Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z masa warto pokombinować :)

Także najlepiej brać sprawdzone części i nie oszczędzać

Fajnie, że się wyjaśniło :)
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

http://iamp.diyaudio.pl/?bg9-classic...-with-dc-servo

Powoli zaczynam aktualizowac stronke, dokumentacja bedzie na dole.
      Co do masy to na prosbe Adama jest przygotowana taka mala sprytna plytka:
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys, taka sprawa. Zdradzisz co się pojawia na wyjściu głośnikowym gdy się odłączy masę od ipsa? Konkretnie od BG7, mam to połączone z nowym OPS3, przez przypadek sobie sobie odłączyłem masę i konkretny huk, i buczenie w głośniku było. Mam iPSU v6, ale nie zadziałało żadne zabezpieczenie.

Skomentuj

Jak nie ma masy na IPS'sie to nie ma napiecia odniesienia, wzmacniacz ''wisi w powietrzu'' i na wyjsciu mozesz miec naprawde rozne rzeczy, moze to byc bardzo glosny brum sieciowy, jak bedziesz mial brum sieciowy bez skladowej stalej to zabezpieczenie ci nie zaskoczy bo brum to 100Hz przy prostowniku dwupolowkowym.

Skomentuj

Mam okazję porównać iAmp3 z A9 vs yamaha rx-v485 (stereo) . Wygrywa i-Amp, jest lepiej na basie i bardziej naturalnie, ale jakiejś kolosalnej różnicy w brzmieniu wg mnie nie ma.
            Dzięki Borys, dobry projekt ..

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
              Mam okazję porównać iAmp3 z A9 vs yamaha rx-v485 (stereo) . Wygrywa i-Amp, jest lepiej na basie i bardziej naturalnie, ale jakiejś kolosalnej różnicy w brzmieniu wg mnie nie ma.
              I-ampy mogą konkurować z bardzo drogimi konstrukcjami. Jednak jest tyle kryteriów i obostrzeń do dopilnowania, że głowa mała. Sukces tkwi w szczegółach, nie tylko wzmacniacza, ale i systemu.

Skomentuj

Taka wypowiedź może wprowadzać sporo osób w błąd .
                Mogą one stwierdzić że skoro nie ma dużej różnicy to czy jest sens "kombinować" .

Może opisz jakie źródło , kolumny i w jakiej materii zauważalne są różnice.
                Myślę że przy nie wymagających kolumnach różnica może być nieznaczna , jednaj jeśli ta YAMAHA miała by napędzać kolumny wymagające prądowo to po prostu porównanie nie ma sensu.

Skomentuj

Mam trafo 2x38v. Czy takie napięcie nie będzie za niskie dla OPS4 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez valiant Zobacz posta
                    Nie będzie.

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                    Taka wypowiedź może wprowadzać sporo osób w błąd .
                    Mogą one stwierdzić że skoro nie ma dużej różnicy to czy jest sens "kombinować" .

Może opisz jakie źródło , kolumny i w jakiej materii zauważalne są różnice.
                    Myślę że przy nie wymagających kolumnach różnica może być nieznaczna , jednaj jeśli ta YAMAHA miała by napędzać kolumny wymagające prądowo to po prostu porównanie nie ma sensu.
                    Nie ma sensu opisywać bo to i tak za mało ;-) W dobrym systemie I-amp sobie świetnie radzi chociażby przy Vitus'ie RI100, nowa wersja tego wzmacniacza kosztuje około 50 000 zł. Choć trzeba przyznać, że mowa o bogatej wersji I-ampa i bardzo długo dopracowywanej.

NIE ZAMIENIŁBYM I-AMPA na tą chwilę NA ŻADEN INNY WZMACNIACZ(chyba, że na wynalazek borysa, obecnie buduje BOLT'a w mostku). Jednak temat można powiedzieć, że mam bardzo dobrze rozgryziony, co, jak, dlaczego i po co. Sprawdziłem setki różnych rzeczy odkąd zacząłem się bawić I-ampami, w końcu parę latek strzeliło.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czekam jeszcze na drugi preamp i zasilacz do preampa. Czekam na trafo do dual mono i na trafo do preampów. Będzie to wersja zbalansowana, ale jedno wejście będzie RCA.

Generalnie będzie to wyglądało tak:

- zasilanie trafa 600watt * 2(1200watt) + trafo pod preampy 100watt
                    - zasilacze CAPM 2.0 2 sztuki z kondensatorami śrubowymi 33 000uf
                    - preampy lampowe ala LAMM by Borys 2 sztuki + 2 osobne zasilacze
                    - Zestaw Khozmo drabinka PVC (4 kanały) + selektor. Muszę nakładkę dokupić do selektora po XLR
                    - preamp XLR -> RCA, żeby wzmacniacz miał wejście RCA

Last edited by Adam_85; 27.03.2019, 09:42.

Skomentuj

Zamieszczone przez valiant Zobacz posta
                      https://diyaudio.pl/showthread.php/2...622#post528622

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                        I-ampy mogą konkurować z bardzo drogimi konstrukcjami. Jednak jest tyle kryteriów i obostrzeń do dopilnowania, że głowa mała. Sukces tkwi w szczegółach, nie tylko wzmacniacza, ale i systemu.
                        Być może mój I-AMP może grać jeszcze lepiej, jest zrobiony po prostu wg instrukcji od Gavrona ( Dzięki Gavron za dobry opis) prąd spoczynkowy również ustawiony wg opisu.

Dziś kolejne przesłuchania, na tackę poszła płyta PinkFloyd - Dark Side of the Moon, oraz parę utworów ONA. Zestaw muzyczny to blue-ray philipsa, DAC Magic 100 po upgradzie o WM8741 + MUSES8820, kolumny 3 drożne , Satori TW29RN-B Satori MR13 oraz SB23nrx8 na dole.
                        Wg mojej subiektywnej oceny Yamaszka trochę odstaje (ale to ampli KD) , gra bardziej metalicznie i ostrzej , mniejsze jest również zejście na basie, ale bas wydaje się być bardziej kontrolowany i zwarty.
                        Generalnie wygrywa I-amp ( można powiedzieć we wszystkich zakresach częstotliwości audio), możliwe że można I-Ampa jeszcze podrasować :) .
                        Na ten moment planuję wymianę wejściówki A9 na BG7.

Skomentuj

wiesiek

Wysylam kilka IPS'ow nowych do PL, jak sobie kolega juz przeslucha to poprosze zeby ci podeslal. Wszystko w SMD.

Skomentuj

Już dziś planuję porówanie innego wzmaka - BG9 ( BG9 - kurzy się gdzieś w szafie) vs iAmp-3, wszystko od Borysa. Jestem ciekaw który wypadnie lepiej :) .....

Skomentuj

BG9 -jest znacznie poprawiony w wersji IPS SMD, jest kilka bardzo istotnych zmian. Schemat na stronce.

Skomentuj

Może masz za słabe trafo? LuSzTi miał podobne zdanie o OPS3, ale je zmienił, gdy zasilił go mocniejszym...

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Kolega dzwiedziu sprzedawał OPS3 z Symetrii to kupiłem razem z radiatorami. Zasilacz 4x10mF z filtracją CRC leżał od jakiegoś czasu,ekranowane trafo EI ze starego niemieckiego wzmacniacza estradowego 2x35V także leżało od dłuższego czasu. Dziś poskładałem, wyregulowałem no i działa.
                                Niestety na razie jestem zawiedziony, znikły emocje z muzyki, jakoś tak płasko wszystko. Potestuję jeszcze inne wejściówki, może coś się poprawi...

U mnie OPS3 działał z 2x42VAC 600VA i w porównaniu z moim starym ampli (podobno bardzo dobrym) była kolosalna różnica...
                                Last edited by jucez; 28.03.2019, 21:59.

Skomentuj

U mnie w i-Amp3 (OPS3) trafo jest 2x42V 300VA. Wydaje mnie się, że konkurencja też nie śpi i robi coraz lepsze sprzęty...
                                  Wracając do porównań dziś na tapecie BG9 Borysa vs OPS3 +IPS A9 Borysa.
                                  Po pierwszych kilkunastu minutach odsłuchów skłaniam się ku wersji i-Amp3. Muszę przyznać, że różnice nie są duże - oba wzmacniacze grają na podobnym poziomie (yamaszka jednak bardziej odstaje) . iAmp wydaje mnie się bardziej poukładany i lepszy na basie stąd mój wybór, z kolei BG9 mam wrażenie, że jest bardziej szczegółowy ale przez to trochę bardziej ostry.
                                  Ostatecznie - trzeba jeszcze raz posłuchać obu, bo wybór już nie jest taki prosty.

Skomentuj

U mnie w i-Amp3 (OPS3) trafo jest 2x42V 300VA. Wydaje mnie się, że konkurencja też nie śpi i robi coraz lepsze sprzęty...
                                    Wracając do porównań dziś na tapecie BG9 Borysa vs OPS3 +IPS A9 Borysa.
                                    Po pierwszych kilkunastu minutach odsłuchów skłaniam się ku wersji i-Amp3. Muszę przyznać, że różnice nie są duże - oba wzmacniacze grają na podobnym poziomie (yamaszka jednak bardziej odstaje) . iAmp wydaje mnie się bardziej poukładany i lepszy na basie stąd mój wybór, z kolei BG9 mam wrażenie, że jest bardziej szczegółowy ale przez to trochę bardziej ostry.
                                    Ostatecznie - trzeba jeszcze raz posłuchać obu, bo wybór już nie jest taki prosty.
                                    A co to za konkurencja na rynku low end :-) ? Tym bardziej amplituner, to żadna konkurencja.

Ostrości, które słyszymy to często są zniekształcenia, bądź problemy z EMI(moim zdaniem). Podejrzewam również dziwny rozkład prądów na masie ze względu na sposób jej połączenia. Miałem taką sytuację na mosfecie i200 z cliffjumperem MK 2.1, że na przemian gasły diody na wejściówkach, raz to z lewej raz z z prawej strony IPS'a. Płynnie przygasały, a drugie płynnie się zapalały. Zmieniłem podłączenie mas i wszystko wróciło do normy.
                                    Last edited by Adam_85; 29.03.2019, 08:52.

Skomentuj

Borys – mam prośbę w zlokalizowaniu usterki w i200.

W weekend po długim i intensywnym słuchaniu wzmak się wyłączył – zapaliły się diody pro i dc/temp. Radiator był dosyć gorący. Wyłączyłem go na jakiś czas i zacząłem ponownie weryfikować ustawienia prądu spoczynkowego oraz temperatury – generalnie wygląda na to, jakby coś się stało z lewym kanałem, tzn. prąd spoczynkowy trochę „pływa”. Po stawieniu odpowiedniej wartości, po jakimś czasie (np. godz.) zmienia się, po ponownej korekcie jakiś czas jest OK, a po dłuższym czasie znowu się zmienia. W prawym kanale jest w zasadzie na tym samym poziome.

Jeżeli chodzi o rozkład temperaturowy, to wygląda on też inaczej niż w prawym kanale, gdzie wszystkie trany mają podobną temperaturę – w lewym różnica wynosi ponad 10st.

Prawy kanał:

Lewy kanał:

I200 pochodzi z zamówienia zbiorowego z modem na inną wersję BD139. - https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post499900

Problem występuje niezależnie od rodzaju ips’a – testowałem to na bolt’cie i A9.

Skomentuj

Mam BD139-16 Fki mogę podesłać 2szt na testy

Skomentuj

Zamieszczone przez jucez Zobacz posta
                                          Borys – mam prośbę w zlokalizowaniu usterki w i200.

W weekend po długim i intensywnym słuchaniu wzmak się wyłączył – zapaliły się diody pro i dc/temp. Radiator był dosyć gorący. Wyłączyłem go na jakiś czas i zacząłem ponownie weryfikować ustawienia prądu spoczynkowego oraz temperatury – generalnie wygląda na to, jakby coś się stało z lewym kanałem, tzn. prąd spoczynkowy trochę „pływa”. Po stawieniu odpowiedniej wartości, po jakimś czasie (np. godz.) zmienia się, po ponownej korekcie jakiś czas jest OK, a po dłuższym czasie znowu się zmienia. W prawym kanale jest w zasadzie na tym samym poziome.

Jeżeli chodzi o rozkład temperaturowy, to wygląda on też inaczej niż w prawym kanale, gdzie wszystkie trany mają podobną temperaturę – w lewym różnica wynosi ponad 10st.

Prawy kanał:

Lewy kanał:

I200 pochodzi z zamówienia zbiorowego z modem na inną wersję BD139. - https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post499900

Problem występuje niezależnie od rodzaju ips’a – testowałem to na bolt’cie i A9.
                                          U mnie I200 chodzi na tym modzie już z rok.
                                          Sprawdź luty na T37 i T38, Miałem podobny problem okazało się że jedna noga któregoś z tych tranzystorów miała nie pewny lut, raz było prąd spoczynkowy a za chwile 0.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X