Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Majster a jak masz podpięta masę do ips bo widze że masz nie przykręcone ips-y do tulejek dystansowych?

Skomentuj

I oczywiście masa ipsów nie podłączona.

Skomentuj

Ipsy z masą połączone są kabelkiem, z signal gnd

Pozdr.
        JN

Skomentuj

Posprawdzałeś te małe tranzystory SMD, w sensie na swoich miejscach?

Skomentuj

Projekt i-AMP

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
            Posprawdzałeś te małe tranzystory SMD, w sensie na swoich miejscach?
            Tak, są ok. Może na tych lampach coś nie łączy skoro tak cicho gra. Spróbuje jeszcze przy tych mosfetach dren polutować lepiej bo może tam coś nie łączy jak je lutowały to miałem tylko grot do smd i ciężko było mi je rozgrzać. Wygląda to tak że jak płytka jest przykręcona do kołków to może jakieś naprężenie powstaje i coś nie łączy. Poprawie luty jutro.

Pozdr.
            JN
            Last edited by shady; 31.10.2018, 22:17.

Skomentuj

Shady nogi tranzystorów od spodu nie zwierają ci się z metalową obudową? nieobcięte i pogięte.
              Popraw te luty porządnie wszystkie bo jest cała masa podejrzanych z obu stron płyty.
              Last edited by magep; 31.10.2018, 22:34.

Skomentuj

Hej, trochę newsów z placu boju :)
                Polutowałem dreny mosfetów bo nie były, można było je normalnie podnieść
                Problemy z masą chyba się rozwiązały. Dodatkowo poobcinałem wystające nóżki i umyłem płytkę.
                Natomiast w tej chwili cały czas jeden kanał chwilę pogra i załącza się protekt.
                Nagrałem film jak wygląda napięcie DC na wyjściach. Tak pływa że ciężko to jakoś ustawić.

https://www.youtube.com/watch?v=Fo6VTQXvp3g
                https://www.youtube.com/watch?v=WZKe_dEDKWg

Skomentuj

Powiem tak, na vsha classic DC na wyjściu powinno pływać maks +-5mV jak chwilę pochodzi(przyjmijmy nawet mega skrajna opcje +-10mV ). To co tu widzimy świadczy o tym, że coś jest grubo nie tak.
                  Last edited by Adam_85; 01.11.2018, 11:12.

Skomentuj

Czekamy zatem na Borysa

Pozdr.
                    JN

Skomentuj

Ale na co chcesz czekac. Pokaż filmik jak się zachowuje bias na mierniku na jednym i drugim kanale. Czy radiator robi się po jakimś czasie gorący?

Skomentuj

Koło wieczora będę miał chwilę znowu na zabawę Napisz proszę dokładnie co mam teraz sprawdzić. Dziwne chyba jest to że na obu kanałach te napięcie tak pływa ale tylko na jednym załącza się zabezpieczenie jak podepnę głośnik.

Pozdr.
                        JN

Skomentuj

Na jednym kanale masz do 1V, a na drugim widzę 22V. To chyba bardzo dobrze, że nie puszcza tych 22V..

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            Na jednym kanale masz do 1V, a na drugim widzę 22V. To chyba bardzo dobrze, że nie puszcza tych 22V..
                            Te 22v to są przez chwile po włączeniu zasilania ale i tak niepokojący objaw. Zobaczę czy na obu tak jest.

Pozdr.
                            JN

Skomentuj

Faktycznie, na rozruchu ma prawo pokazywać kilkadziesiąt V, ale to tańczące DC na wyjsciu coś jest nie halo.

Skomentuj

Zapytam się kolegi później jak jest u niego, też chyba mówił że miał jakieś problemy ale czy takie, nie wiem.

Pozdr.
                                JN

Skomentuj

Zanim Borys tu zajrzy to weź to porządnie polutuj :(
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Dziś rano wszystko przejrzałem to do czego miałem wątpliwości to przelutowałem. Te smd wyglądają że są ok, ewentualnie jak kupię topnik inny to je jeszcze raz przelecę chociaż na prawdę wydaje mi się że nie ma sensu. Te mosfety zostawiłem na później i zapomniałem bo to chyba w lipcu robiłem.

Pozdr.
                                    JN

Skomentuj

Kluczowe w tej chwili to ustalić czy odpowiedzialne za tę sytuację są ipsy czy coś na płycie głównej dupy daje. Zmierzę napięcie na wyjściu z ipsow.

Pozdr.
                                      JN

Skomentuj

Zastąp ips-y rezystorami 15k

Skomentuj

A muszę te rezystory podstawić w obu kanałach jednocześnie czy mogę tylko w jednym? Ostatnio zamiast jednej wstawiłem 10k i się chyba protekt cały czas palił. Może teraz będzie inaczej.

Pozdr.
                                          JN

Skomentuj

Czaruję...