Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUBWOOFER Jaki głośnik i litraż do skrzyni zamkniętej.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
    ...ale i tak by się przydała korekcja na niskich
    Tu przyznam rację.
    Miałem mniejszego brata i faktycznie przydała by się korekcja.
    W-27-400 gra inaczej, moim zdaniem do domu lepszy.

Skomentuj

Skoro
      Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Jeśli ma być tanio, to bierz tego STX-a 10": http://stx.pl/w-27-400-8-mc.html
      Mam go, jest spoko.
      Jeśli go polecasz i wiesz na co go stać to bym się zdecydował na taki.

Skomentuj

Ok.
        Mogę Tobie obliczyć sześcian 40L o równych wymiarach.

Obudowa o wymiarach WEWNĘTRZNYCH 36x36x36, z portem bas reflex 36x3cm i długości 57cm, umiejscowiony jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=1rA4vcZyddA

Dodatkowa komora na wzmacniacz z tyłu obudowy, sam musisz ją sobie zwymiarować.
        Gdyby wzmacniacz nie potrzebował by dodatkowej komory (był by szczelny), było by łatwiej a obudowa była by mniejsza. Niestety w takim przypadku wzmacniacz musiał by być zamontowany na górze obudowy i cała obudowa odwrócona głośnikiem na dół, z racji długości portu.

Możesz to sobie wyobrazić? bo rysować tego mi się nie chce.

Najgorsze jest to że chcesz BR szczelinowy, a taki port jest zależny od wymiarów obudowy. Jeśli sam nie umiesz tego policzyć, to będziesz musiał przystać na taką obudowę którą Tobie ktoś wyliczy, nie koniecznie taką jaką sobie wymarzyłeś.
        Last edited by marian; 17.10.2015, 11:38.

Skomentuj

No a w kształcie prostokąta? Chodzi mi aby był wyższy.

Skomentuj

Jeśli ma być wyższy, to jednocześnie węższy, a to już zmienia objętość tunelu.
            Ten program jest prosty, poszukaj jakiś tutorial, naucz się i sam sobie zaprojektuj obudowę.

Skomentuj

Z jakiego programu korzystasz?

Skomentuj

WinISD

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...r-Poor-People-)

Skomentuj

Projekt fajny, lecz na głośnik 8".
                    a pytanie do Mariana, widzę, że mam rzut beretem do Ciebie :) Budujesz na zamówienie?

Skomentuj

Zastanów się jeszcze nad subami samochodowymi STX-a. 8" 2x2 om schodzi do 47 Hz w obudowie zamkniętej ok. 20 l, a w dwa razy większej z otworem zejdzie poniżej 30 Hz. Testowałem go w b-r i obudowie pasmowo przepustowej 22l. W b-r rzeczywiście przyjemnie masuje samym dołem z dobrym impulsem. Duże wychylenie liniowe i moc, choć aparycja wymaga poprawy. Pozostałe suby samochodowe STX-a również wymagają stosunkowo niewielkich obudów.

Skomentuj

Czaruję...
                      X