Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi: Własna konstrukcja SS + Morel

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drogi: Własna konstrukcja SS + Morel

Jakiś czas temu wpadłem na pomysł stworzenia czegoś konkretnego własnymi rękoma. Próby z przed kilku lat polegały na stworzeniu grających skrzynek bez zagłębiania się w jakość, miało być głośno . Nadszedł jednak moment kiedy po latach znalazłem trochę czasu i funduszy na stworzenie czegoś konkretnego, czegoś o czym zawsze marzyłem. Nie znam się jednak na stolarce i wszystko muszę wymyślać na nowo, pewnie popełnię wiele błędów ale będę próbował je naprawiać na bieżąco. Na pomysł własnych paczek wpadłem po obejrzeniu kilku HiEndowych konstrukcji. Mój pomysł to powiązanie Sonus Faber Venere i Fokal Utopia. Jak to wyjdzie zobaczymy na tą chwile mam tylko komputerowy przedsmak .

Głośniki to Scanspeak 15M/4624G00 + Scanspeak 18W/8545-01 + Morel CAT 308
    Czemu akurat te? Bo są w miarę w przystępnej cenie i jakościowo chyba też nie można się przyczepić. Patrząc na parametry wydawały mi się całkiem dobre.

Jestem w trakcie budowy i prace posuwają się dość szybko a zaczęło się tak.
    Po uzgodnieniu warunków z żona zająłem jej królestwo na jakiś czas i zabrałem się za pierwsze prace

Musiałem ręcznie wykonać pierwszy element który jednocześnie jest wzorem dla kolejnych takich samych. Będą one spodami i górami dla kolumn dwie z nich będą wzmocnieniem wewnętrznym kolumny basowej. Powielanie przebiegało dość dobrze przy pomocy ciężarnej jeszcze w tedy żonki . Na zdjęciach poniżej widać mój super profesjonalny sprzęt powielający :).

Niestety nie posiadam zdjęć z procesu klejenia bo klej szybo wiązał a ręce upaprane i szkoda było telefonu, ale mam początek.

Najwięcej pracy musiałem poświęcić na konstrukcje paczek dla sopranów, niby najmniej istotne a jednak najwięcej czasu kosztowały. Przez mój wymysł ze ściętą powierzchnią

Wszystkie elementy w tej chwili są już zgrane w płaszczyznach i trwa przygotowywanie do fornirowania. Zanim jednak to zrobię połączę paczki i zrobię zwrotnice. Pierwsze elementy jiga już dotarły. Na resztę muszę trochę jeszcze poczekać ale na dniach pewnie się pojawią. Dalszą relację będę prowadził jak tylko będą wykonywane jakieś dalsze prace. Warunki mam spartańskie deszcz lub niedobór miejsca ale nie poddaje się :)

Mam nadzieje że wam się podoba i będę mógł liczyć na Waszą pomoc :biggrin:
    Last edited by Janeczek; 20.09.2015, 15:26.

A jakie objętości netto komory średniaka i niskotonowca ?

Skomentuj

W tej chwili wszystko co zrobiłem wygląda w ten sposób.

wysokość 104 cm
      objętość komory basowej 36881890,2 mm
      objętość komory średniego 7376378 mm
      Tak wychodzi ze Scetch Upa trzeba tylko odjąć objętość wzmocnienia ale że jest tylko jedno więc nie zmienia to drastycznie objętości całkowitej.

Skomentuj

Szacun za prace w takich, domowych warunkach :) Chciec to moc!

Skomentuj

Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
          objętość komory basowej 36881890,2 mm
          objętość komory średniego 7376378 mm
          Tak wychodzi ze Scetch Upa
          A jak się takie rzeczy w Sketchupie liczy?

Co do konstrukcji - skoro 3 drogi to czemu nie poszedłeś w 8 cali na dole?
          Sam będziesz zwrotkował czy wysyłasz komuś na pomiary?
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Kupiles juz te wysokotonowe?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              A jak się takie rzeczy w Sketchupie liczy?
              Nic prostszego robisz dowolny model 3D podobny jak na pierwszych zdjęciach w temacie i poprzez informacje o bryle dowiadujemy się jaką objętość ma dana przestrzeń. Oczywiście sretchup podaje mm3 nie litry3 ale to najmniejszy problem :). Ja stworzyłem bryłę wewnętrzną tylko to co ma być powietrzem i tak program sam policzył objętość. Nie obliczałem całej kolumny bo ściany też mają swoją grubość.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
              Kupiles juz te wysokotonowe?
              Wszystkie głośniki już są u mnie :). A Czemu pytasz ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Co do konstrukcji - skoro 3 drogi to czemu nie poszedłeś w 8 cali na dole?
              Sam będziesz zwrotkował czy wysyłasz komuś na pomiary?
              Nie poszedłem w 8 cali bo zależało mi na smukłej sylwetce. Zwrotkę będę mierzył sam bo tu gdzie mieszkam nie ma lub nie znam nikogo kto by to zrobił a wysyłka do PL mija się z celem. Elementy jiga już zamówiłem i liczę na pomoc w realizacji celu . Pisalem do Borysa który podobno jest w Irlandii ale nie odpisał więc muszę zrobić to sam.
              Last edited by Janeczek; 20.09.2015, 22:28.

Skomentuj

Siemanko mam pytanie w sprawie forniru bo niestety płaty które mam delikatnie się różnią. Nie wiem która opcja jest lepsza czy lepiej zrobić na jednej kolumnie dwa identyczne płaty a na drugiej dwa kolejne. Czy lepiej żeby dwa wewnętrzne były identyczne i dwa zewnętrzne były identyczne jak na zdjęciu poniżej

Skomentuj

Janeczek, jak masz nerwicę natręctw jak ja to polecam fornir dać tak, żeby jak najbardziej podobny był frontami, oraz zewnętrznymi stronami. Bo jak będziesz siedział na kanapie to widać front i jak masz lekko kolumny do środka to boki zewnętrzne.
                  A jeżeli można to jak bym paczki fornirował za jakieś 2-3 tyg jak kolumny podstoją w temperaturze pokojowej, i całość okleił cienkim HDF. Unikniesz klawiszowania i MDF przyzwyczai się do temperatury. Bo MDF lubi puchnąć kurczyć się od różnych temp. Sam doświadczyłem tego jak robiłem skrzynki w piwnicy a przyniosłem je do domu. Okazało się, że się porobiły 0,5mm szpary na łączeniu płatów forniru. Wilgoć i zimno piwniczne nie po
                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

36881890,2 mm- czyli prawie 37 litrów na bas, czy to nie przesada ?
                    Chyba ze będą 2x8945

Skomentuj

Gratuluje, wkładu pracy i wytrwałości - w moim przypadku na razie się skończyło na zakupie głośników i zrobieniu projektu w sketchup-ie.
                      ps.
                      co ze zwrotką, masz jakiś projekt, liczysz, mierzysz sam ?

Skomentuj

Jestem w trakcie kompletowania sprzętu pomiarowego, za jakiś tydzień wszystko powinno być gotowe do pierwszych prób. Pytałem kiedyś czy mikser DJski może służyć jako preamp do mikrofonu ale nie doczekałem się odpowiedzi wiec chyba kupie jakiegoś gotowca. Są w miarę tanie wiec raczej nie będzie z tym problemu . Mam nowe fotki co udało mi się zbudować do tej pory ale wrzucę kiedy będę miał trochę więcej czasu.

Skomentuj

Janeczek
                          Zorganizuj sobie najpierw mikrofon. Jak bedziesz robil/kupowal preamp to zwroc uwge zeby mial zasilanie fantomowe do mikrofonow elektretowych.

Jak cos mozesz wykorzystac moja plytke do zestawu pomiarowego (jest na forum). Koszt wykonania gotowego jiga z preampem to okolo 15eur.
                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jig jest już gotowy a mikrofon od dawna kurzy się w szufladzie. Z tym premapem to nie dam rady tego ogarnąć samemu bo nie wiem co to zasilanie fantomowe. Jeśli to nie był by problem to proszę poszukajcie odpowiedniego premapa do wkładki "panasonic" gdzieś na Amazonie czy Ebayu

A Jig może nie wygląda códownie ale działa

Dzieki i pozdrawiam.
                            Last edited by Janeczek; 19.10.2015, 02:52.

Skomentuj

Zasilanie Phantom (zwykle oznaczane jako P48 lub 48V) jest to metoda zasilania napięciem stałym urządzeń audio. Energia jest przesyłana za pomocą kabla mikrofonowego tymi samymi żyłami, którymi przesyłany jest sygnał. Najczęściej stosowane do zbiorowego zasilania mikrofonów pojemnościowych, ale też czasami aktywnych DI-box'ów i innych urządzeń. Źródłami zasilania są najczęściej miksery i przedwzmacniacze mikrofonowe.
                              Główną zaletą tego rozwiązania, jest fakt, że zasilanie biegnie tym samym kablem co sygnał audio, równocześnie nie wpływając na niego. Wynika to z faktu, że dla przesyłu symetrycznego informacja zawarta jest jedynie w różnicy sygnałów między kanałami. W złączu mikrofonowym XLR napięcie Phantom jest podawane na oba piny sygnałowe (2 i 3) względem masy (1) przez parowane rezystory 6,2 kΩ z tolerancją 0,4%. Sygnał audio przesyłany jest zaś między pinami 2 i 3, więc nawet na włączonym zasilaniu Phantom można używać zwykłych mikrofonów dynamicznych i innych urządzeń, pod warunkiem, że mają one wyjścia symetryczne. Niesymetryczne źródła nie będą poprawnie współpracować i mogą zostać uszkodzone, natomiast samo zasilanie Phantom wytrzyma nawet pełne zwarcie, gdyż napięcie jest podawane przez rezystory o odpowiednim zapasie mocy.

Skomentuj

Tylko nie daj 48V do panasonica. On bodaj 9V potrzebuje (chyba do 12 czy 15 - nie pamiętam)

Skomentuj

Zrób sobie normalnego preampa zasilanego z baterii 9V , schemat znajdziesz na stronie głównej. Wywalając połowę układu odpowiadającą za wykrywanie przesteru, takiego prempa zrobisz z jednego układu podwójnego wzmacniacz operacyjnego i kilku rezystorów. Można to nawet na pająka zlutować.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...highlight=jig2

Prosze. Najprostrzy preamp na dwie baterie 9V
                                    Last edited by borys; 19.10.2015, 09:43.
                                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Trochę czasu upłynęło i postanowilem wrzucić zdjęcie po malowaniu. Niestety nie jestem lakiernikiem ale po drobnych poprawkach napewno bedzie to wyglądało lepiej. Zdjecie nie jest najlepsze przez oświetlenie ale obiecuje ze jak tylko ukończe projekt to wrzucę leprze .

Skomentuj

Wielki szacunek za to że robisz takie coś w domu przy wykorzystaniu zwykłych narzędzi, jak dla mnie bardzo fajny projekt, życzę powodzenia!
                                        Last edited by lklukasz; 27.10.2015, 11:15.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X