Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A9 nie ma kompensacji temperaturowej dlatego tak się dzieje, trzeba ustawić bias w danym środowisku w jakim będzie pracował (czyt. W zamkniętej obudowie) i tyle. Albo założyć innego ipsa np. BG7, BG9, Bolta...
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Kolejna kwestia czy A9 który miałeś (swój) + Adama czy ma założone radiatorki na tranzystory? https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post455137 załącznik + opis pkt 1.2
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
        Kolejna kwestia czy A9 który miałeś (swój) + Adama czy ma założone radiatorki na tranzystory? https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post455137 załącznik + opis pkt 1.2
        Tak A9 Adama i moja ma radiatorki.

Skomentuj

Borys - zrobiłem tak, jak mówiłeś - zamieniłem IPSy miejscami, ale efekt został ten sam...
          Po ustawieniu biasu na ok. 25mV i zamknięciu obudowy i odczekaniu 10-15min z pomiarów wychodzi, że w lewym kanale jest ok. 50mV, a w prawym ok.26mV.
          Gdy zostawię obudowę otwartą bias spada do wartości wyjściowych.
          Zamknąłem obudowę i zostawiłem tak na jakąś godzinkę (w trakcie skończyła się playlist'a i nic nie leciało) - gdy wróciłem radiator był gorący, a bias na obu kanałach wynosił ok. 125mV - po otworzeniu obudowy wartość w lewym kanale zaczęła dosyć szybko spadać - w prawym znacznie wolniej...

Natomiast dzisiaj po przeczytaniu wpisu Spokona podpiąłem znowu A9 (niebieskie z pierwszego zamówienia) i układ zachowywał się podobnie, jak z BOLT'em z tą różnicą, że po otwarciu obudowy bias w lewym kanale zaczął spadać, a w prawym delikatnie rosnąć...

Na koniec wpiąłem CFP z mod'em i ten IPS zachowuje się najbardziej stabilnie - tzn. po ustawieniu biasu na powiedzmy 24mV po zamknięciu obudowy i odczekaniu jakiś 10-15min rośnie on w lewym do ok. 26,6 i w prawym do 25,5mV - pomiar wykonany kilkukrotnie - jutro pomęczę go dużej dla potwierdzenia tego zjawiska.

Widać stąd, że lewy kanał jest bardziej czuły na zmianę temperatury - może jednak coś nie do końca działa tak, jak należy...

Pytanie co zrobić, żeby Iamp z A9 i BOLT zachowywały się podobnie, jak z CFP?

I jeszcze kwestia elementów T15 i R33 - one powinny mieć taką wysoką temperaturę (ok. 50st.)?

Temperatura radiatora po jakiś 6godz. grania (z przerwami na wymianę IPS'ów) wynosi jakieś 42st. - pytanie, czy to akceptowalna wartość?
          Last edited by jucez; 08.05.2019, 00:22.

Skomentuj

jucez

Zmiana temperatury wewnatrz obudowy powoduje tez zmiane temperatury stopnia napieciowego (na plytce IPS) to moze tez powodowac lekka zmiane biasu w stopniu wyjsciowym. Takze jak widzicie obudowa jest waznym elementem wzmacniacza i trzeba ja tak zaplanowac zeby zamontowane komponenty mialy odpowiednie chlodzenie. U ciebie w lewym kanale bias zmienia sie prawie dwukrotnie (brak wentylacji). Zaloz kawalek blaszki na tranzystorkach stopnia napieciowego w lewym IPSsie i ewentualnie machnij kilka otworkow w podlodze - wymiana powietrza.

EDIT:
            wez sobie lutownice, zbliz grot do tranzystorkow na plytce IPS i zaobserwujesz w jaki sposob zachowuje sie bias.
            Last edited by borys; 08.05.2019, 08:49.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys - dzięki za wskazówki - wieczorem zrobię testy.

Jeżeli chodzi o wentylację obudowy, to od tego zacząłem, gdy pojawił się problem:
              1. wykonałem dodatkowe otwory pod żeberkami radiatora na całej jego długości,
              2. dodatkowe otwory pod zasilaczami,
              3. dodatkowe otwory pod lewym kanałem,
              4. w BOLT'cie miałem wlutowany od spodu kondensator wejściowy - przeniosłem go na górę.

Jak wcześniej wspominałem - mocno grzeją się elementy T15 i R33, które są pod lewym IPS'em, co pewnie też ma wpływ na jego pracę...

Skomentuj

Chcę napisać pozytywnie o dźwięku mojego IAMPa.

IAMP OPS-4 z IPS A9 Ratchet to szczegółowo i dynamicznie grający wzmacniacz,
                pod warunkiem że kolumny i źródło dźwięku są na tym samym poziomie jak IAMP.

Po podłączeniu IAMPa do dobrych głośników odkrywam na nowo muzykę a to duuuża przyjemność.

Następny w kolejce do IAMPa to IPS Cliffjumper mk.2.1

IAMP wyraźnie lepiej gra w porównaniu do Exposure 2010s
                (nawet po wymianie kondensatorów w zasilaczu na Mundorfy w Exposure 2010s)
                Exposure poszedł do szafy.

Skomentuj

Spróbuj sobie jeszcze BG7 na 2SK170 - najlepiej pożycz od kogoś jeśli masz taką możliwość :) Nie słuchałem jeszcze w wersji SMD, gdzie są dostępne wszystkie części oryginalne.

Skomentuj

jucez
                    T15 i R33 sa od zasilacza pomocniczego 24V, i maja byc cieple, zasilacz pracuje w klasie A.
                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez spokon Zobacz posta
                      Chcę napisać pozytywnie o dźwięku mojego IAMPa.

IAMP OPS-4 z IPS A9 Ratchet to szczegółowo i dynamicznie grający wzmacniacz,
                      pod warunkiem że kolumny i źródło dźwięku są na tym samym poziomie jak IAMP.

Po podłączeniu IAMPa do dobrych głośników odkrywam na nowo muzykę a to duuuża przyjemność.

Następny w kolejce do IAMPa to IPS Cliffjumper mk.2.1

IAMP wyraźnie lepiej gra w porównaniu do Exposure 2010s
                      (nawet po wymianie kondensatorów w zasilaczu na Mundorfy w Exposure 2010s)
                      Exposure poszedł do szafy.
                      Ja mam ops 4 z cliffjumperem mk 2.1 + ipsu 6.0 + pre 1.1 Borysa + potek od Gavrona ze sterownikiem pod wskaźniki, którego nie mogę się zebrać żeby odpalić. Dla mnie w tym w wzmacniaczu niczego nie brakuje, byleby towarzystwo miał "godne" ;-) Bardzo dobry dźwięk za rozsądne pieniądze. W dzisiejszych czasach według mnie nie ma sensu kupywać sprzętu do kilku tysięcy złotych. Czy nowego, czy używanego. Nie mam w ogóle potrzeby szukać czegoś więcej niż zbudowany i-amp, ale ciekawość wzięła górę i powoli buduję w pełni zbalansowaną integre (rozdzielone, trafa, zasilacze, preampy) z 4 kanałowym Khozmo PVC. Końcówki to BOLT XLR, ale możliwe, że przejdę na SR XLR. Zobaczymy :-) Drogie rzeczy, a więc i tempo powolne.

Skomentuj

Cześć.

Jestem nowy na tym forum, chciałbym się przywitać.
                        Wpadłem ostatnio na projekt i-Amp i urzekła mnie jego idea gratuluję osobom zaangażowanym. Chciałbym jednak poradzić się, czy projekt może być dla mnie.
                        Nie jestem bardzo doświadczonym elektronikiem a hobbystą, ogarniam budowę prostych urządzeń (głównie arduino). Jedyną moją konstrukcją audio (aktualnie kończę) jest wzmacniacz lampowy SE na EL84 - z bardzo zadowalającym efektem. Proste prace jak recaping, renowacja starych wzmaków, regeneracja potencjomentrów, regulacje, bias - realizowałem.
                        Ale chciałbym spróbować wykonać coś tranzystorowego - wzmacniacz który nie musi grać głośno, ale miałby grać dobrze (akustyka, jazz, rock, czasem hard rock / stary metal, ale rzadziej :) ).
                        Czy projekt I-Amp jest dla mnie? Czy to nie za duże wyzwanie? Czy lepiej zacząć od prostszych konstrukcji?

Skomentuj

Zamieszczone przez stinger Zobacz posta
                          Cześć.

Jestem nowy na tym forum, chciałbym się przywitać.
                          Wpadłem ostatnio na projekt i-Amp i urzekła mnie jego idea gratuluję osobom zaangażowanym. Chciałbym jednak poradzić się, czy projekt może być dla mnie.
                          Nie jestem bardzo doświadczonym elektronikiem a hobbystą, ogarniam budowę prostych urządzeń (głównie arduino). Jedyną moją konstrukcją audio (aktualnie kończę) jest wzmacniacz lampowy SE na EL84 - z bardzo zadowalającym efektem. Proste prace jak recaping, renowacja starych wzmaków, regeneracja potencjomentrów, regulacje, bias - realizowałem.
                          Ale chciałbym spróbować wykonać coś tranzystorowego - wzmacniacz który nie musi grać głośno, ale miałby grać dobrze (akustyka, jazz, rock, czasem hard rock / stary metal, ale rzadziej :) ).
                          Czy projekt I-Amp jest dla mnie? Czy to nie za duże wyzwanie? Czy lepiej zacząć od prostszych konstrukcji?
                          Jest to bardzo prosty przyjemny projekcik. Wybierasz wersje uproszczoną pokroju i200 czy 100m i działasz ;-) 100m na sankenach może wydawać się bardziej trafiony pod wspomnianą muzykę.
                          Last edited by Adam_85; 13.05.2019, 14:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            Jest to bardzo prosty przyjemny projekcik. Wybierasz wersje uproszczoną pokroju i200 czy 100m i działasz ;-) 100m na sankenach może wydawać się bardziej trafiony pod wspomnianą muzykę.
                            A zwykła i100 na sankenach da rade bo walają się niepotrzebnie a miałbym porównanie do OPS4 na toshibach.

Skomentuj

Zamieszczone przez valiant Zobacz posta
                              A zwykła i100 na sankenach da rade bo walają się niepotrzebnie a miałbym porównanie do OPS4 na toshibach.
                              Wydaje mi się, że mogą się nie zmieścić Sankeny na zwykłej płytce i100.

Skomentuj

Cześć stinger,

Nie wiem czy IAMP jest dla ciebie i dla twojej muzyki.
                                (ja słucham takiej samej muzyki jak ty)

Jak chcesz to po prostu złóż IAMPA i jeżeli zdecydujesz się na wersje i200 czy 100m
                                jak koledzy radzili to przekonaj się sam czy było warto
                                Ja mam 0PS4 i wg. mojej opini wzmacniacz gra naprawdę dobrze :)

Skomentuj

Dokładnie tak jak Adam napisał. Na początek zdecydowanie i100/i100m/i200 - najłatwiejszy do złożenia i najmniej kabli :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                    Dokładnie tak jak Adam napisał. Na początek zdecydowanie i100/i100m/i200 - najłatwiejszy do złożenia i najmniej kabli :)
                                    Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
                                    Co do tego czy mi się brzmienie spodoba - zakładam, że projekt jest na tyle elastyczny, że napewno da się go dopasować. Moje obawy dotyczyły raczej potrzebnej wiedzy/umiejętności, żeby wykonać projekt.

Niemniej dzięki, chyba biorę się za i100.

Skomentuj

Borys
                                      Znalazłem w końcu chwilę, żeby powalczyć z iamp’em – najpierw zrobiłem test z grotem i rzeczywiście bias dosyć szybko rośnie po podgrzaniu tranów…

Następnie założyłem blaszki na trany w lewym IPS’ie, dodatkowo zmieniłem położenie pre – teraz jest zamontowane poziomo i nie blokuje przepływu powietrza z bocznych otworów obudowy. Zrobiłem też dodatkowe otwory w boku i na dnie obudowy po stronie lewego kanału.

Wyprowadziłem sobie na zewnątrz kabelki do pomiaru bias’u, zamknąłem obudowę i weryfikowałem, jak się zmienia to napięcie (wyjściowe wartości ustawiłem na 25mV na obu kanałach przy otwartej obudowie).

Na początku bias był w miarę stabilny, ale wraz z nagrzewaniem się wzmacniacza powoli narastał, co jakiś czas robiłem korektę – doszedłem do momentu, gdzie przy otwartej pokrywie bias w lewym kanale był ustawiony na ok. 10mV (w prawym 25) – po zamknięciu i odczekaniu jakiegoś czasu wartości się wyrównały, a z czasem lewy bias dalej się zwiększał. Cały proces trwał kilka godzin.

Wydaje mi się też, że zainstalowane blaszki spowodowały też szybszą reakcję na zmianę temperatury – wystarczyło, że lekko dmuchnąłem w lewy kanał, bądź zdjąłem pokrywę i bias szybko spadał do nastawionej wartości…

Generalnie jest to samonakręcająca się maszyna – rośnie bias – zwiększa się ilość ciepła wydzielanego przez trany końcowe, co powoduje, reakcję tranów na IPS’e i wzrost bias’u i znów wzrost wydzielanego ciepła, reakcja tranów,… aż do momentu zadziałania zabezpieczenia termicznego, chociaż nie wiem, czy w tym przypadku by to pomogło, bo tutaj chyba najlepiej byłoby odciąć zasilanie…

Problem lewego kanału jest taki, że jest on schowany za kondami w zasilaczu, z drugiej strony frontem obudowy, z tyłu trochę przysłonięty skosem w boku obudowy, a od spodu dodatkowo nagrzewany zasilaczem pomocniczym…

Na razie skończyły mi się pomysły i zamontowałem IPS CFP, który działa stabilnie…

Pytanie, który jeszcze IPS działałby stabilnie w mojej obudowie?

Skomentuj

Wszystkie oprócz A9-ek :)
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                          Wszystkie oprócz A9-ek :)
                                          I BOLT'a...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X