Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 - w miarę małe , w miarę przenośne i w miarę grające ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2.1 - w miarę małe , w miarę przenośne i w miarę grające ;)

Od dawna (co najmniej od 3 lat ) chce sobie jakieś "biurkowce" zrobić .
    Ale jakoś nie mogłem się zdecydować jak to miało by wyglądać a i potencjalni kandydaci na dół jakoś mi nie podchodziły .
    Ostatnio koncepcja się wyklarowała i pora zacząć coś robić .
    Myślę, że temat będzie ciekawy a i będę potrzebował pomocy przy pracach stolarskich :)
    więc niech sobie wisi i mnie motywuje do pracy :)

Jakie zadania stoją przed zestawem :
    - w miarę mały
    - będzie grał a nie brzęczał i męczył
    - będzie przenośny , np. na wakacje coś grającego się przydaje .
    - zmieści się na parapecie :)
    - zagra basem
    - będzie "samowystarczalny" - podłączamy prąd , lapka i gra .

Z postawionych wymogów wyklarowała się koncepcja :
    - małe satelitki około 3l na 12cm głośniku .
    - sub na 18cm głośniku w około 15l.
    - zestaw aktywny , zwrotnica DSP, wyłącznie wejście USB + opcja na moduł BT , elektronika w subie .

Projekt takiej cyfrowej zwrotki mam zrobiony od dawna wystarczy wysłać płytkę do zakładu :)
    Wszystkie potrzebne cześć w szufladzie lezą od bardzo dawana
    Będzie bazować na AD1940, mam też zestaw eval do tych procków od pewnego łodzianina
    Wzmacniacz planuje 3*lm4780 , na suba mostek .

Co to głośników to tak się złożyło że :
    - Mam DXT które już 2 raz w tym celu kupiłem
    - Mam 12mu który się marnuje w pudełku :)
    (mam bo się nie sprzedały a i nie specjalnie mam ochotę się z 12mu rozstawać, sprzedać próbowałem sumienie uspokoiłem )

Początkowo myślałem zrobić na tym monitorki pasywne 5l BR bez suba ale powstały 2 problemy :
    - potrzebny wzmacniacz i dac .
    - 12mu basem nadzwyczaj nieźle zamiata jak na średniaka ale szkoda go trochę katować no i wiadomo, że cudów i tak nie będzie

Pozostało znalezienie czegoś na suba i ... rozejrzenie się na allegro rozwiązało ten problem .
    Kupiłem takie cuda :
    http://www.wavecor.com/html/sw178wa01.html
    i do kompletu :
    http://www.daytonaudio.com/media/res...ions-46183.pdf

Czy ostatecznie będzie to 15l zamknięta + jakiej LT czy rzeczywiście MB to się okaże w praniu jak głośniki dojdą

Plan prac :
    1) projekt monitorków i budowa prototypu aby obadać jak to wygląda - done .
    2) pomiary i wykonanie zwrotnicy pasywnej dla satelitów w celach ewaluacyjnych (czy dxt nie gryzie się z 12mu i będzie trzeba poszukać czegoś innego na górę , wstępny zarys filtrów )
    3) projekt suba , prototyp i obadanie wavecora , ocena uchem i okiem proporcji.
    4) projekt pcb dla wzmacniaczy i jego uruchomienie .
    5) wysłanie pcb zwrotnicy dsp do zakładu a następnie jej uruchomienie :)
    6) opracowanie filtrów
    7) wybór forniru :)
    8) wykonanie , wykończenie budek dla satelitek .
    9) wykonanie i wykończenie budy dla suba .
    10) Słuchanie :)

A tak wygląda pierwszy etap prac :

Komentarze mile widziane :)

Dwie kostki LM4780 Ci starcza, jedna na stereo druga mostek na suba:)

Skomentuj

Take 2.1 to bardzo fajny temat ale to tez bedzie twoja wizytowka jak ktos przyjdzie to sie bedzie pytal a co to i tak dalej wiec warto bylo by zwrocic szczegolna uwage na wyglad. Taka wielka kopolka dosc srednio sie prezentuje z 12mu. Zerknij ponizej jak to moze fajnie wygladac.
      Prawda jest taka ze codziennie bedziesz siadal i sie patrzyl w ten zestaw 2.1 i jak ci sie nie bedzie podobal to bedzie cie to strasznie wkurzac.
      Kolejna sprawa --> u mnie sie to akurat sprawdzilo, zestaw bedzie pracowal przez 80% czasu w bliskim polu wiec mimo robienia zwrotnicy ''na prosta scianke'' warto by pochylic ten zestaw troche i skierowac satelity troche w gore.
      Jeszcze jedna sprawa to ten LM chyba dosc sporo sie grzeje z tego co pamietem, cyfroweczka na suba bedzie znacznie lepsza.

Last edited by borys; 29.03.2015, 16:22.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Dwie kostki LM4780 Ci starcza, jedna na stereo druga mostek na suba
        No są 2 satelity czyli potrzeba 4 kanały bo zwrota aktywna
        +2 na mostek do suba .

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
        bedzie twoja wizytowka
        Na tym mi nie zależy :)
        No i to zestaw do warsztaciku .
        Ma umilać czas przy zamiataniu lutownicą czy nudy podczas projektowania w CAD itp.

Taka wielka kopolka dosc srednio sie prezentuje z 12mu.
        Rzecz gustu . Mi się podoba .
        Myślałem nad samochodową wersją szpilki czy też CSS-em od pharoha bo ponoć bardzo dobry :)
        To wyjdzie ostatecznie w praniu jak tego posłucham i czy warto będzie wydać kolejne 500-1000PLN na ten projekt
        DXT ma też tubkę która świetnie się spr. przy odsłuchu w polu bliskim i jest to argument który może tutaj przeważyć .

Zerknij ponizej jak to moze fajnie wygladac.
        Fajne, twoje ? :)
        Ale illuminator do tego małego wavcora to już mezalians

skierowac satelity troche w gore.
        Zestaw będzie stał na parapecie i kopułki będą dokładnie na wysokości moich uszu .
        Wysokość uszu nad podłogą był jednym z parametrów konstrukcyjnych

Skomentuj

Niestety te mini monitorki nie sa moje, dosc fajne.
          Jak juz masz dosc mocno sprecyzowany plan to brakuje ci pewnie tylko wolnego czasu :P
          Z tanich i malych kopolek sa jeszcze 19mm vifki NE ktore tez moga fajnie plumkac. Jest tez seria Lotus od seasa, ktora ma siatke i zaden paluch im nie bedzie straszny.
          Generalnie wszystko jest fajne i moze sie przydac, nie ma tylko tego gdzie magazynowac
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            No są 2 satelity czyli potrzeba 4 kanały bo zwrota aktywna
            +2 na mostek do suba .

Na tym mi nie zależy :)
            No i to zestaw do warsztaciku .
            Ma umilać czas przy zamiataniu lutownicą czy nudy podczas projektowania w CAD itp.

Rzecz gustu . Mi się podoba .
            Myślałem nad samochodową wersją szpilki czy też CSS-em od pharoha bo ponoć bardzo dobry :)
            To wyjdzie ostatecznie w praniu jak tego posłucham i czy warto będzie wydać kolejne 500-1000PLN na ten projekt
            DXT ma też tubkę która świetnie się spr. przy odsłuchu w polu bliskim i jest to argument który może tutaj przeważyć .

Fajne, twoje ? :)
            Ale illuminator do tego małego wavcora to już mezalians

Zestaw będzie stał na parapecie i kopułki będą dokładnie na wysokości moich uszu .
            Wysokość uszu nad podłogą był jednym z parametrów konstrukcyjnych
            No to by się zgadzało :)

Skomentuj

Będzie bazować na AD1940, mam też zestaw eval do tych procków od pewnego łodzianina
              EVAL masz do ADAU 1701. Jak chcesz na pierwsze zabawy mogę Ci takie coś podesłać:
              http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post323150
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

2.1 - w miarę małe , w mierę przenoście i w mirę grające
                dobrze ze nie napisales ze w miare tanie
                a nie myslales o 8" w 15l zamknietej?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  Jakiś samochodowy woofer czy jak?

Skomentuj

tak, 8" samochodowy STX. ten na miekkim zawieszeniu
                    szybkie i gra nisko w zamknietej

Skomentuj

Czyli to dobra opcja do 2.1?
                      http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-mc-duplikat-1.html

Skomentuj

tak, ale nie dokladnie to
                        te obecne maja sztywniejszy resor i sa przecietnymi glosnikami
                        te z poczatku produkcji byly bardzo awaryjne, ale graly rewelacyjnie

mam te resory i wymieniam przy okazji naprawy :p

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          EVAL masz do ADAU 1701. Jak chcesz na pierwsze zabawy mogę Ci takie coś podesłać:
                          http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post323150
                          Miałem na myśli rodzinę SigmaDSP

dobrze ze nie napisales ze w miare tanie
                          Ni ebędzie drogo :P
                          Koszt robi 12mu ale ja go już mam

Tak nad TIW-em w 20l :P
                          Liczę jednak że ten wavecor pociągnie w 15l + korekcja i skrzynka wyjdzie bardziej kompaktowa .
                          Tani był wiec jak się nie spr. to pomyślę nad innymi opcjami .
                          Za STX dziękuje

te obecne maja sztywniejszy resor i sa przecietnymi glosnikami
                          Czyli jeszcze go kupić nie idzie :P
                          Pawle ale polecasz i na dodatek się psuje

No to ciąg dalszy prac .

i charki pod kątami (robiąca się dziura na 6-8k nie jest tu przypadkowo )

Skrzynka 3l + BR 70Hz , niskiego basu nie ma ale to co jest jest fajne
                          No i 12mu ma naprawdę pond 2cm wychylenia

30min pracy nad zwrotnicą i gra :)
                          Takie głośniki lubię .
                          Niestety filtr LR2 wymagają większego offsetu niż zapewnienia DXT .
                          DSP powinno problem rozwiązać :)

Skomentuj

Pawle ale polecasz i na dodatek się psuje
                            nie "sie" psuje tylko amatorzy go rozwalali przesterami
                            moje graja od lat :p

Skomentuj

doszły basy :)

Skomentuj

No to jedziemy dalej :)

Znalazłem jakąś skrzynkę na strychu, wsadziłem malucha i go katuje :)

11l zamknięta + korekcja ... dość pokaźna .
                                Przy małych głośnościach gra nisko i nie muli ale żeby zrobić głośniej ... to szybciutko się kończy
                                Bez korekcji w zamkniętej w ogóle nie ma basu .
                                Wszystko wskazuje na t,o że jedyną opcją będzie MB ale nie wygląda to zachęcająco .
                                Zobaczymy .
                                Jak znowu znajdę 1h to spróbuje to pomierzyć i zgrać z satelitką .

11l zamknięta , MB 11l i MB 15l .

a z korekcją tak wygląda (zielony) :

-5db na 20Hz - "najs "

Skomentuj

Elektronika będzie miała większą obudowę niż paczki głośnikowe? :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Elektronika będzie miała większą obudowę niż paczki głośnikowe?
                                    Zmieści się :)

No to może przy okazji nadrobię zaległości i opiszę jak się dobiera korekcję :)
                                    http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985

Jak w ogóle działa transformata Linkwitz-a ?
                                    "Usuwa" ona działanie obudowy w której znajduje się głośnik (filtrowanie górnoprzepustowe )
                                    i pozwala na ustalenie nowych parametrów :)
                                    To tak w uproszczeniu .

Przykładowo :
                                    Mamy głośnik z dobrocią obudowy Q = 1 i częstotliwością rezonansową w tej i obudowie fo = 50Hz dzięki LT możemy " zamienić " na bardziej fajne Q = 0.7 i fo = 20Hz :biggrin:
                                    Wygląda na perpetuum mobile niestety w praktyce limituje nas Xmax , moc głośnika i często moc wzmacniacza
                                    I te limity trzeba brać pod uwagę dobierając korekcję .

Podsumowując czego potrzebujemy :
                                    - głośnika z zapasem mocy i wychylenia w obudowie zamkniętej której znamy dobroć (Q) i częstotliwość rezonansową (fo).
                                    - dobroć Q i fo które chcemy uzyskać :)

fo i Q posiadanej paczki łatwo ustalimy :
                                    - można zmierzyć :)
                                    - można policzyć mając TS-y głośnika i pojemność skrzynki
                                    - ale najprościej wpisać te dane w jakiś symulator np. WinISD i odczytać co wyjdzie :)

Ustalając pojemność skrzynki trzeba mieć 2 rzeczy pod kontrolą :
                                    - skrzynka nie może być za duża bo spada nam wytrzymałość głośnika (jeśli się da najlepiej celować blisko 0.7 lub tego co chcemy uzyskać )
                                    - skrzynka nie może być za mała bo będziemy musieli ją mocno korygować i szybko skończy się albo głośnik albo wzmacniacz :)
                                    Trzeba znaleźć złoty środek :)

Głośnik który mam ma beznadziejnie osiągi w obudowie zamkniętej (bo jest pod BR tylko nie ma jak w małej pojemności wcisnąć rurki ) bez korekcji, zmuśmy go więc aby dał trochę basu :)
                                    Bo ma czym pompować :)

Skrzynka w jaką go wrzuciłem ma około 11l - taką miałem "pod ręką" akurat
                                    BassBox podaje w takim litrażu Q = 0.47 fo = ~51Hz co daje nam nędzne f -3dB na poziomie 90Hz !

Zobaczmy jak wygląd nam charakterystyka , dobroć i wychylenie głośnika przy mocy znamionowej (100W mocy ciągłej bez filtra według producenta ) dla różnych pojemności skrzynki :

Widzimy że skrzynka jest za duża i można ją zmniejszyć .
                                    Wykresy są dla 11 , 8 i 5l .
                                    Dla 8l nie tracimy praktycznie nic SPL-u a zyskujemy cenne mm wychylenia .

Ale na razie meczę malucha w 11 l :)

No to trzeba teraz policzyć elementy korekcji :)

Jak to zrobić ?
                                    No można ręcznie, wzory są dostępne w pracy Linkwitz-a
                                    Na szczęście jednak znaleźli się ludzie którzy opracowali arkusz który zrobi to za nas :)
                                    Pod tym linkiem można go znaleźć
                                    https://www.trueaudio.com/downloads/...,d.d2s&cad=rja
                                    A tu link do całości artykułu :
                                    https://www.trueaudio.com/st_lkxfm.htm

Co mamy w tym arkuszu :

Książka kucharska :
                                    1 wpisujemy parametry budki
                                    2 wpisujemy to co chcemy mieć
                                    3 sprawdzamy czy "k" jest większe od 0 i "DC gain " mniejsze niż 15dB, jeśli nie wracamy do 2 weryfikując założenia :)
                                    4 jeśli tak to patrzymy na wykresy i decydujemy czy jesteśmy zadowalani , jeśli nie to wracamy do 2 albo nawet 1 :) jeśli tak idziemy dalej .
                                    5 staramy się dobrać C1 aby wyszły nam sensowne wartości elementów
                                    sensowne znaczy C1 i C3 takie żeby zmieściły się na płytce :P w praktyce max 4.7-10uF , rezystory nie powinny być większe niż ~100k jeśli mamy wzmacniacz operacyjny z wejściem FET (np TL071 lub podobny ) jeśli bipolarny (np ne5532 ) to radzę trzymać się poniżej 50k . Tylko R2 może być większy od 100k :)
                                    6 próbujemy dobrać najbliższe wartości z szeregu. Jeśli nie ma to łączymy szeregowo/równolegle aby uzyskać zbliżoną .
                                    7 wsadzamy w płytkę, słuchamy i testujemy jeśli jesteśmy zadowoleni no to słuchamy dalej a jak nie to wracamy do 2 ewentualnie w razie konieczności do 1 :)

f(hpf) nanosi nam filtr subsonic na charakterystykę . Jeśli mamy możemy tu wpisać częstotliwość jak nie to wpisujemy np 2 albo inną małą wartość aby usunąć jego wpływ na wykres .

Jak widać u mnie na początek przyjąłem wyjściowe Q = 0.7 i fo = 24Hz .
                                    Od razu widać, że ten głosik nie da rady z takimi parametrami ale warto od scenariusza mało realnego zacząć aby zobaczyć co głosik potrafi - na co możemy sobie pozwolić :)
                                    Zmieniłem tylko C1 na 68nF aby uzyskać wartości elementów które byłem wstanie łatwo poskładać :)

Przyjąłem takie elementy :
                                    C3 = 1u C2 = 3.9u+0.47u
                                    R1 = 5.6k + 100om , R2 = 82k+3.9k, R3 = 24k + 1.8k

Po złożeniu co się okazało ?
                                    Że dla małych głośności subik schodzi jak 10cali ale wystarczy zrobić nieco głośniej i na początku skończył mi się 80W wzmacniacz a jak dałem mocniejszy to zaraz i głośnik . No i głośnik pracował nawet na małych głośnościach z dużymi wychyleniami co było słyszalne (zniekształcenia ... )

Warto w tym miejscu wspomnieć jak oszacować max. potrzebną moc wzmacniacza .
                                    Na muzyce ustawiamy głośność tak aby sub jeszcze nie zniekształcał .
                                    Następnie odłączamy głośnik a na wejście podajemy zamiast muzyki sinus gen . a do wyjścia wzmacniacza zwykły miernik .
                                    Ustawiamy f, sinusa na 50hz i zjeżdżamy z f obserwując napięcie .
                                    Ja dla 30hz miałem 30V czyli na 8om ponad 100W :)
                                    I na tym skończyłem .
                                    Oczywiście to najgorszy możliwy przypadek bo w muzyce raczej nie ma zbyt dużo dźwięków o dużej amplitudzie poniżej 30hz ... zwykle :)

Kombinowałem dalej :)
                                    Zwiększenie fo skutkowało już elementami z kosmosu :)
                                    Zmieniłem więc dobroć na 0.5 i fo na 25 i później 30Hz :

Zmniejszyło to znacznie moc dopływającą do głośnika a dalej ładnie z schodził .
                                    Już bez obaw mogłem dać na suba max wzmocnienie na filtrze :)

I na tym na razie zakończyłem zabawę LT :)
                                    Dalsze zabawy będą już cyfrowo .
                                    Cyfrowo możliwości są większe .
                                    Mogę np. w zależności od głośności zmieniać fo :)

Wyszło z tego ostatecznie coś takiego :
                                    Pomiar suba w polu bliskim :

Pomarańczowy z korekcją , subsonikiem i filtrem 24dB/oktawę
                                    Różowy z 12dB/oktawę i tu sub grał za bardzo średnimi więc to rozwiązanie odpadło .
                                    Szary - to bez korekcji :)
                                    A żółty be subsonica .

Teraz trzeba jakoś to połączyć z satelitą .
                                    Głowiłem się jak to zrobić ostatecznie zrobiłem na słuch i po pomiarze wyszło coś takiego :

:)
                                    Jak widać na słuch to nie jest jednak taka zła metoda

Ale dobór poziomu to już trudniejsza sprawa :)

Pomiary z miejsca odsłuchu z subem pod biurkiem, wygładzone 1 oktawą .
                                    bump 200-500Hz to odbicie od biurka .

Zagrało to razem bardzo fajnie .
                                    Jetem zadowolony teraz wiedząc mniej więcej czego mam się spodziewać myślę, że mogę zamawiać już płyty na budki i robić satelitki na gotowo .

:)
                                    cdn

Skomentuj

Hm, czyli krótko mówiąc, katując głośnik trochę większą mocą, można fajnie kształtować charakterystykę?
                                      Widziałbyś AWX 10" w takim układzie?

Skomentuj

Ja bym to wrzucił jako artykuł na stronę główną :) Dobra robota Raven :thumbup:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X