Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUBWOOFER Jaki głośnik i litraż do skrzyni zamkniętej.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Nie odpowiedziałeś jaką moc ma wzmacniacz.
    W oryginale występował w takim zestawieniu:
    SUB B1.39
    Type: 400W powered, bass reflex
    Woofer: 10” long-throw
    Frequency range: 26-100 Hz
    HiPass: 100 Hz
    LoPass: 50-100 Hz
    Dimensions (WxHxD mm): 290x520x420 mm

Skomentuj

Czyli takie cudo: http://www.manualslib.com/manual/211...Sub-B1-39.html

Napisz jeszcze jaki masz pozostały sprzęt.

Skomentuj

Dokładnie takie co :)
        Amplituner: http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Kino...owego/TX-SR313
        Głośniki: M-AUDIO HCS-9950 MKII

Skomentuj

Najtańszy z 10" i z przyzwoitym SPL-em to ten: http://stx.pl/w-27-400-8-mc.html

Skomentuj

Najtańszy nie musi być, chce aby był dobry ale w granicach 300zł :) Więc nie musimy szukać jak najtańszego, chyba, że jest wart uwagi :)

Zamieszczone przez Pawel074
            Panowie tak ogólnie to nie ten dział, nie wiedzę żeby tu było coś w trakcie budowy, a jedynie teoretyczne gdybanie
            Do końca nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat. Więc jeśli jest możliwość to proszę o Moderatora o przeniesienie.
            Last edited by rafalcy; 15.10.2015, 23:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Próbujesz robić ze mnie durnia?
              Tak ciężko przyznać się do błędu w wypowiedzi?
              Nie Marian, sam z siebie robisz durnia. Wytlumacze Ci dlaczego. Kolega zapytal o propozycje subwoofera do kina, ma jakis panel i chce kupic glosnik do 300zl i wsadzic to w obudowe zamknieta. Napisalem, ze z obudowy zamknietej nie bedzie mial basu, bo za 300 zl nie kupi odpowiedniego glosnika do klozeta, i jego wzmacniacz tez jest sredni. Ty sobie natomiast ubzdurales, ze ja twierdze, ze obudowa zamknieta w ogole nie nadaje sie do kina. Nastepnie starasz sie udowodnic, ze ja twierdze, ze obudowa zamknieta kompletnie nie nadaje sie na subwoofer.

Dlatego Marian tak, robisz z siebie durnia, a szkoda bo wystarczyloby tylko czytac cale wpisy ze zrozumieniem, a nie wyrywac z postu jedno zdanie i dopisac do tego swoja historyjke.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Z obudowy zamknietej nie bedziesz mial niskiego basu, a ten jest wymagany w kinie. Poza tym glosnik za 300zl do klozeta w kinie? Nie ma szans.
                "Kropka zamyka wypowiedzenie (tzn. zdanie lub równoważnik zdania), będące podstawową całością składniowo-znaczeniową."

"Poza tym «partykuła wprowadzająca nową informację na omawiany temat."

Nadal twierdzisz że dobrze napisałeś? :)
                Po prostu źle układasz zdania i tyle.
                Gdybyś napisał na samym początku: "W tej cenie z obudowy zamknietej nie bedziesz mial niskiego basu", było by ok.
                Niestety napisałeś jak napisałeś.

Skomentuj

Marian, przestan sie juz pograzac. Nie zachowuj sie tak, zebym musial stracic do Ciebie resztki sympatii.
                  Jak chcesz sie wypowiadac na temat jezyka to pomyliles fora, to nie jest ani elektroda, ani forum jezyka polskiego.

Skomentuj

Nie zachowuj sie tak, zebym musial stracic do Ciebie resztki sympatii.
                    Sympatia jest, ale tutaj nie masz racji.
                    Nie będę pisał że moja jest mojsza niż Twojsza, ale gdybyś zmienił trochę Swój wpis, na bardziej "sensowny", to bym się nie czepiał.
                    PEACE :)

Last edited by marian; 15.10.2015, 23:47.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Yhhh Marian, bedziesz niegrzeczny to dostaniesz muke na audioszole ;]

Skomentuj

Strasznie spodobał mi się projekt kolegi z forum kozik666 z skrzynią szczelinową.

i film https://www.youtube.com/watch?v=1rA4vcZyddA na którym świetnie jest wszystko wykreślone.
                        lecz czy głośnik 8'' nie będzie zbyt mały?
                        Last edited by rafalcy; 15.10.2015, 23:57.

Skomentuj

Nie na temat...

bedziesz niegrzeczny to dostaniesz muke na audioszole

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez rafalcy Zobacz posta
                          lecz czy głośnik 8'' nie będzie zbyt mały?
                          Ja brał bym 10".
                          12mk to mały pokój, ale przy głośniku 10" będziesz miał zapas mocy, 8" może już być za słaby w niektórych przypadkach (wszystko zależy od człowieka).
                          Last edited by marian; 15.10.2015, 23:56.

Skomentuj

Marian , ten STX to 8 ohm.
                            Wzmacniacz to z 200-250W będzie w stanie oddać ale na 4 ohm ( 400 to on potrafi z sieci pobrać ).
                            Przy głośniku 8 ohm to mocy może być mało żeby go dobrze kontrolować .
                            Ale faktycznie , najlepiej jakieś 10" tyle że 4 ohm.
                            Wtedy i mocy starczy i głośnik swobodnie będzie w stanie w kinie zrobić swoją robotę.
                            Last edited by BIG ROMAN; 16.10.2015, 05:36.

Skomentuj

rafalcy,

na allegro jest jeszcze jeden uszkodzony LAB12: http://allegro.pl/glosnik-basowy-emi...733623643.html (Głośnik Basowy EMINENCE LAB12 - 12" 400W 6ohm)

Pogadaj na PW z PawłemS, Paweł ostatnio regenerował kilka sztuk z tego źródła, może się dogadacie. Za ok 300 PLN będziesz miał głośnik z ogromnym potencjałem. Ma niezłą efektywność, więc wzmacniacz 200W do użytku domowego powinien starczyć z zapasem. Wg. karty producenta można go aplikować w budkę od 22 litrów aż po 100 litrów, oczywiście z różnym zejściem, ale pole manewru masz ogromne.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                                na allegro jest jeszcze jeden uszkodzony LAB12: http://allegro.pl/glosnik-basowy-emi...733623643.html (Głośnik Basowy EMINENCE LAB12 - 12" 400W 6ohm)

Pogadaj na PW z PawłemS, Paweł ostatnio regenerował kilka sztuk z tego źródła, może się dogadacie. Za ok 300 PLN będziesz miał głośnik z ogromnym potencjałem. Ma niezłą efektywność, więc wzmacniacz 200W do użytku domowego powinien starczyć z zapasem. Wg. karty producenta można go aplikować w budkę od 22 litrów aż po 100 litrów, oczywiście z różnym zejściem, ale pole manewru masz ogromne.
                                Za dużo roboty, i latania w sprawie

A jest ktoś chętny aby wykonać projekt skrzyni szczelinowej z głośnikiem 10" (do 300zł głośnik) aby fajnie ze sobą wszystko współgrało? bo nie ogarniam jak na tą chwile programów do symulacji:razz:

Skomentuj

oj widzę las rąk :( nie ma nikogo chętnego do wykonania projektu?

Skomentuj

Musisz podać konkretny wybrany głośnik, potem się dowiesz ile potrzebuje litrów, a potem musisz podać wymiary obudowy. Bez wymiarów obudowy nie zaprojektujesz portu szczelinowego... chyba ze ten port miał by być na środku obudowy (a przecież tak nie chcesz).

Skomentuj

A np głośniki do car audio też się nadają czy słabo?

Skomentuj

Jak masz na myśli głośnik typu Boschmann, to sobie odpuść :)
                                        Używaj głośniki zgodnie z przeznaczeniem.
                                        Jeśli ma być tanio, to bierz tego STX-a 10": http://stx.pl/w-27-400-8-mc.html
                                        Mam go, jest spoko.

W przyszłości dozbierasz kasy i kupisz coś lepszego, wraz z nowym lepszym panelem.

Skomentuj

Miałam stx 12 samochodową w 30l klozecie, pomieszczenie z 25m2 i chyba bardziej mi się podobało jak w br później, szło spięte w 4ohm z panela irka 300w, ale i tak by się przydała korekcja na niskich

Skomentuj

Czaruję...
                                          X