Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie jest najniższe sensowne napięcie pracy dla iAMP?
    30-33V na stronę da rady? Ogółem pytam pod kątem wykorzystania kilku traf jakie zostały mi po bojach ze scalakami typu LM3886.

Skomentuj

I-100,I-100m pracują na trafie 2x35V AC wiec i od 2x33V będzie działało.Innych nie ma sensu stosować bo moc nie urośnie,topologia układu jest podobna wiec wszystkie i-ampy będą pracować od 2x33V a nawet być może 0d 2x30V.W niektórych wejściówkach będzie pewnie potrzebna zmiana nie których rezystorów.

Skomentuj

U mnie iAMP na OPS3, zasilany trafem 2x35VAC zagrał kiepsko, dopiero zasilony z trafa 2x40VAC zaczął grać dobrze.
        Warto pomyśleć o jeszcze wyższym napięciu i zastosowaniu Cap-M, który zabiera parę woltów.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

2x35V AC=2x47V DC
          2x34V AC=2x46V DC
          2X33V AC=2x44V DC
          2X32V AC=2x43V DC
          2X31V AC=2x42V DC
          2X30V AC=2x40V DC

2V spadek na mostku prostowniczym.Jak widać na napięciach Dc różnica zasilania wynosi 7V.

Skomentuj

Czyli trafa 24VAC muszą sobie poczekać, na lepsze czasy. Albo spiąć je na 48VAC i użyć dwóch.

Skomentuj

Spięcie dwóch 24V uzwojeń na 48V ac musisz już kondensatory mieć na 80V bo na nich będzie 67V DC.I wtedy tylko raczej Iamp ops-3 będzie śmigał. Inne wersje raczej za wysokie zasilanie.

Skomentuj

Dwa spięte trafa i do tego Cap-M :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Cap-M tylko uratuje sytuacje że prawie wszystkie końcówki Iampa będzie można podłączyć. Lecz kondensatory te 4x 10mf/63V trzeba wymienić na 80V bo będzie na nich 2x67V i może być małe Bum.

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                    Moc zależy od maksymalnego napięcia zasilania jakie może zasilić OPS-a , impedancji głośnika oraz od użytych tranzystorów w danym OPS.
                    Teoretycznie gdybyś zasilił i-AMP100 napięciem około +/- 55V i użył mocnych tranzystorów to spokojnie uzyskasz 200W / 4ohm.
                    A nie wiesz może jaką moc na tym napięciu i 4ohm osiągnę na pozostałych ?

Skomentuj

Zalezy jaką końcówkę mocy chcesz zrobić,jakie dać zasilanie lub jaką uzyskać moc.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Z 2x67V i OPs-3 uzyskasz około 380W/4R w zależności od sztywności transformatora.Moc przy 8R To polowa 4R.

Skomentuj

Myślę na czymś do dual mono lub chociaż częściowego dual mono. Za bardzo jeszcze pomysłu nie mam którą, chce się najpierw dowiedzieć mniej więcej jaką moc na jakiej końcówce osiagne.
                        Jako ips będę chciał użyć A9 lub Cliffjumpera MK2

Skomentuj

2x65v koncówka Ops-3 Do tego CapM trafo 2x55v Moc wyjsciowa 300w/4r.150w/8r,Koszt dual bedzie sporo wiekszy od stereo.

Musisz mieć 2xcapM,2xpsu,2xtrafo.

Jak dasz mniejsze zasilanie to zmniejszysz moc wyjściowa.

Skoro chcesz dual mono to Iamp-100,100m,200 nie nadają się bo mają wspólne masy,a dual mono mają odseparowane.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
                            Koszt dual bedzie sporo wiekszy od stereo.
                            .
                            Jak ktoś wcześniej pisał w audio coś takiego nie istnieje, ale sprawdź bo w sumie sam o czymś takim od dawna myślałem skoro kiedyś tak zachwalane były konstrukcje właśnie dual mono

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                              Jak ktoś wcześniej pisał w audio coś takiego nie istnieje, ale sprawdź bo w sumie sam o czymś takim od dawna myślałem skoro kiedyś tak zachwalane były konstrukcje właśnie dual mono
                              Skoro cena nie stanowi niczego to w czym problem,Trzeba kupić:
                              2xops-3
                              2xips
                              2xpsu
                              2xcapm
                              2xtoroid audio
                              radiator

Nie wiem jak chcecie rozwiązać problem z źródłem np.Coaxal,Opical.Z sygnałem Rca nie ma problemu.

Czy zagra to lepiej nie jestem w stanie odpowiedzieć.

Skomentuj

W praktyce dual mono stosuje się rzadko, są takie konstrukcje na rynku, ale to zdecydowanie mniejszość.

Dużo ciekawsza konstrukcja byłoby zrobić dual mono na zmostkowanych np i200, klony accu były chwalone gdy pracowały w mostku.

Skomentuj

Będę robić albo pełne dual mono albo "częściowe" tj. na jednym zasilaczu. Nie będzie to wtedy to samo ale pozostawi możliwości do rozbudowy późniejszej do pełnego dual mono.

A ops-4? Pewnie coś koło 200W/8ohm przy 2x55V? Albo nawet więcej, bo kolega swiety1337 na trafie 2x42V otrzymał ok.350W

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                  Dużo ciekawsza konstrukcja byłoby zrobić dual mono na zmostkowanych np i200, klony accu były chwalone gdy pracowały w mostku.
                                  Też ciekawy pomysł tylko jednak i200 to nie klon accu :/ Mimo wszystko dużo osób chwali sobie i200 bardziej. Jak i200 radzi sobie z mostkiem? i200 jest końcówką stereo, więc koszta za bardzo by nie wzrosły
                                  Jak na i200 wygląda mostek, bo nie miałem w żadnym stopniu kontaktu z tym ops'em?
                                  Last edited by TheMeniMen; 29.01.2017, 22:46.

Skomentuj

Iamp-200 to wzmacniacz z zasilaczem i zabespieczeniami na jednym Pcb,Koledze holing chodziło o zrobienie dual mono mostkowego,czyli 2 moduły iampa200 wymaga 4 wejsciówek.Wtedy masz moc x2.Lecz on jest na 2parach na kanał.Nie wiem czy bedzie działał.

z 4Par Ops-4 możesz uzyskać do 500w/4R,ja w swoim Ops-6 uzyskiwałem 750W przy 2x90V lecz bardzo dużo ciepła się generowało.

Zamieszczone przez TheMeniMen Zobacz posta
                                    Będę robić albo pełne dual mono albo "częściowe" tj. na jednym zasilaczu. Nie będzie to wtedy to samo ale pozostawi możliwości do rozbudowy późniejszej do pełnego dual mono.

A ops-4? Pewnie coś koło 200W/8ohm przy 2x55V? Albo nawet więcej, bo kolega swiety1337 na trafie 2x42V otrzymał ok.350W

i200 jest końcówką stereo, więc koszta za bardzo by nie wzrosły
                                    No z jednej koncówki i200 nie da się zrobic dual mono a montaż 2 i spiecie w mostek to koszt x2.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
                                      montaż 2 i spiecie w mostek to koszt x2.
                                      Ale my tu o kosztach nie mówimy, to może ops2 po 2 szt na kanał w mostku

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                        Ale my tu o kosztach nie mówimy
                                        Wiadomo też żeby nagle nie wyszła jakaś ogromna kwota ...

Do tego dual mono w mostu potrzeba
                                        4X i200
                                        4xOPS
                                        2xPSU
                                        2xTrafo

A jak wygląda sytuacja w dual mono z kablem zasilającym 230V? Na kanał osoby kabel czy jak? Jak wtedy z masami?
                                        Tak myśląc na chłopski rozum za bardzo rozdxielenie tego na dwa osobne kable nic nie da jeśli chodzi masy, bo w gniazdku wtedy się zsumuja

Skomentuj

Zamieszczone przez TheMeniMen Zobacz posta
                                          A jak wygląda sytuacja w dual mono z kablem zasilającym 230V? Na kanał osoby kabel czy jak? Jak wtedy z masami?
                                          Tak myśląc na chłopski rozum za bardzo rozdxielenie tego na dwa osobne kable nic nie da jeśli chodzi masy, bo w gniazdku wtedy się zsumuja
                                          Chłopie, przecież masz dwa trafa, których uzwojenia wtórne są odseparowane galwanicznie od sieci. Na napięciu sieciowym nie ma czegoś takiego jak masa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X