A9 nie ma kompensacji temperaturowej dlatego tak się dzieje, trzeba ustawić bias w danym środowisku w jakim będzie pracował (czyt. W zamkniętej obudowie) i tyle. Albo założyć innego ipsa np. BG7, BG9, Bolta...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Kolejna kwestia czy A9 który miałeś (swój) + Adama czy ma założone radiatorki na tranzystory? https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post455137 załącznik + opis pkt 1.2
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaKolejna kwestia czy A9 który miałeś (swój) + Adama czy ma założone radiatorki na tranzystory? https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post455137 załącznik + opis pkt 1.2
Skomentuj
-
Borys - zrobiłem tak, jak mówiłeś - zamieniłem IPSy miejscami, ale efekt został ten sam...
Po ustawieniu biasu na ok. 25mV i zamknięciu obudowy i odczekaniu 10-15min z pomiarów wychodzi, że w lewym kanale jest ok. 50mV, a w prawym ok.26mV.
Gdy zostawię obudowę otwartą bias spada do wartości wyjściowych.
Zamknąłem obudowę i zostawiłem tak na jakąś godzinkę (w trakcie skończyła się playlist'a i nic nie leciało) - gdy wróciłem radiator był gorący, a bias na obu kanałach wynosił ok. 125mV - po otworzeniu obudowy wartość w lewym kanale zaczęła dosyć szybko spadać - w prawym znacznie wolniej...
Natomiast dzisiaj po przeczytaniu wpisu Spokona podpiąłem znowu A9 (niebieskie z pierwszego zamówienia) i układ zachowywał się podobnie, jak z BOLT'em z tą różnicą, że po otwarciu obudowy bias w lewym kanale zaczął spadać, a w prawym delikatnie rosnąć...
Na koniec wpiąłem CFP z mod'em i ten IPS zachowuje się najbardziej stabilnie - tzn. po ustawieniu biasu na powiedzmy 24mV po zamknięciu obudowy i odczekaniu jakiś 10-15min rośnie on w lewym do ok. 26,6 i w prawym do 25,5mV - pomiar wykonany kilkukrotnie - jutro pomęczę go dużej dla potwierdzenia tego zjawiska.
Widać stąd, że lewy kanał jest bardziej czuły na zmianę temperatury - może jednak coś nie do końca działa tak, jak należy...
Pytanie co zrobić, żeby Iamp z A9 i BOLT zachowywały się podobnie, jak z CFP?
I jeszcze kwestia elementów T15 i R33 - one powinny mieć taką wysoką temperaturę (ok. 50st.)?
Temperatura radiatora po jakiś 6godz. grania (z przerwami na wymianę IPS'ów) wynosi jakieś 42st. - pytanie, czy to akceptowalna wartość?Last edited by jucez; 08.05.2019, 00:22.
Skomentuj
-
jucez
Zmiana temperatury wewnatrz obudowy powoduje tez zmiane temperatury stopnia napieciowego (na plytce IPS) to moze tez powodowac lekka zmiane biasu w stopniu wyjsciowym. Takze jak widzicie obudowa jest waznym elementem wzmacniacza i trzeba ja tak zaplanowac zeby zamontowane komponenty mialy odpowiednie chlodzenie. U ciebie w lewym kanale bias zmienia sie prawie dwukrotnie (brak wentylacji). Zaloz kawalek blaszki na tranzystorkach stopnia napieciowego w lewym IPSsie i ewentualnie machnij kilka otworkow w podlodze - wymiana powietrza.
EDIT:
wez sobie lutownice, zbliz grot do tranzystorkow na plytce IPS i zaobserwujesz w jaki sposob zachowuje sie bias.Last edited by borys; 08.05.2019, 08:49.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Borys - dzięki za wskazówki - wieczorem zrobię testy.
Jeżeli chodzi o wentylację obudowy, to od tego zacząłem, gdy pojawił się problem:
1. wykonałem dodatkowe otwory pod żeberkami radiatora na całej jego długości,
2. dodatkowe otwory pod zasilaczami,
3. dodatkowe otwory pod lewym kanałem,
4. w BOLT'cie miałem wlutowany od spodu kondensator wejściowy - przeniosłem go na górę.
Jak wcześniej wspominałem - mocno grzeją się elementy T15 i R33, które są pod lewym IPS'em, co pewnie też ma wpływ na jego pracę...
Skomentuj
-
Chcę napisać pozytywnie o dźwięku mojego IAMPa.
IAMP OPS-4 z IPS A9 Ratchet to szczegółowo i dynamicznie grający wzmacniacz,
pod warunkiem że kolumny i źródło dźwięku są na tym samym poziomie jak IAMP.
Po podłączeniu IAMPa do dobrych głośników odkrywam na nowo muzykę a to duuuża przyjemność.
Następny w kolejce do IAMPa to IPS Cliffjumper mk.2.1
IAMP wyraźnie lepiej gra w porównaniu do Exposure 2010s
(nawet po wymianie kondensatorów w zasilaczu na Mundorfy w Exposure 2010s)
Exposure poszedł do szafy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez spokon Zobacz postaChcę napisać pozytywnie o dźwięku mojego IAMPa.
IAMP OPS-4 z IPS A9 Ratchet to szczegółowo i dynamicznie grający wzmacniacz,
pod warunkiem że kolumny i źródło dźwięku są na tym samym poziomie jak IAMP.
Po podłączeniu IAMPa do dobrych głośników odkrywam na nowo muzykę a to duuuża przyjemność.
Następny w kolejce do IAMPa to IPS Cliffjumper mk.2.1
IAMP wyraźnie lepiej gra w porównaniu do Exposure 2010s
(nawet po wymianie kondensatorów w zasilaczu na Mundorfy w Exposure 2010s)
Exposure poszedł do szafy.
Skomentuj
-
Cześć.
Jestem nowy na tym forum, chciałbym się przywitać.
Wpadłem ostatnio na projekt i-Amp i urzekła mnie jego idea gratuluję osobom zaangażowanym. Chciałbym jednak poradzić się, czy projekt może być dla mnie.
Nie jestem bardzo doświadczonym elektronikiem a hobbystą, ogarniam budowę prostych urządzeń (głównie arduino). Jedyną moją konstrukcją audio (aktualnie kończę) jest wzmacniacz lampowy SE na EL84 - z bardzo zadowalającym efektem. Proste prace jak recaping, renowacja starych wzmaków, regeneracja potencjomentrów, regulacje, bias - realizowałem.
Ale chciałbym spróbować wykonać coś tranzystorowego - wzmacniacz który nie musi grać głośno, ale miałby grać dobrze (akustyka, jazz, rock, czasem hard rock / stary metal, ale rzadziej :) ).
Czy projekt I-Amp jest dla mnie? Czy to nie za duże wyzwanie? Czy lepiej zacząć od prostszych konstrukcji?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez stinger Zobacz postaCześć.
Jestem nowy na tym forum, chciałbym się przywitać.
Wpadłem ostatnio na projekt i-Amp i urzekła mnie jego idea gratuluję osobom zaangażowanym. Chciałbym jednak poradzić się, czy projekt może być dla mnie.
Nie jestem bardzo doświadczonym elektronikiem a hobbystą, ogarniam budowę prostych urządzeń (głównie arduino). Jedyną moją konstrukcją audio (aktualnie kończę) jest wzmacniacz lampowy SE na EL84 - z bardzo zadowalającym efektem. Proste prace jak recaping, renowacja starych wzmaków, regeneracja potencjomentrów, regulacje, bias - realizowałem.
Ale chciałbym spróbować wykonać coś tranzystorowego - wzmacniacz który nie musi grać głośno, ale miałby grać dobrze (akustyka, jazz, rock, czasem hard rock / stary metal, ale rzadziej :) ).
Czy projekt I-Amp jest dla mnie? Czy to nie za duże wyzwanie? Czy lepiej zacząć od prostszych konstrukcji?Last edited by Adam_85; 13.05.2019, 14:54.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaJest to bardzo prosty przyjemny projekcik. Wybierasz wersje uproszczoną pokroju i200 czy 100m i działasz ;-) 100m na sankenach może wydawać się bardziej trafiony pod wspomnianą muzykę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez valiant Zobacz postaA zwykła i100 na sankenach da rade bo walają się niepotrzebnie a miałbym porównanie do OPS4 na toshibach.
Skomentuj
-
Cześć stinger,
Nie wiem czy IAMP jest dla ciebie i dla twojej muzyki.
(ja słucham takiej samej muzyki jak ty)
Jak chcesz to po prostu złóż IAMPA i jeżeli zdecydujesz się na wersje i200 czy 100m
jak koledzy radzili to przekonaj się sam czy było warto
Ja mam 0PS4 i wg. mojej opini wzmacniacz gra naprawdę dobrze :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaDokładnie tak jak Adam napisał. Na początek zdecydowanie i100/i100m/i200 - najłatwiejszy do złożenia i najmniej kabli :)
Co do tego czy mi się brzmienie spodoba - zakładam, że projekt jest na tyle elastyczny, że napewno da się go dopasować. Moje obawy dotyczyły raczej potrzebnej wiedzy/umiejętności, żeby wykonać projekt.
Niemniej dzięki, chyba biorę się za i100.
Skomentuj
-
Borys
Znalazłem w końcu chwilę, żeby powalczyć z iamp’em – najpierw zrobiłem test z grotem i rzeczywiście bias dosyć szybko rośnie po podgrzaniu tranów…
Następnie założyłem blaszki na trany w lewym IPS’ie, dodatkowo zmieniłem położenie pre – teraz jest zamontowane poziomo i nie blokuje przepływu powietrza z bocznych otworów obudowy. Zrobiłem też dodatkowe otwory w boku i na dnie obudowy po stronie lewego kanału.
Wyprowadziłem sobie na zewnątrz kabelki do pomiaru bias’u, zamknąłem obudowę i weryfikowałem, jak się zmienia to napięcie (wyjściowe wartości ustawiłem na 25mV na obu kanałach przy otwartej obudowie).
Na początku bias był w miarę stabilny, ale wraz z nagrzewaniem się wzmacniacza powoli narastał, co jakiś czas robiłem korektę – doszedłem do momentu, gdzie przy otwartej pokrywie bias w lewym kanale był ustawiony na ok. 10mV (w prawym 25) – po zamknięciu i odczekaniu jakiegoś czasu wartości się wyrównały, a z czasem lewy bias dalej się zwiększał. Cały proces trwał kilka godzin.
Wydaje mi się też, że zainstalowane blaszki spowodowały też szybszą reakcję na zmianę temperatury – wystarczyło, że lekko dmuchnąłem w lewy kanał, bądź zdjąłem pokrywę i bias szybko spadał do nastawionej wartości…
Generalnie jest to samonakręcająca się maszyna – rośnie bias – zwiększa się ilość ciepła wydzielanego przez trany końcowe, co powoduje, reakcję tranów na IPS’e i wzrost bias’u i znów wzrost wydzielanego ciepła, reakcja tranów,… aż do momentu zadziałania zabezpieczenia termicznego, chociaż nie wiem, czy w tym przypadku by to pomogło, bo tutaj chyba najlepiej byłoby odciąć zasilanie…
Problem lewego kanału jest taki, że jest on schowany za kondami w zasilaczu, z drugiej strony frontem obudowy, z tyłu trochę przysłonięty skosem w boku obudowy, a od spodu dodatkowo nagrzewany zasilaczem pomocniczym…
Na razie skończyły mi się pomysły i zamontowałem IPS CFP, który działa stabilnie…
Pytanie, który jeszcze IPS działałby stabilnie w mojej obudowie?
Skomentuj
Skomentuj