło,
                # Adam_85 - poprawność i staranność montażu sprawdzana wg. dokumentacji borysa z pięć razy (i na szybko i na spokojnie , i jeszcze raz na spokojnie),
                # gavron04 - nowy jestem na tym forum więc chcę się zapytać gdzie ten nowy temat ewentualnie miałbym założyć (w jakim dziale itp.)
                Przekopałem się przez cały watek o i-Ampie i w nim pojawiają się wpisy że coś komuś nie działa i co z tym zrobić - więc i ja tak się zapytałem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

# n-krzychu - dzięki za sugestie

Skomentuj

Cześć,
                  panowie czy któryś z was posiada schemat i BOM do IPS BG7 v 1.2 ?

Skomentuj

Witam,
                    długo tu nie zaglądałem, tak się złożyło (samo życie). Swój wzmacniacz uruchomiłem w całości z barwą, która była prezentowana w poście #227. Przejrzałem chyba wszystkie posty i niestety nie mogę znaleźć schematu, ponieważ niedawno uruchomiłem swój wzmacniacz i zauważyłem, że regulacja niskich tonów wpływa (zmniejsza amplitudę wysokich tonów) na tony wysokie. Tak się zastanawiam czy popełniłem błąd w montażu czy jednak to coś innego. Jakby ktoś mógł wskazać gdzie jest schemat tej barwy byłbym wdzięczny.

Skomentuj

Mixer chodzi Ci o post 277?
                      https://diyaudio.pl/showthread.php?p=450042
                      Tam są schematy

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Dziękuje za pomoc, ale moim zdaniem ostateczny schemat jest inny, ponieważ na mojej płytce w obwodzie regulacji wysokich i niskich tonów są po dwa kondensatory o jednakowej wartości, chyba że coś mi się na oczy rzuciło. W każdym razie dzięki.

Skomentuj

dario67 a nie masz czasami tego:http://iamp.diyaudio.pl/?tone-control ?

Skomentuj

czekin1, to nie to, ale już znalazłem, chodziło mi o to: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-krok-po-kroku post #5. Dziękuje Wam za pomoc, teraz muszę znaleźć dlaczego regulując niskie tony maleje amplituda wysokich.

Skomentuj

dario67

Jeżeli ci chodzi o barwe z postu https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post461773
                              to u mnie działa bez problemu z w.o. opa2134 i jest ok.

Skomentuj

Dokładnie o tą chidzi, no to nie wiem dlaczego tak się dzieje, dzisiaj nawet na próbę podmieniłem wzmacniacz na inny, ale niestety bez zmian. Będę szukał dalej, może coś wymyślę.

Skomentuj

Witam wszystkich,
                                  dostałem od znajomego uszkodzonego i200. Po weryfikacji wszystkich elementów do wymiany był T6, T11, T13, T25, T26, T42, R19, R14, R15, R79, R80. Po ich wymianie wzmacniacz cały czas nie działał, więc postanowiłem poprawić wszystkie luty, bo część z nich była z złym stanie. Po tym wzmacniacz w końcu ruszył bez palenia bezpieczników. Myślałem, że wszystko jest ok, ale niestety tak nie jest.

Z rezystorami zamiast IPS'ów, czasami skacze bias np. z 25mV do 45mV w prawym kanale oraz z 25mV do 0 w lewym. Oprócz tego bias w prawym kanale ma tendencje to rośnięcia bez powodu.
                                  Pomiędzy ND i PD jest napięcie ~3.4V.
                                  Ciekawe też jest to, że czasami podczas uruchomienia zapala się dioda PRO, a po ponownym uruchomieniu (bez nawet dotknięcia płytki) przestaje się palić.

Normalne jest to, że przy sprawdzaniu DC na wyjściu miernikiem (+ do OUT_R/OUT_L, - do SPK_GND) na mierniku jest napięcie ujemne?
                                  Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania?

Pozdrawiam!

Skomentuj

Szczerze? :) Polutować nową PCB.. Jaka przyczyna uszkodzenia?

Ile wynosi napięcie między OUT_R a SPK GND ; OUT_L a SPK GND?

Czy podczas wymiany elementów nie zrobiłeś zwarć? Jeśli masz możliwość wrzuć zdjęcia w porządnej rozdzielczości i jakości na chmurę google lub inny serwer (przy okazji na forumowy).
                                    Last edited by gavron04; 21.02.2020, 18:12.
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Przyczyny uszkodzenia nie znam, powiedział mi tylko, że "działało i pewnego dnia przestało" i że nie ma aktualnie czasu na zabawę z szukaniem problemu :unsure: .

Przy rezystorach zamiast IPS'ów (święcą się diody V+, V-, PWR, SPK, bias w obu kanałach ~22mV) OUT_R-GND: ~50mV ( DC ) oraz OUT_L-GND: ~40mV ( DC ).

Niestety nie mam jak zrobić dobrych zdjęć teraz, jako apart mam tylko telefon aktualnie, który jakości nie ma. Postaram się załatwić apart i zrobić dobrej jakości zdjęcia, ale będzie to dość problematyczne, ponieważ w niedzielę wyjeżdżam na 2/3 tygodnie i trochę mało czasu zostało.

Dziwnie zachowuje się to PCB, ponieważ czasem przy lekkim stuknięciu w potencjometr POT2 (bias kanał prawy), bias w tym kanale bardzo mocno wzrasta oraz po chwili zapala się dioda PRO. Również podobna sytuacja jest w momencie np. uderzenia mocniejszego w blat na którym stoi i200. W lewym kanale takie zachowanie nie występuje.

Teraz przez blisko godzinę, wszystko działało poprawnie przy IPS'ach i bias był stabilny. Po kilkukrotnym wyłączeniu zasilania, bias w prawym kanale skoczył w momencie uruchomienia na 35mV, a przy innych próbach wynosił na początku ~15mV.

Może to problem z potencjometrem biasu w prawym kanale?

Skomentuj

Miałem właśnie pisać, że może to być problem z potencjometrem, ale na samym końcu sam to napisałeś miałem już taki przypadek u siebie, że wystarczyło stuknąć w potencjometr i bias przez chwilę pływał. Kup w tme porządne Vishay.

Mimo wszystko zerknalbym jeszcze na elementy SMD które tam są.
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Wczoraj zamówiłem potencjometr. Jak wrócę z wyjazdu, to wymienię potecjometr i postaram się zrobić dobre zdjęcia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X