Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
    Raczej pytanie powinno brzmieć "w jakim stopniu", a to już zależy ściśle od topologii, typowa końcówka AB to przełknie i dopóki nie wejdzie się w obszar przesteru, to będzie ok.
    Czyli jakieś ryzyko z tym istnieje a i dźwięk nie zyskuje kiedy nie ma kontroli nad głośnikami.

Skomentuj

po dłuższej przerwie nie słuchania iamp100m kilka dni temu go odpaliłem i zauważyłem taką przypadłość. Po pewnym czasie od uruchomienia jedna kolumna zaczyna grać dużo ciszej, wyłączenie wzmacniacza i ponowne włączenie na jakiś czas powodowało że oba głośniki grały równo. Wczoraj natomiast po takim zabiegu przestały się w ogóle załączać kolumny. Podczas startu zapala się oczywiście dioda power, na chwile zapala się temp i to tyle. Nie załączają się głośniki jakby jakieś zabezpieczenie nie puszczało. Radiator ledwie letni więc nie było raczej mowy o jakimś przegrzaniu. Dziś jeszcze sprawdzę po pracy gdy jest zupełnie zimny.

Skomentuj

Odpal na samych rezystorach zamiast ips i daj znać.

Do tego zrób zdjęcia w porządnej rozdzielczości twojego montażu SMD.
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ok w weekend się tym zajmę..

Skomentuj

Wyglada na to ze coś nie kontaktuje między ips a płytą główną bo jak poruszałem wejściówkami to się odpaliło. Zrobiłem połączenie na goldpinach i tutaj coś czuje że jest problem. Muszę to jakoś chyba polutować tylko później będzie problem z podmianą a chciałem sobie jeszcze niebawem zrobić inną wejściówkę. Jak u was wygląda połączenie i z jakich rozwiązań jesteście zadowoleni?

Skomentuj

U mnie na goldpinach, ale gra dopiero od pół roku, bez problemu. Moze płytki niedokręcone i się poruszają?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
                Wyglada na to ze coś nie kontaktuje między ips a płytą główną bo jak poruszałem wejściówkami to się odpaliło. Zrobiłem połączenie na goldpinach i tutaj coś czuje że jest problem. Muszę to jakoś chyba polutować tylko później będzie problem z podmianą a chciałem sobie jeszcze niebawem zrobić inną wejściówkę. Jak u was wygląda połączenie i z jakich rozwiązań jesteście zadowoleni?
                Albo zmień złącze na takie, w którym ciasno siedzą goldpiny. Ja kupowałem connfly bodajże w tme i mocno trzymały.

Skomentuj

1. Pytanie jak głęboko wchodzą goldpiny
                  2. Tak jak Adam wspomniał, przede wszystkim porządna firma gniazd i wtyków. No name potrafi latać.

Skomentuj

Z tymi złączami jest różnie, stosowałem też w innych urządzeniach i jeśli płytka jest luźna, to potrafią po jakimś czasie przerywać, tak jak widać kilka postów wcześniej przeszedłem na złącza zaciskane po stronie IPS i lutowane kabelki przy OPS, ułatwia to rozplanowanie modułów i montaż IPSów o różnych wymiarach (na początku był taki wąski CFP MAD jeśli ktoś jeszcze pamięta), jedynie trzeba zwrócić uwagę by te przewody nie były zbyt długie, bo mogą się pojawić dziwne problemy ze stabilnością, te co miałem na zdjęciu już są lekko przydługawe.

Skomentuj

Goldpiny proste i kątowe kupowałem w TME.
                      Gwarancja dobrej jakości to dobry i sprawdzony producent.
                      IPSy wymieniałem kilkanaście razy w swoim OPS4 i nigdy nie było problemu.
                      Przed wymianą IPSa zawsze staram się czyścić goldpiny z pomocą IPA.
                      Na pewno nie zaszkodzi.

Skomentuj

Gdzie znajdę BOM do VSHA ECC82? Na PCB nie ma oznaczeń wartości, na schemacie tez.

Skomentuj

Nagie fotki już kompletnej elektroniki Bolta w mostku, w dual mono z preampami lampowymi. W zasadzie wzmacniacz grał już dłuższy czas, ale czas zamykać zabawkę :)

Skomentuj

Jakich traf uzyłeś do zasilacza pre lamma?
                            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Fajny pomysł z platformami ze sklejki i maty bitumicznej.
                              Trafa też widze oddzielone od spodu obudowy.
                              Na pewno lampy w preampach będą teraz mniej narażone na mikrofonowanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                Jakich traf uzyłeś do zasilacza pre lamma?
                                To są trafa od Ogonowskiego. Bardzo miły Pan z Olsztyna w sumie znany chyba w większej części Polski :)

Skomentuj

Ale robione pod zamówienie, czy ma w ofercie na stałe?
                                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                    Ale robione pod zamówienie, czy ma w ofercie na stałe?
                                    Na zamówienie i czeka się od miesiąca do dwóch.

Skomentuj

Zamieszczone przez stinger Zobacz posta
                                      Gdzie znajdę BOM do VSHA ECC82? Na PCB nie ma oznaczeń wartości, na schemacie tez.
                                      Ok, udało mi się znaleźć. R18 nie ma podanej wartości, zamiast tego oznaczony jest w BOM jako NC - co to oznacza? Podobnie kondensator C10...
                                      Na zdjęciu widać ze R18 jest 470ohm.

Borys w BOM pisze, ze jest on tylko dla ecc88, nie znalazłem innego BOMa, ale wnioskuje z tego ze poza zworkami konfiguracyjnymi czymś się od siebie różnią?

Skomentuj

BOM do VSHA wysłałem 20 maja 2019 :). Z czego jak słusznie zauważyłeś jest tam dla wersji 88. 82 wstawię dzisiaj/jutro.
                                        Last edited by gavron04; 06.01.2020, 08:32.

Skomentuj

Właśnie ten odgrzebałem, dzięki, drugi tez sie przyda, żebym mógł porównać. Tylko właśnie - co oznacza to: ND?

Skomentuj

Czaruję...