Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe 3 way :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe 3 way :)

Witajcie
    Jeden post już powstał na temat moich rozważań co do budowy trójdrożnych kolumn:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/26...opozycja-3-way
    Więc biorę się powoli za robotę.
    Głośniki już do mnie dotarły jakiś czas temu:
    -SB29NRX75-6
    -SB15NRXC30-8
    -SB29RDC-C000-4

Jutro idę zakupić parę fantów, brak papieru ściernego, kleju i całej reszty, bez której nie da się nic zacząć.
    Na kartce mam już wstępnie naszkicowaną kolumnę, wymiary w których będę się mieścił: wysokość 115cm, szerokość 34cm, głębokość 42cm.
    Obudowa będzie dzielona, bardzo prawdopodobnie będzie tak, że na jednej części będzie głośnik niskotonowy razem z tweeter, oddzielnie, na górze głośnik średniotonowy, na razie nie będę zdradzał szczegółów, ale wyobraźnia działa :)

Zastanawiam się czy nie zakupić/zrobić waveguide do Sb29RDC, u monacora jest wg-300, i pobawić się z głośnikiem średniotonowym by wykorzystać time daily podany przez producenta wynoszący 16mm między tymi głośnikami. Lub może kupić jakąś jedną sztuką i zlecić wykonanie na tokarce cnc, tylko że wykonane by to było ze stali, bo tym materiałem dysponuje firma w której pracuje, ostatecznie wykonać frezarką górnowrzecionową w mdf-ie tylko to by wyglądało jak mała tuba.

Pozdrawiam :)

Właśnie kończę bardzo podobny zestaw, różnica jest taka, że jest inna kopułka a średniotonowy to ten sam głośnik ale w wersji 4 ohmowej. Moim zdaniem będziesz mieć małe problemy z poprawnym zestrojeniem tego zestawu z 8 ohmowym średnim bo odczujesz braki efektywności. Ten bas po filtracjach, w gotowym zestawie produkuje 88-89dB/ 2.8V , więc średni powinien zapewnić minimum taką efektywność napięciową. Ten głośnik tyle ma katalogowo i na wykresie nawet podchodzi pod tę wartość ale to jest czysty głośnik bez filtracji. Nie jest źle ale po prostu mniej komfortowo sie pracuje nad zwrotnicą gdy nie ma z czego ścinać rezystorami a nawet czasem trzeba celowo mocniej na siebie nakładać pasma żeby ratować efektywność . Skleić sie to uda ale po prostu będzie więcej zabawy aniżeli z wersją 4 ohmową średniego.

Skomentuj

Yoshi mam parę pomysłów nad tą efektywnością średniotonowego, powinno być dobrze, zobaczymy w praktyce jak to wyjdzie :)

Ile dałeś litrów na niskotonowy, br czy closed?
      Mi wychodzi ok 61l, po odjęciu wzmocnień itd wychodzi ok55l, ale będzie to zamknięta obudowa.
      Last edited by Meteo; 29.08.2015, 12:53.

Skomentuj

60L br @ 21..23Hz zależnie od upodobań i ustawienia w pokoju.

Skomentuj

Trochę mdf zakupiłem i pociąłem ręcznie, jutro kupię resztę.
          Jako wzmocnień użyje płyty wiórowej laminowanej z odzysku.
          Obudowa, mimo że dzielona, będzie duża, formatki 28x86cm, na przód i tył.

Ścięte boki:

Inspiracją dla projektu są kolumny kawero classic:
          http://www.kaiser-acoustics.com/en/s...c/classic.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
            Inspiracją dla projektu są kolumny kawero classic:
            http://www.kaiser-acoustics.com/en/s...c/classic.html
            Chciałem kiedyś też takie robić.
            Obawiam się jednak że masz za duży głosnik basowy i będzie to wyglądało nieciekawie.

Skomentuj

Nie na temat...
              O, Kawero szuka ludzi do pracy, na stanowisko stolarza i lakiernika :P

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Obawiam się jednak że masz za duży głosnik basowy i będzie to wyglądało nieciekawie.
                Marian to tylko "Inspiracja", do końca to nie będzie tak wyglądać :)

Skomentuj

99 kg sztuka :thumbsup: no to ładne klocki. Dziwna konstrukcja..

Skomentuj

:/
                    Teraz w pracy mamy szkolenie na suwnicę i żurawie, postępy projektu mi się opóźnią.
                    Nie mam jak podjechać po fornir ani resztę mdfu :(

Utknąłem na oklejaniu boków.

Skomentuj

Powoli, jak mam czas, to dalej dłubię w tej piwnicy:

Skomentuj

Piękny czeczot na meblach!

Skomentuj

Nie na temat...
                          No, strasznie to niemodne i się głośno nie przyznam, ale ja lubię meble w tym fornirze.

Skomentuj

A teraz pytanie:
                            Jak wywalczyć w miarę płaską charakterystykę wysokotonówki, gdy wszystkie krawędzie są blisko tweetera, jak tu:
                            http://www.kaiser-acoustics.com/en/p...7195__1600.jpg
                            Planuje zrobić fazę po bokach półokrągłą, tak by 10mm zebrać , góry nie ruszę. Bliskość krawędzi obudowy dość znacznie zmienia częstotliwość przenoszenia wysokich, jest dość mocno pofalowana w wyższych zakresach, co widać po firmowych konstrukcjach (tak mi się wydaje, akustyki aż tak bardzo nie gryzłem). Częstotliwość pofalowania jest zależna od bliskości krawędzi i jej zakończenia (okrągła, czy 45stopni).

Skomentuj

Planuje zrobić fazę po bokach półokrągłą, tak by 10mm zebrać , góry nie ruszę. Bliskość krawędzi obudowy dość znacznie zmienia częstotliwość przenoszenia wysokich, jest dość mocno pofalowana w wyższych zakresach
                              Niestety tak będzie i tak łatwo tego nie unikniesz. Fazki pomogą ale 10mm to dość mało i prawdopodobnie zafalowania i tak wylezą.

Skomentuj

Witajcie
                                W związku z tym że z 15nrx idzie do 2 way, zastanawiam się jaki głośnik wstawić zamiast niego. Narazie zastanawiam się nad 17nbac 4 ohm. Chyba że macie jakieś inne propozycje, bazuje na 300zl za sztukę. Mca15rcy też się zastanawiam.

Skomentuj

zastanawiam się nad 17nbac 4 ohm
                                  Bardzo wporzo wybor, lub nowsze ceramiki sba.

Skomentuj

Witajcie
                                    W związku z tym że z 15nrx idzie do 2 way, zastanawiam się jaki głośnik wstawić zamiast niego. Narazie zastanawiam się nad 17nbac 4 ohm. Chyba że macie jakieś inne propozycje, bazuje na 300zl za sztukę. Mca15rcy też się zastanawiam.
                                    Słuchałem ostatnio konstrukcji gdzie w roli średniaka grał Seas U18rnx/p. Grało to całkiem zacnie. Ewentualnie może mniejszy model U16rcy/p

Skomentuj

Nie na temat...
                                      O kurde, całkiem zapomniałem o tych kolumnach :)

Skomentuj

Nie miałem miejsca, więc zostawiłem na dobre czasy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X